7-ročná dcéra si pýta súrodenca (sestričku)

25. mar 2023

Ahojte, moja dcérka 7r. si v poslednom čase pýta, súrodenca.
Je jedináčik. Ja mám 34r a manžel 44r.
Ide o to, že ja sa na to necítim.
V tehotenstve som mala zdravotné problémy, v podstate celé som prelezala v nemocnici. Čo ma ale trápi viac je to, že naša dcéra má autizmus, chodí do bežnej školy, je takmer ako ostatné zdravé deti, pretože sme sa jej venovali najviac ako sa dalo...
Vynaložili sme maximum, platili tisícky eur na terapie, ktoré priniesli ovocie. Predstava, že by som mala prežiť toto, alebo nebodaj aj horšie ma úplne ničí...ja viem, že ďalšie dieťa môže byť zdravé, ale rovnako ani nemusí. Ja som spokojná, aj manžel.....ono v kútiku duše yam je občas taká túžba, alebo skôr predstava, že máme ešte jedno dieťa, ale to ma drží chvíľku. Potom si uvedomím čo by bolo, ak by nebolo zdravé, ako by sme to dávali.... časovo, finančne, psychicky, fyzicky....
Dcéra má po škole terapie, logopediu, nieje to také ľahké. Ja som pracovne vyťažená a manžel je na opatrovaku s dcerou. Boli ma to, ze je dcérka sams.....neviem niekedy vaham, či a inokedy zas sa bijem po hlave, že som nezodpovedá, že čo potom s ďaľším chorým dieťaťom....

54tinka54
25. mar 2023

Myslím že si tu napísala dosť racionálnych dôvodov, prečo nie druhé dieťa. Určite by som do druhého dieťaťa nešla len preto, že moje prvorodené chce súrodenca. Na to sa musíte cítiť predovšetkým ty a tvoj partner.

annamalaga
25. mar 2023

Je to tvoje a manželove rozhodnutie, dcera o počte súrodencoch nerozhoduje, proste nebude mať žiadneho a basta. Ani ja kebyže mám dieťa, súrodenca mu nedoprajem, proste chcem jedno. A hotovo.

sissy27
25. mar 2023

Rozhodnutie mať / nemať dieťa majú robiť vždy len dvaja ľudia - matka a otec. To je milé, že dcéra si pýta súrodenca, ale tehotenstvo, pôrod, financie, zodpovednosť budú na tebe a manželovi, nie na dcére, ktorá bude chcieť o chvíľu slona, žirafu, hodinky s vodotryskom a úlomok Saturnu.

gejb
25. mar 2023

Mne sa zdá, že v tom máte dosť jasno. Ani to,že to nebude braček nezaručís...vysvetliť že sestričky sa minuli a kúpiť psíka...

lindous
25. mar 2023

Koľko detí chce psíka a potom poriadne ani nevedia, že ho majú (ak v horšom prípade neskončí v útulku)... samozrejme, že to je niečo úplne iné, ale myslím, že v detskej hlavičke je to porovnateľné... ako jedináčik, môj život nie je o nič smutnejší ani osamelejší (navyše tie vzťahy nemusia vždy dopadnúť dobre ani v rodine), aj keď ako dieťa som mala obdobie kedy som pílila uší za bračeka, lenže to som si to predstavovala ako bábiku.... určite si nič nevyčítaj 🙂

autor
25. mar 2023

To, čo mi píšete je úplne jasné aj mne. Mne ide iba o to, ze ona je naozaj sama.... nemá v rodine sesternice, ani jednu a ja sama som jedináčik a viem, ako trpí....V dospelosti som tym trpela dokonca ešte viac ako v detstve, iba preto ma to donutilo sa nad tým pozastaviť 😔.....
Nieje to o tom, že je dcéra rozmaznana, ale že naozaj trpí. Je to pre mňa a manžela ťažké.... vidieť ako ju to veľmi trápi

pribinak
25. mar 2023

@gejb 7 ročnej povedať že sestričky sa minuli …….ona je autista, ale nie debil.

7 ročnej povedať takúto vetu, tak jej zaručia, ze ešte v devine sa jej bude smiať pol triedy

Na toto by som povedala pravdu a to, že sa o tom musíme porozprávať s ocinom. A povedať znova pravdu, že musíte obaja chodiť do prace, aby ste mali peniažky a niekto má peňazí viac a niekto menej

gejb
25. mar 2023

@pribinak netreba brať všetko tak doslova... 😉

pribinak
25. mar 2023

@gejb ťažko uveriť 😝

aliziana
25. mar 2023

Vieš, aj keby ste jej dodali sestričku, tak bude minimálne o 8 rokov staršia od nej, čiže aj tak bude "sama", to možno až v dospeláckom veku si budú mať čo povedať...

autor
25. mar 2023

@gejb ja som jej to všetko pekne vysvetlila, je rozumná, pochopila to, lenže tu nejde o to, že chce hračku. Tvrdí mi že je osamelá a vidím ako ju to trápi. Som z toho nešťastná.
@aliziana áno, to som jej vysvetlila tiež, že babo bude plakať, že sa mamka bude musieť venovať najviac jemu atď...
Ja mám momentálne prácu po ktorej som vždy túžila, ale vnútri cítim obrovske výčitky voči dcérke a cítim sa kôli svojmu sebectvu zle 😔

vler
25. mar 2023

Ty a Vy s manzelom ste urobili rozhodnutie ktore nie je sebecke ale racionalne

gejb
25. mar 2023

Ostatné mamy ti možno poradia nejaké kluby detí, krúžky,niečo vo by vám pomohlo už teraz. ...
Za mňa...ja by som sa obávala ze po všetkých peripetiách, ktoré ste si už užili by ste mali chlapca , s ktorým by si už vôbec nemala čo povedať..alebo dvojičky...navyse s vekovým rozdielom. A mozno nie a bolo by to fajn, ale hlavne to musíš tak cítiť ty a tvoj manžel.

janinah
25. mar 2023

Uvedomuješ si aká životná výhra by bol zdravý surodenec? No,ak sa nedá,tak sa nedá.....ci?

autor
25. mar 2023

@janinah áno, také keby sa nám stalo.....tak ja neviem, asi by som sa zbláznila od šťastia..... ten obrovský balvan zo srdca, že jed sa raz s manželom pominieme a pre dcéru by tu bol niekto kto by jej dokázal pomôcť....to sa nedá ani opísať......pre niekoho výhra v lotérii a pre mňa by toto bolo omnoho viac

daniela2202
25. mar 2023

Kúpiť zvieratko

autor
25. mar 2023

@gejb neviem vždy keď sa nad tým zamýšľam je niečo za a niečo proti....toho proti je viac a to za je len jedno ale má to vysokú váhu
@daniela2202 to zas nechce povoliť manžel 😔

daniela2202
25. mar 2023

Tak kamarátku, čo by k vám často chodila na hranie

mane01
25. mar 2023

Aj moja chcela sestricku, ked mala 7 (hoci nie je jedinacik). Teraz ma 12 a male deti sa jej nijako ‘nezamlouvaju’… je rada, ze som jej zelanie nesplnila 😉

ketrint
25. mar 2023

Aj moja dcéra (už ma 8.) pýtala v tom veku súrodenca… no ale neuvedomila si, že súrodenec neni hneď hotovy kamoš, ale malé uvrestane 😅 Vyriešila som to (ako single matka 😂) tak, že sme sa viac začali stretat s jej naj kamoskou, a sem tam sme si ich vymenili na prespavacku a bola najspoko.
Čo sa týka surodencov - ja mam 3, sme 4 a teda nejak si žijeme každý sám. Nestretávame sa, nepíšeme si, nevieme o sebe (s jedným len sem tam si napíšeme). Nie sme pohadani ani nič, len žijeme ďalej od seba a takto nejak to dopadlo… 🤷🏻‍♀️ Takze necit vinu v tomto smere vôbec. Mne tiež v živote vždy pomohli ini ľudia, ako práve rodina…
💕

maryetta
25. mar 2023

Mozno kusok na odlahcenie. Mam dceru. Dvoch synov. A dcerka si pyta sestricku… no jasne som jej povedala ze a co keby to bol dalsi brat? Tak to uz nechcem 😅😅 a bolo.
Moj muz je jedinacik. A jedno z prvych veci co sme spolu riesili bolo ze on chce minimalne 3deti. Ze ci mam rovnaky pohlad na to.
Ono je to narocne samo o sebe tato vasa situacia. Nevies ci by surodenec bol ozaj prinos pre dceru alebo by to mohlo byt aj opacne ☹ ani ta jej tuzba ti tuto zaruku neda.

ankare
25. mar 2023

Ja by som šla do toho. Aj Ty to tak chceš, len sa teraz viac bojis, čo je pochopiteľné. Súrodenec je dar na celý zivot. Tobôž ,keď dcérka je trošku iná než bežné deti. Zrazu by dostala novu inšpiráciu, nový zmysel života. Dievčatá bývajú malé mamičky, rady sa starajú o detičky. A keď sa raz pominiete, bude mať jeden druhého. Nikdy už nebude sama.
Je to veeeelmi ojedinele, že by si mala dve deti iné. Druhé dieťa bude za odmenu, uvidis. 🙂 Držím palce!

janka_lolo
25. mar 2023

môj syn žil 6 rokov ako jedináčik, keď sme mu oznámili, že bude mať súrodenca tak bol naštvaný na celý svet, že zrazu není len on ale aj sestra, o rok sa to vystupňovalo keďže pribudol aj tretí parťák a to brat, najstaršiemu sa to nikdy nepáčilo, keďže on mal iné záujmy ako ty mladší, zhodou okolností keď dcéra prišla do puberty a starší teda už dospieval tak si zrazu k sebe našli cestu oni dvaja a zároveň dokázala ako tak synov spojiť, aktuálny vek je 32, 25 a 24, a poviem ti nejako sa k sebe nemajú, dcéra pýta od staršieho syna a jeho manželky bábätko, aby sa mohla starať, hrať sa s ním a ten mladší si žije svoj život, mladší syn aj dcéra sú aktuálne na VŠ obaja, dokonca tam bolo o to horšie, že na ZŠ boli v jednej triede, sedeli aj v jednej lavici na druhom stupni, učiteľka tak rozhodla a veru nemajú k sebe až tak blízko, možno až teraz keď už sú dospelí, dokážu medzi sebou sa porozprávať a zabaviť sa, ale v období dospievania a puberty každý chcel byť sám,
určite nevieš odhadnúť ako by to dopadlo keby každý majú iné záujmy, iných kamarátov ale zároveň môže to byť aj fajn

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
oliva276
25. mar 2023

Zjavne si už trocha naklonená k možnosti mať ďalšie dieťa, tiež by som uvažovala, že dcérka - autistka bude v dospelosti potrebovať niekoho blízkeho. Dožič si trocha času, možno sa to v priebehu roka - dvoch vykryštalizuje.

autor
25. mar 2023

@oliva276 niekedy naozaj som, inokedy zas absolútne a hovorím si ako nám je teraz dobre. V januári mi meskala ms a ja som už nervacila....potom som si povedala, ako má byť, bude. Tak si vravím aj teraz.... možno predsa sa nám pritrafí a možno nie.

kabinka11
25. mar 2023

@mane01 presne toto bolo aj u nás. Mladšia len sestričku chcela, hoci jednu už mala. Teraz ma 14 a neraz mi poďakovala, že som ju nepočúvala.

stevlikova
25. mar 2023

A nerozmýšľali ste nad adopciou, že by ste si vzali tak 6 ročne dieťatko?

blankaj
25. mar 2023

A moja dcéra zobronila do svojich 9 rokov, že chce súrodenca, potom sme už teda súhlasili. S mladšou dcérkou s rozdielom 10 rokov sa neskutočne ľúbia, pomáhajú si, dôverujú, no fantázia. Teraz chodí staršia na medicínu a mala place za ňou. Tak asi kupime psika. Bolo to to najlepšie rozhodnutie v mojom živote. Áno, prerušila som kariéru, ale je to super. Sú si jedna druhej velkou oporou..