Kvalitná detská kniha

annm81
21. jún 2024

Ahojte, viete mi niekto odporučiť detskú knihu, ktorá by zodpovedala mojim náročným kritériám? Hľadám niečo na štýl náročnejších kníh M. Endeho (Nekonečný príbeh, Momo). Niečo, čo by malo hlbšiu myšlienku, pokojne aj rôzne vrstvy, kde nie všetky musí vnímať aj dieťa. Dôležitá je pre mňa tiež literárna úroveň, keďže mám pocit, že 95% detských kníh je z tohoto pohľadu na úrovni slohovej práce žiaka ZŠ - náročný kvetnatý jazyk teda nie je prekážkou, skôr naopak. Aby to bolo uchopiteľné aj 7-ročným dieťaťom. Na rozsahu vôbec nezáleží. Ideálne ak to vyšlo v slovenskom preklade (nie českom).

Ďakujem za odpovede.

veklipo
21. jún 2024

Pozri knihy vydavateľstva Artforum.
Oni majú celkom kvalitný výber.

janka_mamka
21. jún 2024

@annm81 Ahoj aj my veľmi radi čítame a kvalitne knihy. Presne ta chápem. Syna tak približne v tom veku +1 rok hore dole, očarila Maugli, kniha džunglí, alebo Tolkien a jeho čarovný svet. To sú naozaj krásne knihy. Neskôr presedlal na rôzne bájky, všetky možné povesti, veľký atlas mytológie, a potom knižky typu o Alexandrovi Veľkom, o Cyrilovi a Metodovi, Príbehy svätých, Egyptské mýty, no toto ho proste baví a aj ho obohatí o niečo.

annm81
autor
21. jún 2024

@janka_mamka Knihu džungli pozriem, vďaka za nápad. Hobbita máme prečítaného, Pán prsteňov nás čaká.

janka_mamka
21. jún 2024

@annm81 Mali sme celkom problém ju zohnať v slovenskom jazyku ,ale napokon sa podarilo. Želám krásne čítanie 😇

pericolosa
21. jún 2024

Tajna zahrada- cela rodina,deti 7 a 9 sme sa od nej nevedelu odtrhnut. Je to klasicka literatura

annm81
autor
21. jún 2024

@pericolosa Ďakujem za tip - Tajná záhrada aj Malá princezná máme prečítané, sú to pekné knihy.

annm81
autor
21. jún 2024

@janka_mamka Skúsime pozrieť antikvariát. Bohužiaľ, na slovenskom trhu mi chýba veľmi veľa klasických detských kníh, ktoré buď nikdy v slovenskom preklade nevyšli, alebo vyšli pred desiatkami rokov a sú ťažko dostupné. Máme šťastie, že sme viacjazyčná rodina, teda čo chýba v slovenčine, vieme zabezpečiť v inom jazyku. Neviem, či to svedčí niečo o národe a jeho prístupe k literatúre, pretože nemám pocit, že o kvalitné detské knihy by nebol na Slovensku záujem.

anika
21. jún 2024

@annm81 detske knihy z vydavatelstva Parsartem

pusinka_1
22. jún 2024

Skús Ikabog

janka_mamka
22. jún 2024

@annm81 Presne ,tiež mam ten pocit...knihy akoby ich písal druhák. A to nechcem nikoho uraziť. Knihy typu grazlik gabo tiež nie 😁😁😆 alee chápem, že niekomu sa to paci. No syn má už 11 a ten teraz ozaj len tú mytológiu ,sú tri diely ,má egyptsku, ešte mu chyba grécka a o vikingoch. Rôzne báje, bájky, legendy o panovnikoch, dokonca svätých 😇😅😅 ale toto je ozaj vek ešte ťažší na zohnanie kvalitnej knihy .

annm81
autor
22. jún 2024

@janka_mamka Kvalita jazyka je pochybná aj pri väčšine "dospeláckych" kníh, tak prečo sa diviť úrovni detskej literatúry. Osobne som nikdy nepochopila chválenie napr. Futovej a podobných autorov - krátke úsečné vety, ako by sa od dieťaťa očakávalo, že nerozumie súvetiam, prvoplánová jednoduchá pointa, trápne vtipy, žiadna pridaná hodnota. Dajú sa nájsť aj nádherné knihy, ale chce to veľa hľadania (preto aj táto téma).

Asi viem, ktorú sériu kníh o rôznych mytológiách myslíš, máme ju a niekedy koncom roka by sa mal objaviť štvrtý diel (o bohyniach a hrdinkách). Ak má syn rád Hobbita, odporúčam Kroniky Narnie - u môjho sedemročného je to jedna z top kníh.

arinel
5. júl 2024

My teraz citame s detmi (6 a 8 rokov) Julesa Verna, 2 roky prazdnin maju obrovsky uspech, odporucam! Ale tiez som hladala vydania v antikvariatoch 70-80te roky lebo tie nove preklady nestoja za vela. Este mame radi Russela Stannarda - Cas a priestor uja Alberta.
Ak ste zvladli Hobita, tak mozno Eragon, Pullmanove Temne hmoty, pripadne Kapitan Nemo od Jana Trosku alebo Cornelia Funke Atramentove srdce?

anika
5. júl 2024

@annm81 ja to beriem tak, ze kedze kazde dieta je ine a samozrejme zalezi aj od jeho veku a citatelskych zdatnosti, jedno cita ocami, kym ine nahlas a pre tych su tie kratsie vety ako stvorene, lebo ak citaju viac mechanicky a ucia sa citat s porozumenim, radsej siahnu po takej knihe.
Aj citatela treba vychovat a potom samozrejme podla preferencie siahnut po knihe s dlhsimi suvetiami🙂

annm81
autor
9. júl 2024

@arinel Super, ďakujem za nápady!