Čítal som zaujímavý blog prečo by sme mali čítať novorodencom. https://eknizky.sk/2020/05/vyhody-citania-s-nov... Ma niekto skúsenosť s čítaním knih malým deťom? Vidíte v tom niečo dobré, alebo naopak je to podľa vás blbosť? Ďakujem
mojej dcerke citam knihu resp rozpravku pred vecernym spankom od 5dna teda odkedy sme doma z porodnice. je to sucastou nasho ritualu na vecerny spanok. zvykla si nato, monotonnost hlasu ju upokojuje, a ona sama zaspi cize za mna ano. ma 7mesiacov, zaspava sama v postielke, spi celu noc, sedi sama, a uz hovori ham,mama, baba,havo,tata
@martinp100 ja citam malemu od zaciatku. Najprv som mu citala casopis pri dojceni a teraz neskor uz mame taky ritual, ze pri vecernom mlieku citame rozpravky. Dokonca sa pridali aj moje deti a bez toho si uz nevedia predstavit vecer. Dcera tiez obcas precita kratku rozpravku a maleho to bavi
Podľa mňa netreba takému malému bábätku čítať, stačí rozprávať. Čo s ním robíte, čo vidíte... o knižku majú samé od seba záujem až okolo roka.
@martinp100 Citanie pri novorodencoch nijaky extra zmysel nema. Ak teda hovorime o citani kniziek. Rovnaky efekt (pocut hlas mamy, otca a upokojenie sa pri nom) bude mat aj spievanie, hovorenie basniciek. Kamoska spievala malej od narodenia hymnu (vraj nic ine jej nenapadlo, bo nevie spievat 😀 ) a mala sa pri tom vzdy upokojila. To neznamena, ze jej dieta je nejaky rodeny vlastenec alebo buduci politik. Len sa jej pacilo pocuvat mamin hlas a obsah jej bol sumafuk. To iste plati aj o knihach v tomto veku. Uz take polrocne dieta dokaze vnimat aj obsah (samozrejme primerane svojmu veku). Ja som zacala citat niekedy okolo tohto veku a citame stale. Odkedy vie citat cita si aj sam, ale nas vecerny ritual citania rozpravky zostal 🙂
@martinp100 ja som citala knizku 3mesacnemu vonku na dvore, pocula to suseda a velmi sa tom zabavala. Mna ako mladu matku to dost ranilo... mne to vtedy nikto neodporucal, robila som to intuitivne. Neviem, ci je to na nieco dobre, ale ja som to robila v ramci venovania sa dietatu, uz som asi nevedela, co mam rozpravat, tak som citala🤪
Ja som malej čítala cca do 4 mesiaca pred večerným spánkom ako súčasť rituálu, každý deň sme ju kupali, po okúpaní sme ju zaviazali do ulitky a citala som jej....potom okolo 10 mesiaca som jej čítala krátke rozprávky z kníh ale takých čo potom zuzlala a prevracala stránky.. Dlhšie ani nemalo zmysel neputali jej pozornosť.. Potom sme ju , nevedeli dostať do postele inak ako s videom.. Púšťala som jej Peppu a potom sme zrušili video a čítame už dva roky rozprávku.... Na jej vývoj reči nemalo čítanie v takom skorom období žiadny vplyv, začala rozprávať až v kolektíve ako 2.5 ročná behom dvoch týždňov sa rozrozpravala..ale určite čítaj ako súčasť rituálu 👍 moja ma teraz najradšej o Pampúšiku, už vie aj naspamäť
@martinp100 Nájdeš odporúčania aj na čítanie počas tehotenstva 🙂 Čítanie má iné hlasové frekvencie, inak sa používa intonácia, ako pri rozhovore. Pri čítaní sa dá pozrieť do očí počas čítacích pauz, inak je pohľad čítajúceho viac upretý na čítaný text. Na čítaní od narodenia nie je nič c zlé, čítať s akože aj článok v časopise, v novinách. Pre narodené dieťa nie je dôležitý obsah hovoreného, pár to, že počuje ľudský hlas. Čítam mojemu dieťaťu asi od prvého mesiaca, dovtedy som po pôrode nevládala poriadne vstať z postele. Ráno aj cez deň, aj večer. Knihy si rád pozerá, chytá asi od 3.mesiaca( môže aj skôr aj neskôr )
@martinp100 ja som citala, ale nie preto, ze som.niekde citala, ze sa to ma. Mne to prislo normalne, ze mu citam..a neskor aj dcerka pocuvala, ked som citala malemu. Ale netusim, ci ho to ovplyvnilo do buducna.. ja som im ale dlho a vela citala.. Citat ai sice cita, ale aj tak dava prednost mobilu a pc. 🙄. Mladsia citava radsej a aj lepsie..
Citanie nahlas je dobre aj pre teba, nielen babo 🙂
Odmalicka ukazujeme knihy, najprv tie pre babo, potom odkedy sedi minipedie od svojtka. Perfektné su, odporúčam
Od mala čítame a listujeme obrázkové knihy. Bude mat rok, jasne že nerozumie ešte príbehom, ale pomenúvavame veci, farby, čísla, písmena. Určite to ma zmysel, este som nevidela batoľa ktorému ny sa nepáčili obrázky. Syn si koľkokrát vezme knižku do ruky sam a sleduje obrázky aj pol hodinu tichucko. Pred spaním mi nečítam, lebo spi do sekundy ako vypije mlieko a hlas ho ruší ale pocas dna hocikedy.
ja som to robila už pri najstaršej , ktorá má teraz 10 rokov a miluje knihy. Čítala som jej už keď mala cca 2-3 mesiace a ona ma v kresielku počúvala , menila som hlas , skrátka aby ju to zaujalo a ako možno pol ročná vydržala počúvať napr. celú rozprávku o psíčkovi a mačičke, každý deň sme prečítali jednu, usmievala sa, vedela som , že sa jej to páči. Takto som to robila aj u ďalších dvoch dcér. Najmladšia má teraz 5 mesiacov a jej už teraz čítajú aj sestry🙂
cisty biznis a strasne sa bavim na tych "novorodeneckych knizkach 0-3 a potom dalsie 3+" 😂 malickemu babatku ide o tvoj HLAS, o tvoju pritomnost a to aj keby si mu rozpravala ako si bola rano na wc a opisovala 💩
Mne vraj čítaval otec noviny 🙂 moja dcéra bola uplakaná a na čítanie nereagovala dobre, nestačilo jej. Ale ukľudnoval ju spev, v pár mesiacoch veršíky, potom veršované príbehy. Próza s krátkym príbehom až keď všetkýmu rozumela, okolo roka a neskôr. Vtedy sme začali čítať ako rituál pred spaním. Teraz má vyše dva roky, knihy miluje, zvládne aj dlhšie príbehy, ale aj veľa spieva a pamätá si básničky. Určite nič nepokazíš čítaním novorodencovi, ak to "toleruje". Je to pekný návyk. No veľa detí uprednostní najprv melodické útvary.
Nas drobec prvy rok zivota zaspaval iba hojdanim na fitlopte plus moj spev a silne objatie zaroven, niekedy aj biely sum a aj tak to boli hodiny plaču. Nejake citanie kniziek nehrozilo.
V tom prípade vaše dietatko zaspava pri svetle?
@catherinah Svetlo máme riešené prekrytím očí dieťaťa dekou, ako je privinutý na mojej hrudi, zaspáva na boku a v teplom, mäkkom. No neplatí čítanie pre každé dieťa. Čítala som deťom v škôlke pred poobedňajších spánkom, nie každé zaspalo. Každá mama si svoje dieťa pozná najlepšie, čo na neho platí a čo nie.
@martinp100 Citanie je urcite skvele... pocula som o tom uz vela dobreho. Podla mna je to ine ako ked len opisujes co robis alebo na neho rozpravas. Jednak je v knihach ovela bohatsia slovna zasoba a tiez melodia hlasu je ina ked ludia nahlas citaju. Ja som necitala pred spanim... vtedy som si vymysala pribehy ale v priebehu dna som citala.
@martinp100 Treba vyskusat, ci ho to zaujme. Ak ano, tak nevidim, preco by to mala byt blbost. Bude pocuvat tvoj hlas a rozne zvuky a slova. Mojho citanie textu nejako extra nezaujalo, ale od 3 nesiacov sme si listovali obrazkove knizky a ani nie take jednoduche babatkovske, ale skor pre starsie deti. K tomu som mu nieco rozpravala. Videla som, ze ho to bavi, tak som nejako neriesila, ze ci je uz vhodny cas.