Zvýšený antistreptolyzín O v tehotenstve

nuncik
4. okt 2012

Ahojte. Vedel by mi niekto povedať niečo bližšie k problému zvýšeného ASLA počas tehotenstva? Keď som bola na preventívnej prehliadke, zistili mi zvýšené ASLO (normál do 200) - 526 a vtedy som to ešte nevedela, ale bola som už tehotná - 1. tt. ASLO mi zopakovali aj o dva týždne (3tt) a vyšlo mi o trochu nižšie 476. Na ATB je môj nález v hrdle rezistentný. Doktor mi povedal, že menšie zlo je nedávať žiadne iné ATB a byť bez liekov. Na otázku, či zvýšené ASLO môže ovplyvniť bábo a ako, mi neodpovedal. Vedel by mi niekto pomôcť? Má s tým niekto skúsenosť?

maria444bb
4. okt 2012

@nuncik ide o skrytý zápal, osobnú skúsenosť s tým nemám, a výtery z pošvy a močové cesty máš v poriadku? jediné čo ti môžem poradiť homeopatiká, ale kvalitné, tie tehotným ani detičkám neublížia.

nuncik
autor
7. okt 2012

Dakujem ti maria 444bb. Musim počkat. Bola som u doktora na preventivke, takže čakám výsledky - 23.10. budem vediet.

maria444bb
8. okt 2012

@nuncik daj potom vedieť, želám všetko dobré 🙂

helulela
8. okt 2012

@nuncik opíšu ti tu něco z jedné chytré knihy, je to celkem srozumitelné, snad ti to aspoň trochu pomůže. "Streptolysin O je enzym produkovaný některými streptokoky. ASLO jsou protilátky proti tomuto enzymu a zvýšení jejich hladiny je obvykle známkou nedávné infekce těmito streptokoky. Hodnoty stoupají většinou týden po infekci, s vrcholem za 2-4 týdny, pokles k normě může trvat až několik měsíců. Stanovení ASLO má význam zejména pro diagnostiku a hodnocení rizika vzniku sterilních následků streptokokových nákaz (revmatická horečka, poststreptokoková glomerulonefritida), pro které je typická perzistence vysokých hodnost ASLO. U akutní streptokokové infekce se doporučuje párový odběr v intervalu 2-4 týdnů."
Konkrétně ve tvém případě jsem si to vyložila tak, že zvýšené ASLO se zjistilo náhodně. Ve výtěru z krku máš zřejmě pozitivní nález (na nějakého streptokoka?), ale vzhledem k tomu, že jsi bez příznaků, lékař se rozhodl tě atb neléčit. Při kontrolním odběru hodnota ASLO klesá, což je dobré. Prodělala jsi před tou preventivní prohlídkou nějakou akutní infekci? Přímo ASLO miminko nijak neohrožuje, jde spíš o to dopátrat příčinu zvýšení a ohlídat to.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre