Zvláštne hodnoty pri tehu cukrovke

daniela_p
28. jún 2022

Ahojte 🙂 som 30tt a od 27tt mám tehotenskú cukrovku. Hodnoty na diabetológii som mala na lačno 4,9 a po dvoch hodinách 9,1. Nariadili mi iba diétu a neodporučili mi ani glukomer, iba tie prúžky na moč. Glukomer však mám a meriam si hodnoty, no akosi tomu nerozumiem. Mám jesť celozrné výrobky ako aj cestoviny, vynechať ryžu a zemiaky, resp obmedziť ich ako prílohu a všeobecne vynechať bielu múku. Avšak všímam si zvýšené hodnoty práve napr po špaldovom chlebe, špaldových cestovinách, alebo aj po iných celozrných … keď som si dala obyčajné cestoviny mala som hodinu po hodnotu 4,8 .. keď to po celozrnných som mala aj 9 … taktiež aj keď zjem ako prílohu normálne zemiaky alebo ryžu, hodnoty mám v poriadku .. nie som moc fanúšik zeleniny, skôr si dám nejaký ten miešaný šalát ako rukola alebo polníček, preto je pre mňa aj ťažké vynechať prílohy .. úprimne neviem teda čo mám jesť, hlavne aké pečivo, lebo aj z kvaskového som mala vyššie hodnoty … je teda v poriadku jesť zemiaky aj ryžu, keď mám hodnoty v poriadku ? Resp tie zvýšené hodnoty mám na hrane okolo 7,8 po hodine, väčšinou však niečo cez 6 keď mám zemiaky napr (8 až 9 mám po celozrnných jedlách).. na lačno ich mávam stále 5,1 a sem tam 5,3. Preto nerozumiem, že bežne jedlá ako zemiaky, ryža a obyčajne cestoviny mi nezvyšujú hodnoty, ale celozrné veci áno 🙈 stretla ste sa niektorá s takýmto niečim? Ďakujem krásne ♥️

janetinka27
28. jún 2022

@daniela_p ahoj, niekedy je to tak, ze si musis sama najst potraviny, ktore ti vyhovuju. celozrnne pecivo ma pomale cukry, takze cukor pomalsie v krvi stupa. kdezto rychle cukry ti rychlo zvysia cukor v krvi, na co reaguje inzulin, takze leti hore aj inzulin a zraza cukor rychlo dolu. takyto rychly proces je ale neziaduci. preto sa pri cukrovke odporuca jest pomale cukry.
pecivo celkovo, ryza, zemiaky, cestoviny dvihaju poriadne cukor, ja ziadne cestoviny ani ryzu nemozem, ale to si kazdy musi odskusat. z peciva su lepsie asi grahamove rozky. dobre su aj strukoviny, maju vela vlakniny, su to pomale cukry.
kazdy organizmus je iny, vela som sa naucila od kolegyne, co ona na sebe odpozorovala a vidim, ze vela sa tyka aj mna a to - horuce jedla zvysuju cukor ovela viac ako vlaznejsie, rozmixovane jedla - rozne kremove polievky zvysuju cukor brutalne rychlo. zial, velky dvihac cukru je ovocie, takze sa smie jest iba po malych davkach, napriklad mavam k ranajkam polku jablka a s obedom druhu. a ovocne stavy su jedny z najhorsich dvihacov cukru.
cukor si meraj 2 hodiny po jedle, mal by byt do 7,8, ale to si aj ty pisala.

daniela_p
autor
28. jún 2022

@janetinka27 mne praveze zemiaky a ryža úplne v pohode .. a kuskus mi raz zdvihne cukor a raz nie .. som zmätená z toho, len čím zdravšie jedlá, tým mám horšie hodnoty 🙈 aj pečivo si asi musím nájsť nejaké vhodné, lebo mne sj grahamovy rožok dvíha hodnoty :/ … ja neviem čo mám jest … úprimne nie som šalátový a zeleninový typ .. keby si dám len mäso a šalát tak som do polhodiny hladná :/

daniela_p
autor
28. jún 2022

@janetinka27 a ešte stavalo sa ti že napr jeden deň so mala z jedného jedla hodnotu 8 a na druhý deň si jedla ten istý obed a hodnota bola 5?

janetinka27
28. jún 2022

@daniela_p ano, ono vsetky sacharidy dvihaju hodnotu,aj ten grahamovy rozok:( mozes skusit jest vajicka varene alebo jedla z nich, ryby, tofu, acidko,tvaroh.ale zas aby tych bielkovin nebolo privela.ono sa tazko hlada vhodna strava. pomahaju trochu aj citrusy,voda s citronom,jablcny ocot.pravidelna strava kazde 3 hodiny.je to tazke:(

daniela_p
autor
28. jún 2022

@janetinka27 ja však vajíčko nezjem bez pečiva napr :/ všeobecne malo čo zjem a teraz toto :( ja som hladná aj hodinu potom ako zjem kuskus na obed 🙈😁 skôr mám opacny problém ako často môžem jest .. asi budem jesť skoro ako doteraz, len si nájdem vhodne pečivo .. a keď budem mať hodnoty dobre, tak budem rada .. sladke som ani predtým moc nejedla ani sladke vody nikdy nepila .. skôr si dám pozor na bielu múku ..

janetinka27
28. jún 2022

@daniela_p budes pozorovat, co ti sadne a co nie.je to cela veda.treba len skusat🙂 teraz je sezona zeleniny, takze sa da s pomocou nej prezit🙂

matildam
28. jún 2022

@daniela_p Hodnota okolo 9 je pri tehot.cukrovke uz dost vysoka. Mne cukor zvysovalo hlavne pecivo, akekolvek... Takze takmer uplne som ho musela vylucit zo stravy. Spociatku som si tiez myslela, ze prejdem na celozrnne a problem vyrieseny, ale velmi som sa mylila.
Ku koncu tehotenstva, ked som si dala trosku vacsiu prilohu (viac ryze, ci zemiakov), skakalo mi to az na 12, to uz ma Mudr.upozornila, ze musim totalne obmedzit prilohy, lebo si bude nevyhnutne prejst na inzulin. Najlepsie hodnoty som mala pri kombinacii chude maso a ako priloha zelenina.

daniela_p
autor
28. jún 2022

@janetinka27
@matildam
Len ja nemam moc rada zeleninu,, preto je pre mna ešte väčší boj … ďakujem za reakcie 🙂 musím teda skúšať ďalej .. len sa bojím o babo keď mám niekedy vyššie hodnoty :(

kamoska_z_konika
30. jún 2022

@daniela_p ak môžem poradím stránku tehotenskacukrovka.cz na profil na ig mama s cukrovkou

daniela_p
autor
30. jún 2022

@kamoska_z_konika áno áno ďakujem 🙂 tu stránku som už videla, každý ju odporúča .. len tak nikde nie je uvedené ako to je s tými hodnotami, keď mi z jedného jedla raz vyskočia, raz nie .. čiže môžu ma inšpirovať čo jest, no zrejme aj tak musím prísť na to sama 🙈 a sú tam info, ktoré sú dostupné aj na iných stránkach …

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre