Ahojte, som v 23tt doteraz bolo vsetko v poriadku, aj dnes len okrem toho ze doktorka nasla mierne zvacsenie lateralnych komor v mozgu, norma je 10 a ja mam hranicnu 11,5. Vraj 12,13 je uz zle- je tam vysoke riziko downovho syndromu.
Zajtra idem na vysetrenie este k dr.cunderlikovi na kramare a potom bud odber plodovej vody alebo trisomy test. Na odber moc nechcem ist,radsej ten test.
Mate s takymto niecim skusenosti? Ta diagnoza sa vola ventrikulomegalia
@1katyka1 v prvom rade ti prajem pokojné tehotenstvo s tvojim dieťaťom, bez ohľadu na to, aké je, či aké počas svojho života bude. ❤️ A v druhom - to doktorka tak nazvala, že 12-13 je už zle? Ach to ma mrzí.... Downov syndróm nie je žiadna tragédia. Z ľudí, ktorých poznám s Downovým syndrómom a ktorých napríklad s autizmom, mi vždy prišiel autizmus ako oveľa ťažšia situácia pre rodinu. Tým chcem povedať len, že netušiš, čo tvoje dieťa v živote stretne, podstatné je milovať a nechať sa milovať. A v tom napríklad ľudia s Downovým syndrómom sú skvelí učitelia. Netráp sa, ak by ti aj vyšlo vysoké riziko. Mám pocit, že pre mnohé mamy je toto slovo tak veľkým strašiakom preto, lebo im to lekári tak odprezentujú. Ale nie lekári, ktorí ľudí s Downovým syndrómom reálne poznajú (napríklad pediater), ale gynekológovia, ktorí tiež skúsenosť vzťahu s nimi nemajú, len nejaké naučené formulky. Včera bol akurát medzinárodný deň Downovho syndrómu a písala som status o mužovi, ktorý objavil genetickú príčinu DS. Chodili za ním deti a rodičia z celého sveta, reálne im pomáhal, a nikdy sa nezmieril s tým, že jeho objav viedol k zníženiu počtu ľudí narodených s DS.
Dakujem moc dievcata🙂 moje dieta ma sancu byt zdrave ale stale musim na to mysliet ze ake to bude ked nie. Som zvedava ako sa to bude vyvijat a dufam ze dobre.
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?
@1katyka1 ahoj aj moja mala túto diagnozu, v tehotenstve bolo všetko ok, boli sme aj u grochalu, ale narodila sa predčasne v 34tt. Prvé sono mozgu bolo v poriadku, potom jej robili na rizikovej poradni ked mala dva mesiace a hodnotu mala 11, o dva mesiace na kontrole už mala 14 tak nás poslali na mrko mozgu, tak sa potvrdila tá ventrikulomegalia, ale našťastie likvor odchádzal normálne. Chodili sme na kramáre, kde ju do roka sledovali.