Zubár a RTG v tehotenstve

16. jan 2024

Baby robili vam zub v tehotenstve keď bolo treba bez rtg? Či urobili aj rtg? Toho sa najviac bojim. Som 23tt a caka ma navsteva zubata kvoli zlomenemu zubu. Zacina sa mi aj ozyvat postupne lebo si do nho pravidelne sparam- vyberam stravu po kazdom jedle. Bojim sa velmi ze mi bude chciet lekar urobit aj rtg.

anavixy
16. jan 2024

Uplne kludne ti moze urobit rtg, bud bez obav.

autor
16. jan 2024

@anavixy moze sa to? Mne povedal gynekolog ze okrem rtg ukony moze robit.

bebebi
16. jan 2024

Určite nie. Teda aspoň ja u svojho, keď mi ide robiť RTG, musím podpísať, že nie som tehotná. A keby náhodou aj chcel, máš právo odmietnuť.

autor
16. jan 2024

@bebebi veď presne a ja som tiez proti po slovach mojho lekara gynekologa

anavixy
16. jan 2024

Ano, moze sa to. Panoramaticky rtg zubov sa moze robit bezpecne aj v tehotenstve.
Ved pogoogli trochu, najdes aj odpovede odbornikov- gynekologov.
Ale samozrejme zubar ti moze osetrit zub aj bez rtg, ked si presvedcena, ze rtg zubov nejako ohrozi plod v maternici, tak ho odmietni, nic sa nestane.

diewcatqoo
16. jan 2024

Pred kazdym rtg podpisujem papier o tom, ze nie som tehotna. Takze moj zubar by urcite rtg v tehotenstve neurobil. Aktualne som tehotna a minule som riesila bolavy zub. Spravil mi ho normalne bez rtg, s anesteziou.

autor
16. jan 2024

@diewcatqoo dakujem a anestezu si si normalne dala ano? Ja tiez takto mam v plane. A prosim ta v ktoorom tt?

luliu
16. jan 2024

Mne tak vytrhli zub počas tehotenstva, lebo že sa nedá bez RTG spraviť, keďže nevie čo s ním je 🙁

autor
16. jan 2024

@luliu och🙄 no tak asi skúsim zavolať vopred zubárovi…že či je potrebný rtg či nie…

niqua
16. jan 2024

@anavixy smiem sa spytat ako je to s dojcenim? Minuly tyzden som bola u zubarky a odmietla mi spravit snimok kvoli tomu...dakujem pekne

eliska13
16. jan 2024

Záleží aký RTG sú rôzne a predsa brucho ti zakryjú
Okrem toho už si vo vyššom štádiu tehotenstva skôr na začiatku, keď sa vyvíja sa neodporúča

autor
16. jan 2024

@niqua no ja som sa docitala aj ohladom tehotenstva rozne nazory aj od lekárov, takže je to individuálne evidentne 🤷‍♀️

autor
16. jan 2024

@niqua ale podľa mňa čo sa dojčenia týka tam už to nemôže byť tak ohrozujúce, tu ide teraz skôr o plod

niqua
16. jan 2024

Ano chapem...

anavixy
16. jan 2024

@niqua tak to uz je uplne hlupost 🫣 naozaj, rtg pocas dojcenia je uplne bezpecne, ved to nema ako logicky uskodit, rtg sa predsa nedostane do mlieka… viem, ze mnoho aj odbornikov (“”) povie, ze sa to nesmie, ale skuste sa ich spytat preco 🙈

anavixy
16. jan 2024

https://www.e-lactancia.org/breastfeeding/x-ray...
Tuto stranku odporucam ulozit, mozete si tam skontrolovat vsetky lieky, ktore by ste mali/chceli/potrebovali uzivat. Bohuzial ani v tomto smere sa lekari a lekarnici nejdu pretrhnut o rozsirenie obzorov mimo pribalove letaky 😬

ada510
16. jan 2024

Veď zubár vie čo má robiť ja som zubná sestra a každej ženy sme sa pýtali či je tehotná a ešte aj ked povie že nie tak aj tak papier musí podpísať ....RTG tehotným nerobíme ... A inak som robila skoro do 8 mesiaca aj RTG schovaná cez 2 steny a v ochrannej veste hold vidíte práca je práca ...

niqua
16. jan 2024

@anavixy ach..mne to tiez bolo podozrive, ale tak reku verim doktorke...a tahala mi nerv..a asi zle ..lebo mam vacsie bolesti zuba ako pred tym... :( snimok by jej ukazal, ci je vsetko ok alebo nie

diewcatqoo
17. jan 2024

Prvykrat som bola na osetrenie s anestezou v 13tt a druhykrat v 16tt. Osetrovala mi kanaliky a povedala, ze v druhom trimestri je to uplne v poriadku. Este som objednana na dalsie vysetrenie o dva tyzdne a bez injekcie to urcite nedam.

kiki68
17. jan 2024

Uz mozu robit RTG zubov, dostanes navyse ochranny odev. Cize to ziarenie nejde na babo. A anestezu mozes tiez kludne

bebebi
17. jan 2024

@kiki68 ochranný odev som dostávala vždy a aj tak som vždy musela podpísať, že nie som tehotná. Veď aj zubár vždy odíde von, keď ma rontgenuje, a to má pri tom veľkú ordináciu a nestojí pod RTG, tak asi by neodchádzal von, ak by to nebolo škodlivé.

anavixy
17. jan 2024

@bebebi lenze zubar robi mozno 10rtg denne 20 rokov v kuse 🫣 to hadam nechces porovnavat… proste fakty vedecky overené su take ze panoramaticky snimok zubov sa moze robit aj v tehotenstve, ked ho budu zdravotnici ignorovat, je to ich vec aj vasa vec, ale take su fakty. Samozrejme, ako uz bolo pisane, zuby sa daju osetrit ak bez rtg, uplne bezne sa to tak robi aj netehotnym (mozno nie tak dokladne ako s rtg ale da sa).

chrumka333
17. jan 2024

Aj mne sa zlomil zub a robili RTG, zásteru na brucho spredu zozadu a niečo na krk dali. RTG iba toho jedného zuba.normalne ošetrili aj s anestezou.

kiki68
17. jan 2024

@bebebi zubar ide von, nakolko by to schytal 20x denne. Ja som naposledy toto podpisovala pred rokmi ( pytala som sa na to ) a oni ze uz teraz to nie je problem. Nakolko nejde o RTG v oblasti hrudnika/panvy

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre