Znížená funkcia štítnej žľazy v tehotenstve

142230919213
23. máj 2015

Ahojte, mamicky, mate s touto chorobou v tehotenstve nejake skusenosti? Co hrozi plodu? Prave som sa dozvedela o tom, ze mam znizenu funkciu a na endokrinologiu ma objednali az o tri mesiace . Momentalne som 11 tyzden ...

ervenka
23. máj 2015

@142230919213 zalezi na tom, ako velmi je znizena (povedali ti aj dohnoty?). Zaujimave,ze ta objednali az o 3m. V tehu je SZ velmi dolezita, babo nema do cca 14tt vlastnu SZ- "vyjedava" z maminej SZ. Hormony SZ su dolezite o.i. pre central. nerv. sustavu, po porode neriesena znizena funkcia SZ moze znamenat zvysene riziko poporodnej depresie. Vacsinou sa to riesi tabletkami s hormonami SZ. A tych sa neboj. Mimochodom, v tehu nech ta ani nenapadne carovat s KELP a inymi olejmi. Ak ti dr. nakoniec predpise tabletky, vo vlastnom zaujme ich ber 😉 Je tu aj skupina o stitnej zlaze. https://www.modrykonik.sk/group/2168/

142230919213
autor
23. máj 2015

No ano povedali mi hodnoty, tie sú u mňa 0,25 mlU/l . Objdenali ma pre to, že nemajú voľné miesta aj to som sa objednala za poplatok :/ Chcem sa opýtať, čo znamená to čarovať s KELP olejmi?

ervenka
23. máj 2015

@142230919213 0,25 mlU/l sa tyka TSH? LEbo ak ano, tak potom mas len hranicne hodnoty. Pri tehu ma byt hodnota do 0,20 mlU/l niekde uvadzaju,ze je oki aj tak ako mas ty.
Carovat s kelp= namiesto tabletiek jest/pit olej a na normalnu liecbu sa vykaslat.. 😉

jantyy
23. máj 2015

Ahoj. Tvoje hodnoty su znizene ale byvaju aj horsie. Ale! Ako bolo napisane je VELMI dolezite aby si mala hodnoty v pohode, koli vyvinu dietata. U teba by sa hodnoty stale zhorsovali, ale trvalo by dlhsie aby to malo taky dopad na tvoje zdravie ze by ti to mohlo vazne uskodit. Ale babo je ina vec. Vyvija sa mu najma CNS , preto to nezanedbaj. Ja na tvojom mieste by som sa dozadovala, akoukolvek cestou co najskorsieho terminu na endokrinologii. Povedala si ze si tehotna?? Oni vedia ako je to dolezite a pochBujem ze ak by vedeli ze si tehotna, naobjednali by ta skor(tento, resp. Bud. Tazden). Ale aj to sa moze stat. Ak nepomoze, tlac na tvojho gynekologa nech zdvihne telefon a vyabvi ti prednostne vysetrenie.
Neviem kam chodis, ale moja skusenost zpred rok a v Lubochni: povedala som ze chcem hovorit so svojim doktorom a hnedmi oznamili ze ma dva tyzdne dovolenku, jednym dychom sa ma vsak sestricka spytal ze ci ma problemy lebo ak ano, pomoze mi ktorykolvek iny doktor a mam okamzite prist. Okremtoho tam maju tehotne prednost, necakas ani na krv a povacsine ta lekar vezme tiez medzi prvymi.
Ked ti nasadia lieky, BER ICH POCTIVO. Nie je to sranda, koli SZ pokodit dieta alebo seba.
Ja zijem bez SZ uz 13 rokov, znizenu funkciu z roznych dovodov som mala asi sto krat ale vzdy sa sa to liekmi dibre zvladne. Otehotnela som z dvomi detmi, vzdy na zaciatku hypotyreoza, zmenena liecba, obe baba aj ja v pohode. Nemas sa coho bat, len sa dopratv naendokr.co najskor.

lubi1984
23. máj 2015

@142230919213 ahoj mam znizenu ciinost stitnej zlazy uz 20 rokov beriem pravidelne denne lieky ked som bola tehotna mi zdvihli davku a kazde 3 mesiace kontroloval endokrinolog tehotenstvo bolo ok aj syn je zdravy takze zdielam nazor @jantyy a urob pre to vsetko aby si sla skor na endokrinologiu pripadne vyhladaj aj inu endokrinologicku ambulanciu so SZ by som si nezahravala aj ked mas hranicne hodnoty drzim palce a daj vedet ako si dopadla a hlavne ziadny stres si predsa tehotna 🙂

ervenka
23. máj 2015

@142230919213 ozaj-soju (ani fitsoju), horcicu, arasidy nejedz. Negativne ovplyvnuju SZ. 😉

142230919213
autor
25. máj 2015

@ervenka ja som za ze v tehotenstve ziadne tabletky , ale nemozem tym poskodit plod?

myryjam
25. máj 2015

Aj ja mam znizenu funkciu stitnej zlazy, zistili mi to, ked som mala problem otehotniet, a to bolo prave z toho, ze som mala tu funkciu stitnej zlazy znizenu. Nasadili mi tabletky, ktore sa musia uzivat denne, hormony sa vyrovnali a otehotnela som. Bud rada, ze si uz tehotna 🙂 Ked to bude potrebne, nasadia ti lieky a neboj sa, plodu to neuskodi a pre teba to bude lepsie, ked to budes mat podchytene. V tehotenstve sa chodi na kontrolu v kazdom trimestri 1x, vezmu ti krv zo zily, aby zistili hodnoty a podla toho upravia davku lieku. Kazde lieky, ktore ti lekari v tehotenstve nasadia, budu len pre tvoje dobro, a samozrejme pre tvoje dieta chce kazdy lekar len to naj.

zuzka103
25. máj 2015

Ahoj, určite žiadaj o preobjednanie, dnes mi volal moj gynekolog, ze ma podozrenie na znizenu cinnost stitnej zlazy a uz zajtra som objednana k endokrinologicke, stacilo povedat, ze som tehotna a p. doktorka ma hned objednala.
Aj ked mam strach, verim, ze vsetko dopadne dobre, musi 🙂
drzim palce

ervenka
25. máj 2015

@142230919213 poskodis prave tym,ak tabl. na SZ NEbudes brat. JE to ako keby si diabetik nedavla predpisanu davku inzulinu. To co budes uzivat na SZ je len doplnenim chybajuceho hormonu- nic ine. A ako som uz pisala v inom prispevku, hormony SZ su velmi dolezite.Aj ja som SZ pacient. zistili mi to v dec. 2011 ako postnatalnu hypo. SZ= prve tehu mi tak vycerpalo SZ,ze sa z toho uz nespamatala a zaspala. Dufam,ze len nie na vecne casy. 😀 trvalo dlho, kym som dosiahla taku hladinu hormonov, aby som mala zdrave tehu a neohrozila ani seba ani babo. Az v lete 2014 som dostala "zelenu" od dr. a sup- tehu na prvy pokus... Zajtra bude mat mala slecna 6 tyzdnov. Tu v Nl sa robi celoplosne test z paty babatiek aj na choroby SZ a zatial to vyzera tak,ze je zdrava.

chokma
26. máj 2015

znizenu funkciu stitnej ma hadam 90% zien, nie je to nic dnes zvlastne. mala som bezproblemove tehotenstvo. akurat mi ju zistili skor (byvala som unavena - kto dnes nie je?) ako som bola tehotna a dr. hned ako je zena tehotna robi odber, aby vedela urcit kolko tyroxinu treba brat. nic vsak pre stres.

ervenka
26. máj 2015

@chokma podla SVK statistiky jedna z 7az 10 zien ma ochorenie SZ. v statistike su zahrnute vsteky formy- hypo hyper, autoimun. rakovina...

142230919213
autor
26. máj 2015

@ervenka a nieje uz aj tak neskoro? Som v 11 t yzdni, nemohlo to uskodit babu ked doteraz som nevedela ze mam znizenu funkciu?

tomsta003
26. máj 2015

Mne zistili znizenu cinnost teda autoimunna thyreoitida,,,, ked som bola tehotna denne beriem lieky a syn je chvalab bohu zdravy tiez,,,,,liecim sa uz 12rokov

chokma
26. máj 2015

@ervenka v mojom okoli to ma neskutocne vela ludi a neda sa povedat, ze by zo seba robilo "invalidov". Urcite som za to, aby sa hlavne v tehotenstve eutyrox bral, ale nie je potrebne zbytocne zvelicovat a predstavovat si hrozostrasne scenare ako to mnoho zien tu robi, ked zisti, ze ma znizenu f.stitnej. a k tej statistike - myalum si, ze realne je to ovela vacsie cislo, len ludia to neriesia prave preto, ze im to nejak zivot neovplyvnuje, necitia sa chori...

chokma
26. máj 2015

Vlastne vela zien sa to dozvie az v tehotenstve, hoci stitna nestihala uz skor, preco asi? Inak treba povedat, ze branim eutyroxu sa nic nelieci, ale sa telu dodava ti mnozstvo hormonu, kt.stitna nestiha vyprodukovat.

ervenka
26. máj 2015

@142230919213 ako som uz pisala, naskor beries kvoli babu, neskor hlavne kvoli sebe...
@chokma hmmm, mozeme sa dohadovat ze preco.. Prilisnym jedenim soje? Malo ryb, malo pohybu na slnku, nezmyselne diety? Pripravky na chudnutie s hormonami SZ len v mene rychleho schudnutia a nabratia svalov? Asi zo vsetkeho strosku.
To ze to ludia neriesia, je dost nezodpovedne. SZ ovplyvnuje od metabolizmu cez ladviny az po svaly... Ale ked niekto nechce, tak nemusi. Len potom nech sa necuduju, lebo SZ ich skor ci neskor "dobehne"

chokma
26. máj 2015

@142230919213 nemohlo mu to uskodit, neboj. v podstate, kazdej, co chodi na endokrinologiu kvoli tomuto, je povedane, ze ako zisti, ze je tehotna, ma sa hlasit, aby sa upravila davka hormonu. Ja som tam isla este skor ako ku gynekologovi, bola som asi v 7 tt a dr. bola aj prekvapena, ze idem skoro, cize tam chodievaju baby bezne na konci prveho trimestra. navyse sa davky zvysuju s postupujucim tehotenstvom, teda aspon u mna tak bolo.
@ervenka jedna z mojich znamych, mlada baba, neberie eutyrox, ze vsak jej nic nie je... a ze ho nestiha brat rano nalacno. tak som si myslela, ze ty asik nebyvas taka unavena ako som byvala ja, co bolo pricinou, ze som sa dostala na endo. ale zalezi aj vela od pristupu endokrinologa ako je to pacientovi vysvetlene. inak, ja som presvedcena, ze aj davnejsie ludia trpeli nedostatocnostou stitnej, no neriesilo sa to... teraz vela dr. posiela na endo svojich pacientov z roznych dovodov a u vacsiny z nich je to potvrdene. a vela ludi sa tam ani nedostane a trpi hypotyreozou...

lenulienka86
1. júl 2015

Dievcata aj mne zistil az gynekolog v tehu. Mala som hranicne zvysene tsh hodnoty v prvom a druhom trimestri ale kedze t3 a t4 boli dobre, nebrala som nic. Pred tehu som mala vramci preventivky tsh v norme. No a v 3.trimestri uz bolo tsh zas o nieco viac vyssie tak mi gynekolog nasadil thyrex 25mg. A vobec nepadla rec o endokrinologii. Myslim vsak ze po porode sa to uz nezvykne vratit do normalu. Z rodiny sa nikto nikdy na stitnu neliecil.
Ako sa dostanem ku endokrinol9govi? Gynekolog ma neposlal a obvodna o nicom nevie. Treba tam ten vymenny listok? Ci staci ze poviem hodnoty svojho tsh?

142230919213
autor
1. júl 2015

@lenulienka86 neviem ako ti mohol gynekolog urcit lieky na stitnu zlazu.v tvojom pripade by som to riesila s emdokrinologom, ktory tehotne osetri skor a nemusia cakat. Vymenny listok budes potrebovat a kedze si tehotna, tak si ho pytaj od gynekologa ....

lenulienka86
1. júl 2015

@142230919213 hned ako som si precitala tvoj prispevok, som volala mudr kollerovej do ruzin.nemocnice aby som sa u nej objednala a ze ci mam doniest vymenny listok alebo ci ma len tak vezme. Povedala som jej hodnoty m9jho TSH (v 3.trimestri uz bolo 3.8 pricom vraj norma je vtedy pod 3) a ze berem thyrex 25. A ona povedala ze gynekolog postupoval spravne. Ze mi vraj znovu po porode ma urobit testy a az sa do 3mesiacov neupravi, tak ze potom cez obvodneho lekara a ku nim. Tak teda neviem. Zajtra mam poradnu, opytam sa gyndosa ze ci by nebolo lepsie u endokrinologa ma sledovat.

lenulienka86
2. júl 2015

@142230919213 noo a dnes v 35tt v poradni vysledky TSH 2.9 /norma pre 3.trimester je do 3/ tak mi kazal este do porodu brat thyrex 25. Po porode na kontrolu k nemu ci sa to upravilo. Zatial ziadny endokrinolog.

wieruska1
8. júl 2015

@142230919213 zvlastne mne dal dnes gynekolog vymenny listok a setsricka si poposuvala pacientov ze to hned zajtra mam prist.

5esicko
11. júl 2015

Ahojte,mne zistili tsh az 21,6 ☹ som 11tt a v pondelok idem na endokrinologiu...viem,ze je to strasne vysoka hodnota...mam sa bat? 😢

reuska1
11. júl 2015

@5esicko ahoj...myslim, ze sa bat nemusis, ak ti cim skor nasadia lieky. Mne zistiliv druhom tehotenstve v 12.tt hodnotu 37....endokrinolog robil pre istotu kontrolny odber, lebo si myslel, ze tam mala byt desatinna ciarka za trojkou...ale vysledky boli rovnake. Nasadil liecbu a mam nastastie zdravu dcerku, uz ma 4 roky a co sa tyka intelektu, vsetko je ok. Aj dalsia dcerka je ok...ale to uz som mala hodnotu tsh pod kontrolou. Ale pravdu povediac, preplakala som dva tyzdne v kuse, ked som na nete citala tie katastroficke scenare, co moze sposobit toto ochorenie dietatku.

andreyca
11. júl 2015

Ja navstevujem endo.amb od roku 2003. Dovtedy som o SZ ani nevedela. To, ze som bola viac unavena som neriesila az tak, ako +10kg za 3mesiace. Pre MUDr., ku kt. som chodila som chdila boli hodnoty "ok, ste sledovana". Rok 2008, zmena lekara, nasadena liecba....2011, 2015 tehotenstvo. Som vdacna mojej novej MUDr. za syna, za poklad pod srdcom. Teraz chodim kazde 3mesiace na krv. A momentalna davka 75 a 100 l-th. (striedavo). Uzivajte lieky, kt. Vam doki predpise. Apropo, ten od ktoreho som odisla, vobec nedava pacientkam echo, ze pri tehu maju prist. Vobec to neriesi.

iskrickaa
12. júl 2015

@andreyca Ja mam tiez znizenu funkciu uz asi 5 rokov, prve dva mesiace tehotenstva som chodila na krv kazde dva tyzdne, potom raz za mesiac a teraz raz za 6 tyzdnov, raz za tri mesiace sa mi zda byt malo... Beriem 125 mcg 5x do tyzdna.

andreyca
12. júl 2015

@iskrickaa Mozno mate aj nejaky iny problem, resp. lekar ma dovod, aby ste chodili castejsie. Pri malom mi po kazdom odbere menila davku bola som viac krat. Teraz mi zvysila davku na zaciatku tehu a po kontrole bola substitucia dostacujuca. Navsteva v kazdom trimestry je optimalna, urcite nie nedostacujuca. Ale samozrejme mozu byt castejsie navstevy. Vsetko urci lekar endokr. Najvyssia potreba a spotreba hormonu je na zaciatku tehu. Potom sa sleduje "dalsi vyvoj".

andreyca
12. júl 2015

@iskrickaa A to nepotrebujete davku hormonu kazdy den, ked 5x do tyzdna? To som este nepocula, ze volne dni bez uzivania. Ved ked sa hormon neprodukuje, treba ho dodat kazdy den.

timi1012
12. júl 2015

Nemam skusenosti so znizenou f.sz ale ja mam zvysenu f.sz. od zaciatku tehu som brala lieky az do sucasnosti (som 4mes po porode) dcerka je uplne v poriadku zdrava. Nemas sa coho bat hlavne lieky ktore ti dr predpise uzivaj.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre