Zlý výsledok z trizómie 13

ivkaavki
27. mar 2021

Zdravim. Pred 2 dnami mi oznamili pozitivny vysledok z kombinovaneho testu na trizomie 13. Vysledok 1:76. Lekar skonstatoval, ze je 20% sanca na geneticke postihnutie plodu pataovim syndromom. Som z toho riadne nervozna a smutna. Kedze na amnio som nechcela ist, tak mi navrhli vysetrenie z krvy tzv. MaterniT Genome. Teraz musim cakat cca 7 dni. Len velmi malo som k tumu vysledku nieco nasla, neviem ci mam dufat, ze mi potvrdia opak ci sa pripravovat na najhorsie... Je to cislo velke alebo male... Ma s tym niekto skusenosti????

majamat
27. mar 2021

@ivkaavki vysledok znamena, ze jedno dieta k 76 detim bude postihnute. je to len pravdepodobnost, aj keby mas 1:2, stale je sanca, ze diet abude zdrave.

sestra to mala o nieco lepsie ( nepamatam si vysledok ), ale ked bola na dalsich yvsetreniach, dr jej potvrdil, ez je vsetko OK a len tak z brucha povedal, ze to je 1:1000 a nie tolko, co jej vyslo. a teda ma zdraveho krasneho chlapca.

ivkaavki
autor
27. mar 2021

@majamat aspon nejake svetielko, s manzelom sme vystraseni aj ked naozaj velmi dufame, ze babetko je ok.

majamat
27. mar 2021

@ivkaavki urcite moze byt OK. pockaj na dalsie vysledky a a uvidis. drzim palce.

jaga18
27. mar 2021

Ja som mala 1:25 DS na triple testoch. Dala som si urobiť trisomy test plus a ten vyšiel kompletne negatívny. Tieto triple by mali zakázať, sú úplne že nespolahlive

kiki68
27. mar 2021

No kamoska mala trizomiu 18 1:72 z kombinovaneho a zial sa na amnio potvrdila. Teraz cakaju zase a vsetko vyzera ok, ze to bude zdrave. Drzim palce, aby to vyslo iba ako riziko nepotvrdilo sa to 🙏🏻

hviera81
27. mar 2021

ja to otočím. je 80% šanca že bude zdravé. práve teraz nesmieš stresovať, práve teraz musíš byť pozitívna, lebo dieťaťu škodíš.

any_soj
27. mar 2021

@ivkaavki Ja len že vám prajem veľa sily a lásky. Akékoľvek, ale je to vaše dieťa 🙂 Akurát dnes má veľmi oslovilo toto: https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=102... Píše to niekoľko rokov po pôrode.

any_soj
28. mar 2021

@any_soj a ešte... Keď je veľká pravdepodobnosť, že dieťa zomrie tesne po pôrode, veľmi dobrá vec je nechať sa sprevádzať v tehotenstve ľuďmi, ktorí s tým majú skúsenosti. Rozbieha sa to už aj na Slovensku, toto sú zatiaľ české linky, viacerým už veľmi pomohli.
http://www.ditevsrdci.cz/ a https://perinatalnihospic.cz/co-je-perinatalni-...
My sme také neriešili, naša dcéra zomrela úplne nečakane v 38.tt bezproblémového tehotenstva. Vzhľadom na okolnosti áno, bola to najťažšia vec, akú som zažila (najťažšie pre nás bolo, že tomu vopred nič nenasvedčovalo, nemohli sme sa vôbec pripraviť - proste som jeden deň necítila pohyby, šla do nemocnice, a už bola mŕtva). Ale zároveň bol pôrod to najkrajšie a najsilnejšie, čo som kedy zažila a v prvých sekundách po mi napadlo "wow, toto chcem ešte zažiť!". A tiež nám bolo veľmi ľúto, že nežila aspoň pár chvíľ po pôrode, veľmi by sme chceli vidieť jej pohľad. Veľmi som si vtedy uvedomila, že zmysel má prítomnosť, milovať a nechať sa milovať. Každé naše dieťa raz zomrie, rovnako ako my. To je proste fakt, ktorý podľa mňa treba pri materstve akceptovať. Podstatné je, že každá chvíľa s ním je obrovský nenahraditeľný dar, nie je stratená. Nejde o to mať niekoho navždy, o tom proste nedokážeme rozhodovať. Ide o to dať sa naplno svojmu dieťaťu, nech je akékoľvek. Absolútne neľutujem, že nezomrela skôr, aby som nemusela rodiť. Alebo aby som s ňou "nestrácala čas". A to mám 34, čiže žiadna dvadsiatnička, že by som mala kopu času. Naopak, bol to obrovský dar. Teraz som znovu tehotná, 7.mesiac (Sára zomrela na začiatku júla) a Sára ma úplne zbavila strachu z pôrodu. Teraz sa naň teším. A genetiku sme nedali robiť, iba kvalitné sono screeningy - vážne veci, na ktoré sa treba pripraviť (či už psychicky alebo medicínsky, ak treba operáciu hneď po pôrode) sa ukážu aj tam.

ivkaavki
autor
28. mar 2021

@any_soj nech to bude akokolvek, budeme bojovat az do konca, skor som chcela nazor mamiciek, ktore sa prave s tymto tipom syndromu stretli. Tiez mi nieje uplne jasne ci kombinovany test je totozny s tripl testom. Viem, ze kombinovany sa robi skor ale ci je princip ten isty. Na tripl idem k svojmu doktorovi az o tyzden. Medzi tym by mi mali dojst ale vysledky z toho maternity...

hviera81
29. mar 2021

@any_soj velmi silny prispevok. silná žena ❤

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre