Žlčníkový kameň v tehotenstve

lucia0211
8. nov 2021

Ahojte, zistili vám niektorej žlčníkovy kameň v tehotenstve?Ak áno ako ste to riešili?

simca06022011
8. nov 2021

pocas tehotenstva nijak, mne to ho po porode vyplavilo, raidny zlcnikovy zachvat som dostala ale potom ma to preslo, teraz to bude 11r a zlcnik ide von... ale zvycajne sa po porode vybera, ak su nejake vazne kompliakcie pocas tehu tak neviem ako to riesia. Inak je to dost bezna vec vraj.

janka_266
8. nov 2021

@lucia0211 tiež sa mi objavili, Resp. Začali prejavovať po pôrode, teraz, 9 mesiacov po pôrode, musí ísť žlčník von, nakoľko pred 2 týždňami mi jeden kamen už vycestoval🙈

vanda323
8. nov 2021

@lucia0211 Ahoj som 24 týždeň tehotenstva a mám vraj mnohopočetné kamane. Povedali mi že do 28 týždňa sa to rieši aj v tehu. No bohužiaľ po 28 týždni sa tehotenstvo musí ukončiť. Takže sa trošku bojím snažím sa jesť veci ktoré mi neškodia a vyhýbať sa veciam ktoré skodia

desore
8. nov 2021

@vanda323 Porodit v 29. tyzdni? Fobre tomu rozumiem?

vanda323
8. nov 2021

@desore Áno, mne to takto povedala do slova kruto moja MUDr. Opíšem situlaciu. Na usg sa jej pýtam tak je to dievčatko? Môžem kupovať ružový kočiar? A ona že nič nekupujte, vy ešte neviete ako dopadne vaše tehotenstvo

lucia0211
autor
8. nov 2021

@vanda323 ako ukončiť tehotenstvo kvôli kameňu?

vanda323
8. nov 2021

@lucia0211 Nie kvôli jednému, ja ich mám viac totiž. ....

simca06022011
8. nov 2021

@vanda323 urcite nie... Nestras seba ani ostatné 😉 toto treba riešiť s chirurgom, drzat diétu. Počula som kadečo uz aj to ako umriem ak hned nepojde zlcnik von a cuduj sa svete som s nim na svete 11r... Kamene sa mi znovu objavili az teraz na kontrolnom sone v lete a som povedala ze ma to uz nebaví riešiť. Cele tehu som prezvracala, po 6m kazdu jednu noc. Porod mi vyvolali v 37+0tt a v podstate ma iba sledovali cely cas dovtedy a davalu mi essentiale forte na pečeň ( v nemocke som bola cca 5tyzdniv s kratkymi prestávkami). Na žlčník zle pôsobí stres takze hlavne klud.
Problem moze byt ak vycestuje kamen a zapcha zlcovod, okrem riadnej koliky moze spoisobit riadny zápal, nie je to len tak.

vanda323
8. nov 2021

@simca06022011 Ahoj, nechcem nikoho strašiť, hlavne nie seba. Lebo som dosť uzkostliva....ale presne toho sa bojím že keď ich tam mám tak veľa chirurg mi povedal že tisíc asi .. mnohopočetné tak sa bojím aby nejaký kamienok nevycestoval

janage
8. nov 2021

@vanda323 tak veľa kameňov malých, blato či tzv. piesok sú najhoršie. Ja som mala jeden zistili pred plánovaným druhým tehotenstvom a rozhodla som sa pre operáciu. Najviac ma ovplyvnila kamoška, ktorej na to prišli náhodou pre veľké bolesti počas tehu. Volali viackrát záchranku. Ku koncu vraj už sa bála jesť aj suché chleba. Už bol ten žlčník taký podráždený, že záchvat a nevoľnosť jej spustilo hocičo. Keď malo babo asi 3 mesiace aj tak musela na operáciu a žlčník von. A ten stres, lieky aké do nej napchali pri záchvate....
Ja som sa rozhodla možnosti komplikácií predísť, aj keď bola šanca, že sa nestane nič. Nechcela som riskovať komplikácie pri tehotenstve.

vanda323
8. nov 2021

@janage Ach jaaaj nestraš má ......ja verím že to dopadne dobre vsetko

janage
8. nov 2021

@vanda323 ak sa to dá riešiť laparoskopicky zvazila by som to. To nie je len o diéte. Ale bábätko bude rásť a môže tlačiť na ostatné orgány a ten zlcovod sa upchá.
Inak u mňa iný pohľad mali muži a a iný ženy lekárky. Kým muži boli opatrnejší, ženy jednoznačne žlčník von.
Nerieš na MK lebo každý prípad je iný. Výber si lekára čo mu veríš a rieš s ním. Lebo len ty ponesieš následky či už sa rozhodneš tak či onak.
Lekári nech zvazia mieru rizika pre dieťa a Teba.

janage
8. nov 2021

@vanda323 to nie je strašenie, ale realita. Ako môžu Ti tu napísať, že im nič nebolo a všetko OK ale nevedia predsa posúdiť tvoj stav tak ako tvoj lekár. Však konzultujte s viacerými, ale lekármi.

vanda323
8. nov 2021

@janage Konzultovala som...preto sa bojím...ale zatiaľ sa držím vďaka Bohu 🙏....zatiaľ môžem jesť takže som rada

mandarinka555
8. nov 2021

@vanda323 Bože môj....netáraj.....to nie sú kamene, ale piesok.
@simca06022011 A ty tiež....žlčníkový kameň sa nevyplaví !!!!! Len ľadvinový.

simca06022011
8. nov 2021

@mandarinka555 ale ty netaraj, samozrejme ze ano, co si myslíš ze je problem pri kameňoch? Zbehni za chirurgom a opytaj sa, zacvaknuty v zlcovych cestach je to fajnotka a to je komplikácia ktora je problém veľký... Riesim to par rokov a aj cele tehotenstvo okolo toho sa len točilo, čiže asi viem co píšem 😉 mala som roztiahnute zlcovody po riadnom zachvate po porode, skončila som na ercp, lavazi zlcovodov atd.
@vanda323 no určite tisíc ich tam nebolo, tiez sa das hocičim "poblaznit" 😁 aj ti ich ukazal?

mandarinka555
8. nov 2021

@simca06022011 A kade sa ti ten kameň vyplavil, ty premúdrelá ? Nemám žlčník už 30 rokov, mala som 13 kameňov , veľkých ako arašidy, tak ma nepoučuj. Žlčníkové kamene sa dajú odstrániť len chirurgicky, alebo laparoskopicky. Akurát tak ľadvinové môžeš vyčúrať.

simca06022011
9. nov 2021

@mandarinka555 🤣 no kde... Zlcovymi cestami do dvanastornika, nastuduj si to mudra. 😂 Pri ercp rozšírili potom vyvod zlcovodu, vyplachli ak by daco tam ostalo a odporucili operaciu. 30 rokov zlcnik nemáš tak viditeľne ani žiadne novodobe (?) poznatky. Jasne ze keby som mala zlcnik napchaty 30timi kamenmi (nenechem komentovať 30 arasidov, dajme tomu.. ) tak sa to rieši inak, ale nemala som. Taketo množstvo sa veru ani neurobi len tak zo dňa na deň.

simca06022011
9. nov 2021

@mandarinka555 a inak laparoskopicky = tiez je chirurgické odstránenie. A neodstránuju sa kamene ale zlcnik, ked uz si taka pedantna.

vanda323
9. nov 2021

@mandarinka555 V správe mám napísané mnohopočetné komkrementy, ale ty vieš lepšie prepáč že som tarala

vanda323
9. nov 2021

@simca06022011 Tisíc bolo obrazne, a áno ukázal nebolo v tom zlcniku voľné mieste kamisnocek na kamisnocek. Do správy napísal mnohopočetné komkrementy. Vraj sa mi museli tvoriť rokye. Lenže ja som bolesti do nedávna vôbec nemala

janage
9. nov 2021

@vanda323 Ak ti lekári odporúčali vybrať tak sa informuj o rizikách zákroku verzus riziko (hlavne ak máš žlčník plný piesku) upchatia žlčníka počas tehotenstva.
Informuj sa aká je pravdepodobnosť jedného či druhého. A rozhodnúť sa musíš sama.
Lekári budú tí čo ťa potom budú zachraňovať a nie baby z MK.

janage
9. nov 2021

@vanda323 a uvedom si jednu vec, ak máš žlčník naozaj v tak zlom stave tak tú operáciu Ti lekári neodporúčajú zo srandy. To už nie je o držaní diéty a hlavne ak sa ten žlčník upchá budete ohrození obaja Ty aj dieťa. A pôrod v 28 týždni tiež nie je bohviečo. Porad sa s chirurgmi čo takéto zákroky robia počas tehu, tí by mali mať najrelevantnejsie informácie.

janka_266
9. nov 2021

@mandarinka555 ale vyplaví do žlčových ciest, mala som to tak pred 2 týždňami

siska53
9. nov 2021

@lucia0211 nijak. Ak boli problemy, par dni dieta, inak nic, 7m.po porode som sla na operaciu. Ale mama musela drzat cely cas dietu, lebo som jej kopala do zlcnika a mala zachvaty.

vanda323
9. nov 2021

@janage Ale veď ja operáciu chcem podstúpiť, kde píšem že nie?! Ide o to že som v 25 týždni tehotenstva...a táto operácia v tehu sa robí do 28 týždňa. Už je podľa MUDr. Trošku neskoro....a že ak nemám časté záchvaty bude dobré ak to necháme po pôrode. To bolo stanovisko chirurgie....

janage
9. nov 2021

@vanda323 takto si to nenapísala predtým, že lekár odporúča počkať. Skôr to vyznelo, že si v 24 TT, máš teda ešte mesiac času a nevieš sa rozhodnúť.

janage
9. nov 2021

@vanda323 a neviem prečo by bolo neskoro. Predoperacne 1 deň, laparoskopia aj s hospitalizáciou bez komplikácií 3 dni. Ak máš žlčník fakt plný toho piesku, no neviem. Samozrejme aj operácia ma riziká, ktoré tak či tak znášaš len Ty.
Môžem sa ešte opýtať, to bol chirurg, čo operuje žlčník tehotným?

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre