Zatajenie zdravotného stavu a dedičná choroba

vanda2312
26. mar 2014

Ahojte chcela by som sa spýtat či náhodou nemáte niejake skusenosti zo zatajovaním zdravotneho stavu. Pretože moja svokra je na vozíčku a odmietla nam povedat jej zdravotný stav aj napriek tomu že som tehotná a ta jej choroba je dedičná a my máme obrovský strach!. Prosím poradte mi. Dakujem

zdena12345
26. mar 2014

manzel nevie, co jej je/resp v akom je stave? alebo svokor, ich dalsie deti, teticky....
neviem ci existuje sposob ako ju k tomu donutit, asi ani nie.
skor sa sustredit na vase babo, prebrat s gynekologom vsetky mozne vystrenia. povedat aspon orientacne cim trpi svokra. len nie na vsetko sa da prist a mnohe ochorenia sa ukazu az casom. i v zdravej rodine sa moze narodit "chore" dieta. jedine co ostava je dufat, ze miminko bude v poriadku.
mozno este polozit si otazku ak by sa to nahodou dalo potvrdit uz pocas gravidity, ste ochotni ist na interupciu?

vanda2312
autor
26. mar 2014

S nikým z manželovej rodiny sa nerozprávame. Vieme sice približne aku chorobu má ale aj tak to nestačí. Už som objednana na niejake vysetrenia tak snad dopadnu dobre. ale keby sa cokolvek stalo chcela by som vediet že či takuto osobu co zataji svoj zdravotný stav je možné udat. Pretože aj pri uzatváraní manželstva je to poviine vediet o zdravotnom stave ale ja to doteraz neviem a teda napríklad aj náš sobáš by mohli anulovat kedže som nepoznala ich zdravotný stav ale samožrejme nechcem nič anulovat len chcem vediet či by som ju mohla udat

jul11
26. mar 2014

@vanda2312 no pri svadbe sa pytaju na vzajomny zdravotny stav, nie na zdravotny stav celej rodiny. to by potom boli dovody na rozvody: tvoja tetuska z druheho kolena bola na psychiatrii a nevedel som to. takze skor si myslim,ze nie. zdravotny stav je sukromna zalezitost.ale nie som pravnik

zuzana76
26. mar 2014

@vanda2312 svokra podla mna nemusi nikomu vraviet o svojom zdravotnom stave, sobas anulovat nemozu, tam sa berie jedine do uvahy zdravotny stav tvojho manzela. To preco vam svokra nic nehcce vraviet je jedine jej vec, podla mna. Co ziskas nejakym udanim? podla mna jej nic nehrozi, ma pravo na ochranu svojho sukromia a zdravotny stav do tejto ochrany patri, ty si sobas neuzavrela so svokrou.

klincek
26. mar 2014

@vanda2312 ju nie..povinnost povedat ti o svojom zdravotnom stave ma iba tvoj snubenec, a to pred svadbou.
teraz mozes urobit len to, co uz robis-povedat lekarovi vsetko, co o tej chorobe vies, a spolu s nim sa pokusit prost na to, ci je s babatkom vsetko v poriadku, resp. co robit, ak nie je. je smutne, ze sa svokra takto zachovala vo vztahu k buducemu vnucatu, ale neda sa s tym robit vobec nic.

zuzana76
26. mar 2014

@vanda2312 a este ako vies , ze jej choroba je dedicna?

vanda2312
autor
26. mar 2014

sobaš anulovat možu nato som sa už informovala pretože 10% z jej choroby prešlo na mojho muža a to som ja nevedela

vanda2312
autor
26. mar 2014

pytala som sa na to gynekologa takže dedična určite je

jul11
26. mar 2014

@vanda2312 ked vies nazov choroby,tak potom si perstuduj nieco na nete, spytaj sa obvodaka,gynekologa,objednaj sa na genetiku a uvidis,ake su prognozy

ivett1
26. mar 2014

@vanda2312 ešte je jedna možnosť...ísť za jej lekárom, povedať mu, čo je vo veci a možno vám dá nejakú info...ale je tu malá nádej, keďže sama svokra robí s tým tajnosti...

satanka1
26. mar 2014

@vanda2312 tak vlastne vieš aká to je choroba,ked vieš,že je dedičná...

janka2273
26. mar 2014

@ivett1
@ivett1 Lekár jej info oficiálne určite nedá 😉 😉

zuzana76
26. mar 2014

@vanda2312 nehnevaj sa, pises, ze 10 percent z tej choroy preslo na muza, ak mas take presne cisla a informacie, tak ti to mal povedat tvoj muz, podla mna mas len v zuboch svokru a nevies ako by si jej " okorenila" uz aj tak tazky zivot, nemam slov

paskolinka
26. mar 2014

@vanda2312 a to ako vies, ze 10% preslo na muza? 😨

vanda2312
autor
26. mar 2014

viem aku ma chorobu a podla toho co som si pozistovala by to mala byt najtažsia forma tej choroby co ma ona ale lekar potrebuje vediet presnu diagnozu na to aby vedel lepšie urcit ci bude babo ok

sasrnka
26. mar 2014

Asi som nejaka nechapava, ale ak si gynekologovi vravela o chorobe a on ti tvrdil, ze je dedicna, tak co este chces vediet od svokry??? Ved potom vies, o co ide. Sadni za pocitac, kasli na modreho kona, ale pozri si google 😉

zuzana76
26. mar 2014

@vanda2312 ak vies aka je to chorba , chod na amniocentezu a uvidis, nic ine s tym neurobis

vanda2312
autor
26. mar 2014

pretože sme to ojavili v jeho dokumentacii

lucia78
26. mar 2014

@vanda2312 Nerozumiem tej casti "10% z jej choroby prešlo na mojho muža". Je to pravdepodobnost, ktoru niekto urcil, zdedenia choroby alebo u manzela sa uz prejavila choroba a odhadujes, ze priznaky cca kopiruju svokrine priznaky na 10%? Zdravotny stav manzela si nevedela, lebo pred sobasom sa choroba neprejavovala alebo prejavovala, len ti to manzel zatajil? Alebo ti iba zatajil zdravotny stav jeho matky?

paskolinka
26. mar 2014

@vanda2312 ... a uz si sa stihla aj informovat na anulovanie manzelstva a svokru chces udat za to, ze ta neinformuje o svojom zdravotnom stave... uprimne, ani sa necudujem, ze sa s tebou nebavia

vanda2312
autor
26. mar 2014

no keby sa jedna o tvoje dieta asi by si reagovala inač. nevieš nič o tom prečo sa s nimi nebavime.

sissmiss
26. mar 2014

@vanda2312 vies aku ma chorobu ale nevies aku ma diagnozu?

afrika
26. mar 2014

@vanda2312 skôr sa zameraj na zdravie dieťatka - tzn. porobiť všetky vyšetrenia, ktoré sa dajú...
a nieje mi vôbec jasné prečo riešiš anuláciu manželstva... zamerala by som sa skôr na bábo ako na svokru

vanda2312
autor
26. mar 2014

to manželstvo som tam dala ako príklad nič viac!

vulka
26. mar 2014

No udať možeš skor manžela ako svokru. On Ti zatajil dedičnú chorobu a nie svokra. Ona nemá žiadnu povinnosť Ťa informovať o svojom zdravotnom stave.

afrika
26. mar 2014

@vanda2312 veď pokoj, len som sa pýtala... skús sa fakt skôr zamerať na zdravie dieťatka a nee na svokru.

afrika
26. mar 2014

@vanda2312 ale tiež mi to nejde moc do hlavy - napísala si tu, že dr ti povedal, že choroba je dedičná.. tak čo viac potrebuješ od svokry vedieť.. veď už vieš akú má chorobu keď vieš, že je dedičná 😕 😕 😕 😕 😕

warholette
26. mar 2014

@vanda2312 a co ti pomoze anulacia manzelstva ked si uz tehotna?

janinah
26. mar 2014

ty odkedy vieš,že svokra je chorá?odkedy vieš o akú chorobu ide? prečo ťa neinformoval tvoj snúbenec? máš nervy na svokru,ale mala by si ich mať na svojho muža......a dieťa je už na ceste,tak neprskaj,neoháňaj sa súdom,ale spolu s lekármi a s genetikom konzultuj aké riziko a aká pravdepodobnosť choroby môže byť u tvojho dieťaťa..a tých 10% prenosu na tvojho manžela ste odkiaľ zobrali?buď nepíšeš všetko čo vieš alebo ťa niekto zavádza....

mimla
26. mar 2014

Na tvoju otázku o anulovaní: Nie, takto, ako uvádzaš fakty, nie je možné manželstvo anulovať. Anulovať by ho bolo možné, ak by tvoj manžel vedome zatajil svoj zdravotný stav. Ale to neurobil. Už je to dávno, čo som bola na nejakej svadbe, ale znejú tam formulky ako "v bohatstve i chudobe, v zdraví i chorobe" To znamená, že ak tvoj manžel na tú chorobu ochorie, máš s ním zotrvať. Predpokladám, že to, že svokra je na vozíku si si asi všimla aj pred svadbou, teda si o tomto stave vedela. Nikto teda nič nezatajoval.
Ohľadom dedičnosti. 10 percent je asi pravdepodobnosť prenosu na tvojho manžela. Podľa mojich vedomostí je to dosť malá pradepodobnosť, ale ak sa chceš upokojiť, veľa chorôb sa dá diagnostikovať ešte pred vypuknutím, ak vieš čo hľadáš. Keďže nepíšeš o akú konkrétnu chorobu ide, nikto ti neporadí, ako sa s tým žije. Možno sa tu s takou chorobou niekto stretol a vedel by ti poradiť. Kým však nenapíšeš konkrétnu diagnózu, ťažko sa dočkáš pomoci.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre