Ahojte, chcela by som sa opytat, ci ste mali zapalene bradavky pocas tehotenstva? Mam starsieho synceka, ktoreho som kojila a okrem problemov na zaciatku som nikdy nemala takyto problem. Ale ako som otehotnela, zacali ma boliet a na pohlad boli take cervenkaste, spicky, a sem tam akoby sucha kozicka, stipu ma a vadi mi aj podprsenka, aj ked som bez - zacinaju zase naberat vahu, tak pri velkosti G je to o to neprijemnejsie...skusala som uz vsetko, preliecovat vsetkym moznym, na koznom som bola, tam mi predali drahu Avene masticku. A nic, framykoin ani canesten - nic...koloidne striebro, aloe vera, propolis, gencianka, ruzova voda, lanolin cisty,...nic nepomohlo...o 2 mesiace necele rodim a fakt neviem, cim to natierat, ci vobec niecim, obavam sa zase kojenia...starsieho som musela odstavit v cca 3.mesiaci, mala som uz malo mlieka a chcela som, nech sa mi bradavky zregeneruju a nic...tak sa pytam na skusenosti...
dakujem, hned na zaciatku, cca po mesiaci som sla na kozne, zobrala stery, ale podla nej "to nevyzera tak strasne", nakoniec tam boli bakterie Acinetobacter a este daco, skonstatovala, ze kedze kojim a som tehotna, tak mi na to nemoze nic dat, lebo na to treba antibiotika, co sa v tehu nemozu. Odporucila to koloidne striebro a pripadne framykoin, no asi som to vsetko skusala kratko, okrem toho koloidneho striebra...
Druhykrat som bola u inej koznej, ktora sa neunuvala zobrat stery, predala mi Cicalfate masticku z Avene, draha a fajn, ale dost vysusuje. Naopak zase framykoin a take lanolinove veci mam pocit, ze su fajn na tu suchost, ale zase sa to zapalene rozmoci, ci ako to povedat. A ten propolos bol fajn, len extremne vysusuje, ale je domaci a lieh to ma 70% 🙂, tak sa mozno vratim k tomu...15.7. idem na kontrolu, no aspon jej poviem, ze mi to nezabralo. Ja si myslim, ze bakterie kludne mozu byt. My sme s malym boli na infekcnom, zeby som tam daco chytila a prejavilo sa to az o par mesiacov? To je zase nejaka divna spekulacia. Neviem...ale zda sa mi, ze ked mam podprsenku, tlak na bradavku, tak je taka akoby bleda a potom dostane tu ruzovkasto-cervenkastu farbu. Tak to by mohla zase byt skor mykoza. Hmmm...a ked mi stuhnu, napr. ked mi je zima, tak to je neprijemnejsie este viac. Chcela som kojit tandem, ale nepodarilo sa, uz maly necuca, ani ho to nenapadne, ma 19 mesiacov...len aby som s tymto odkojila aj druhe aspon do rocika...
Odspodu mam stale streptokoka a e.coli, este speci kvasinku Saccharomyces cerevisiae, furt beriem dake cipky a nic nepomaha tiez a predsa sa utieram rovnakym uterakom. Ale prsia si potom este umyjem a utriem cistym...Ale to som sa aj predtym a kojila som bez problemov, to len ako som otehotnela, ja dufam, ze koza reaguje na tie hormonalne zmeny len a nejako sa to upravi...inak, to koloidne striebro mi na bolesti v krku zabralo do 3 dni, aj na nadchu, zeby to po mesacnej aplikacii neznicilo hnusoby na bradavkach? Neviem...Bolia ma aj cele prsia, este som z praveho donedavna vytlacila kvapku mlieka, teraz uz nie, ale su take napuchnute uz...skusim este davat aj viac toho B-vitaminu, aspon B komplex si zobnut. Dakujem krasne...
@nevenka zarucene pomôze tea tree krem, je to najsilnejšie prírodné antiseptikum s účinkami proti baktériám, plesniam, nežiaducim mikróbom. a odspodu zase tea tree olej
skusala som, tea tree olej ma priserne stipe a nepomhal...riedila som ten z JUST-tu s olejom a tak som skusala, dolu zvonku a musela som to zmyt, mala som to este viac cervene az bordove, inak na herpesy je super. Do kokosaku som dala kvapku-dve a tak dala na bradavku, nerobilo mi to nic moc ☹...ja uz neviem, cim to je 🙄
@nevenka mne tiez nepomahal tea tree - ale tie Tvoje priznaky su mi zname - tlak na bradavku, biela potom ruzovkasta, mokvalo to... . Presla som tym - co pomohlo? Zial, vobec nic. Pochodila som gynekologov, koznych, i nejake specialne oddelenie pre ludi citlivych na lieky, ci co to bolo a nic mi nepomohlo. Tieto priznaky som zacala mat po prichode z chirurgickeho oddelenia z dovodu problemov so zlcnikom. Co som robila? Trpela a kojila dalej - vydrzala som kojit tak do 15 mesiacov veku mojej dcery.
Teraz pri tretom babatku od zaciatku potieram liehom - vobec to nevysuje, lebo ihne prsnik po tom umyjem cistou vodou a hned natriem kremom - a mam zatial pokoj. Mala ma 3 mesiace. Pri prvych dvoch detom som fakt trpela a nikdy sa nic konkretne nenaslo.
Ahoj skus pozriet tu: http://www.mamila.sk/pre-zdravotnikov/materialy.... Je tam recept na takzvanu "univerzalnu mast" na bradavky. Uplna bomba! Mne nic tak nepomahalo, ako tato mast. Zial je na predpis, ale niektore lekarne davaju aj bez receptu. Len, kedze si tehotna, treba zistit, ci vsetko, co v nej je mozes.....
@didulienka11 ... ta mast je obsahuje vsetko mozne - nesmie sa ani v tehotenstve ani pri dojceni. Prenasa sa na babatko - ALE - ked sa dava kratku dobu, tak pozitiva v dojceni su vacsie ako negativa tej masti pouzivanej na kratku dobu.
To bolo vyjadrenie mojej koznej lekarky.
Tiez pomohla, ale len docasne.
no ja som tiez trpela odkedy som otehotnela, najprv mi testy nic neukazovali a tak som sa snazila zvysit tvorbu mlieka, prikladala casto maleho, on nechcel (prsnik mal fakt ako jedlo a pitie), aj ma cvakol zubkami a mal silny stisk, ked neslo...no vydrzala som do jeho cca 16 mesiacov s tym, ze od zaciatku druheho tehu som uz nekojila v noci, potom len 3-4x denne, postupne 1-2, az do stratena...
No a kludne to mozu byt tie "nemocnicne bakterie", mala som tam dezinfekcne mydlo, gel, ale predsa...a tie bradavky su u kojacich zien asi citlivejsie na nakazy...
No skusim este daco, tak ako Ty pises, ten lieh a natriet...
prave, ja som si presla tiez xy laktacnymi, ale vobec to ta candida byt nemusi, ved ani "dole" som nikdy nemala candidu, ale uplne inu kvasinku, na co bezne canesten a spol. nezabera...ani azolove antimykotika ako su aj v tej univerzalnej masti...ja kortikoidy urcite v tehu nechcem, ani v minimalnom mnozstve, nedavam si ani paralen, ked ma hlava boli...dalej to obsahuje bactroban, co som mala od koznej na streptokoka tam dolu, skusala som ten a striedala s canestenom, ani po 5 dnoch aplikacie ziadna zmena, tak aspon sa to mohlo lepsit, dokelu...
Kamoska ma tiez strasne bolesti a ani univerzalka jej nepomohla...a tiez sa na nic neprislo...teraz jej dobre robi lanolin, ktory si prestala davat na radu laktacnej a teraz zo zufalstva znova zacala a jedna bradavka je uz vraj ok...
No mne tiez ten lanolin na zaciatku kojenia velmi pomohol, potom som uz natierala zriedka, tak 1-2x denne, a to ked maly zacal kadeco ozuzlavat, lozit, prerabali sme byt...u nasich sa zvonku v chodbe a kuchyni pride v tych istych topankach a maju aj zvery...maly tam lozil a ochutnaval si ruky potom a nic mi nebolo, az ako som otehotnela, nechaaaaapem...
No, mame to tazke, maminy, len asi vydrzat, co ine...vzdala som sa aj sexu uz, tak uz aj toto prezijem nejako...raz sa hadam stane zazrak....
@nevenka ... mozno to bude nejaky komplexnejsi problem - napriklad v traveni, preto sa rozmnozuju v Tebe hociake bakterie, mozno oslabenou imunitou v tehotenstve. Nie som lekar, vsetko to su iba dohady. Ja tiez neviem, tiez som bojovala ako mohla a trpela.
Ja ked som otehotnela s tretou dcerou, prestala som pocut na jedno ucho - porodila som a sluch sa mi vratil - a co to bolo, no nikto nevie a samozrejme som bola s tym u lekara a bola pod ich starostlivostou cele tehotenstvo.
Ja som pri predoslom kojeni mala pocit, ze tie bradavky su stale narusene (trhlinky, vysusene, raz take raz onake) a potom sa tam vsetko na to akoby chytalo, hociaka pliaga. Teraz robim toto naozaj poctivo, mam pocit, ze sedim stale doma, kojim a chodim umyvat prsia. Nechodime privelmi ani na vylety, lebo ved ako s tymi nestastnymi prsiami. A po porode to bolo tiez pestre: nakojit, umyt priasia, oplachnut hradzu repikom... a to po kazdom kojeni, teda kazde 2 hodiny. Super zivot kojacej matky po porode.
ja tajne dufam, ze je to suchsou kozou vplyvom hormonov alebo co a nejako sa to spravi...celkovo mam kozu suchsiu, bez kremovania sa mi neda fungovat...
Dole to mam to iste a neveria mi, ze mi na to pomoze estrogenovy krem - profil sa urobit neda, tak zena trp...ja mam prolaktin od 13 rokov permanentne vysoky a tomu zodpovedala aj tvorba mlieka, k tomu paradoxne vysoky testosteron a podla mna aj zenske organy tym trpia a chyta sa tam vsetko mozne. Lebo jedine co mi trosku pomaha, je Gynoflor odspodu a okrem laktobacila to obsahuje estriol. No skusim doktora presvedcit, nech aspon pocas dojcenia mi to predpise, lebo fakt by som chcela aj druhe aspon do roka kojit. A fungovat s manzelom bez sexu 3-4 roky, resp. ze raz za mesiac, ked mi je kus lepsie, to je "uzasne"...plus tie bradavky k tomu....no hej, prechadzky budu obmedzene aj u nas, viem podla prveho dietata a teraz budeme musiet zladit rezim starsieho s tym kojacim rezimom mladsieho, tesiiiim...
No mne sa kojenim vyrovnali vlasy, nie su uplne rovne, ale tie niekdajsie kucery to nie su ani nahodou, takze hormony su "svina", ked dokazu spravit toto s vlasmi, tak aj pokozkou...
Teraz mi doktor odporucil probiotika od LR, pani, ktora mi ich predala cca pred 2 tyzdnami sa ma pytala, ako sa citim...a oni neradi pocuju, ze rovnako zle 🙂...no ja uz probiotika beriem od porodu, teda 19 mesiacov v kuse a ked sa mi kusok upravil cyklus v cca 10 mesiacoch po porode, zacalo sa mi aj tam dolu lepsit, teda to absolutne nemusi suvisiet s crevom, ale prave s tymi hormonmi. Ako som otehotnela, znova problem s prsiami, aj tam dolu, pravda, brala som aj antibiotika na bronchitidu, ale vsak po 3 mesiacoch brania probiotik uz by som cakala efekt.
Ale proste tieto uzasne probiotika robia zazraky a vy im naburate ich idealne predstavy, ze ano...
Mam jednu znamu, co sa jej od porodu tiez vlecu zapaly tam dolu a dodrziavala aj dietu, aj neviem co...- a nic nepomohlo, iba bola v strese, ze si nemoze dat to a to, lebo...
Ja si myslim, ze telo je prvym porodom a kojenim dost vycerpane, nic uz nebudem silit, je pravda, ze ked som sa rozkojila, bolo to super, ale strajky a podobne veci, nic moc...a okrem toho, som prekonala aj poporodnu depresiu, a zistila som, ze dlzka spanku ma u mna zasadny vyznam. Nemohla som pospinkavat s drobcom cez den a po kuskoch, to mi bolo este horsie, takze ako vravim, kojenie ma viac vyhod asi pre babo ako matku, a do krajnosti uz nepojdem...dakujem za rady a dufajme, ze nam bude lepsie 😉
ja som mala tiež problémy s bradavkami, pri oboch deťoch ma hrozne boleli, mala som ich také podráždené, poškodené, veľmi ma boleli, a najma pri kojení, pomohla mi na to mastička, ktorú som mala hlavne proti zapareninám u detí - Bepanthen krémik, deľom pomáhal, tak som ho skúsila aj na bradavky - je vhodný aj na namáhané bradavky, veľmi mi pomohol, inak v tom čase som sa snažila nenosiť podprsenku - čo bolo aj dosť nepríjemné, keďže som kojila a mlieko mi tieklo... ale na vzduchu mi na bradavky bolo lepšie, než "zavreté" v podprsenku, no - chcela som poradiť, človek nikdy nevie, čo pomôže a kiežby ti bolo lepšie, prajem ti, nech ťa to skoro prejde a nech si už len užívaš bábatko 🙂
@pe
malemu dobre robi sudocrem, ale ten ma nenapadlo si tam dat, cim menej to natieram, tum asi lepsie, skusim nedavat nic, mozno fakt len premastit, uz dost canestenu a takych lieciv, uvidime, co bude po porode...skusim este ten bepanthen, mala som z neho len vzorky...idem do lekarne akurat, tak si skusim vzorku aspon vypytat, ak maju...lebo uz tolko investujem a nic...
no pri tom Bepanthene je vyhoda aj to, ze ak nepomoze - urcite neublizi, ma totiz velmi jemne zlozenie a este to, ze ak ho aj neminies na bradavky, tak este zvysi na zadocek 🙂 cenovo je tiez dostupny, mne sa to zda nizka cena v porovnani s inymi mastickami a tie su vlastne len na bradavky, Bepanthen ti podla mna pomoze, ukludni ti to podrazdenie a bude dobre 🙂
@nevenka
@pe
... ja som tych kremov vyskusala tiez viacero - i tych hriesne drahych. Osobne som tiez za ten Bepanthene (dostat ho aj DM drogerii vedla komzmetiky pre deti) alebo v lekarni.
Ja si natieram bradavky nechtikovym kremom od firmy Weleda - tiez ho dostat v DM drogerii - BIO kozmetika pre deti. Ja osobne som spokojna s jednym i druhym, prsia umyvam iba po kojeni a pred kojenim uz len cistou plienkou zotriem a kojim. Ta Weleda je menej mastnejsia.
No a samozrejme, podprsenky menim - cca. 2 - 3 denna spotreba. Uteraky, plienky, podprsenky, ktore pouzivam vyvaram a zehlim.
... tie chemicke masticky co tam uz zo zufalstva davas (aj ja som tou fazou presla) vysad, este nekojis, skus mozno to pomoze. Ked ma bolia bradavky - ze sa suchaju o podrsenku, vladam si do nich hodvabnu vreckovu, pomaha to.
Dievcence, ci sa vam to zda sialene alebo nie - je to naozaj jedine, co mne pomaha kojit v zdravi a bez bolesti. Takze vsetko poctivo robim, denna spotreba bavlnenych plienok, podprseniek, liehu, masticiek, hygienickych potrieb je znacna a k tomu este viac-menej sedime doma, lebo akoze tento postup vonku, v nakupnych centrach, v prirode... je dost tazke dodrzat.
super, tu Weledu mame doma, davala som malemu cez zimu na tvaricku, uz som nad tym spekulovala, teraz mi krstna v lekarni dala Erevit, veeela vzoriek, tak skusim aj to...
no ja absolutne nemozem takto menit podprsenky, to by ma zruinovalo, mam jednu fakt pohodlnu na kojenie z UK, mam ju od prveho porodu a teraz mi je najpohodlnejsia...
Ide o to, ze mam obvod maly a prsia velke, tie lacne bavlnene podprdy, to je des, akoze na doma by boli ok...ale to radsej doma chodim bez i ked v tychto horucavach mat este aj zapareniny pod prsiami, no fuj.
A teda chcem tym povedat, ze ta obdivujem, len mne do hlavy nejde, preco mi pocas celeho kojenia nic nebolo, az ako som druhy raz otehotnela...hmmm...a kvoli "spodku" som uz skusala rozne prasky, zehlit, vyvarat a nepomahalo to...fuuu...tym najvacsim spindiram nikdy nic nie je, to je nespravodlive toto...
@nevenka ... aj ja si niekedy tak poviem, ze niektorym zenskym nic nie je a ja furt nieco, nech sa snazim ako snazim, ci je to pri porode alebo pri tom kojeni.
... ja si myslim, ze Ty budes mat nieco niekde v tele - samozrejme, ze nevieme co a prejavuje sa to takto: aj od toho spodku aj tie prsia. Dal by Boh, aby to vsetko preslo po tom porode.
... ja tie bavlnene podprdy tiez nemusim, ale nemam privelmi na vyber, pretoze prave oni sa daju prat na vysokych teplotach, je moznost si ich kupit viac - lebo su financne dostupne. V takomto rezime za dobu kojenia ich dost, oni zasa nevydrzia 2 roky, ked ich stale peries na vysokych teplotach a zehlis, takze treba kupovat stale nove a nove.
... aku pouzivas podprsenku, co sa Ti osvedcilo. Lebo ja mam tiez maly obvod a prsia vacsie a aby toho nebolo dost, v jednom mam viac mlieka ako v druhom, takze pocas kojenia je jedno vacsie ako to druhe - a vidno to. Necitim sa bohvieako dobre tak.
k tej podprsenke, take pekne mi sedia od Avy - momentalne mi je ale uzka aj 75-ka 🙂, inak nosievam, ked som pred otehotnenim mala 50 kg, tak 70-ku, kosik F, teraz mam tu 75-ku, kosik F, aj to s tym predlzovatkom. Ale po porode to pojde rapidne dolu, ten obvod, teda dufam 🙂...
No a ta z UK, to je top, lebo je aj krasna, aj celkom drzi tvar, aj je na kojenie a bez kostic, takze aj na noc. Vytahala sa, ale stale plni ucel - len ju periem na 40-ke a davam do prania Sanytol alebo dezinfekcnu avivaz z DM denkmit...no a je to znacka Hotmilk, pred prvym porodm som kupovala 32G, teda 70G, casom som schudla a ona sa natiahla, takze som ju nosila len na doma fakt. Neskor mi uz mlieko netielko, tak som chodila v normalnej a aj bez po dome...
Mozem ti napisat potom aj stranku, odkial som objednavala. Ceny su take vyssie, ale ked sa spravne zmeras podla jedneho webu, tak tieto Hotmilk asi podla toho budu sediet...mozeme potom do ss... 😉
vyskusaj si ich kremovat bepanthenom. mne to velmi pomohlo. podrazdene bradavky vzdy upokojil... drzim palce 🙂
ja som mala tiež problémy s bradavkami, pri oboch deťoch ma hrozne boleli, mala som ich také podráždené, poškodené, veľmi ma boleli, a najma pri kojení, pomohla mi na to mastička, ktorú som mala hlavne proti zapareninám u detí - Bepanthen krémik.
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?
@nevenka no vyskusala si toho teda dost a nic nezabralo, och :( Ja si myslim, ze to nemas zapal ale nejaku koznu potvoru. V prvom rade je potrebne zistit, co to je - brali ti ster... ?
Mne na taketo problemy jedine co zabralo je nakojit dieta, pretriet bradavky liehom, umyt vodou a natriet ich. Ak to neurobim, koniec - problem na svete. Je to zdlhave a narocne, ale mala je tak plne kojena, tak vydrzim.
A este dostatok vitaminu B - ten mi pomaha najviac na taketo kozne hnusoby.