Zaostávanie v raste

18. dec 2022

Ahojte, stalo sa niekomu, že plod už dosť skoro (u mňa 22. týždeň) začal zaostávať v raste a neskôr (možno až po narodení) sa ukázalo že má nejakú vývojovú vadu/zdravotný problém? Na morfologickom ultrazvuku sa nijaká vada neukázala ale dieťa nerastie optimálne. Prosím len o odpovede s nejakou skúsenosťou, ďakujem.

konikkon
18. dec 2022

Hneď po pôrode v pôrodnici sa robí xy vyšetrení, ktorými sa zisťuje množstvo chorôb, ktoré sa pred pôrodom zistiť nemajú. Čo to znamená, že plod zaostáva? Chyba môže byť aj v tom, že napríklad placenta neplní svoju funkciu ako aj milión ďalších možností a dieťa môže byť úplne v poriadku. A samozrejme, existujú vývojové vady, ktoré nemusia byť na sone vidieť.

autor
18. dec 2022

@konikkon ja viem že je tam veľa možností

zuzkaa1991
18. dec 2022

Viem ze v 12tt bola velka aka mala byt potom postupne sa.mi posuval termín porodu kedze zacinala byt mensia v 34 ci v ktorom tt bola 4tyzdne dozadu....v 36tt som isla na prijem dopovali ma magnéziom a glukózou ci co dávajú a sledovali ci raste takze za týždeň vyrastla ako.mala...ukončilo sa tk genetikou ze ja aj manžel sme nižší (155ja a 173 manzel) ked ma prepustali podla usg mala 2600g a týždeň ci dva nato som rodila a mala pporodnu 2660g takze ak je všetko ok na 3d usg neriesila by som ;)

autor
19. dec 2022

@zuzkaa1991 gratulujem že to dobre dopadlo. U nás to genetika nebude, sme vysokí a prvý syn mal 4kg

zuzkaa1991
19. dec 2022

Moze kludne dobehnut ;) ak nie ste ista skocte k lekarovi ;)

zuzula91
9. feb 2024

Ahoj. Prosím ťa ako ste dopadli? Mne zistili v 25tt zostavenie o týždne. Veľmi sa bojím. Neviem co od toho očakávať.

3petka
9. feb 2024

@zuzula91 o týždeň? Či týždne?

zuzula91
9. feb 2024

@3petka presnejšie je týždeň a pol menšia hlavička a váha o týždeň.

3petka
9. feb 2024

@zuzula91 no mne tiež vraveli že je maly týždeň menší ale že toto je ešte v norme. Že už 2 týždne začína byt problémom.
Ja som nakoniec rodila s vysokým tlakom lebo maly nebol vyživovany aj napriek dobrým prietokom v 34 týždni.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre