Zaostávanie plodu v raste

17. dec 2024

Zaostávanie plodu v rastie, hlavne hlavička

Ahojte, mal niekto BPD a HC menšie ? Doteraz bolo stále menšie BPD o 2 týždne.

Teraz ukázalo že je menšie už aj HC a to o 3 týždne. Mali ste to niektorá tak a nakoniec sa Vám narodilo zdravé dieťatko ? Veľmi sa bojím že bude mať mikrocefaliu …

monika_mt
17. dec 2024

Mali sme to tak isto, dcere zaostavala hlavicka v raste o 2 tyzdne od zvysku tela, narodila sa uplne v poriadku. Jednoducho tie merania boli nepresne.Zvlast ak je dieta ulozene koncom panvovym, co bol nas pripad. Tam su merania este viac skreslene.

eliska13
17. dec 2024

Mala, ale nohy a bruško bola zle vyživovana posl.mesiac všetko bolo v poriadku

colsami
17. dec 2024

Merania su len priblizne, navyse aj u ludi mas takych co maju vacsiu mensiu hlavu. O aky tt sa jedna?

mima172
17. dec 2024

V akom si tt? Moja malá zaostávala v raste od cca 30tt, bola to dg IUGR (rastová retardácia plodu). Narodila sa v 37tt, keď sa u mňa rozvinula preeklampsia (IUGR a preeklampsia majú spolu údajne súvis) s mierami zodpovedajúcimi 33tt. Najmenšia bola hlavička a bruško. A to najdôležitejšie - je z nej v podstate zdravá slečna. Prvý rok života bol ťažký, no dôležité sú výsledky.

autor
17. dec 2024

@colsami
@mima172
Som v 35tt, vaha okolo 2 500 kg podľa ultrazvuku.
Ale už 3 týždne sa zdá lekárovi babatko menšie, čiže môže byt aj nepresny týždeň tehotenstva. Keďže ja som nevedela že som tehotná …a prišla som neskoro… takže na začiatku bolo že by som mala byt v 38tt už , teraz podľa meraní 35tt a este 3 týždne menšia hlavička.

colsami
17. dec 2024

Ty aj muz ste vysoki ludia?
V tychto meraniach vo finise to moze byt +/- 500g. Drzim palce nech je vsetko ok. Daj na odporucania doktorov, budu Ta sledovat.

nin12345
17. dec 2024

Ahoj mali sme to rovnako ako pises dieta sa nam narodilo zdrave a o viac nez kilo vacsie ako nam merali... nie je to presne nestresuj sa. Aj ludia jeden ma uzsi pas druhy sirsi, jeden malu hlavu a druhy jak slon.

autor
17. dec 2024

@colsami ja mám 165cm a muž 177cm. Ďakujeme , snáď bude všetko ok

mima172
17. dec 2024

Autorka, chápem tvoje obavy. Moja sa narodila v 37tt a vážila 2380g. Ako píšu baby, tak tie merania nie sú veľmi presné. Hlavne sa drz v kľude a veľmi držím palce 🙂🙏

zzzzza
17. dec 2024

@mima172 je uz c poriadku? Mali ste liečbu na preeklampsiu?

mima172
17. dec 2024

@zzzzza U mňa sa preeklampsia vyvinula veľmi rýchlo. V pondelok pred pôrodom som mala len vysoký tlak, no žiadne bielkoviny v moči a vo štvrtok už mi praskla plodová voda a malá sa narodila, následne ma dávali dokopy Dopegytom a nejakými infuziami. A dcéra áno, je v poriadku, no rok sme cvičili Vojtovku, nechodí úplne dokonalo (vtáča špičky smerom dnu, no DMO vylúčili) a je hypermobilná. V porovnaní s tým všetkým, čím nás strašili je to úžasné ☺️

lenkulenku123
18. dec 2024

Áno, my sme mali. Od cca 34. týždňa stále menšia hlava o 2-3t. Po narodení dcéra fakt mala hlavu menšiu- 32cm, tak nás poslali na ultrazvuk hlavy, mala aj menšiu fontanelu, boli sme aj na neurologii. Ale všetko je v poriadku, každý mesiac hlávka pekne rástla a dcéra nemá žiadne problémy, má 20mesiacov 🙂 neurológ nás už aj vyradil.

autor
18. dec 2024

@lenkulenku123 a mali ste oba priemery menšie ?

Ja som pri prvom mala BPD menšie 2 týždne, teraz má tiež 20 mesiacov. Narodil sa úplne s normálnou hlavou, len ju ma užšiu. Nikde nás neposielali…. Ale je to takýto tvar, niekto ma guľatú, niekto užšiu.
Len pri tomto sa stresujem viac, lebo tu vychadza aj BPD a aj ten druhý rozmer HC menší, tak sa začínam báť že to môže byt niečo vážne. Zo začiatku bolo HC ok, tiež až okolo 34tt sa to zistilo. Ak by to bolo nízke len BPD tak to neriešim… genetika….

A som rada že ste dobre dopadli 🙂

lenkulenku123
18. dec 2024

Áno, oba. Každý týždeň som pozerala hodnoty, porovnávala som, všetko som mala preštudované o mikrocefalii. Merania boli asi v poriadku, lebo hlavička po narodení bola fakt trochu šišatá, ale bola aj menšia čo sa týka celkového ovodu. Bola som v strese, neskutocne mi znepríjemnili vysetrenia každodenný život. Nevedeli presne povedať čo sa deje, tak sme len čakali… ale následne som sa rozprávala s rôznymi lekármi a všetci sa zhodli že ak hlávka rastie, nezastaví sa rast razantne, štruktúra mozgu je ok, neboli prekonané významne infekcie počas tehotenstva, prietoky sú ok, morfológia bola v poriadku a kosti lebky nie sú zrastené, tak by nemali hroziť nejaké veľké problémy 🤷🏻‍♀️

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre