Ahojte baby. Som prvorodička, mám 38 a už tretí deň tlak cca 190/120. K internistke som sa nedostala, lebo ma ešte týždeň dovolenku, no obvodný lekár mi dnes nasadil Dopegyt s postupným zvyšovaním. Dva dni po jednej tablete, potom dve, tri... až do šesť, kým tlak neklesne. Ma s tým niektorá z vás skúsenosti? Alebo ako inak tlak ešte znížiť? Tep mám v poriadku. Ďakujem za každú radu.
Spodný tlak nad 90 je rizikový pre dieťa (môže byť problém so zásobovaním cez pupočník. Mala som podobný problém - tlak vyskočil nad 180/110 v piatok v noci, bola som na pohotovosti, sobota bola vcelku ok vďaka liekom a v nedeľu pred obedom som bola naspäť so 190/120 (kázali mi okamžite prísť pri spodnom tlaku nad 90, pulz ani horný tlak nejako neriešili). Nepamätám si, aké davky som mala, ale tiež som mala Dopegyt aj väčšiu dávku magnezia. V nemocnici mi potom dávali magnezium v infúziách. V tú nedeľu si ma tam rovno nechali, v stredu ráno mi potvrdili preeklampsiu a v stredu sa aj malá vypýtala na svet. To už mi ale aj primár povedal, že v ten deň by som bola tak či tak porodila, tak bolo fajn, že sa to samé spustilo.
Ja som brala 2-1-2 dopegyt a 1-1-1 magnezium. Mne pomahali aj meditacne dychania, neverila by som, ale mam to odskusane. Ja som mala stres uz ked som tlakomer chytala do ruky a tlak vyletel do vysin, nasadila si ho na ruku a dychala az som sa skludnila a potom merala. 3x denne som si merala, takze to bolo des, ale s liekmi to bolo v pohode az sa davky znizili.
Preeklampsia? U gynekologa si bola? Vie o tom? Opuchy mas? Hlava ta neboli? Treba odsledovat bielkovinu v moci. Ak si nebola, sup na gyndu!!
Tiež mi dávali lieky, asi v takom.tyzdni to začalo...spodný som mala 100....pri liekoch sa držal na 89-90....ako keby si s takým tlakom prišla do pôrodnice teraz, okamžite si ta tam nechajú podľa mňa....pokiaľ to ani pri liekoch neklesá,tak choď.samozrejme lieky nezaberajú hneď,chce to nejaký čas,možno pár dávok...ináč rodila som po termíne nakoniec aj to museli vyvolávať,a nešlo to..dieťa zdravé...držím prsty...
@zuzu2708 urcite to nezanedbat, ze to prejde..treba myslieť nie len na seba, ale aj na dieta..ja som bola hospitalizovana v období covidu bez návštev. Veci mi manžel doniesol len na vrátnicu a sestrička priniesla. Ťažké na psychiku, veľa som si poplakala,ale na druhej strane sa vždy našli super spolubyvajuce na izbe
Mne ked na poradni namerali 150/100, tak lekar hovoril, ze to je uz na hospitalizaciu a ked si viackrat za den nameram takto vysoky, tak mam ist do nemocnice. Ja som ine problemy nemala, ani som necitila, ze mam vysoky tlak.
S takým tlakom si dávno mala byť v nemocnici. Mne kazali prísť nad 140/90,ak nejde zraziť
Mne tlak vyskocil v cca 36tt., pri tretom tehotenstve, ale ja som brala lieky na stitnu zlazu a v anamneze som mala po druhom porode hypertyreozu, ktora sa prejavovala aj vysokym tlakom. V tretom tehotenstve mi predpisali ale Euthyrox, mala som naopak znizenu funkciu, lenze bola korona vsade a nechali ma bez kontroly, ze az po porode staci. No a porod vyvolavali kvoli tlaku 9 dni pred terminom. Tlak mi po porode klesol na par hodin a potom zase raketovo hore. Po 2 mesiacoch sa mi rozbehla naplno hypertyreoza, ale nechali ma bez liekov, lebo protilatky klesali a hodnoty neboli az tak zle, len ten tlak mi lietal. Ked mal maly rok, mala som 190/145, 145 pulz. Okamzite mi nasadili lieky. To bolo v decembri. A v maji uz bolo dobre celkom, aj po covide prekvapivo dobre, no otehotnela som znova. Lieky na tlak som musela vysadit a 2 tyzdne mi to lietalo. Ale teraz vcelku dobre, som v 16tt., musim chodit na kontroly ale uz aj na endokrinologiu, aj kardiologiu. Co mi pomaha, je chelatove magnezium, MAGNESIUM BISGLYCINATE, od GymBeam beriem, 3 tobolky denne. Ine ma len prehanalo a ziadny efekt. Treba skusit toto magnezium, ukludnuje aj psychiku a neprehana z neho a dostanes v 3 tobolkach do tela 375mg cisteho horcika, nie zluceniny. Toto je podstatne.
@cimage ja mam na poradni stale nad 160/100 a moj gynekolog je z toho na nervy. samozrejme doma meriam kazdy den, aj dvakrat (musim zapisovat) a je to ok, preto to internistka zatial neriesi, uz mi aj napisala, ze mam syndrom bieleho plasta. Ale akonahle je takyto tlak v domacich podmienkach, treba to hned riesit a treti den hentaky extrem, to je naozaj na hospitalizaciu.
Treba ísť na pohotovosť a zobrať si aj veci na hospitalizáciu. Ten tlak je príliš vysoký.
@lusyc v domacich mam tych 120/80 max, skor nizsi okolo 110/75. Ja si meriam fakt poctivo, kedze som s tym mala v minulosti problem, ale vacsinou vzdy len u doktorov. Nikdy neprisli na ziadnu pricinu, lieky som uz mala len minimalne, pol tabletky viacmenej na tep. Dokonca teraz som tehotna s covidom a prvy den mi vyskocil tep na 130 cely den, tlak stale okey, dalsi den to nastastie kleslo. Ale keby mam nad 140/90, volam ihned internistke, tak sme aj dohodnute.
@ropucha6 ja som tiež tak mala, na poradni vždy vyšší (tak hranične presne) a doma v norme. 🤷🏻♀️No treba to hodnotit komplexne, či sa vyskytujú aj opuchy a hlavne ta proteinuria. Ja pracujem v pôrodnici, gynekologička kamarátka, takže sy bieleho plášťa by som vylúčila 🙊 ja som vždy vravela, že majú blbý tlakomer (alebo ja 😀). Preeklampsiu naozaj netreba podceniť a maximálne sa čudujem, že obvodný lekár to takto odpinkne, ako píše autorka.
@anavixy suhlasim s tebou, ja za to nemozem, ja som z neho tak v strese, ze to tak vyskakuje 🙂 ale naposledy uz len 140/90, takze to pokladam za uspech. Tlakomer je ok, minule som si merala tesne pred odchodom, ked uz som si zacala balit veci a mysliet na poradnu a bum vysoky. Inak ani holter nic neodhalil, takze proste doma meriam a nosim tabulky. Preeklampasiu mi vdaka tym poradnovym tlakom a veku vyratali risk 1:11, takze vsetci to aj beru vazne u mna. Snad bude autorka okey 🙏
Chvalim aspon vseobecneho za okamzite nasadenie spravnej liecby, v pondelok hned na gyndu
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?
@zuzu2708 magnezium 3x2tbl