Vysoký cukor v 32. týždni a pichanie inzulínu 4x denne

adzy
11. apr 2022

Zdravím Vás je tu ohľadom tohoto už veľa diskusii ale chcela by som sa opýtať mam nasadený inzulín 4 x denne a som stoho hotová bojím sa ihiel a začínam mat takú vnútornú nervozitu všimla som si ze keď jem zdravú stravu 3 x denne len celozrnný tmavý chlieb z niečím zelenina obed kuracie mäso zelenina 2 zemiaky tak mam cukor pod kontrolou myslíte že môžem inzulín prestat užívať keď mam pri diéte ajtak dobrý cukor po jedle napríklad 6.2 vopred ďakujem za radu

janetinka27
11. apr 2022

a ako dlho po jedle si si merala cukor? bolo to 2 hodiny?

laucia
11. apr 2022

@adzy pozri, tehotenska cukrovka nie je sranda, to vies...to, ze stravou predchadzas vysokemu cukru je dobre, ale neznamena to ze si mozes svojvolne zmenit liecbu. musis to konzultovat s lekárom. Verím ze pichat si 4x inzulin nie je prave lahoda ale mysli na to pre koho to robis. Inzulinka je kratucka, tenucka ihla, to zvladnes! Ale isto si nic sama neordinuj a ries veci s lekarom...hoci on ta nastavil takto, tak predpokladam, ze vie preco to takto spravil. drzim palce

adzy
autor
11. apr 2022

@janetinka27 áno mam si merať po 2 hodinách ráno obed večer

adzy
autor
11. apr 2022

@laucia ďakujem no nadstavil liečbu ale to preto lebo my to vyšlo z krvy ale jedla som buchty a také nezdravé veci

xiaomi_
11. apr 2022

@adzy cukrovka neni z buchiet, to ja by som uz ju davno musela mat denne stiahnem 2L kofoly

adzy
autor
11. apr 2022

@xiaomi_ ale iba vtedy sa my zvýšil cukor keď som zjedla buchty tak aj na 15.6 hodnotu umná je to stravou a tehotenstvom teraz

janetinka27
11. apr 2022

@xiaomi_ no zial, ked budes pit denne 2 litre kofoly, tak si adept na inzulinovu rezistenciu a nasledne na DM2. staci mat predispoziciu alebo ani nie. vysoke davky cukru sposobia, ze pankreas musi oblievat bunky hektolitrami inzulinu a tie sa stanu voci inzulinu odolne.
ked uz je problem s cukrovkou, napriklad tehotenstka, tak samozrejme, sladka buchta vystreli cukor v krvi do astronomickej vysky

joesvk
11. apr 2022

V žiadnom prípade nemôžeš sama rozhodnúť, či si dať alebo nedať inzulín. Nerozhodovala by si len o sebe, ale aj o dieťatku.A riskovala by si aj ohrozenie jeho zdravia. Samozrejme, že tie 2 mesiace, čo ťa ešte čakajú do pôrodu, musíš upraviť aj stravu, aby si bábätku aj sebe pomohla ako sa dá.

mmmmn
11. apr 2022

@adzy máš nárok na glukozovy senzor, budeš vedieť 24h glykémiu a tomu prispôsobis sacharidové jednotky v strave.

amelie2017
11. apr 2022

Ahoj, ja som mala cukrovku v oboch tehotenstvach, v druhom som bola na glukoze 3 krat. Prvy kratky test vysiel pozitivne, tak som sa na krivku- 3 hodinovy. Ten vysiel kadejako, tak som dostala od lekara dietu, ktoru som mala dodrziavat 4 dni pred odberom, presne stanovene, kolko sacharidov, tukov, bielkovin,..vysla pozitivne, ale hodnoty podla ocakavani. Takze som potom len dodrziavala dalsiu odporucanu dietu.
Nemozes poziadat o este jeden test? Lebo ak ti vychadzaju dobre hodnoty po tom, ako si strazis stravu, je podla mna inzulin zbytocny. Ten sa dava vtedy, ked nie je cukor pod kontrolou ani pri dodrziavani diety. Ale teda sama by som si ho nevysadzala.

pribinak
11. apr 2022

Bez urážky, ale to ani trosku nemyslíš na bábätko? Veď cukrovkou ho môžeš vážne ohroziť

Ja dúfam, že toto je nejaká fake téma a že žiadne tehotná nie je tak blbá aby len tak vysadila inzulín. Veď minimálne kontaktuj lekára a konzultuj to s ním.

adzy
autor
11. apr 2022

@pribinak
@pribinak nie nieje a práveže myslím na babo si neviete ani predstaviť ake je to ťažké zmeniť úplne stravu ktorú som ja nejedavala predtým vôbec a teraz si ju strazim až moc a jem len samé zdravé veci ale jednoducho ôk budem si pichať inzulín ale podľa mňa zbytočne keď mám aj ponom alebo bez neho rovnaké hodnoty a to len stravou psychika je umná na bode mrazu strach ihiel

adzy
autor
11. apr 2022

@amelie2017 ďakujem zajtra jej mam volať tak sa jej opýtam nato lebo príde to ozaj stresujúce veľmi pichať si ale jasne keby mam vysoké po jedle hodnoty tak si ho picham naďalej

mmmmn
11. apr 2022

@adzy ešte mozes skúsiť stravovať sa low carb, vtedy sa znižuje potreba inzulinu

pribinak
11. apr 2022

@adzy vieš čo? Ja som tu už viackrát pisal že moja kolegyňa má syna diabetika a ten - dieťa zvládol azmenu stravy tak ty dospela a zodpovedna za dieťa sa prestaň vyhovárať a začni so zmenou.

Buď dvihni mobil alebo chod k diabetoloigcke ale sama od seba nevysadzaj lieky

Dnes je už pre diabetikov toľko potravín k výberu, kedysi sa vo veľkom chodilo na nákupy do Rakúska, lebo u nás nič nebolo

amelie2017
11. apr 2022

@pribinak pocas tehotenskej cukrovky sa neodporuca strava pre diabetikov.

pribinak
11. apr 2022

@amelie2017 ako čo, tmavý chlieb určite, obmedziť vysokocukornate ovocie, sladkosti, bielu muku a výrobky z nej, sladké vody, …

adzy
autor
11. apr 2022

@pribinak ale ja jedávam myslím ze dobre sa stravujem ráno chlieb tmavý proteínovy alebo bezlepkový nejaká nátierka a zelenina obed mäso alebo ryba na pare kopec zeleniny a dva zemiaky alebo hnedá ryža celozrnná kopček malý večera ovsena kaša bielym jogurtom a čučoriedky alebo chlebík a zavináče a tak to striedam ale hladná som ajtak veľmi a mam jest len 3 x denne

pribinak
11. apr 2022

@adzy ak nemáš celiakiou, tak nekuiuj bezlepkovy chlieb, to nie je pre teba vhodne
Kupuj si razny, spaldovy, proteínový, sleduj hodnoty cukru vo všetkých potravinách
Ak si hladná daj si napr ešte druhu večeru cottage chesse a zeleninu, alebo si správ napr šunku a syr, to jesť môžeš, lebo to je bez sacharidov a zazenies hlad

pribinak
11. apr 2022

@adzy daj sem tam aj jablko, kiwi, pomaranč, alebo mandarínku. Zas nemôžeš byt úplne bez cukrov lebo budeš mat vlčie hlady

adzy
autor
11. apr 2022

@pribinak ďakujem

pribinak
11. apr 2022

@adzy kúp si kvalitnú šunku s vysokým obsahom masa, cez 90% a kľudne ju večer keď budeš hladná zjedz
Aj syr. Samozrejme že nie bol kila, ale 100g je ok

amelie2017
11. apr 2022

@pribinak mala som na mysli vyrobky priamo urcene pre diabetikov. Neodporucaju sa. Samozrejme, ze potraviny s vysokym obsahom sacharidov treba obmedzit, vylucit.

amelie2017
11. apr 2022

@adzy preco mas jest len 3 krat denne? To co mas za lekarku? Pri cukrovke je najdolezitejsie jest pravidelne, normalne ranajky, desiata, obed, olovrant, vecera, dokonca aj pred spanim sa odporuca vypit pohar nizkotucneho mlieka alebo zjest nieco lahke. Skoda, ze mam tu dietu v spanielcine.
Ja som hladna nikdy nebola, a este som aj chudla.

totatimeka
11. apr 2022

@adzy tehotenskú cukrovku ti zistili až teraz a hneď dali inzulín? Lebo väčšinou sa nasadí hneď diéta a až keď tá nepomáha tak sa nasadí inzulín.

adzy
autor
11. apr 2022

@amelie2017
@amelie2017 neviem sama ze keby 5x chcem jest tak by som musela si pichať 6x inzulín a to som teda už vôbec by nechcela

adzy
autor
11. apr 2022

@totatimeka zistila sa u gyndu keď som vypila glukozu mala som cez 9 hodnotu tak ma poslali knej krv bola ôk tak ma objednala až o mesiac a cukor stúpal ale jedla som na raňajky buchtu vždy alebo grahamovy rozok aj ten my zvyšoval cukor nejedla som takúto diétu keď my brala krv naposledy a tak zhodnotila ze treba inzulin

amelie2017
11. apr 2022

@adzy grahamovy rozok ma viac sacharidov ako normalny. Dalsia vec je, ze cukor je medzi 32 a 36 tyzdnom najvyssi. Vtedy si s cukrovkou treba davat najvacsi pozor. V poslednom 9. mesiaci sa to uz normalizuje. Ja som si oddientovala obe tehotenstva, sem tam vysli zle cisla, viem kedy, ked som si dala nieco, co som oficialne nemala, ale sama dr. mi povedala, ze ak musim, nech zhresim. Obe deti sa narodili pod 50 cm, s vahou 3065 a 3080 g, aj ked ich odhadovali na 5 kilove.
Ja som chodila aj cez statneho aj sukromneho lekara, statny ma stale strasil, sukromny, ze to mam super a nemam sa stresovat.

katriona1
11. apr 2022

@mmmmn Na glukozovy senzor nemá nárok, ten má pouze těhotná diabeticka s DM1. Při gestačním diabetu má nárok na 100 ks. proužků do glukomeru/měsíčně, lancety a pokud si pícha inzulín tak i na jehly a tampony.

katriona1
11. apr 2022

@adzy Z krve se vyšetřuje hodnota glykovaneho hemoglobinu, to je průměr cukru za poslední 3 měsíce. U těhotné s cukrovkou se vyšetřuje každé 3 týdny. Z toho co píšeš to vypadá, že na začátku jsi měla glykovany hem. v normě a proto jsi měla držet jenom dietu, kterou jsi ale nedodržovala a glykovany se zvýšil, proto Dr. nasadila inzulin. Ja osobne bych si ho do pristich odberu pichala a potom podle výsledků se dohodla s Dr. na dalším postupu a přiznala, že jsem dietu nedodržovala.
Pracuji na dia ambulanci a zatim si nepamatuji žádnou těhotnou, která by musela brat tabletky nebo si pichat inzulin. Všechny mají ukázkové hodnoty a dodržují dietni režim a to jim Dr. nezakazuje si občas dát i něco dobrého, ale je potřeba si hlídat množství a hodnoty.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre