Ahojte baby. Potrebujem poradiť. Som čoskoro 36TT. Od 28TT čo som bola na vyšetreni na tehu cukrovku u internistky mi zistili že mám nízky hemoglobín. Predpísali mi teda maltofer. Odvtedy ho do seba trepem 2x denne. Samozrejme nevedela som, že ho treba prijímať súčasne s vit C aby sa vstrebalo alebo tiež môže byť na príčine aj keď je nižšia hladina kyseliny listovej či vit B12 no tieto hodnoty mám ok. Vkuse pri odberoch u gynekológičky že mám nízky hemoglobín tak mám ďalej brať maltofer. No tento týždeň v pondelok som bola na odbery u obvodnej lekárky kvôli vyšetreniu na kardiológii tak mi brala krvný obraz a zistila mi že mám vysoké železo az okolo 44 no hemoglobín nízky. Mám točky v hlave som slabá už neviem čo so sebou. Chodím aj na hematologiu lebo som mala zvýšené d-dimery hodnoty tak mi dr predpísala clexane 4000. Tiež mi tam tvrdila že mám nízky hemoglobín a brať železo. Čítam už kadečo že vysoké železo keď sa nevstrebe vie narobiť riadne šarapaty v tele. Nie je mi to jedno keďže som tehotná a mám vrodenú chybu srdca. Nikde mi nič nepovedia a tak ako samouk čítam hľadám .... Už som fakt z toho na nervy. Mám čakať až do pôrodu že potom ma dajú dokopy alebo ako to riešiť? Ďakujem za každú radu
Áno áno železo v krvnom obraze mám výsledok 40,32 a rozsah je od 6,60 do 26,00 ... Tento krvný obraz mi robila obvodná lekárka pred vyšetrením na kardiológii a hneď má zdrbala nech prestanem to železo brať pretože je vysoke a zasa gynekológička, že mám pokračovať pretože hemoglobín je nízky výsledok 106. Železo beriem už druhý mesiac maltofer a pridala mi aj tardyferon gynekológička k tomu. Vit B12 mám dosť a asi najskôr bude tu problém, že sa nevstrebava 😫 v stredu idem na hematologiu a beriem so sebou aj výsledky od obvodnej s tým čo mi robila dr krvný obraz aby hematologička videla aké bolo železo lebo u nej v papieroch mám stále len hemoglobín ale železo tam nie je. Som zvedavá teda ach už sa bojím :(
@misa2704 na hematologii ti urobia podrobnejšie vyšetrenia aby sa zistil dôvod prečo sa železo nevstrebáva a aj aké máš zásoby železa.....neboj budú to robiť len z krvi, takže ti zoberú len krv na podrobnejší rozbor....ešte môže byť dôvodom skryté krvácanie, ale skôr si myslím že tam bude len problém so vstrebávaním....
@misa2704 ono v tehu je bežná anémia, keď čakáš bábo telo má väčšie nároky......a nestresuj sa zbytočne mama má bežne hemoglobín 104 - stále je to len mierna anémia.....ale keďže berieš železo už 2 mesiace ahemoglobín sa nezvyšuje a železo ti zjavne ostáva v krvi a neukladá sa ani do zásob - potrebujú zistiť prečo....také podrobnejšie vyšetrenie sa robí až na hematológii...
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?
@misa2704 čo myslíš vysoké železo? železo v krvnom obraze? pretože telo má uložené určité zásoby železa a dôležité sú práve tie....ak si mala nízky hemoglobín, tak v krvnom obraze ti pravdepodobne zistili aj málo železa v krvi....ak začneš brať železo, najskôr sa začne postupne zvyšovať hemoglobín a železo ide prioritne do tých orgánov kde chýba....až následne sa dopĺnajú aj zásoby železa.....v praxi to znamená že ak určitú dobu berieš železo zvýši sa ti železo v krvi a potom sa postupne zvyšuje hemoglobín....ale keď nemáš vytvorené zásoby železa a vysadíš prípravok so železom, hemoglobín ti opäť poklesne.....preto ak je dôvodom anémie(nízkeho hemoglobínu) nízke železo tak ho treba brať dlhšiu dobu...ale dôvodom anémie môžu byť aj iné príčiny, napr.málo vitamínu B12 alebo že sa železo nevstrebáva......práve dôvod anémie ak máš veľa železa sa zisťuje na hematológii, takže sa treba spýtať tam...je možné že zásoby železa boli nízke ale v krvi bolo železa veľa, tam treba hľadať dôvod prečo.....ale keďže si tehulka a čoskoro rodíš tak je možné že ďaľšie vyšetrenia ti urobia až po pôrode pri ďaľšej kontrole....