Vysoká pravdepodobnosť Downovho syndrómu

9. feb 2022

Chcem sa opýtať, či mal niekto podobnú skúsenosť a hlavne počuť pozitívne príbehy, nie komentáre typu, mne by sa to nestalo lebo,... to prosím v tejto chvíli nezvládnem. Mám za sebou niekoľko MA a dostala som sa konečne do 2. trimestra. Tehotenstvo vyzerá byť zatiaľ bezproblémové, ide ale o to, že som v 23.+2 týždni, Celý december a január sme riešili, triplle testy, trisomy testy a morfologické sono. Keďže mi každý v okolí hovoril, že mám dobrú lekárku, kt. vie výsledky zhodnotiť a posúdiťˇ + termíny u Grochala a pod. boli veľmi neskoro až po 24. týždni, tak som to nechala tak.

Teraz ale nastal problém, podľa tripple bežných testov najskôr vyšla vysoká pravdepodobnosť downovho syndrómu (teraz nie), trisomy nie je vyhodnotiteľné, aj po opakovaných odberoch a po morfologickom sone lekárka usúdila, že nevie zhodnotiť stav srdiečka a mám ísť teda na konzultácie, kt. predtým podľa nej neboli potrebné. Či vidí poškodenia na srdci mi nechcela povedať, vraj to nevie zhodnotiť a chce počuť aj druhý názor.

K veci, nespím, nejem a len plačem a som v strese, pretože posledné dni len zúfalo hľadám niekoho, kto by sa vedel vyjadriť, či je všetko v poriadku (pravdaže, vśetci majú kalendáre zúfalo plné) a keďže už začína aj 24. týždeň, je mi jasné, že stojíme predtým, že aj keď dieťa bude ťažko choré, budem ho musieť vynosiť. Manžel ma núti ísť na vyšetrenia, ale ja vnútorne viem, že keď mi dajú zlé spravy, nezvládnem to.

Preto, je tu niekto s podobnou skúsenosťou, kde všetko dobre dopadlo, aj keď lekár povedal, že nevie, či bude všetko v poriadku a k názoru druhého sa nevedel dopracovať? V tomto momente by som celú vec radšej nechala na osud, lebo to vyvolávanie, odmietanie, hľadanie, ma stresuje viac, ako fakt, že neviem ako na tom sme a aj tak v konečnom dôsledku s celou vecou nebudeme vedieť nič spraviť.

Ďakujem za akékoľvek pozitívne skúsenosti

anjelicek26
9. feb 2022

Mrzi ma, cim prechadzas. Ale podla toho, co pises, dietatko chore byt vobec nemusi? Poskodenie srdiecka mat moze, ale mozno staci operacia po narodeni a vsetko bude v poriadku? Na to vysetrenie ist musis, suhlasim s manzelom, uz len kvoli tomu, aby sa lekari vedeli pripravit a po porode tvojmu dietatku pomoct. Obcas staci len pomoct a dietatko prezije zdravy a plnohodnotny zivot. Zdvihni telefon a zavolaj Grochalovi, daj sa na cakacku aj keby sa im uvolni termin, popros nech ti zavolaju a ze dojdes kedykolvek.

zuzana9393
9. feb 2022

Nastastie skusenost nemam, ale vela pripadov bolo kde vysledky boli zle a babo zdrave. Drzim palceky, mozno to ozaj bude vediet vyriesit operacia.

dudos
9. feb 2022

Prikláňam sa k názoru @anjelicek26 .
Podstúpila som na začiatku tehotenstva Nifty testy.
Plakala som celý čas pokiaľ neprišli výsledky.
Nevedela som aký postoj zachovám ak by výsledky prišli zlé. No chcela som to vedieť. Ak by som sa rozhodla porodiť dieťatko s nevýhodnením chcela som byť na to pripravená. Pripravená na to čo bude po pôrode, akú starostlivosť bude potrebovať, možné operácie, hľadať odborníkov, centrá a pod.
Tiež som zvažovala cestu do Martina na ďalšie posúdenie. Z BA.
Hľadala som riešenia. Viem, že je to emocionálne vyčerpávajúce a pretavuje sa to až do fyzickej neschopnosti, no ako si sama napísala, už by bolo neskoro niečo riešiť v takomto štádiu tehotenstva. Tak už len pre to by som chcela byť pripravená, aby sme s manželom vedeli nášmu dieťatku hneď od začiatku byť čo najviac nápomocní. Veľmi vám prajem aby toto všetko bolo len nedorozumenie, nejaký skreslený výsledok alebo ako to pomenovať. Prajem vám veľa síl a hlavne nech to všetko dobre dopadne.

autor
9. feb 2022

ide aj o to, ze babatko moze byt uplne v poriadku a obavam sa, ci ten stres neublizuje viac, ako to, ze pockame na dalsie vysetrenia. lekarka sa nechce k nicomu presne vyjadrit, aj to srdce, vlastne nic nevidela, ale co ak nahodou mozno, asi, kedze trisomy nevyhodnotili...mam pocit, ze mam vacsi stres z jej postoja, ako z vysledkov.

Uz mam obvolanych Grochala a vsetkych odbornikov naokolo, zial, tym, ze je to uz 23. tyzden a nie je to zivot ohrozujuci stav a biochemicke testy su ok, nik nechce pridat termin, dokonca ani na cakacku, a mam skusat dalej, aby sme to stihli do 24. tyzdna, keby nahodou...

horalka1986
9. feb 2022

Uf, drzim silno palce. Riesili sme velmi podobnu situaciu tesne pred 24tt. Bola v tom ina diagnoza a tiez nevedeli ako to,dopadne. Strasili ma, ze bude dieta postihnute atd. Muz ma donútil ist zo dna na den na amniocentezu ale nam v tedy velmi vysli v ustrety, ze aj vysledky urychlili a vsetko rychlo naplanovali. Amnio nic neukazalo ale vady tam boli stale, takze az do porodu som nevedela co vlastne bude. Niekolko krat som od dr pocula slovo prerusenie. Na rizikovej poradni som dostala zjeba, na co mi bolo dalsie decko ked uz mam dve, lebo mam cukrovku. Ze s tolkymi vývojovými vadami som mala ist na potrat. Naozaj, doslova, takto sa vyjadroval pan doktor s troma titulmi. Zaciatky boli velmi tazke, malej zivot vysel na vlasku, vlastne cele 3 roky ktore ju mame su tazke, ale nikdy, nikdy v zivote sme neolutovali ze sme si ju nechali. Ani by si nepovedala, ze nie je zdrava, nevyzera tak, je sikovna a to co nam dava sa neda ani opisat. Tak dufam, ze ti to doda aspon trosku nadeje a vieru v to, ze vsetko bude v poriadku.

dudos
9. feb 2022

@horalka1986 ♥️

jane1987
9. feb 2022

Ahoj, velmi ma mrzi cim prechadzas....ale ja som mala tehotenstvo tiez od zaciatku blbe, 2x hospitalizacia kvoli hroziacemu potratu, tripple vysli 1:8 na downa a tak....skusala si aj Grochala s tym, co je vo veci? Ja chapem, ze uz si na prasky z toho ale ja aj po všetkych tychto peripetiach mam vedla seba drobca, ktory je zdravy 🙂 takze tieto testy a neraz aj starsie a slabe sona dokazu riadne vyplasit a aj tak nakoniec vsetko dobre dopadne a je straaasne vela dievcat, co takto dopadli. Nechcem Ti davat falosne nadeje a byt az choro pozitivna ale viem, ze tu je sanca, ze by si si uz mohla cele tehu uzivat a ked nie, budete vediet na co seba alekarov pripravit. Tot moj nazor a zelam Ti, nech vsetko dobre dopadne 🍀

panizima
9. feb 2022

Zdravím ťa aj mne z krvi diagnostikovali vysokú pravdepodobnosť na Downov syndróm, amiocentezu som odmietla, dieťa bolo zdrave

keytinka136
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
sonnenshein
9. feb 2022

Ahoj, nam tiez vysli zle tripple, trisomy ani opakovany odber zial nic, pretoze nebolo dostatok babo-DNA v odobratej vzorke.
Boli sme u Grochala, tiez po 24tt (ale u nas bolo jasne, ze nech je ako chce, je to nase dieta), nasiel velmi netypicku srdcovu morfologicku zmenu, ktora ale nijako neohrozuje zivot, a inak bolo vsetko v uplnom poriadku.
Dcerka bude mat coskoro 2 roky, a je absolutne zdrava.
Je jedno kedy, chodte tomu Grochalovi, obaja si zasluzite vediet aka je realita, bez ohladu na to, ako to dopadne - v idealnom pripade sa zbavis stresu, v absolutne najhorsom budes mat moznost sa pripravit.

evaachesa
9. feb 2022

Ahoj, veľmi vám držím palce aby to všetko dopadlo dobre a dieťatko bolo v poriadku 🙏❤️🍀. Skúšali ste osloviť aj MUDr. Holáňa v BA? Ak napíšeš o čo sa jedná, verím že ti dajú nejaký skorý termín. Odpovedajú rýchlo na mail: prenatal@procare.sk
Doktor je veľký odborník, zakladateľ prenatálnej kardiológie na Slovensku. Držím veľmi palce 🍀❤️
https://ahojmama.pravda.sk/clanky/rozhovor-mich...

amanta5
9. feb 2022

Ak by si sa aj niekde dostala na vyšetrenie (Grochal apod.) a povedal by ti, že to vidí na možnú vadu, čo by ste urobili? Išla by si ešte na potrat? Lebo ak nie, a pokračovala by si v tehotenstve ďalej tak toto vám s dieťatkom veľmi ubližuje.
Ak by si reálne na potrat šla, tak chápem ten stres. Pýtaj sa na vyšetrenia ako samoplatca. Vtedy zvyknú byť ústretovejší. Hovor im, že ak ti potvrdia tieto úvahy, chceš potrat. Skúšaj, skúšaj, skúšaj,...

Ja som mala s prvou dcérou zvláštne prvé testy. Narodilo sa mi zdravé dievčatko.
S druhou dcérkou som mal ukážkové všetky testy, a druhá dcérka má autizmus.
Nie vždy vieme všetko dopredu. Ktovie čo je horšie/lepšie....asi záleží i od dg ...
Držím ti prsty 🙂

kiki68
9. feb 2022

Vies co, zavolaj ambulanciu obgyn, vysvetli co sa stalo a pytaj sa na sono k dr Drabovi. Mozem povedat, ze je to chapavy gynekolog a nebude Ta tlacit do sprostych necitlivych rieseni v tyzdni, kde legislativne nic nespravis. Ale chces vediet ci je babo ok a hlavne teda to srdiecko. On je velmi dobry odbornik prave na tieto veci a nebude sa tam rozdrapovat, ze kde si bola doteraz. Potom kde viem, ze je to schodne to vysetrenie skrz srdiecko by bola Vieden. Bud to Fetomed Dobling alebo Dr Douchan. Keby vies anglicky alebo nemecky, tak vysvetlis o co ide. Maju v ponuke myslim well-being vysetrenie. To je morfo usg po 23tt na tuto kontrolu niecoho, co mozno nesedi. Stoji to 150 eur myslim. To su miesta kde mam naozaj osobne a dobre skusenostj. Hlavne sa nestresuj, nemusi tam nic byt.

evaachesa
9. feb 2022

@amanta5 ak zistia problém so srdcom, tak sa vedia pripraviť na prípadnú operáciu hneď po pôrode, nejde o potrat 😒.

amanta5
9. feb 2022

@evaachesa áno, ja chápem. Preto píšem, že záleží od dg. Samozrejme, že napr. kardio problém je dobre vedieť dopredu.
Ale, ak chce dieťa donosiť, tak nechápem, prečo tak stresuje práve s tým 24 týždňom. že dovtedy to musí vedieť. Preto ma napadlo či nezvažuje umelé prerušenie tehotenstva.

autor
9. feb 2022

@amanta5 ano, ak by to bolo poskodenie, kt. je zavazne a nie len vyriesitelne "rutinnou" operaciou, zvazovala by som aj tuto moznost

@kiki68 dakujem, ano, viem oba jazyky, tuto moznost som ani nezvazovala, urcite sa informujem ❤

@evaachesa Holana som skusala ako prveho, aj ako samoplatca, kedze je aj kardiolog priamo, zial...

Velmi Vam pekne dakujem, vsetkym, vidim, ze tie testy mozu aj nemusia povedat vsetko a nadej umiera posledna teda 🙂

majamat
9. feb 2022

ako je na tom babatko, nevies. no ty si v nenormlanom stresel, ci vam obom este viac skodi, podporuje to tovja neistota. viem, ze dozvediet sa zly vysledok je sok,a le je to sposob,a ko mozes pracovat na tom, ako sa s tym vyrovnat, teraz to zatial nemozes, lebo nevis s cim sa mas vyrovnat. jednoducho treba dentifikovat problem, ak tam nejaky je. aj ked sa toho bojis, no nevyhnes sa tomu.

drzim palce. vysledok fakt moze byt este velmi dobry,a lebo aspon prijatelny.

kiki68
9. feb 2022

Tak ja by som urcite isla na jedno z tychto miest. Vysvetli situaciu a urcite najdu miesto. Fetomed je velke centrum, cize tam robia tie usg 2-3 zenam naraz, maju viac vysetrovni a lekarov. Nam pozerali srdiecko v 23tt asi 15 minut, vsetky mozne sekvencie, prietoky . A este budes mat aj video z toho . Take kratke ako sa babo hybe. Ale podstatne je to srdiecko u Teba. A z Fetomed som mala komplet spravu

kiki68
9. feb 2022

Inak nas lekar je dr Tichatschek a je prave detsky kardiolog. Je velmi dobry odbornik, tiez je vo Viedni. Nam kontroloval srdiecko nejak 8 mes po porode, lebo jeho kolegyna pocula selest. Nastastie to vyzera byt ok. Tak mozno este aj toto je schodne

kimina21
9. feb 2022

A Grochal ta nezoberie ani cez vikend?Ja som mala podobny problem,ale vyvojova chyba a musela som ist na sono do Martina do nemocnice a ked som tam uz bola,tak som sla aj za Grochalom skusit ci by ma nezobral a zobral ma hned v ten den,ako sme tam prisli.

luci_ba
9. feb 2022

neviem ti poradiť no prajem ti nech je drobec v poriadku a nech to čím skor ti niekto potvrdí. 🍀

autor
9. feb 2022

vsetkym dakujem ❤

maytee
9. feb 2022

No ani nás nikam nechceli vziať na vyšetrenie všade mali plno čiže by bolo neskoro bolo to zúfalstvo . Opakované som zavolala Dr. Grochalovi a zapisali si nás že ak niekto vypadne a vypadol a tak sa nám podarilo k nim prísť. Dieťatku vylúčil akékoľvek postihnutie a dnes máme vďaka Bohu zdravú 3 mes. dcérku . Pri predchádzajúcom tehotenstve. V 30 TT našli niečo pri srdiečku
zrejme tekutinu dr. Mi kázala prísť o týždeň s tým že uvidíme čo sa da spraviť (operácia počas tehotenstva- je špecializované kardio centrum a podobne.) No po týždni bola tekutina vstrebána po pôrode ale bol problém dieťatko malo dierocku pri srdci boli sme sledovaný na kardio a do 2r. Sa jej to úplne samo uzatvorilo. Ona mala ešte aj vrodený ťažký zápal pľúc predčasne narodená a je to náš Zázrak z neba že to takto dopadlo lebo je úplne zdravá. Tak sa veľmi modlím a zo srdca ti prajem nech ste aj vy zdraví úplne ❤️ a nech sa niekde nájde pre teba voľný termín .

autor
9. feb 2022

@maytee ano, dnes sa mi podarilo dostat sa do Kocha, ideme uz v pondelok, niekto vypadol, tak som hrozne vdacna pani, kt. si ma poznacila a vtesnala medzi terminy. A dakujem za slova, som rada, ze u vas to dobre dopadlo a prajem zo srdca len a len vela zdravia ❤

heln
9. feb 2022

ahoj, najprv napisem a potom precitam komentare.
zavola Grochalovi a chod k nemu, hoci aj v sobotu aj ked zaplatis, ale on je fakt odbornik, ak je vsetko v poriadku sono u neho trva 5 minut, ak nieco nie je v poriadku, tak sa tomu venuje a vsetko poriadne pomera. pri downikoch sa meria nosova kosticka, tvar, dlzka koncatin, pozera srdce a mnoho inych parametrov...
ak by slo o poskodenie srdca, nemusi ist o downa, a inak babatka mavaju bezne napriklad dierky na srdiecku, ktore sa do porodu zacelia....
chapem ako sa citis, ja som sa rozplakala z obycajnych triple testov, aj ked som vedela ze je to len statistika a mam zdraveho syna. chod na dalsie vysetrenia, nech si kludna, alebo nech vies na ste.
doktorka ta neposlala na amniocentezu, na genetiku?
potom su este rozne ine krvne testy ako nifty.

heln
9. feb 2022

teraz citam ze ides do kocha zrejme na morfologicke sono, tak nech to dobre dopadne, nech si kludna.

autor
9. feb 2022

@heln dakujem, ano aj na morfologicke sono, aj geneticku konzultaciu 🙂

aliaray1
9. feb 2022

Ahoj, stres babatko citi a vnima, no prezivas tazke obdobie a poznam to. Fantazia, ze sa podarilo najst termin a drzim palce 🤗♥️ urcite nam daj vediet.

Tripple aj trisomy su iba orientacne, nie su to diagnosticke metody. Preto som to odmietla aj ked mi ich ponukali ako panvice z teleshoppingu.
Amniocenteza je jedina diagnosticka metoda, nebola som.

Mne z klasickych krvnych testov najskor zistili nabeh na trisomiu 18 v 1.trimestri a brala som to s rezervou. Sla som na prenatalne sono k Dr.Slezakovi a hla, vsetko super.
V 2. trimestri krvne testy znizili riziko trisomie 18 a prenatalne stale super.
V 3. trimestri prenatalne super (krv uz nerobili).

Tomu predchadzala nespravna diagnostika a odoslanie na potrat....hororovy zazitok to bol pre mna.
- to po tom, co sme v 5+0tt s krvacanim leteli na urgent, kde ma nemocnicny porodny lekar totalne zle diagnostikoval a poslal rovno na potrat so slovami, ze zial je mrtve.
Den na to ma moj gyndos nevysetril, odmietol nasadit progesteron a poslal dost sprosto naspat na potratove-"lebo vyssie pracovisko uz povedalo a ze ked to zo mna vypadne si to potom mam odniest na histologiu"...tolko k citlivemu pristupu a odbornosti.
Sla som spat na potratove, aby som im slusne iba oznamila, ze nenastupim. Vypocula som si tam debilne a drsne reci ako mozem do rana umriet, aka som nezodpovedna, a co si o sebe myslim, ze odmietam a ja len ticho som bola a sla do prec...toto bolo tiez pod uroven.

Bola som zufala, vyplakana, no vzala som rozum do hrsti. Po 3 prebdenych nociach so spinenim a krvacanim bez liekov som skontaktovala 2 kliniky online, povedali uplny opak. Vymenila som asap gyndosa, ten povodny dostal odo mna hubovy narez (proste uz som bola za pravnika a nie pokojnu, milu a tichu pacientku)...az sa mu hlas aj ruky triasli.

A teraz sme so zdravym bejby v 7.mesiaci 😁

A verim, ze aj u teba bude vsetko v uplnom poradecku a budes stastna a vysmiata 🤗

autor
9. feb 2022

@aliaray1 pane a boze, ten zaciatok uplne ako u nas po 3 MA som aj teraz zacala silno krvacat, lekari len skonstatovali, ze no, bud potratite alebo nie, lieky ziadne, uvidime, pockame, nech neotravujem kym nebudem krvacat viac...aj na zachod som sa uz bala ist, ale dali sme to az sem a teraz zas stres...ja tym lekarom nerozumiem, ved tehotensvo je samo o sebe stresujuce, po takych zazitkoch a empatia nikde :/

Amniu sa vyhybam ako cert krizu, tak velmi dufam, ze iny lekar vsetko vyvrati alebo narovinu povie, kde je problem, ak je a ake su moznosti , lebo mam uz v hlave vselijake hororove scenare

aliaray1
9. feb 2022

Jeminenku aj vy ste mali stastie na expertov? Och co sme komu urobili? 🙏🤦‍♀️🤷‍♀️🥴😂

Mna na urgente potesili, ze hcg cez 10 000 v 5tt+0, tak ma poslali na poschodie na gynekologicke na to slavne vysetrenie (nedela o pol noci) a tam sestra, ze naco som tam a ja ze som v 5 tt a krvacam. Odpoved ze...sak to mate asi menstruaciu, nie? Kukam na nu, ze nooo...tak ked mam hcg co ste teraz robili cez 10 000, tak si myslim, ze nemam MS 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️😂. Tak neochotne zobudila doktora a ten neodborne skonstatoval, ze je koniec a smer potratove. A tam sa este zduvali, urazali, bu bu reci o apokalypse...ja som bola len ticho a na otazku, ze co si o sebe myslim, ze ci to decko bude v poriadku? Som s kludom anglicana iba zadrela unavena, ze "ked ten potrat absolvujem, potom to uz nezistime, ze?" Scervenala, troska chytila na modro farbu od jedu a sla si cosi zakladat. Dala mi papier, ze ja som odmietla a na vlastne riziko...a cau 😂

A viac takychto nezmyslov som sa napocuvala kym som uz mala svojho noveho gyndosa, aj ma to dost presvedcilo o tom, ze sa musim spolahnut skor na vlastny rozum, manzela, zahranicnych lek. a naj kamosku.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre