Ahojte,
chcem sa s Vami poradiť.
28.6 som bola na tehotenskej cukrovke a vyšli mi výsledky 5,5 mmol/L nalačno a po vypití glukózy po 2 hodinách 7,41 mmol/L.
Dostala som výmenný lístok ku diabetologičke.
Na druhý deň som išla k nej, u nej výsledky v poriadku. Ale predsa musím byť sledovaná, kvôli bábätku keďže u gynekológa vyšli také hodnoty. Po týždni(zajtra) jej mám poslať namerané hodnoty po jedle, nemám ich vyššie ako 6. Samozrejme, že sa hneď nedá držať diéta na 100% a skúsila som si dať poobede vanilkové korneto z lidla, nato o hodinu som si odmerala cukor, mala som 4,9 mmol/L. Chcem sa spýtať, mohli sa zmýliť v tých výsledkoch alebo že deň pred tým testom som zjedla viac sladkého/ viac červeného melónu preto vyšli vyššie hodnoty?
preto si mala po hodine podľa teba nízku hladinu cukru lebo za tú hodinu ti to telo už stihlo spracovať. Keby si si odmerala po 5 -10 minútach od zjedenia tak ju máš vyššiu. Ja som mala tehotenskú cukrovku, dodržiavala som prísny režim a bábo mám vďaka tomu zdravé a narodené s normálnou váhou. A u diabetologičky som mala vždy dobrú hladinu, aj doma, len občas mi to vyskočilo
@vanskad Vôbec to nerieš ja som mala presne tiež takéto hodnoty len teda po jedle trolinku nižšie a diabetológ mi povedal že to vôbec nemám riešiť že až keby to bolo raz toľko tak sa to rieši nie toto.. a na rovinu toľko sladkého a slaného čo som ja pojedla by ste asi ani snad neverili A malinký sa narodil nakoniec s váhou 3100g a 52cm🙈🥰
@vanskad ano, cukr se ma merit hodinu po jidle, protoze povolene potraviny pri tehotenske cukrovce maji nejvyssi hodnotu glykemie prave hodinu od prvniho sousta. Pokud si das cokoladu/zmrzlinu, po hodine uz bude hodnota glykemie ok, protoze nejvyssi hladina je 10-15min po jidle. Tzn. vysledky ok, ale dite muselo vyprodukovat inzulin, aby hladinu snizilo. A ano, dieta se da dodrzovat - neni to lehke, ale da se to.
@vanskad presne ako pisu baby, sladkosti a podobne sladke veci s obsahomcukru su rychle cukry, ktore ked zjes tak sa ti ich ani nepodari namerat, lebo by si musela merat aj kazdych 5 minut. Ja som mala tiez teho cukrovku, vystacila som si s dietou, nastastie bez inzulinu a aj malicka je v poriadku. Cerveny melon som jedla namiesto ovocia dany den, malo by sa jest doobeda, ale ja som jedla aj poobede. A raz tyzdenne som si dopriala aj zmrzlinu ked zacala sezona 🙂 inak som sladke vobec nejedla, svedomie mi nedovolilo ...
Drzim palce, nie je to take hrozne, aj ked na zaciatku som aj ja na to mala strasne nervy a pocit, ze sa mi zrutil svet ked som zistila co vsetko nemozem 🙂 postupne sa na to nastavis a zistis co ti ako sedi 🙂 dolezita je zelenina, tej mozes jest na tony .. mojim najlepsim kamaratom bol polnicek a mozarella :D
@vanskad a navyše meraj sú cukor až 2 hodiny po jedle.. Nikdy nie menej... Nechápem ako ti toto lekár povedal.. Aj u cukrovkara (moja babka ma cukrovku) sa chodí ráno na lacno, zoberie krv, ideš sa najesť a po 2 hod od jedla ti berie krv.. Mne dokonca v tehotenstve vzal jeden deň ráno na lacno a mala som prísť až po obede 2 hod a vzal zo zili
@ivusa1516 ???? Toto je co za radu proboha. GDM a DM2 (kterou ma predpokladam babicka) nelze srovnavat - jina je diagnostika i lecba.
@bluemoon24 neviem o com hovoríš ja hovorím ze aj babke tak bral a aj mne ako tehotnej🤦
@bluemoon24 neviem o tom ze si máš merať cukor hodinu po jedle 🤦taktiež platí ze po 2 hodinách... Mne v tehotenstve brali krv po vypití na 3x a to na lacno a potom 1 hod od vypitia a 2 hod od vypitia... A priamo diabetológ kázal každé 2 hod merať... Neviem co sa ty zdá cudne
@ivusa1516 prosim ta, ak je pre teba ok ze si to nedodrziavala a chvalis sa tym ze si jedla cokolady - ok. ale ako mozes radit tieto veci niekomu inemu? to ze tebe sa narodilo dieta zdrave je super ale u ineho to tak byt nemusí, vaz velmi slova a co radis keď o tom malo vieš. ja by som sa teda taketo rady fakt bala rozdavat.
Cukor sa merá hodinu od prveho susta - niektori diabetologovia povedia 2h,ale najpresnensia hodnota je po 1h
@vanskad v prvom rade si mala zle vykonany test. ak si mala nalacno 5.5 mali ta zavolat na dalsi den a vobec ti nemali davat vypit glukozu ked si mala vysoku lačnu hodnotu.
Ja som mala tehotensku cukrovku (bez liekov,na diete) a cukor mi po jedle nikdy nevyskocil vysoko - napriek tomu som ju mala a dodrziavala. Pozri, je to na tebe,diabetolog ti k tomu povedal svoje. Neviem ci je ale vseobecne dolezitejsi melon a cornetto ako zdrave babatko ale to si kazdy uz musi uvedomit sam. Skus si k tej teme veci naozaj nacitat aby si o tom viac vedela,nie je to len o velkosti babatka …. drzim palce
@ivusa1516 co ma spolocne pocet detí s vedomostami o tehotenskej cukrovke ? (ocvidine nic lebo o tom
nic nevies)
Krv si merias hodinu po jedle sama. Pisem - mozes aj po dvoch ale nedoporucuje sa to.
Nech sa paci oficialne vyjadrenie napr ceskej diabetologickej spolocnosti,1 h po jedle do 7.8.
A prosim ta ani to neskusaj negovat - su to odbornici, ktori spisali oficialne pravidla ktore platia plošne pre diabetologov. To ze Mudr. Janko z Hornej Dolnej to robi inak ma nezaujima, nie kazdy lekar je aj dobry odbornik.
https://www.tehotenskacukrovka.cz/jak-se-tehote...
a uz to dalej nerozoberaj - len ti pisem ze nedavaj taketl odvazne rady ked sa ta to netyka,nie je to fer. ak ma vysledlk teho cukrovky tak ho proste ma a nema do seba ladovat cokoladu lebo ty jej to radis
@amelia89 nie ja som jej poradila aby sa upokojila, pretože stres ktorý darmo z toho má je 100x horší než čokoľvek zje.... Tak ako som jej poradila merať si cukor a snáď nikto nieje sprostý ak bude mať len po melóne cukor 15 že to bude robiť naďalej alebo jej ani neradim aby doslova zožrala celú čokoládu tak to skôr prestaň prežívať ty len zato ze si tým bola posadnutá... Mňa zaujíma názor lekára a nie čo Google vyplul..
@ivusa1516 😂 co google vyplul. to
mi poradil moj diabetolog hned prvy den - prejst si celu tu stranku, zostavil to nie jeden ale
cely tím lekarov takze no stress. ❤️
ano bola som posadnuta, netlacit do seba cokoladu pri tehotenskej cukrovke, neuveris ale v pohode som to prezila, niekedy netreba davat seba na prve miesto ked sa jedna o zdravie dietata 🙂
a aku liecbu by mala mat? zas len ukazujes ako o tom totalne nic nevies. kazda zena s tehu cukrovkou, si zozaciatku len meria cukor - na lacno a hodinu po jedle, ak ju kompenzuje nema ziadnu liecbu. tak to ma vacsina zien, ak ju prestane dietou kompenzovať tak vtedy je na rade liecba.
@ivusa1516 ja nemam slov na teba. ked niekto radi nieco co by inemu mohlo ublizit tak sa ozvem vzdy, nech sa ti to paci alebo nie.
koniec koncov uz ti aj dosli argumenty ked sa tu uplne iracionalne odvolavas na slobodu slova. kludne si pis co chces, to ze ta niekto opravi je tiez uplne v poriadku. niekedy je fajn proste si len priznať chybu, aj ja to obcas urobim ked je na to dovod ☺️
ak sa tebe nepaci ze ti to niekto na rovinu povie tak to uz je tvoj problem nie moj. Pekny letny večer aj tebe a daj si coko na nervy ak treba
@amelia89 Ty si v prvom rade naštudujúj pri akých hodnotách sa jedná o tehotensku cukrovku tam by som na tvojom mieste vôbec začala.. 😘A skus porovnať tie hodnoty co udáva autorka.. to že ty si mala cukrovku neznamená že ju majú všetci a znova opakujem keď sa ti nepáči čo píšem nech sa ľúbi roľuj dalej a nestaraj sa o iných... to nie je o argumentoch ale ja som neni unúdená životom aby som sa zaoberala s každým b**com co píše
Krásny večer
@amelia89 tak ja neviem mne brali na 3x krv, na lacno zo zili a s prsta a potom 2x z prsta a výsledky až po týždni.. Takže možno ani netušili že ma na lacno toľko, ja som mala problém s pankresom pri druhom, vyšla zla hodnota (cez 10). A diabetológ urobil opätovne záťažovy test
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?
@vanskad nie