Ahojte. Stretla sa niektorá z vás s týmto? Tehotenstvo bolo ukážkové, prvý veľký screening dopadol super, počas tehotenstva žiaden ani minimálny problém, jedla som vitaminy, davala si pozor, neprekonala som ziadnu infekciu ci zapal. Na morfologickom Sone však dieťatku odhalili závaznu VVV a žiaľ tehotenstvo sme v 23tt ukončili vyvolanym potratom. Následne Geneticke vysetrenie plodu neodhalilo ziaden ďalší syndróm ci chromozomalnu chybu. Placenta aj pupocnik boli v poriadku. Vlastne všetko bolo v poriadku len dieťatku sa zle vyvinula branica. Lekári to uzavreli ako náhodu... Ale nejde mi to do hlavy, ako môže takato náhoda vzniknúť. Preto sa chcem opýtať, ci niektorá z vás zažila takúto náhodu, ake bolo vaše ďalšie tehotenstvo a ci mate ďalšie deti zdravé...
Lebo my sme úplne zdraví aj celá naša rodina, tak nechápeme ako sa toto mohlo stať. Ďakujem.
velmi ma mrzi co sa ti prihodilo :( vyvojove vady sa mozu udiat hocikomu aj uplne zdravym rodicom bohuzial :(
Stalo sa pri druhom tehotenstve. Zadná časť mozgu sa nevyvijala. Tretie tehotenstvo opäť v poriadku. Genetika ok. Povedali mi, že zrejme sa zablokovala miecha ci co.... Takže bez odpovede prečo.
@konikkon to je príroda, zbytočne sa budes kvôli tomu trápiť, vysetrenia ste mali urobené, píšes ze si zdravá aj ostatní v rodine, tehotenstvo bezproblémové, no aj napriek tomu to skončilo takto. Nám sa stalo niečo podobné, tehotenstvo do cca 28tt bezproblémové, dokonca aj testy a sono, neskôr vyšetrenie placenty, plodovej vody, všetko v poriadku. My sme tiež vsetci zdraví a predsa, nevyšlo to, prečo sme nezistili. Ešte sa občas nad tým zamyslim ale je to zbytočné, asi to tak malo byť, su veci ktoré neovplyvnime. Držím palce nech sa vam stastne zadari ďalšie ak si to prajete.
@konikkon ja sa samozrejme nechcem rovnat z vami , vase dieta malo, z toho co pises zrejme bráničnú herniu, ale nas syn sa tiez narodil s vyvojovou vadou ortopedickou.
Je to pomerne jednoducho riesitelny problem, ale iba som tym chcela povedat, ze ano, deje sa to, taketo "nahody". Mame dvojicky a tuto vadu ma len jedno dieta z dvojiciek, proste nahoda, smola, alebo ako chces to mozes nazvat. Obvykle sa tieto vady nedaju nijak ovplivnit, proste sa pokasle nieco pri tom komplikovanom a zlozitom procese delenia buniek a vytvarania novych organov pocas prenatalneho vyvinu.
@h_petra zdravím vás , môžem sa spýtať o akú ortopedicku chybu išlo u vášho syna? Mňe na morfo ultrazvuku zistili hemivertebru u malého,tak si len zisťujem info. Lebo ma to dosť vystrašilo 😔
@martinka13 ahoj , verim ze snad si vsimnes reakciu na tvoj prospevok aj ked to bolo davnejsie. Mrzi ma co sa ti prihodilo. Mozem sa spytat kt.cast mozgu nebola vyvinuta? A ake ste podstupili vysetrenia? Akurat skm v tej istej situacii a cakame eate na dodatocne vysledky z MRI mozgu plodu:(
@linamihi ahoj. Je mi ľúto, čím prechádzaš. Zadná časť mozgu chybala.... Boli sme u Grochala. On to videl jasne už na sone. Bol problém aj so srdiečkom.
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?
@konikkon mrzí na to, prečítaj si niečo o vývojových vadách.
Vývojová vada nie je to isté, čo dedičná.
Stať sa to môže pomerne ľahko, komukoľvek a kedykoľvek.