Ahojte, stojim pred rozhodnutím či si nechať zaviezt teliesko a aké. Iný druh antikoncepcie žiaľ s partnerom vylucujeme.
Mám vsak obavy nakoľko ešte nemám deti či nemôže dôjsť k nejakému mechanickému poškodeniu maternice s následkami. Máte niekto osobne skusenosti dali ste si zaviezt teliesko kým ste nemali deti a následne ich v poriadku po vybratí máte? Pripadne budem vdacna za odporučenie trieska s akým máte skusenosti.
Dakujem
Neexistuje, aby došlo k poškodeniu maternice. Ja síce mám teliesko až po dvoch pôrodoch, ale poznám ženy ktoré teliesko vybrali a hneď otehotneli. Tohto sa vôbec báť nemusíš. Veď by to nerobili, keby ti malo niečo poškodiť. 😀
Odporučiť ti neviem, lebo ine som nemala. Mám mirenu (teraz sa volá tuším nejak inak) a som spokojná. Ale každý sme iný. Ale poviem ti, že trvá kým ho telo prijme a vybalansuje sa to. Mám ho už vyše roka a až teraz sa cítim taká "svoja" .
@ms_green hovoríš zle. Nie ze by sa neodporucalo ženám ktoré chcú mať ešte deti...neodporúča sa ženám ktoré ešte deti nemajú a to je veľký rozdiel...po vybratí telieska nie je žiaden problém otehotnieť
@klarissa25 To som nevedela. Ja keď som sa o tom bavila s gynekológom tak mi povedal, že mi to neodporúča keď ešte chcem mať deti. Takže môže byť, že je to tak ako hovoríš.
@ms_green samozrejme, podľa mňa ti to ani tak nepovedal...lebo to je riadna blbosť. Ide o to ze najlepšie sa zavádza u žien ktoré už aspoň raz rodili...
@biaa aj teliesok je viac druhov. moze sposobovat nachylnost na infekcie, nepravidelne krvacanie, niektorym zenam vadi az tak, ze si ho musia dat vybrat. nebrani pripadnemu oplodneniu, ale uhniezdeniu vajicka. teliesko je pre telo cudzi predmet a moze sposobovat opakovane drazdenie sliznice.
su aj pripady, kedy zena s telieskom otehotnela alebo kedy teliesko zarastalo do sliznice. ale to som ti napisala tie horsie scenare 🙂
@janetinka27 tak každý sme iný. Nie každému to sadne. Samozrejme s tým treba počítať. Predpokladaná doba vžitia sa s telieskom, je pol roka. A málo kto to vydrží, na koľko sa telo snaží vypudiť cudzí predmet. Ďalšia vec, ak je hormonálne tak tie výkyvy na začiatku sú citeľné. Mne gynekológ povedal, že treba dať tomu čas, šancu. Dala som a všetko je v poriadku. A tie katastrofické scenáre, čo si napísala na konci o otehotnení s telieskom, a o zarastani do sliznice, si treba najprv pozrieť na googli ako často sa to deje, a ako veľmi pravdepodobné to je. Pretože to sú naozaj ojedinelé prípady. Netreba strašiť ženy zbytočne. Nie je to nič hrozné. Ako každá antikoncepcia, tak aj táto má svoje riziká. Ale myslím že určite lepšie, ako pchat do seba nejaké lieky.
Tieto telieska sú aj nehormonálne. A tie hormonálne, pôsobia iba lokálne. Takže ja v tom vidím hlavne viac výhod ako nevýhod. Veď vybrať sa dá kedykoľvek 🤷🏻♀️
@janetinka27 btw žiadne infekcie, ani krvácanie sa nekoná. Po pol roku som stratila úplne aj menštruáciu. Žiadne vytoky, žiadne krvácanie. Ty asi teliesko nemáš že?
@because prvý krát som veru ostala že čo ak 😀 ale našťastie som mala o pár dní preventívnu, takže som si bola zistiť. A neriešim to každý mesiac, veď to je hlúposť. Ty menštruáciu stratíš sliznica nerastie. Už proste tú menštruáciu nedostaneš. A pochybujem, že keď to na teba pôsobí dobre, máš to dobre zavedené, stratila si menštruáciu, takže to teliesko funguje, tak pochybujem že otehotnieš. 😀 Veď to je hlúposť 🤣
@bajka16
@because žienky čítam že máte, ja si chcem dať tiež hormonálne, brali ste aj tabletky? Ja beriem ale, ale toto sa mi viac pozdáva. Bolelo to ? Mne je nepríjemné aj keď mi robí ster z krčka 😳🤭 A teraz si cítite tu šnúrku 🤭 alebo také nejaké pocity že tam niečo je, viem že polroka spojenie bude, ale utesujem sa že má to veľa žien tak asi to bude v pohode 😕
@loliku ja som nikdy nebrala tabletky, lebo ja zabúdam brať niečo pravidelne, takže toto je pre mňa najlepšie. A ja osobne som necítila pri zavádzaní nič, vôbec. Gynekológ mi kázal prísť na konci menštruácie, takže krčok máš otvorený. A necítim nič, ani neviem že to mám, veď to máš v maternici. Ja som sa tiež bála, ale nemáš sa vôbec čoho, ja som naozaj necítila nič, ani ťuk.
@loliku ja som išla rovno z tabletiek na teliesko. A nikdy som nič necitila
teliesok je viacero druhov, mas hormonálne a nehormonálne. Takže keď tu slecna pisala, že lepšie ako pchať do seba tabletky :D, tak to zrovna pravda nie je, kedže hormonálne ma hormóny v sebe, len teda s postupným uvolnovanim 🙂, su viacere, pre zeny ktore už rodili a tie, ktoré nie. To nehormonálnej ti vytvorí vlastne vďaka medi nežiaduce prostredie pre vajíčko, aby sa neusadilo. Áno, mame vo svete prípady, ze sa dieťatko narodilo aj s telieskom v rúčke. ale teda nic nie je 100%. Ak chceš do toho ist, dobre si to premysli, hormonálne je na 5 rokov (da sa vybrať aj skôr) a jeho cena je okolo 200eur, s tym že si ho platíš sama. zavedie ti ho gynekológ, budeš mat trosku bolesti. Mozes mat mierne vykyvy nalad, špinenie, alebo zmeny chute do jedla. ale to prejde. niektoré ženy počas neho nemaju menzes vobec 🙂 hlavne never kecom, ze to uz po nom nebudes mat deti, poskodenu maternicu a asi aj tri hlavy alebo čo :D :D vždy každy liek ma neziaduci účinok, ako paralen, tak aj antikoncepcia, ale tie pozitivne prevyšujú negatívne... veda ide každým dnom dopredu a nie sme v praveku, kedy nemáme možnosti. my ich mame a treba ich využiť. veľa šťastia prajem
P.S možno by pre teba boli atraktívne naplásti, EVRA je názov, je iba jeden druh a prelepíš si ju každé tri týždne 🙂
@verrka1 jasné že je to lepšie ako do seba pchať tabletky. Tie tabletky zaťažujú tráviacu sústavu a je ich tam omnoho viac ako v teliesku, kde to posoby lokálne v maternici..
@loliku pred tehusom mala tabletky, toto je pohodlnejšie. Zavedenie nebolelo, pocit ako pri steroch aj to chvíľku. Predtým som si dala ibalgin, mi odporučili. Cítila som ho tak 1 den, prvé 2-3 dni som sa cítila jemne inak potom uz ok, a teraz ani neviem ze ho mam, ani pri športe ani pri sexe. Mam mirenu, cena 165€.odporúčam.
@janetinka27 ano, uviedla si tie horsie scenare, ja som nemala ziadne vedlajsie ucinky, ani hormonalne vykyvy a to mam uz tretie hormonalne. Takze aj takto to moze byt, kazdy organizmus je iny
@elizabet173 horšie? Ona uviedla úplne to najhoršie, čo môžeš vygooglit. Ono je strašne neinteligentné niečo hodnotiť a opisovať, iba na základe "citala som" "počula som". Obzvlášť pri takýchto veciach, ak človek nemá skúsenosť, netreba sa ozývať.
@elizabet173
@bajka16
no a? ved sa pytala na skusenosti. napisala som, ze je ich viac druhov. vy mate hormonalne, ste spokojne. ale existuje aj nehormonalne teliesko, tam mozu byt skusenosti aj ine. poznam dve zeny, ktorym zarastlo do sliznice a jednu, ktora s nehormonalnym telieskom otehotnela.
@janetinka27 pred hormonálnym telieskom som mala viac krát nehormonálne, Danu, mne našťastie sadlo aj to, žiadne vedľajšie účinky. Samozrejme, hormonálne je oveľa väčší komfort, vyše desať rokov bez otravovania sa s menštruáciou, ja už ani neviem, čo to je, na dovolenku, lyžovačku bez toho, aby som riešila, kedy mám menzes, intímny život bez obmedzení a ešte aj prechod ženy zvládajú oveľa lepšie. Za mňa top, ale vždy do každej témy píšem, že samozrejme nemusí sadnúť každej. Žiadna antikoncepcia nie je 100%, hormonálne teliesko patrí k najspoľahlivejším. Je ale dôležité chodiť pravidelne na kontroly
@elizabet173 ale ved autorka nenapisala aky typ telieska chce. napisala som snad nejaku blbost? ste tu dve ako reklama na teliesko. pre mna za mna. napisala som len, co sa moze stat a dodala som, ze su to najhorsie scenare. mne ho dr odporucal kvoli diagnoze, kde sa teliesko pouziva ako liecba stavu a prevencia najhorsieho. ina dr mi ho naopak neodporucila po zhodnoteni stavu a kvoli moznym rizikam a dala mi inu liecbu.
@janetinka27 ale veď nikto ti tu nepíše nič zlé, neber si to osobne. Ide o to, že zbytocne ženu vystrasis, odradíš, prítom to tak vôbec nemusi byť. My máme reálne vlastne skúsenosti, tak sme ich tu s
@elizabet173 napísali. Aby autorka videla, že nemusí mať žiadne zdravotné problémy, a má to aj veľa pozitív. Už či si to dá, alebo nedá, je na nej. Dôležité je ale prehodnotiť pre a proti s gynekológom. Ja som tiež nevedela o tom nič, takže som to až dva krát konzultovala s mojím gyn. Takže žiadna reklama na teliesko, len realne skúsenosti a pocity. Už ty, že máš skôr tie negatívne skúsenosti, aj to z okolia, je trochu mimo. Pretože tie ženy to mohli mať buď zle zavedené, alebo v nesprávny čas zavedené, alebo im nesadol typ telieska. Treba zvážiť všetky faktory a myslím, že ked to robí kvalitný dr a vie čo má robiť, tak niečo takéto nehrozí. Veľa záleží od toho zavádzania telieska.
@janetinka27 myslím, že autorka témy si dokáže nájsť info o vnútromaternicových telieskach, informácie jej určite dá aj gynekológ, ja som písala moje osobné skúsenosti. Ty si mala niekedy teliesko? Hormonálne alebo nehormonálne:?
@bajka16 presne tak, tiež tu nerobím žiadnu reklamu, čo by som z toho akože mala? Píšem reálne skúsenosti, prispievam možno už do desiatej podobnej témy a vždy dodávam, že pre mňa top, ale nemusí to tak byť u každej, ja len ľutujem, že som si to hormonálne nedala oveľa skôr. Prišlo mi to dosť peňazí, ale ktorá kvalitná antikoncepcia, na ktorú sa môžeš spoľahnúť, je lacná? Okrem toho nekupujem vložky, tampóny, len intimky, ktoré použijem len občas. A ten komfort mi za to stojí, aj keby cena bola dvojnásobná. Nehovoriac o tom, že svojho partnera som spoznala v čase, keď sme obaja mali veľké deti a neplánované tehotenstvo bolo to posledné, po čom som túžila
@elizabet173 ono to nie je vysoká cena. Spočítaj si čo by ťa vyšla za tých 5 rokov normálna antikoncepcia plus menštruačné hygienické veci. Takže ešte si ušetrila! 😀☝️
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?
Vnútromaternicové teliesko sa neodporúča ženám, ktoré ešte chcú mať deti. Porozprávala by som sa o tom s lekárom, niektoré kliniky poskytujú bezplatné konzultácie predtým ako zavedú. Určite by som sa porozprávala so zopár lekármi, či naozaj nie je pre vás iná možnosť.