Dobré ránko,
chcem sa vás opýtať dievčatá, zistili niektorej z Vás na začiatku TEHU zvýšené množstvo protilátok štítnej žľazy a tehotenstvo dopadlo po podchytení tohto problému ok?
Ďakujem za odpovede “. 😟
"sa to podchytilo" pri tejto diagnóze neexistuje. Jediný, kto môže niečo spraviť si Ty. Naštuduj si autoimunitný protokol.
@patkajj Protilatky stitnej zlazy znamenaju autoimunitne ochorenie stitnej zlazy, a neboj sa, uplne v pohode sa da pri tom porodit zdrave dieta, len treba stitnu sledovat a chodit pravidelne k endokrinologovi (normalne chodim raz za rok, pocas tehotenstva ale kazdy trimester bolo treba ist). Ja uz mam dceru, je zdrava, a to som pocas tehotenstva ziadne lieky na stitnu nebrala, lebo hodnoty hormonov aj TSH som mala dobre. Hlavu hore 😊
@patkajj mne tiez zistili v prvom tehotenstve prilis vysoke protilatky. Hned som sla na endokrinologiu a kazdy mesiac som chodila na kontroly a tehotenstvo dopadlo uplne v poriadku, dcera je zdrava, vsetko v poriadku. Po porode vsak nadalej musim chodit na endokrinologiu a brat lieky
@dadis co je na tom sfanatizovane? Ja som si to prešla, dodnes nejem lepok a protilátky mi veľmi rýchlo klesli. Ja som brala L-tyroxín 6 rokov a bolo to pre mňa doslova peklo na zemi. Nič mi to nepomohlo, zato som mala asi všetky vedľajšie účinky. Cítila som sa veľmi zle, stratené roky. Druhým rokom si kupujem NDT a konečne môžem normálne žiť.
@zuzanaam Moje dcere v tom istom obdobi, co je nasli tieto protilatky, riesili aj celiakiu. Mala vysoke protilatky ema aj este jedny, nepamatam. Gastroenterlogicka povedala, ze na 99% ma celiakiu, ze len biopsiou to potvrdia. A biopsia bola negativna, dodatocne jej robili genetiku, z tej vyslo ze nemoze mat.. Ale co chcem povedat, nie je normalne si nasadzovat liecbu svojvolne. Tie hladiny protilatok su len orientacnym vysetrenim, to ze ti klesli, neznamena, ze tvojej stitnej zlaze a tebe sa vedie dobre. Pytala som sa na to aj lekara, lebo dcera ich mala velmi vysoke (po prepuknuti vraj vyskocia najviac)..on povedal, ze aj ked protilatky klesnu, dolezite su aj tak hladiny tsh, t3, t4 a prekrvenie zlazy, preto protilatky ani neskor uz nevysetruju. Tie protilatky su dolezite len pri diagnostike a nekoreluju s klinickym stavom..
@dadis Dovolím si s tým názorom nesúhlasiť. Mne teda s klinickým stavom korelovali, roky som ledva prežívala, bola som v ťažkej depresii (od nasadenia liečby L-tyroxínom až do jej ukončenia). Dovolím si povedať, keby ten L-tyroxín nevyhodím, už tu dnes nie som. Teraz sa cítim konečne po rokoch dobre, aj fyzicky, aj psychicky. Predtým, ako som si "svojvoľne" nasadila diétu a liečbu, som preštudovala o tom 3 knihy písané lekármi, konzultovala s mnohými ľuďmi, ktorí to urobili predo mnou a mimochodom, ja sama mám vyštudovanú Molekulárnu biológiu. Ak si niekto nechce liečbu meniť sám, kvôli NDT ľudia chodia k endokrinológom do Rakúska. V zahraničí je táto liečba bežná, väčšinou dokonca prevláda.
@zuzanaam Ano, v Rakusku sa venuju celostnej medicine, u nas nie, dovolim si tvrdit, ze nasedenie bezlepkovej diety na zaklade rad FB skupin mi nepride vobec rozumne. Ako priklad uvadzam svoje dieta, ktore bolo komplet vysetrene a celiatik nie je. Ak by sa ten protokol vylonaval pod dohladom lekara, nemam nic proti.
@dadis žiaľ nájsť takého doktora na Slovensku, je ako hľadať ihlu v kope sena, ak nie dokonca nemožné. Ak sa niekto kvôli tomu rozhodne radšej trpieť, je to jeho voľba. Ja som sa rozhodla inak a každý by mal vedieť aj o iných možnostiach. A tie knihy, kde je autoimunitný protokol podrobne popísaný boli napísané lekármi.
@zuzanaam čo je to prosím ndt? A aká je prosím názov tej knihy? Ďakujem za odpoveď 🥰
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?
@patkajj Ahoj, mojej dcere to zistili v 11 rokoch. Hashimotovs choroba - autoimunny zapal zlazy, ma to vela ludi, najma zien. Dostanes lieky - hormony stitnej zlazy. V ktorom si mesiaci? Mas aj hladiny hormonov stitnej zlazy znizebe?, alebo len zvysene TSH (hormon, ktory sa tvori v mozgu, ktory stimuluje stitnu zlazu, aby produkovala hormony - zvysenim produkcie tohoto hormonu vlastne stav do urcitej mieru kompenzuje, hormony sa najprv tvoria v normalnom mnoztve, ale stitna zlaza sa zvacsi, je viac prekrvena a zvacsi svoj objem, ale ine priznaky z nedostatku hormonov zatial mat nemusis, po case vsak zapalena zlaza uz hormony neprodukuje v dostatocnom mnoztve a zacnu sa prejavivat priznaky znizenej funkcie st. zlazy - unava, priberanie a pod.. Preto je dolezite tvoj problem posudit komplexne, nasadit skoro liecbu, ale to uz urcite riesis. Liecba je ale dozivotna vec.