Váš názor naTrisomy test

dominika141
13. feb 2022

Ahojte chcem sa spytat na jednu vec. Bola som na vysetreni v 9tt kde mi doktor povedal ze vsetko je v poriadku a objednal ma na dalsiu kontrolu kedy uz budem 12tt. Pri odchode sa ma spýtal ci si budem zelat Trisomy test, popravde som nevedela. Mam 30 rokov. Precitala som viacero diskusii a vacsinou som videla ze si ho zeny davali robit na zaklade zlych vysledkov ci vyssieho veku. Nemám problem si ho dat spravit ale neviem ci to teraz nie je zbytocne, rozmyslala som nad nim v pripade ze by som mala realne nejake zle vysledky alebo ak by mal doktor nejake pochybnosti. Aky je prosim Vas nazor na tento test, popripade v akom tyzdni a za akych okolností ste si ho davali robit ? Dakujem.

lienka.7
13. feb 2022

@dominika141 ja som si ho dávala robit kvoli veku, namiesto amnio. V každom prípade, nie je to iba o veku, aj v mladšom veku mozes mat zle výsledky.

beata_k
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
barus26
13. feb 2022

@dominika141 zbytočnosť si robiť drahý trisomy test.. Išla by som na neho len v prípade ak by dopadli zle merania v tom 12tt, a tam sa berie krv aj na prvy screening, pokial budú výsledky fajn nejsla by som.

zeleny_dinosaurus
13. feb 2022

@dominika141 treba si zvazit viacero veci a na zaklade toho sa rozhodnut investovat nemale peniaze. Trisomy test patri medzi screeningove metody, teda ak by nebodaj aj vyslo nejske podozrenie na nejaku odchylku, musi sa aj tak nasledne absolvovat amniocenteza, alebo odber choriovych klkov. Teda v pripade, ze by ste tehotenstvo chceli ukoncit po 12 tt. Ak by ste ukoncit nechceli, netreba robit nic dalej. Ale je otazka ci chcete mat informaciu, ze nie co nie je ok, byt vystavena tomu, ze vas moze okolie neustale odradzat a presviedcat, ze mate ukoncit a vy sa mozete strachovat viac o babatko a byt zbytocne v strese. Vyznamnu rolu aj rozhodnutie vas a vasho partnera, ako by ste s danou informaciou nalozili. Ak pre vas nie je prekazkou nechat si dietatko aj v pripade, ze tam bude odchylka, tak su to peniaze, ktore mozete radsej investovat do jeho rozvoja. Robi sa aj bezplatny screening spominany v komente vyssie, avsak tiez je to len screening, dava len hodnoty pravdepodobnosti, ze kolko deti, ktorym taketo cislo vyslo, malo naozaj danu diagnozu, a bez amniocentezy nic nie je nikdy iste. Stale je to bud alebo. Ak viete, ze by ste v pripade potvrdenia nejakej diagnozy isli na prerusenie, tak by som ten test zvazila, ak by nieco naznacoval aj ten bezplatny. Ak by vysiel bezplatny ok, tak by som len cakala do 20tt na velky morfologicky a ak by vysiel tiez ok, tak by som bola pokojnejsia. Vela stastia.

aliaray1
14. feb 2022

@dominika141 ja nepovazujem trisomy, tripple ani nifty za opodstatnene, ak nemas ziadne tazkosti, vekovo si mlada. Vyber je samozrejme na tebe a ja nie som lekarka.

Tieto vyssie menovane testy nie su diagnosticke, len orientacne.
Ak by boli zle, poslu ta na amnio-to je diagnosticka metoda.

Ja som namiesto toho chodila na prenatalny screening vo vsetkych trimestroch kde pozeraju babatko kompletne a som spokojna.

minesasubu
14. feb 2022

mám 32 rokov dávala som si robiť trisomy test xy v cca 12tt chceli sme hlavne vedieť pohlavie a aj som mala pocit že si ich máme spraviť , potom som išla na amnio po pozitivite nebolo to nič hrozné úplna pohoda čiže ja ty odporúčam ak nemáš žiadne genetické poruchy v rodine ani muž tak je pre teba zbytočné ich absolvovať ak nechceš hned vedieť pohlavie alebo nemáš ten pocit nakoľko je to len screening nič z nich nie je na 100% potvrdene - zaleží od výsledku

kiki68
14. feb 2022

@dominika141 v 30 by som zvolila kombinovany test, az keby tam nieco vzniklo na tom sono vs krv , tak potom trisomy. Ja som mala nifty, lenze dovod bol molarne tehu v 27 a od 25 potraty pred 12tt. Cize sme mali na to podozrenie, ze mozno nieco nebude ok. Nastastie vsetko oki a dost nas to ukludnilo. O dva tyzdne sme mali kombinovany Test este a tiez dopadol super. A tiez vek I mna bol uz 34 rokov.

basska_b
14. feb 2022

Pozri si, ci tvoj lekar robi trisomy test, ma 50 eur z kazdeho testu. Nemusis sa k tomu vyjadrovat hned. Ak mas VSZP , oni preplacaju trisomy alebo nifty, dost velku cast tej sumy... Ak si mlada, nemate to v rodine, nemas nejake zle vysledky tripple testu v 16tt, nemas NT 3 mm a viac... tak by som to asi neriesila. Je neinvazivny, ale velmi drahy. Ak by ti vysiel pozitivny vysledok, sla by si na potrat? To musis sa sama seba spytat...

xjakubikovak
14. feb 2022

@dominika141 ja som si nedala robiť žiadne testy ani tie kt. sú zadarmo,.. keby som tehotná 2x tak by som to urobila rovnako ale určite by som sa objednala k dr. Grochalovi to by mi stačilo.🙂

any_soj
14. feb 2022

@dominika141 My sme nedávali, ani Triple test. Zato kvalitné sono. Lebo vážne veci, na ktoré sa treba pripraviť, sa ukážu aj tam. Ak sú problémy s organmi. Genetika nás nezaujíma, keďže každý máme nejakú, nikto nie sme dokonaly a nedá sa s tým nič robiť. A hlavne to nemá výpovednú hodnotu, keďže všetky syndrómy maju veľmi širokú mieru prejavov, od takmer nijakých. Ale to, či sú orgány v poriadku, je dôležité. Povedzme ak treba rodiť v specialnej nemocnici alebo ak je to veľmi vážne a treba sa pripraviť psychicky na to, že dieťa po pôrode zomrie (keďže nám zomrela zdravá dcéra tesne pred pôrodom a najťažšie na tom bolo to, že sme to vôbec nečakali).

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre