Som v 1. trimestri (10tt). Dávno pred otehotnením sa u mňa objavili úzkostné prejavy, ktoré som krátkodobo liečila Lexaurinom. Navštevujem psychoterapiu a učím sa s atakmi úzkosti pracovať. Som riziková, po dvoch potratoch, s nasadenou liečbou... Zatiaľ som bola v pohode, ale zrazu sa bez akýchkoľvek vonkajších vplyvov, či racionálneho dôvodu objavilo búšenie srdca, nočné prebúdzanie a bojím sa, že som zase tam, kde som nechcela byť. Chcem sa liekom vyhnúť, ale viem, že takéto stavy bábätku tiež neprospievajú. Budem rada ak napíšete, ak s tým máte skúsenosť. Prosím nepíšte ak zažívate tzv. tahotenskú úzkosť (ako to dopadne, ako zvládnem bábo...). Píšte, ak ste úzkostnú poruchu, alebo paniku riešili už pred tehu, s psychológom, psychiatrom. Ďakujem.
@stella33 Ahoj ako si riešila úzkosť v tehu ? Príspevok je starší tak určite to máš už za sebou 🙂
@simona_simi ahoj, a ty si to ako riešila? Lebo ja som tehu a zvažujem lieky
@sahenka
Ahoj. Celé tehu som brala lieky 🙂
@simona_simi ahoj a aje prosím?
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?
Ahoj, čo sa týka úzkostnej poruchy, ak chodíš pravidelne na psychoterapiu, tak všetko povedz svojmu terapeutovi. Prechodné zhoršenie mohlo nastať práve "vďaka" hormonálnym zmenám, ktoré sú sami o sebe veľmi stresujúce pre telo, ak je prítomná ešte úzkosť, tak je prirodzené že sa niečo môže zhoršiť.
Som psychologička a sama robím psychoterapiu a úzkostné poruchy sú najčastejšou diagnózou, s ktorou sa stretávam a v rôznej miere postihujú dve tretiny ľudí. Preto je vysoká pravdepodobnosť, že sa objaví u tehotných žien a aj sa objavuje, sama som ich niekoľko žien poznala.
Z môjho pohľadu je pre teba dôležité dodržiavať všetky odporúčania gynekológa, aby si urobila maximum pre úspešné tehotenstvo z lekárskeho hľadiska. A byť úprimná k svojmu terapeutovi, pretože on ti môže pri rôznych ťažkostiach ukázať spôsoby riešenia, ktoré ti pomôžu.
Držím palce