Úzkosti a panická porucha v tehotenstve

amalka1991
29. mar 2021

Ahojte, chcem sa spýtať ci je tu niekto kto trpel uzkosti v tehotenstve, asi mam aj panicku poruchu, a aj OCD. Nie je to také katastroficke, nikdy pred tehu som nebrala žiadne lieky ani to nemala. Je tu niekto kto to mal v tehotenstve a nebral žiadne lieky a dieťa to prežilo? Strasne sa bojim liekov, zároveň si nemyslím ze je to úplne nutné ale bojim sa ze tento stav vie narobiť dietatu zle. Prosím píšte len k veci tie co ste to zažili, ďakujem Vam pekne za odpovede.

huzvike
29. mar 2021

@amalka1991 ahoj, ja som sa v minulosti na to liecila, mam to aj dedicne..vekom a zmenou zivotneho partnera sa to upravilo same i ked vzdy musim mat v priprade potreby liek, ale to len pre ten pocit ze ho mam...pri prvom tehu to preslo uplne, mozno som mala zachvat len raz, preslo to len predychanim na cerstvom vzduchu. Teraz pri druhom tehu som mala akurat minule, nedavno jeden v noci. Prislo mi akoby z oci, aj viem od koho..pomohlo opat predychanie, hladkanie manzela a vypitie sumiveho magnezia. Co som si citala tak bezpecne, aj v tehotenstve, by bal byt homeo liek Sedatif PC, nemal by uskodit. Kludne, ak viem, poradim ,pripadne aj v sukr.sprave. Drz sa 😇

bona1393
29. mar 2021

@amalka1991 skúsila by som vyhľadať psychológa, kto by ti ukázal rôzne dychové cvičenia na uvoľnenie. Tiež pomáha autogénny tréning. Kľudne aj online. Z lekárne Sédatife PC.

any_soj
29. mar 2021

@amalka1991 ja sa liečim na úzkostno depresívnu poruchu, už pred tehotenstvom. Môj lekár mi stále hovorí, že mám nízke dávky liekov (fakt minimum) a že pre dieťa by bolo oveľa škodlivejšie, keby som ich nebrala. Beriem Alventu 37,5 a pozerala som štúdie na nete, malo by to fakt byť ok, len pred pôrodom vysadim.

marianarem
29. mar 2021

@amalka1991 Ja som mala v tehotenstve rozne taketo stavy, na zaciatku velmi, ked si telo zvyklo na hormony, tak menej, ale objaviovalo sa to pocas celeho tehotenstva. Dieta nielenze prezilo, ale je velmi sikovne a usmiate 🙂 Nebol ziadny problem, donosene do terminu, 3600g, uplne zdravy novorodenec.

naduska1805
23. nov 2023

@marianarem ahoj môžem sa spýtať úzkosti si mala tiež úplne ma začiatku tehotenstva ? Ja som teraz úplne na zaciatku 4-5 týždeň a je to hrozne búšenie srdca atd dávala si si niečo na ukľudnenie ?? Ďakujem

marianarem
23. nov 2023

@naduska1805 Ano, na zaciatku to bolo najhorsie. Telo si postupne zvykne na nove hladiny hormonov, lebo relativny narast je coraz mensi. Obcas som mala potom este vykyv, ale ten zaciatok bol urcite najtazsi. Dalsia supa prisla po porode, lebo tam je zase prudky pokles hormonov. Ale aj to bolo len tie prve tyzdne, zhruba styri, a najhorsie boli prve dva.

naduska1805
2. dec 2023

@marianarem ďakujem už cítim ze sa mi to tiež dava trosku do pohody ale zasa mam výčitky ze som si dala ten xanax každú noc bojím sa ze bábätku niečo bude...

marianarem
2. dec 2023

@naduska1805 Nemalo by mu nic byt, tam je najvacsie nebezpecenstvo, ze by mohlo mat abstinencny syndron po porode. Ale ak to budes mat dovtedy vysadene, tak ho nebude mat. Ja som si v prvom tehotebstve raz na zaciatku dala jeden Xanax a pytala som sa na to potom na ambulancii klinickej farmakologie. Tam mi povedali, ze poskodenie plodu nebyva.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre