Ahojte,
mám taký dilemu kvôli lieku euthyrox keďže vždy keď si ho dám tam ma začne napínať a po väčšinou ho vkuse vyvratim... v decembri som tento liek vysadila kvôli tomu že som musela byť v robote fit a nie každé ráno byť úplne nanič... žiadne ťažkosti som nepocitovala lenže som otehotnela čo som zistila iba začiatkom januára tak som šla k endokrinologicke a ta ma skoro zjedla keď som jej povedala ze som ich musela vysadit jej argumentácia na to bola že to mám z tehotenstva (lenže som jej ani nemohla povedať že mne už dávno pred tým bolo z nich zle keďže na mna habkala) mám podľa všetkého zníženú funkciu a výsledky po tom decembri som mala o niečo horšie... predtým som mala 8cm a 9 cm a teraz mám laloky 10cm a tuším 11cm
Tak sa vás teda chcem spýtať ako by ste to riešili keďže viem že stitna ovplyvňuje všetko v našom tele a dieťaťu by sa mohlo niečo stať keby ich neberiem... Ale nejde mi do hlavy to že som ich vysadila a už som nezvracala a normálne som pracovala a ešte k tomu som aj otehotnela čo za ten čas čo som tie lieky brala nonstop tak sa nedarilo...
Na začiatku liečby bolo aj mne veľmi zle ,potom mi zistili alergiu na mlieko ktoré tieto lieky obsahujú . Namiesto toho mi doktorka predpísala l-thyroxin a mám pokoj. Aj keď mi počas tehotenstva zvýšila dávku nepociťovala som to.Ale bez liekov by som určite nebola.
Ja niesom na začiatku už ich beriem cca 2 roky predtým mi nebolo zle no časom.... A teraz mi endokrinologicka zvýšila dávku z 75mg na 88mg ale ja už fakt nevládzem z nich a ja sa tej doktorky popravde aj bojím keďže naposledy mi povedala ze ma chuť ma roztrhnut 🙄
Aj som si povedala či sa nestalo to že si telo vytvorilo rezistenciu na tie lieky a preto ich vyvraciam ale neviem ... už som rozmýšľala aj nad inými možnosťami ale na nete som toho veľa nenašla :/.... A keďže o týždeň idem do roboty nemôže mi byť takto zle skoro celý deň vôbec si to neviem predstaviť ako budem prežívať 8-11h v robote s tým že mi je strašne zle že mám zimnicu a že sa cítim strašne tepla 😳 a táto moja doktorka ma vôbec nepočúva 😫
Hlavne v tehu je správne fungovanie štítnej dôležité, keď som bola tehu 1x tak som šla z 25 na 75, potom po pôrode na 50 potom nič a po 7 rokoch som na 100 keď som bola v lete tehu tak až na 125. Určite by lieky svojvoľne nevysadzala hlavne nie v tehu....
Tiež som mala také stavy ale skús vyskúšať l-hyroxin môže ti robiť zle bielkovina kravskeho mlieka v tabletke.Tiez sa mi to objavilo cca po 2 rokoch užívania.
Euthyrox už má nové zloženie neobsahuje laktózu, ja ho beriem tiež (brala som aj v tehotenstve)
S tymto radsej nevymyslaj a urcite neskusaj nic len tak...necitala som celu diskusiu, ale povedala si svojej dr, ze ti nerobia dobre a si jej to popisala? Lebo ak ano a ona iba kyvla plecom, tak by som rozmyslala nad zmenou dr...stitna zlaza nie je sranda a najmä v tehotenstve, ja tiez beriem na nu lieky, aj pocas tehu som brala vyssie davky, no ja som nespozorovala zmeny, takze ti neviem velmi poradit..
@nikk3y jednoznacne sa priklanam k tomu, co pisu ostatni. Stitna zlaza a hormony, ktoru produkuje su extremne dolezite pre spravny vyvoj plodu. Kym plodik alebo uz dieta nema svoju stitnu cerpa vsetko od vas a ked vy nemate dost ani pre seba, moze to byt aj fatalne. Nie nadarmo maju endokrinologicke pacientky problemy s potratmi, preto sa stitna ostro sleduje hned v zaciatku tehotenstva, kedy sa vysetruje u gynekologa krv na hormony. Kym nenajdete nahradu za liek, uzivajte ten co mate doma. Novy euthyrox uz neobsahuje laktozu ako pisu baby vyssie. Aj ked mne moj lekar pivedal, ze tam aj pretym bolo take smiesne mnozstvo, ze by mi to nemalo vadit, aj ked mam intoleranciu... ale nezavrhujem, ze pri alergii to mohlo vadit. Zlozenie je... Ďalšie zložky sú: kukuričný škrob, kyselina citrónová, sodná soľ kroskarmelózy, želatína, stearan horečnatý a manitol (E421). Neviem ci nieco z toho moze sposobovat vas problem, ale to su celkom bezne prisady vo vacsine liekov aj potravin. A pri liecne stitnej si treba aj uvedomit aku diagnozu mate. Ja mam napriklad autoimunitne ochorenie, kedy potrebujem doplnat hormon euthyroxom, lebo stitna ho vytvori, ale cast aj sama znici. Ja si mozem dovolit...mimo tehotenstva, lebo v tehotenstve neriskujem nic..... neuzivat tabletky denne, alebo vynechat tyzden ked si zabudnem zbalit liek a cestujem, lebo stitna mi ho tvori. Ak ale je diagnoza ina, stitna nepracuje vobec, alebo velmi slabo, nemusi to fungovat rovnako a je esencialne hormon doplnat. A pri doplnani tohto hormonu je dolezite aj to co bolo pred tehotenstvom, pretoze liecba nenabehne za dva dni, ale trva dlhsie kym sa to v tele ukaze... cize spravnu hladinu ste mali mat nastavenu uz pred otehotnenim :( vy ste totiz iny pripad ako nahodne diagnostikovana pacientka, ktorej poklesnu hodnoty v dosledku tehotenstva a nastavia liecbu, vy ich nemate dobre ani bez toho. To, ze ste otehotneli po vysadeni lieku si nevsugeruvavajte, ze suvisi s vysadenim lieku. Stitna zlaza neboli ani casto nevidiet co sposobuje jej choroba, alebo sa to ukaze az prilis neskoro... a kazdopadne nefunkcna stitna zlaza sposobuje neschopnost otehotniet pripadne donosit dieta, nie opak. Uzivajte prosim lieky a poziadajte lekara o zmenu lieku, ineho vyrobcu ako radia aj ostatni.
* ešte sa opravím, laktóza nevadí ľuďom alergickým na mliečne bielkoviny, môžu ju v liekoch užívať
Ak zajtra mi zase ráno bude z neho zle tak budem volať dr. Lebo ja to nezvládam že vôbec sa bojím chodiť aj von lebo ma napina a všade by som grcala ^^ a nieje to už z tehotenstva tie stavy ma prešli našťastie už môžem jest čo chcem (keď neberiem euthyrox ak ho beriem tak len dúfať že to hneď nevyvratim) :(
A vôbec neviem ako mám nastúpiť do práce s týmto mojim stavom keďže som Beauty poradkyna a pracujem s ľuďmi ^^ a pri takejto práci musím byť na 100% dobre naladená ale keď vkuse zvraciam hnusnu horku pachut a nič len to (aj keď predtým som jedla) iba liek zo seba vyvratim ^^ vôbec nechápem :/
A moja dr je skôr taká prísnejšie na toto a vravela som jej že mi z tochto lieku bolo zle vkuse ma napina a zvraciam tak ona to hodila na tehotenstvo takže som zvedavá čo mi povie teraz keďže začínam už 10tt a moje ranné (celodenne) nevoľnosti už prešli...
Ale jedno viem ak mi nezmení lieky alebo mi nenájde iné riešenie tak to budem musieť ísť za inou/inym dr...
Ak mi zajtra bude zle tak jej volám a píšem vam čo mi povedala 🙂
ale zatiaľ ďakujem všetkým
@nikk3y ta nevolnost nesuvisi s liekmi, ale s tehotenstvom. Ja som to mala rovnako :( Do prace som nemohla chodit. Skus jest potraviby s nizkym glykemickym indexom...celozrnne pecivo, cestoviny, ryzu natural...to zabranuje nahlemu poklesu cukru v krvi. Ovocie radsej nie samotne,
skor v kombinacii s nejakou bielkovinou. Viem, lahko sa radi, realita je vsak tazka :( treba to len vydrzat. A doplnat hormony stitnej zlazy je vsak velmi teraz dolezite, aby sa babo spravne vyvijalo.
Bola tu pres nedávnom diskusia, kde sa pýtali, ci je možné, ze po novom euthyroxe im je hrozne zle... A viaceré to potvrdili. Na niektoré zeny ten liek zle vplýva, ine ho znášajú v pohode. Ja som zostala bez liekov, kedze moja endokrinilogicka sla na materskú. Resp.nezostala. Dcéra berie L-thyroxin, tak som si davala jej lieky, nejako sme par mesiacov vykryli (so súhlasom jej lekarky) a teraz uz mam vlastný l-thyroxin. Starý euthyrox a l-thyroxin, necítila som rozdiel.
Príp.ak máš možnosť, zmeň lekárku. Ja som menila, ale z objektivnych dôvodov...
@dadis to mi vravela aj dr. Vtedy som si vravela že on môže byť... No vtedy som nevládala nič jest som iba zvracala a napinalo ma ... teraz viem že na 110% mi je zle z euthyroxu keďže v decembri som ho nebrala a žila som normálne bez ničoho a teraz akonáhle ho vyvratim (zvraciam iba liek nič iné zo mňa nejde aj keď normálne jem už...) tak je mi fajn len moja dr. To zhadzuje na tehotenstvo ...A nechce počúvať keďže viem kedy mi je zle a kedy nie ... A hlavne že aj pred tehotenstvom mi z neho bolo zle hlavne ráno ale to si ona nechce vysvetliť 🤷♀️
@nikk3y môže teda byť, aj baby písali, že sa viaceré ženy sťažovali na nevoľnosti z neho. Moja dcéra užíva Euthyrox a zle jej nebýva, preto som nepredpokladala, že by to mohlo byť tak. Prepáč. My máme problém, že musí kvôli tomu o pol hodinu skôr vstávať. Ale čítala som, že by sa mohol užívať aj večer pred spaním - ak sa dodrží to, že 2 hodiny predtým neješ. Skús sa spýtať lekárky, či môžeš vymeniť čas užívania a vyskúšať, či to nebude lepšie. Napríklad, odporúča sa, ak máš ranné nevoľnosti, zjesť niečo ešte v posteli (mne to tak odporúčali), aby ti nekolísal cukor. No fakt si neviem predstaviť v tomto období vydržať pol hodiny po zobudení nejesť.
@dadis ja zvyknem robiť tak, a pytala som sa aj endokrinologicky, ci je to ok a je - ze ak idem nadránom, povedzme piatej, šiestej, pol siedmej na WC, tak si dam liek (l-thyroxin, predtym euthyrox), potom si ešte lahnem a spim... A ked sa zobudím, hned mozem jest, pit (kávu), ta polhodina je dodržaná. Má byť polhodina minimálne, dlhší čas nevadí.
Ale keď sa stane, ze sa nezobudim skôr, dam si ako prvé, az potom ranna hygiena, nejaky cas ubehne a tu polhodinu prežijem, tiež som tehu...
@ajsha123 no my presne tak isto, o 6.30 budik, podam jej lieky a spime do 7...cez vikend uzije hned po zobudeni a potom sa zabavi nejako...ale teda uprimne - dost sa vzdy tesi na to ubehnutie polhodiny, lebo uz je velmi hladna. Akože dá sa to...ale keďže sama mám skúsenoť s dosť zlými nevoľnosťami počas tehotenstiev, viem si predstaviť, že aj tá polhodina môže byť pre tehotnú s rannou nevoľnosťou problém...
@ajsha123 pekne tak to by som aj ja tak praktizovala ale mám ten problém že teraz som na PN a o týždeň idem do práce a to o 7 sa nudim aby som mohla ísť na mestskú a prestúpiť na ďalší bus čiže tam nebudem mať veľmi čas:( a keď do práce prídem tak musím ešte všetko si skontrolovať poprípade dohladat tak vôbec neviem ako :/
Baby už druhý deň zvládam brať ten liek ale to sa nudim skoro dám si liek a idem ešte spať a tak to funguje čiže nemôžem pociťovať hlad keď si ho dávam 🔝🤗🤦♀️😱
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?
@nikk3y štítna žľaza je naozaj bazalne dolezita pre plod! Ak ti býva zle ,skúste zmeniť firmu čo vyrába lieky, ale brat ich určite musíš ďalej, ja som chodila na endokrino každé 3 mesiace na kontrolu, a to len kvôli hypotyreoze.prajem nech nájdeš lieky z ktorých to nebude zle.