Užívanie antidepresív od 4. mesiaca tehotenstva

leuska4567
30. okt 2021

Zdravim,
Chcem sa informovať či ma niektorá z vás skúsenosť s užívaním antidepresív (u mňa konkrétne sertralin) aj v tehotenstve. Ja až od 4. Mesiaca. Aký to malo vplyv na bábätko po pôrode? Prejavili sa abstinenčné príznaky? Prosim maminky nepíšte mi sem komentáre typu že nemáte skúsenosti alebo, že sa vám podarilo úspešne vysadiť. Potrebujem počuť realne skúsenosti. Antidepresíva som vysadila mesiac pred otehotnením, som na začiatku 4. Mesiaca, no vrátili sa mi silné úzkostné stavy. Psychiater mi navrhol pokračovať v liečbe, ak to potrebujem. Sedenia u psychologa zaberajú tak na 2 dni.
Chcem si však užívanie liekov poriadne zvážiť. Vopred ďakujem za úprimne odpovede.

marianarem
31. okt 2021

@leuska4567 Ja som brala, nie sertralin, ale ine lieky (dokonca az dva) a maly bol absolutne v poriadku. Kamoska jedno AD a bez problemov. Ja som sa pocas tehotenstva rozpravala s jednou znamou neonatologickou a ona mi povedala, ze u matiek s AD zvycajne nevidaju abstinencny syndrom, ze ked tak je to na urovni nervoznejsieho babatka, ale take sa rodia aj matkam bez liekov. Neda sa to vraj vobec porovnat s tym, ake syndromy mavaju deti narkomaniek.

petkasaurus
31. okt 2021

@marianarem ahoj, mozem sa spytat ake? Ja beriem Alventu a trittico a nevysadim urcite, len sa mi nedari otehotniet zatial.. Ja uz to mam vsetko odkonzultovane.. A to si brala cele tehotenstvo? Ďakujem

leuska4567
autor
31. okt 2021

@marianarem Ďakujem za odpoveď. Pomohla mi. Takže tvoje bábo nebolo nervóznejšie vravíš?Pýtam sa, nakoľko mám už dvojročnú dcéru doma a tá bola úplne v pohode je šikovná a rýchlo sa učí, len pri tehotenstve s ňou som nič neuživala. Vtedy som ale až také stavy nemala. Teraz to bude o to viac náročnejšie. A bojím sa toho rozdielu vo vývoji medzi deťmi. Že si to potom budem vyčítať, keď náhodou bude pomalšie, nervóznejšie alebo tak. Ale aj teraz keď neberiem lieky ho vlastne ohrozujem keď som v strese a nespím ☹ Myslela som, že to vysádzanie AD bude v pohode, no veľmi som sa preratala ☹ brala som trištvrte roka pred týmto otehotnením eliceu. Krásne mi zabrala. Pri vysádzani som bola ok a v piatom týždni tehotenstva som dostala neskutočne úzkostné stavy. Sertralin sa vraj predpisuje tehotným.

marianarem
31. okt 2021

@leuska4567 No v tehotenstve sa hormonmi mozu zhorsit uzkostne stavy, no moja skusenost je, ze najhorsie to bolo na zaciatku, telo sa postupne na vysoke davky hormonov ako-tak adaptuje.
Ale teda potesim ta. Ja som brala lieky AD + na spanie a do toho som mala aj tie uzkosti (u mna to lieky az tak neriesia, skor mi len pomahaju lepsie spat). Napriek tomu, ako rizikovo to vyzera, maly skoro 2rocny je jedno vydarene, sikovne, pozitivne a vyrovnane dieta, vie sa aj sustredit. Bol donoseny do terminu, 3600g, APGAR 10. V porodnici s nim nebol najmensi problem. Ano prve 2 mesiace ho bolo treba vela cicikat, vstaval aj po nociach a bol dlho hore, lenze nebolo to nic, co by nezazivala aj nejedna bezna mama bez AD. No od 2 mesiacov uz prespaval noc. Mentalny vyvoj nieze nebol pomalsi, ale obcas som si hovorila, ci mu tie lieky nepomohli 🙂 Hlavne hovorit zacal velmi skoro, v 15m uz tvoril vety, v 18m uz zlozite suvetia, minuly, buduci cas, sklonovanie atd. Pohybovo taky standard, v 7-8m chodil okolo nabytku, to mu stacilo, tak potom sa zacal venovat radsej rozvoju intelektu a chodenie ho zacalo zaujimat az v 15-16m 🙂 No naozaj, zatial je to uzasny chlapcek. Samozrejme, nedam ruku do ohna za to, ze neskor este nebude nejaky problem, no zatial je to takto.
Kamoska co tiez brala AD ma malu rok a 3/4 a zatial tiez bez problemov, ziadny pomalsi vyvoj.

leuska4567
autor
31. okt 2021

@marianarem ďakujem za tvoju odpoveď. 🙂 S prvými mesiacmi rátam, že to môže byť náročnejšie.

leuska4567
autor
31. okt 2021

@marianarem mne inak aj psychiater povedal že po prvom trimestri by užívanie AD malo byť bez následkov v mojom prípade, keďže by som mala len jeden typ lieku, no nejaké riziko tam vždy je. v tehotenstve by sa mali také lieky vysádzať...niekedy sa žiaľ nedá. Pomohla mi tvoja odpoveď.

kacena4
31. okt 2021

drzim palceky znama tiez brala, nie je to take strasne pre dieta, dnes su skolaci a funguje normalne akurat nedojcila

marianarem
1. nov 2021

@petkasaurus Cele tehotenstvo, z AD Mirzaten, potom este na spanie dalsi. Mne doktorka povedala, ze hlavne nech nic nevysadzam, nech zostanem stabilna.
S tehotenstvom a s babatkom problem nebol, no nedam ruku do ohna za to, ze AD nemozu ovplyvnovat plodnost. Ked som ten Mirzaten kedysi nasadazala, tak 4-5 nesiacov som mala uplne rozhodeny cyklus. Potom sa upravil. Kamoska ked nasadila Citalopram, skoncil jej cyklus uplne. Casom som znizila na polovicnu davku, zacali sme skusat babo, no pol roka nic len 1 biochemicke. Potom som znizila este na polovicu a hned v ten mesiac sa podarilo. No moze to byt aj uplna nahoda, lebo mala som uz 40, to je polrok snazenia normal. Tabletku som trochu podozrievala kvoli tomu rozhadzanemu cyklu na zaciatku.
Dalsia kamoska otehotnela s tabletkami na prvy sup neplanovane. Takze ozaj nic netvrdim, len niekedy rozmyslam.
No ani moja doktorka nemala skusenost, ze by terajsie typy AD v tehotenstve nejako uskodili babatku, ked sa uz otehotniet podarilo.

marianarem
1. nov 2021

@leuska4567 To som rada, drzim palce! 🍀

petkasaurus
2. nov 2021

@marianarem ahoj, dakujem.. Ja uz upodozrievam vsetko mozne, ze sa nam nedari.. Moja doktorka mi vravela, ze za to moje lieky nemozu, hoci niektore ine antidepresava zvysuju prolaktin a tam uz vplyv na cyklus a tehotenstvo teda je.. Ja som si nasla štúdiu, ze moje ad ovlyvnili plodnost potkanov, ale pri vysokych davkach... Kazdopadne to prekonzultujem znova. Ďakujem a pekny den!

marianarem
2. nov 2021

@petkasaurus Ja som ani nemala zvyseny prolaktin a ten cyklus rozhadzany bol, tazko povedat preco.

petrakarafova
28. apr 2024

@leuska4567 dobrý deň prosím vás ako ste nakoniec dopadli s bábätkom ? Bolo všetko v poriadku ?

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre