Ahojte, chcem sa spýtať na Váš osobný názor / skúsenosť. Lebo sa asi zbláznim. S manželom sa snažíme roky o miminko. Vyskúšali sme všetko možné, boli sme na IVF a nikdy nič z toho. Zhodnotené po rokoch tak, že jednoducho deti mať spolu nemôžeme. Tak sme to prestali riešiť, lebo máme obaja už dávno po 40, manžel je už bližšie k 50 a teda tým pádom máme vždy nechránený styk. Ja som teraz prekonala zápal pľúc a užívala som veľmi silné ATB 2 týždne k tomu kortikoid - sirup na kašeľ. Oba lieky sú kontraindikácia v prípade tehotenstva, dokonca aj plánovaného tehotenstva. Už pár dní sa cítim nie moc dobre, extrémna únava, zvracanie, bolesť prsníkov. Pripisovala som to chorobe, nežiadúcim účinkom ATB a blížiacemu sa cyklu ktorý má prísť cca do týždňa. Poslednú dobu chodí tak + - aj 4 dni. Dnes mi to nedalo a spravila som si test a je jasne pozitívny. Až ma zamrazilo. No hneď skôr ako radosť ma prepadli hrozné obavy kvôli užívaniu tých liekov + ďalší faktor vek. Ach jo, toto sa môže iba mne stať.
Už máme v rodine jedno choré dieťatko a to práce kvôli tomu že maminka užívala ATB na začiatku tehu, aj keď asi v neskoršom štádiu ako ja. Lebo ona nemala pravidelnú menštruáciu a vlastne nevedela, že je tehotná a zistila to až začiatkom 3 mesiaca. Dieťatko má metabolickú poruchu, viac času trávi v nemocnici na hadičkách ako doma.
Predstava, že sa konečne podarilo a ja by som sa mala bábätka vzdať (nechcem priviesť na svet dieťa, ktoré by bolo choré) ma desí strašne moc. Samozrejme, že pôjdem k lekárovi a poradím sa s nim čo a ako, ale predsa by som chcela počuť aj skúsenosti žien, ktoré si týmto prešli. Či sa dieťatka vzdali, alebo je dieťatko nejak "poznačené", alebo je zdravučké. Viem, že záruku zdravého dieťatka nemá nikto nikdy, no v mojom prípade je to viac ako zlý štart života.
Prednison, Fromilid, Trifed
Z prispevku mi pridete ako sympaticka a rozumna zena, preto by som Vam dopriala, aby bolo vsetko v poriadku s malym. Na druhej strane ani lekar Vam asi neda 100% odpoved na to, ci dieta bude v poriadku alebo nie. Myslim si, ze prve fakticke info by Vam vedel dat po testoch a po uktrazvuku.
Inak nemam takuto skusenost, takze len vyjadrujem podporu.
Metabolická porucha sa nezaniká kvôli antibiotík to je dedičné ochorenie, čo to o tom viem lebo som mala dievčatko s metabolckou poruchou. No tie lieky sú dosť silné, ale išla by ku gynekológovi na tvojom mieste čo povie on. Antibiotiká a ja beriem teraz na začiatku tehotenstva
Ahoj, ja som užívala v podstate od prvého týždňa ako som bola tehotná (vtedy som nemala o tom ani šajnu) ATB. Dva týždne. Mala som zápal močového mechúra, ktorý mi doktor "liečil" tak, že čosi tam ešte z baktérií je, ale veď to sa upraví samo. Áno, po týždni zas silný zápal, potom zas a zas... Prešla som si štyrmi rôznymi ATB, od tretích sme už vedeli, že som tehotná (nakoniec som skončila v nemocnici, lebo pán doktor si nedal povedať, našťastie gynekologička už toho mala plné zuby). Tie prvé sa absolútne nesmeli, keď je žena tehotná, druhé si už nepamätám, tuším tam bolo na konzultácii s lekárom, ale nemali by sa. Nikto netušil. Nakoniec som brala v podstate skoro 4 mesiace v kuse ATB - do 4. mesiaca tehotenstva(nariadili mi dvojmesačnú intenzívnu liečbu nimi). Bola som síce mladšia ako ty, ale bála som sa ako fras, lebo to nie je sranda. Lekári mi robili sono, vyšetrenia krvi, ale najhoršie bolo, že všetci mi vraveli, že "pravdepodobne" to nebude mať následky. Nik na 100%. Takže ti môžem povedať, že ti to nikto nezaručí. Jedine dúfať. Moje dieťa nemá následky - ak nepovažujem za ne to, že keď je choré, tak "normálna teplota" je 40+ °C, ATB mu slabšie zaberajú, lieky na zníženie teploty tiež. Ale tak, zábaly existujú a keď je veľmi , tak v nemocnici na infúzke(našťastie len raz). Ani jedny z tvojich liekov som nemala, tak neviem povedať, mala som iné. Ale to, čo mne lekári hovorili, tie začiatočné štádiá (prvý mesiac), je to len zhluk buniek, že to je dosť v pohode s liekmi. Držím palce, pýtaj sa na vyšetrenia a uvidíš. A hlavne si vrav, že to bude dobré - mne psychika a podpora veľmi pomáhala ;)
@andy1985 tiež im toto povedali, že to nemôže byť z ATB niektorý lekáry, niektorý zase tvrdili že áno, pred ďalším plánovaným tehotenstvom si dali teda spraviť kompletné testy a dedičné ochorenie. Robili im to vo Švajčiarsku z kúska kože, ktoré im odobrali z ramena. Všetky výsledky mali ukážkové, ostatné detičky (ďalšie 4) majú zdravé. Iba to jedno jediné je s touto poruchou. Tak neviem. Nie som odborník, ale tak takúto máme skúsenosť.
To co sa ti stalo je malý zázrak a z toho sa teš. Antibiotika si užívala, keď si prakticky tehotná nebola, pripadne pri uhniezdovani. Netráp sa zbytočne, lebo toto už neovplyvníš. Ja myslím, že to bude ok, ale viac ti určite povie lekár.
Áno tieto choroby nemusia sa prejaviť vždy len keď aj z jedného aj od druhého rodiča dedia ten istý zlý gén, mám priateľku ktorá má 2 zdravé dcéry a potom chlapčeka s metabolickou poruchou. O akú metabolickú poruchu ide nevieš?
Neboj sa všetko bude v poriadku, áno je to malý zázrak. Držím palce
@andy1985 to neviem presne, niečo s amoniakom. Ale viac neviem.
A ďakujem 🙂
Taký sme mali aj mi keď chceš kľudne mi napíšte ip. Nemáš za čo 😘
Viem sa vyhadrit len k prednisonu, zvykne sa casto davat v pripade ivf, pred vkladmi, niektore uzivaju az do 12 tt, aj ked to je kortikoid
neviem ako sa mi podarilo prispevok zmazat tak este raz 🙂
podla mojho nazoru (samozrejme nie som lekar) si myslim, ze mozes byt relativne pokojna, tie lieky si brala, ked si vlastne este nebola tehotna, ono to ma ta priroda dobre vymyslene, kedze zeny, ktore neplanuju a nevedia, ze su tehotne tak do 5tt (pri nepravidelnom cykle aj dlhsie) ako naschval beru lieky, dovolenk, ruka hore, chata, prilezitostny alkohol, vianocny vecierok ;) kym sa embryo uhniezdi a napoji na tvoj krvny obeh, takmer ziadne skodliviny sa k nemu nedostanu 🤞🏻 takze len moj nazor laika, ze bude vsetko v poriadku a moc ti drzim paste 🥰
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?
O ake konkretne lieky islo?