Ahojte dievcata,
chcem sa spýtat na vase skusenosti... tie ktore ste brali Utrogestan na udržanie tehotenstva, kedy Vám ho lekár vysadil?
Aktuálne mám bezproblemove tehotenstvo, avsak pred 8 rokmi som mala jeden vcasný potrat v 7tt, tak pre istotu som teraz od dr dostala Utrogestan od sameho zaciatku 200mg rano/200mg vecer. Pokial viem, berie sa len na začiatku kvoli udržaniu a potom pred koncom ak hrozí predcasný porod. Avšak ja som už v 18tt, ,,krčku mam na rozdavanie,, 🙂 problemy žiadne.. Je normalne že mam nadalej pokracovat v uzivani? Ako ste to mali vy pri uzivani tohto lieku?
@red_cat mne ho vysadili skôr, na základe krvného obrazu - tehotenstvo mi potom neskôr naštartovalo môj vlastný progesterón a už som ho nemusela brať. Opýtaj sa na to doktora, ak máš pochybnosti.
Uziva sa na zaciatku pre udrzanue tehotenstva (aj po potrate, vtedy minimalne do konca prveho trimestra), na spevnenie krcka, pri tvrdnuti bruska, skracovani krcka, alebo pri predcasnom porode v anamneze. Uzivat sa moze v ktoromkolvek stadiu tehotenstva, kludne aj cele tehotenstvo, ak je na to indikacia. Bezne sa uziva az do 34-36tt. Uzivanie bez indikacie (lebo aj taki lekari su, co ho predpisuju pre istotu) nijako neuskodi. V podstate ak mas krcok dlhsi ako 25mm (podla cervikometrie, nie palpacne), tak mas rovnake riziko predcasneho porodu ako kazda ina zena bez problemu, takze kvoli tomu to zrejme nebude. Ale musis sa na toto pytat svojho gynekologa, aky ma dovod na ordinovanie utrogestanu v tvojom pripade (lebo aj ked ti tu zeny napisu ze ta a ta nebrala a ta zasa brala tak my nepozname tvoju anamnezu a nevieme ci si napisala vsetko a hlavne nie sme lekari), mozno kvoli abortu v anamneze, mozno fakt len pre istotu… kazdopadne, nijako ti to neuskodi. Mozno na najblizsej poradni ti ho vysadi, ak nie tak sa spytaj preco nie 🙂
@red_cat ja som aktuálne v 15tt a od začiatku ho užívam 3x 200mg. Keď som sa pýtala lekárky, či môžem znížiť davku pripadne ho vysadit, povedala mi, že kvôli predchádzajúcim abortom mi nezaškodí ho brať aj celé tehotenstvo.
dakujem pekne 🙂 som pokojnejsia, ked viem, že sa zvykne uzivat aj cele tehotenstvo🙂 musim sa naucit viac doverovat lekarom😉
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?
Ja som vysadzala v 17.tyzdni.. kvôli tomu,co píšeš,ho brat fakt nemusíš a už vôbec nie tak dlho.. ale nerad sa mnou,ale dohodnite sa s lekárov,možno ma nejaký dôvod,co ti nepovedal,aby ta nestresoval... ja som mala zasivany krcok,tak preto tak dlho.. nakoniec krcok vydrzal aj dlhšie ako musel...