Ulcerózna kolitída a tehotenstvo

123zuzka123
27. aug 2014

Ahojte mamičky máte skúsenosti s užívaním liekov počas tehotenstva na liečbu ulceroznej kolitídy??? Čo je lepšie lieky alebo čipky, keď aktuálne nemám žiadne ťažkosti a ani som teoreticky nejaké silné ťažkosti nemala len tri dni hnačka a posledný deň aj hlien s krvou.(to bolo na začiatku tehotenstva robili mi aj biopsiu - výsledok UK)...brala som lieky asi týždeň - dva a potom keď som už mala isté, že som tehotná som ich vysadila....a už sa to neopakovalo...teraz som v 14 tt a odporúčaju mi brať Salofalk aby sa to počas tehotenstva nerozbehlo, nakoľko som vraj otehotnela počas aktívnej fázy, čo som o tom ani nevedela, že vôbec mám také ochorenie....Bojím sa aby ten Salofalk mi neublížil drobcovi....mám brrať 2x1 (500) a jeden čipok na noc (500) ...Ďakujem

darkadm
27. aug 2014

Dobry večer. Ja mám UK 14 rokov. Dcéru som porodila pred 2 rokmi . Celé tehotenstvo som brala lieky na pečeň, pretože mám UK spojenú so sklerotizujucou cholangitidou a posledné 2 mesiace Salofalk cipky. Brala som aj veľmi silne lieky na potlačenie imunity a vďaka Bohu sa dcére nič nestalo a je úplne v poriadku. Určite by som Salofalk uzivala tak, ako určil lekár. Nemajte strach, všetko dobre dopadne a bábätko bude v poriadku 🙂

123zuzka123
autor
28. aug 2014

@darkadm no tak v to dúfam, len zháňam mamičky čo brali lieky aj počas tehotenstva.....ako strašné, čo všetko musíme mamičky pretrpieť, nedosť že sa obávame o bábatka aby boli zdravučké ešte aj ten náš zdravotný stav...mohli by nás choroby aspoň počas tehotenstva obchádzať🙂)))a nič iné vám nedávali počas tehotenstva na UK???no ja nemám prejavy a predsa idú niečo do mňa tlačiť...

mariatheresia
29. aug 2014

@123zuzka123, ja mam UC uz 17 rokov. Moja skusenost: lieky je VELMI dolezite pri UC brat. Kazde tehotenstvo je uplne ine. Prve dieta bolo este pri udrzovacej davke Salofalku 500 2x2 , bola som v remisii, pri druhom i ked som otehotnela v remisii, sa mi spustil tak hrozny relaps, ze som bola aj hospitalizovana a mesiac po zdvihnuti davky zabral Salofalk 500 , z 3x 2 na 4x2, hrozili mi kortikoidy. Teraz je to oproti 2.dietatku v pohode, Salofalk zacal 2x2, teraz ku koncu 3x2, nakolko babatko tlaci na u mna najviac postihnuty usek - esovitu klucku, co som ocakavala a neprekvapilo ma to. Predovsetkym je dolezite sa pri UC co najviac vyhybat stresom... a brat lieky aj v remisii, aby sa udrzala co najdlhsie. Neboj sa, Salofalk je uplne bezpecny ! Len pozor, ak budes mat anemiu (byva aj pri UC), zelezo neuzivaj - tablety, ale dokonca ani kvapky, zhorsuju UC !!! To niektori lekari nevedia. Treba ist na infuziu zeleza do zily. Tu Ti v tom pripade naordinuje a poda hematolog, aj ambulantne. Treba sa informovat aj na gastroenterologii, pripadne pytat napisat upozornenie do karty. Moja skusenost. Drzim Ti palce 🙂 !

123zuzka123
autor
30. aug 2014

@mariatheresia ahoj... no tabletky som začala teraz brať a či som anemická tak to neviem doteraz som nebola, vieš...ako som písala to je najhoršie, že nebiť tých pár dni čo som mala slabú hnačku a trochu hlienu s krvou, tak ani neviem, že mám také ochorenie....no ale biopsia to potvrdila, aj to len došli po esovitu časť a dosť zle to tam vyzeralo samé rany s hlienohnisom....ako aj ja som zdravoťák, len neže by som neverila naším lekárom ale stále hľadám mamičky ktoré si tým prešli aj počas tehotensva..... ako sama dobre vieš čo lekár iný názor....takže tak....ale čo sa týka salofalku ma ubezpečovali, že je bezpečný, ale človek nikdy nevie....veď ide o zdravie bábatka....a vitamíny si užívala???...brala som femibion a teraz mám také čo maju v sebe aj viac vitamínov nie len kys. listovú....a ako si to mala so stravou???snažím sa vyhýbať šupkám(tým prichádzam aj o dosť vitamínov nakoľko väčšinou v šupke sa nachádzajú alebo pod ňou...)a čo ešte si vynechala zo stravy??? av pohode by som už mala byť lebo som na PN...v robote by to bolo horšie nakoľko som na amb., tak je stresu na rozdávanie....Ďakujem veľmi pekne za odpoveď...

mariatheresia
30. aug 2014

@123zuzka123 ahoj, ked si mala obraz z kolonoskopie takyto, tym duplom je nutne tie lieky brat... Salofalku doverujem na 100%. Pomaly 3 deti s nim vynosene... Horsie by bolo ho nebrat, vtedy vystavujes dietatko riziku. Ten Salofalk posobi vlastne lokalne, len v creve, co je jeho vyhoda. Zatial sa v tomto lekari zhoduju, ze brat... No zaucinkuje v priebehu asi 3-4 tyzdnov, aspon u mna to tak bolo, ked sa mi pohorsilo a bolo treba zvysit davku, tak trpezlivost. Ak by sa Ti pre jeho nebranie prudko pohorsilo, bolo by treba kortikoidy a to ma uz plejadu neziaducich ucinkov.... Vitaminy su u mna osobitna kapitola. Pri prvom v poho, pri druhom som ich musela vysadit (skusila som asi 3 druhy), okrem kys.listovej ,a teraz som brala cele tehu len kys.listovu, polku tehu Ascorutin ( a obcas probiotika Swiss - su drahe, ale mne ich gastros odporucil ako najlepsie). Pricina vysadenia multivitaminov? Pravdepodobne pridavne latky tehot.multivitaminov mali u mna laxativne ucinky... Co sa stravy tyka, mam ju pravdupovediac biednu, nakolko supky a jadierka ani ja nesmiem, a znasam len velmi malo ovocia a zeleniny- prakticky len mrkvu, cuketu, patizon, olupane a bezjadierkove rajciny v malom mnozstve. Petrzlen len opatrne a len vyvar z neho. Inak uhorkovy salat bez supy znesiem, ale len z tych balenych dlhych uhoriek, ktore nemaju take tvrde jadra ako tie "polne". V krajnom pripade ich mozno vylupnut. Ovocie nahradzam detskymi vyzivami, dzemami na starsom pecive a obcas mozem banan, jablko len varene - s cukrom a kuskom celej skorice (bola mi zist.alergia na surove jablka). Inak cestoviny, zemiaky, ryzu len velmi opatrne, (dobre povarenu) z masa hlavne hovadzinu, kuracinu, morcacinu, z ryb rybie file dusene na masle, a hlavne vela bielkovin - mlieko nesmiem, len kysle (acidko, cmar), smotanu, jogurty bez jadierkoveho ovocia- vylucit jahodove a malinove, ok je danone probio!, milaciky, tvaroh. Odporucam vrele tvrde syry, hlavne emental - ten ma zachranil teraz pred deficitom vapnika, v krvi som ho mala teraz v tehu zazrakom OK...Vyhybat sa vyprazanym jedlam, uprednostit dusene, varene, pecene, zapekane pokrmy, surovu zeleninu vylucit. Pozor na mak, orechy, kapustu, koreniny, strukoviny, vacsie mnozstvo zeleru, maliny, jahody, ribezle, egrese, u mna aj melon a ananas - hovorim im samovrazedne suroviny 🙂 Vyzaduje si to umenie kombinovat, aby bola strava pestra. Zdoraznim, strava je u kazdeho s UC VELMI VELMI individualna, je potrebne zistit, co skodi a co nie. Najlepsie je zapisovat si, casom si zvyknes. Len sa nestresuj, snaz sa byt uplne pokojna. Ja ked mi bolo najhorsie a bola som bezradna, plna obav ze uz nemam co jest a ze ako utrpi babatko (pri druhom) som sa utesovala tym, ze vyhladovane zeny v koncentrakoch rodili zdrave babatka... citala som o tom svedectva. Dietatko si vezme co potrebuje z mamy... Tak neboj, my oproti nim sme na tom este lepsie 😝 Inak, syn sa narodil 3 tyzdne pred terminom kvoli tej mojej hrozne zhorsenej UC, a mal vyse 3 kil....zazrak...nijake znamky podvyzivy 🙂 Dufam, ze som Ti aspon nejako pomohla, ak mas otazky, sem s nimi 🙂 rada odpoviem.

mariatheresia
30. aug 2014

... este : na citrusy pozor. Ku koreninam a ochucovaniu : uplne sa musime vyhnut ciernemu koreniu, stiplavym koreninam a ochucovadlam (feferony, cili, kari, ....) mletu papriku nahradzam v masovych pokrmoch 1-2 PL rajcinoveho pretlaku, neuveritelne, ale funguje to 🙂. Z korenin neskodia : majoranka, bobkovy list, skorica, v malom mnozstve podla znasanlivosti bazalka (pripadne aj oregano - v remisii). Vanilkovy cukor je tiez OK. 🙂

123zuzka123
autor
31. aug 2014

@mariatheresia no super...ako ja jem všetko len vylučujem kôstky, šupky....toto mi odporučali, ale inak všetko v celku dobre tolerujem.....nevšimla som si nejaké problémy....no ale ty to máš pestré.....tak to až tam človek môže dôjsť??veď to je strašné.....teraz mi zistili u dcéry celiakiu, takže už máme dosť obmedzení doma a ešte keď aj mne niečo pribudne tak sa zbláznim🙂)))a ako to je keď si už vpo vyššom štádiu tehotenstva, cítiš viac ako ti babo tlačí na čreva, je aj toto dôvod na zhoršenie celého stave.....lebo Dr. mi vravela, že hlavne preto mám brať tabl., aby vo vyššom štádiu, keď bábo bude väčšie mi nevznikli žiadne komplikácie...tak uvidíme...pri prvej dcére mi nič nebolo (aspoň si myslím, že som žiadnu chorobu nemala) a v 5 - 6 mes. som čreva neskutočne pociťovala.....ale potom to už nejako prešlo...alebo som tomu už nevenovala pozornosť.....tak neviem...lieky som začala brať...už úspešne druhý deň, v stredu mám poradňu, tak uvidím ako tam pochodím....a ďakujem ešte raz 🙂

mariatheresia
1. sep 2014

@123zuzka123 nemas za co, ked si este takto, tak to je fajn, papaj dalej co najpestrejsie. Kazdy s UC sme iny. Drzim palceky, aby ste to zvladli v pohode a aby sa babatko narodilo zdravucke 🙂 Inak, nezavidim Ti dcerkinu celiakiu, je to vlastne opak nasej diety, tie celiaticke vyrobky, ako sa mi zda, nie su pri UC vhodne... Dr. ma pravdu s tymi liekmi, aby sa potom nepritazilo, aby boli creva "utlmene". Skus aj forum crohnclub na nete, mozno tam cosi najdes. Papa 🙂

123zuzka123
autor
1. sep 2014

@mariatheresia ďakujem......tak dúfam, že to pekne dotiahneme do úspešného konca a všetko bude oki...vrátane malého drobca.....idem na poradňu v stredu, tak uvidíme, čo a ako....pekný dník

zuzula458
21. okt 2016

ahoj 123zuzka123 ja som prave v 8 tyzdntehotenstva diagnostikovali mi uk nasadili lieky a uvidíme co bude chcela som len spytat ako ti to tehu dopadlo.......dakujem

zuzanaalica
10. feb 2017

@zuzula458
Môžem sa spýtať, či (prípadne kde a ako) vám UK diagnostikovali počas tehotenstva? Mám príznaky, už dlhšiu dobu, chcela som ísť na gastro, ale zistila som, že som tehotná. (teraz 11 tt). S lekármi mám skúsenosť, že tehotné nechcú riešiť, tak váham, či ísť alebo nie, ale stav sa zhoršuje. Aj na rektoskopiu počas tehotenstva som počula rôzne názory. Budem vďačná za odpoveď.

zuzula458
13. feb 2017

no mna po troch tyzdnoch hnaciek s krvou poslal obvodny na gastro a urobili mi rektoskopiu na 23cm v mojom pripade to mam hned pri konecniku cize ani nemusel ist dalej........ale to zalezi aj od doktora my mame unas v ambulancii na gastre dvoch a mna dali konkretne jednemu ktory mozem povedat je uzasny ani som to necitila a nebolelo to

lumipa
13. feb 2017

Mne diagnostikovali UC az po porode, ale problemy zacali pocas tehu, niekedy pri konci...
bolo to pred 4 rokmi a doteraz som mala vzplanutie vlastne len vtedy, UC mi diagnostikoval gastrac po histologii a mam pankolitidu mayo 1, cize najnizsi zapal ale celeho creva. Brala som Penthasu slow 500, zabrala mi tusim hned na druhy den a po 3m som presla len na udrziavaciu davku. No a pred rokom som si povedala, ze to skusim bez liekov (viem, nezodpovedne) ale musim si zaklopat, zatial sa nic nedeje...
Strava- ja som ten typ co nemoze zjest NIC z kravskeho mlieka, proste vobec nic...inak ovcie, kozie...hocico ale z kravskeho mlieka nic. Inak ovocie si supem tusim uz zo zvyku, no a baby povedzme si pravdu, sice je najviac vitaminov pod supkou, ale na tychto umelych a striekanych jablkach a ovoci celkom, asi aj nie..takze tym sa netrapim. Inak jem vsetko.
Co Vam mozem ja odporucit - na velmi vyrazne zlepsenie celkoveho stavu - caj od Serafinu, vola sa Hrube crevo a veeelmi vela vitaminu C. Viem zatazuje oblicky ale ked poviete obvodnemu, alebo aj gastro tak da sa vybavit aj chodit na injekcie, kde to vlastne nezatazuje traviaci trakt.
Ja som z TT, chodim Mudr.Ušákovi (je to velmi prijemny, charizmaticky clovek- velky odbornik- ked chcete ceknite na nete).
Popravde, velmi sa bojim co bude ked budeme chciet druhe babo, Dr. vravel, ze sa mi to moze s tym vratit...Vsetkym sa vam to vratilo s tehotenstvom???
Drzte sa zienky..

lumipa
13. feb 2017

Este ma napadla jedna vec, pozrie si blogy Petra Maaru - je to clovek ktory ma UC a dostal sa z toho paleo dietou.
A este dalsia vec, citala som niekolko clankou a potvrdil mi to aj moj gastro ze prislo sa nato, ze pomaha fajcenie (hlavne babam co pred tehu fajcili) proste vraj je mozne, ze ked ste predtym fajcili tak sa to vyskytlo preto ze ste pri tehu prestali.
Neberte to ako moj nazor, skor napiste a spravime taky maly test 🙂

marka13
13. feb 2017

@123zuzka123 Ahoj, ja som akurat v 27 TT, druhe tehotenstvo. Ja beriem granulat Pentasu aj capiky uz roky dlhodobo kvoli udrziavaniu stavu. Pri prvom tehu som bola este pred otehotnenim asi pol roka na lokalnych kortikoidoch, lebo mne peroralne lieky moc nezaberaju vzhladom na cast creva , kde mam zapal. Tehu som mala planovane s odobrenim na gastre, no do 7 mesiaca mi korti vysadit nedovolili, hoci som bola uplne bez priznakov. Potom som si ich uz nevedela davat kvoli velkemu brusku. Bala som sa kvoli malej, ale vsetko bolo v pohode a snad ani v buducnosti sa to na nej nijako neodrazi. Po porode mi popri Pentase a cipkom dovolili v pohode aj dojcit. Akurat mala , mala do pol roka stale zelenkavu stolicu a po kazdom dojceni aj 8 krat za den, tak len dufam, ze nie kvoli mojim liekom. Teraz som stale na Pentase a zial aj tie lokalne korti som musela asi 2 mesiace brat, lebo sa mi zhorsil stav. Lieky urcite treba brat, lebo ak by sa ti stav zhorsil pocas tehu, mohlo by to mat na babatko horsi vplyv ako samotne lieky. A samozrejme aj na teba. Pri kazdom novom vzplanuti zapalu sa ti v podstate stav zhorsi a spat sa to uz vratit neda. Pokym si len na nizkych davkach liekov, tak je to super. Snaz sa byt v klude a verit lekarom. Drzim palce !!!

A inak, co tu dievcence piseu za stravu - je dolezite stravovat sa spravne a podla odporucani lekarov, ale co mozes a co nie je individualne a zavisi od tvojho konkretneho stavu. Ja mam napr rektalnu formu UK, takze ja aj pri vzplanuti nehnackujem, nechudnem. Aj preto mi diagnozu stanovili az na druhy krat, prvy krat tomu lekar neuveril...🙂 Mozem jest v podstate cokolvek, lebo v tejto casti creva sa uz takmer nic nevstrebava, strava na to tak neposobi...Na druhej strane som uz minimalne 8 rokov v kuse na liekoch a cipkoch a rektalne klyzmy, ktore casto mavam predpisane ma tiez netesia :(((

mucha_puk
21. dec 2017

Ahojte, od cca marca 2017 sa liecim na ulceroznu kolitidu. Samozrejme,mavam lepsie a horsie dni. Iba v marci som mala krv v stolici, odvtedy sem-tam hlieny,niekedy viac,niekedy minimum. Hnacky ziadne. Momentalne uz cca dva mesiace sa citim dobre, beriem pentasu sachet 2x denne. Vcera a dnes sa mi opat objavili hlieny (mozno to je tym,ze som si dala rizoto s kopou syra a asi aj smotanou) a trochu citim podrazdene creva. Dnes som bola na kontrole a doktorka povedala, ze s tehotenstvom musime pockat. Velmi ma to psychicky dostalo, pretoze babatko chceme od maja, od nasej svadby a stale sa mi striedali lepsie a horsie obdobia. Myslela som,ze nam uz da zelenu,ale stale nic. Mna by zaujimalo, v akom stadiu UC ste boli,ked ste otehotneli? Mali ste nejake tazkosti,nez ste zacali skusat otehotniet?

sheby
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
lumipa
4. jan 2018

@mucha_puk Ahoj ty budes asi ten pripad ako ja, ak chces aby sa ti zlepsil stav a aby si sa dostala do remisie uplnej, proste nesmies jest nic mliecne, skus to dodrzat a stav sa ti zlepsi na uplnu remisiu. Nejedz ale nic, mlieko, syry, jogurty, smotany, proste nic kde je KRAVSKE mlieko.
Stoji to zato.
Okrem toho som dievcata prisla nato, ze UC je z velkej casti ovplyvnena stavom pecene.
Kto si chce zlepsit stav, nech drzi pecenovu dietu + nic mliecne.
Ono sa takto zda ze je toho malo co vam zostane na jedenie, ale je to uplne v pohode, len si treba najst nove jedla.

piste ako sa mate

vela zdravicka do Noveho roka kocky

mucha_puk
4. jan 2018

@lumipa mlieku sa uz dlhsiu dobu vyhybam.Ale ak je zapecene napr v kolaci (napr bublanina),tak to si dam sem-tam. Taktiez ak je pecene kura, kde sa dal platok masla,tak to si tiez dam. Snad to nevadi,ci? A je problem aj bezlaktozove mlieko? Co sa tyka pecene,davala som si robit pecenove testy, kedze som v lete bola hospitalizovana a davali mi kortikoidy vnutrozilovo a ze vysledky su v poriadku. Mna uz par mesiacov trapi len ten hlien, ale citim sa dobre. Beriem probiotika a zacala som pit aloe vera. Dam potom vediet,ci mi to nejak pomohlo. Moja osobna skusenost je,ze ak je vela stresu,alebo proste ked je na moju psychiku velka zataz, tak sa mi stav hned zhorsi. Preto sa snazim svoju mysel trosku preprogramovat a netrapit sa tym,ze sa zatial babo nedari a snazim verit tomu,ze kazdu chvilu vyzdraviem.

miskajulo
19. sep 2018

Ahoj. Ja som nikdy nemala problemy s hnackou ani so zapchou, proste travenie bolo excelentne. Teraz som druhykrat otehotnela (mam 4rocnu dcerku) a v 18.tyzdni som dostala hnacku s krvou a hlienmi, silne tenezmy, 15az 20krat denne. Na rektoskopii bola sliznica zacervenala, stopy mierneho zapalu po celom useku, ktory pozeral -25cm, dalej nepozeral, lebo ze to nerobia tehotnym. Mam nasadeni salofalk 500mg 3x2tbl a cipok na vecer. Uzivam to 6dni, zatial takmer ziadna zmena. Kolko trva lez zaberu taketo lieky, kym sa dostanem do remisie? Nevladzem uz. Nechcem ist do nemocnice na kortikoidy. Dodrziavam dietu, pijem rehydratacne roztoky, nutridrinky. Myslim, ze ked tehotenstvo, resp. estrogenovy stav v tehotenstve, mi odstartoval tuto chorobu, tak po porode by sa mi malo teoreticky to upravit? ako ste to mali vy? ako rychlo vam zabrali lieky pri vzplanuti. Ako ste rodili? Prosim poradte

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre