Tvrdnutie brucha v 31. týždni

lenkaa222
9. mar 2016

Ahojte kočky som v 31tt a dosť často mi tvrdne brucho..hlavne pri nejakej činnosti alebo chodeni..V kľude pri lležani sedení vôbec..pohyby cítim ako doteraz hlavne ráno a večer..vadí to tvrdnutie?

danielafox
9. mar 2016

Ahoj, mne tiež začalo tvrdnut asi od 30. tt, ale nie často,bolo to do 10 za deň, ale začala som si postupne dávať magnezium podľa potreby, postupne najviac však 3x1 a v 36 tt som ho zasa postupne znizovala a vysadila, lebo prenášať nechcem 🙂 tak mi to schválil aj Dr.,prípadne sa aj ty poraď s tvojím podľa počtu tvrdnuti. čítala som,že do 34.tt je v poriadku 20 tvrdnuti a od 35.tt aj viac ako 30 za deň, maternica sa už postupne pripravuje na pôrod. Držím palce 😉

rheuska
9. mar 2016

Toto akurat riesim. Som v 26 tyzdni a mne tvrdne aj v pokoji aj v noci zo 10 krat za den. A to aj na pol hodiny. Vraj mam na to oddychovat a v najhorsom si dat paralen (nezijem na SK). Ale kazdopadne tvrdnutie je normalne a dokonca potrebne. Maternica sa pripravuje na porod. Nebezpecne je, len ak sa ti skracuje krcok maternice (navsteva gyndy). To by mohlo vyvolat predcasny porod. Inak hlavne, ze babo je spokojne. Spomen to gynekologovi da ti magnezium. Dokonca moze odmerat ztahy pre istotu, nech to prezrie, ale zeny mi pisali, ze napriek tvrdutiu prenasali aj dva tyzdne.

maminkasisa
9. mar 2016

ahoj, zavisi to od toho, ako casto Ti tvrdne brusko... ked tvrdne, tak su to vlastne kontrakcie a pri nich sa krati krcok a mozes sa otvarat... treba to riesit s gynekologom, pomaha magnezium a vela oddychovat...
moze aj niekolko krat za den, ale nie v pravidelnych intervaloch...

katuliena82
9. mar 2016

@lenkaa222 kvoli tomuto ja lezim uz od 16.tyzdna...nechodim na prechadzky, mozno tak raz za mesiac a to len na chvilocku a doma robim len to najnutnejsie - navarim. Inac neupratujem, lebo po jednom takom upratovani a cisteni umyvacky riadu som skoncila v nemocnici. Uz to nemas moc, tak len sa pekne setri, zacni uzivat magnezium (po porade s lekarom) a nerob cinnosti, pri ktorych ti casto tvrdne brusko 🙂

katuliena82
9. mar 2016

a @rheuska ma pravdu, tvrdnutie bruska je fyziologicke a dobre, ak nie je prilis caste a neoplyvnuje negativne krcok. Maternica je sval a pri zvacsovani sa moze tvrdnut viac a takisto reaguje aj na to, ak sa babatko prilis prudko hybe. Ale to vie posudit lekar, v akom stave je krcok. Mne tvrdlo brusko velmi casto - aj cez 20x za den, ale nemam ziadnu infekciu zo spodu a krcok drzi. Ale aj tak, clovek sa doma vysetrit nemoze a ja som mala v predoslych teho aj krcok skrateny pri podobnych bolestiach. TAkze urcite to povedz lekarovi a viac oddychuj 🙂 okna a podobne upratovanie si nechaj po 37.tyzdni teho 🙂

mmoni89
9. mar 2016

@rheuska paralen?? A to prečo?

katuliena82
9. mar 2016

@mmoni89 predpokladam ze je to UK alebo Irsko...tam je Paralen na vsetko...ale tiez som zvedava ze preco a kde to je

mmoni89
9. mar 2016

@katuliena82 😁ako u nás Ibalgin 😁dokonca som sa stretla s pomenovaním (robila som v lekárni) ružové lentilky 😱😤😵😲😂

katuliena82
9. mar 2016

@mmoni89 ja som robila v UK a Norsku sestru a tam to maju s Paralenom...dokonca sme mali pacientov, ktori uzivali dlhodobo 4000mg Paralenu denne 😀

rheuska
9. mar 2016

Ano Irsko. No pretoze paralen je vseliek. Mam kasel mam si dat paracetamol, bolia ma krize mam si dat paracetamol. No proste clovek nic uzitocnejsie nevymyslel :D No, ale som sa zase daco dozvedela. Ze vraj magnzium je fuuuj beee. Ze deti su na nom zavisle a po porode maju krce. A to je dovod preco ich balime do perinky :D. Aby si neublizili pri tych krcoch a ze su nepokojne a strhavaju sa :D. No zmysel pre humor sa tu domacim neda upiet :D. Hlavne, ze deticky od narodenia nepotrebuju ciapocku ani ponozky a kludne s nimi do shopingu. (samozrejme rodicia v bundach vsak nie je leto)

vladkaolejar
9. mar 2016

ahoj, ja som v 30tt a mne tvrdne brusko prakticky asi od 16tt, predtym to bolo tak 6-10x za den max, niekedy ani vobec, dostala som na to magnezium a posledny tyzden je to castejsie aj 20x tiez pri pohybe alebo namahe, snazim sa vela oddychovat , mat vylozene nohy a davam si magnezium 2x denne. Je ale pravda, ze to moje tvrdnutie je casto spojene aj s pohybmi babatka, tak to pripisujem tomu, ze sa mi natahuje v bruchu a tym padom mi napina maternicu lebo mi tvrdne brucho len dole ale nie hore nad pupkom. Doteraz som mala vysetrenia v pohode, na dalsie idem buduci tyzden, ale tiez som citala, ze maternica sa tymto sposobom pripravuje na porod a je to prirodzene a dokonca potrebne, tak nie si v tom sama a po precitani prispevku rada vidim, ze ani ja nie 🙂

mmoni89
9. mar 2016

@rheuska tak toto už áno 😂👍

katuliena82
9. mar 2016

hej, hej, Paracetamol je prevencia dobreho fungovania pecene 😀 @rheuska pri obidvoch predoslych teho som bola na magneziu a vzdy som ho vysadila po 36.tyzdni teho a nie, deticky nemali krce 🙂)) kludne si to magnezko kup v lekarni. Je to mineral a ja ho uzivam fakt moc, ale vacsine zien pomahaju aj ovela mensie davky. Ja uzivam na odporucanie lekara az 4x2 tbl 500mg. Ale velmi vela zenam pomahaju aj 2 tbl denne.

katuliena82
9. mar 2016

@rheuska deticky urcite nepotrebuju ani zohrievat mlieko vo flasi...tolkokrat som videla v Uk vytiahnut z kocika v kose mlieko a dat babatku rovno pit. A presne ako pises, deti bez ponoziek, ciapociek..ale asi su otuzile no 😀

rheuska
9. mar 2016

Uz som si kupila. Sestra lezala v nemocnici pri prvej a brala magneziove infuzie. A tiez jej nic nebolo. Len presne pre davkovanie som pisala zenam na FB. Tu v lekarni mi nevedeli povedat kolko, ze odporucena davka je tableta denne. To su 250 mg. Ale viem, ze zeny beru aj osem 500 denne. Zatial skusam pridavat po jednej, ze co to urobi, kedze som bez podpory lekara. Trosku pomaha, ale tvrdnem stale. No najhorsie je to v robote. Doma staci vylozit nohy. Len doma nechcem ostat. to je dlho. Ale mala kopka stale ako diva. Jej to neprekaza, tak ja vydrzim.

lenkaa222
autor
9. mar 2016

@vladkaolejar
@katuliena82 aj mne asi 20krat za deň skoro pri každom pohybe okrem ležania a sedenia..Dr povedala že je všetko V poriadku krcok mám 37 magnezko 2xdo dňa plus duphaston..nenamaham sa dáko varím nie každý deň a menšie upratovaní raz za týždeň

katuliena82
9. mar 2016

@lenkaa222 a preco este uzivas duphaston? Viem ze sa uziva na udrzanie tehotnosti v prvom trimestri. Este stale ho musis brat? Neboj, krcok je ok s takou dlzkou. Ale pre tvoj pokoj sa naozaj setri. Tych 6 tyzdnov skoro nicnerobenia za to stoji. Su zeny (asi patrim aj ja medzi ne), maju aj bez nejakeho dovodu drazdivu maternicu, ktora reaguje na vsetko. Ja som zistila, ze cim som viac tehotna, tym mi paradoxne brusko menej tvrdne. Uz som kludna, nebojim sa tak predcasneho porodu. A tiez velmi reagujem na nervozitu, kazde napatie citim prave v bruchu a neviem s tym nieco spravit. Ale ako pisem, uz som sice chora bez prechadzok a aktivit, ale radsej sa setrit a v poriadku donosit. Od 37.tyzdna ale zacnem vsetko zasa robit. Vzdy som mala takyto postup a rodila som nakoniec presne na termin 🙂

lenkaa222
autor
9. mar 2016

@katuliena82 teraz mi ho dala asi kvôli to mu že som mala prvý potrat a druhé tehu predčasne ukončené..oddychujem dosť v podstate pri lezani a sedení mi vôbec netvrdne tak si myslím že to nieje až také hrozné

bocianka123
9. mar 2016

na tvrdnutie je dobré magnézium... a okrem toho , na ten paralen pozor - nemal by sa užívať v III. (poslednom ) trimestri... tak mi povedal môj reumatolog...

tomasko27
9. mar 2016

@lenkaa222 Ale duphaston sa ma max do 20tt uzivat sa mi zda potom uz nie.

lenkaa222
autor
9. mar 2016

@tomasko27 tak hádam Dr vie čo robí

tomasko27
9. mar 2016

@lenkaa222 Hadam ano 🙂

emkamamkina
7. nov 2020

Mala. By som otázku som v 30 tt +3dni. Mam tvrdnutie v brušku stále na inom mieste a sprevádza to niekedy bolesťou bodavou do posvi a konečníka. A stále bielo žltý výtok. Mala niektorá takú skúsenosť prosím a ďakujem za odpovede

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre