Tvrdnutie brucha v 24. týždni

ilie
11. feb 2015

Ahojte,asi pred týždňom mi začalo tvrdnúť bruško. Som v 24tom týždni. Stáva sa to hlavne večer,aj viac ako 5krát na pár sekúnd,ale odkedy sa pozorujem,tak sa mi zdá že aj cez deň,aj keď niekedy ani neviem či tvrdne,či nie. Moja doktorka má dovolenku,neviem,čo je ok a čo už nie.A ako oni vlastne zistia,či je to v pohode?Môže to byť námahou? Ešte pracujem

ivetbal
12. feb 2015

@ilie Dr. Ti dá na ta Magnézium, ktoré by malo zamedziť sťahom maternice.

marika3678
12. feb 2015

No jq by som pre istotu skočila k lekárke, i keď má tvoja dovolenku, určite ju niekto zastupuje. Minimálne skontroluje, či sa ti neskracuje krčok a nezačínaš sa otvárať! A áno môže to byť zapríčinené tým , že si sa viac ponaťahovala, niečo ťažšie pozdvíhala, .... Pravdepodobne ti predpíše magnézium, ale kontrola je nutná kvôli možnosti predčasného pôrodu! Tiež som si týmto prešla.

pipilota33
12. feb 2015

Tvrdnutie nemusí byť hneď problém. Ani do Mg by som hneď nešla (ak potom nechceš rodiť 24 hodín 🙂) Je to v norme, ak sa to deje niekoľko krát za deň, po fyzickej námahe, niekedy aj pri ležaní na chrbáte, dokonca aj po ťažkom jedle (ako som to mávala ja). Samotný sťah by nemal trvať dlho. Maternica sa tak pripravuje na pôrod, cvičí si kondíciu. Pozor na dráždenie bruška hladkaním, chytaním... aj takým mimovoľným. Aj toto dokáže vydráždiť hladké svalstvo až k tvrdnutiu. Ja som si to zažila pri oboch deťoch. Pri prvom do mňa pumpovali Mg aj cez infuzky. To bolo ale pred 12 rokmi. Pred rokom už nie. Teraz sú s Mg lekári opatrní, (aspoň tí informovaní). Zbytočné podávanie vysokých dávok, môže spôsobiť u bábätka krvácanie do mozgu, a vo vyššom štádiu (myslím ze od 33.tt, zbytočne spomaľuje proces pôrodu).
Ak sa ti to deje len večer, je to úplne v pohode. Skús si ľahmúť na bok, zhlboka ale uvoľnene "do brucha" dýchať, zvykne to pomôcť. Zaraď si pravidelné večerné prechádzky. Prospeje to tebe aj bábätku 🙂

pipilota33
12. feb 2015

Inak pri druhom mi brusko tvrdlo v jednom kuse, a to som bola rizikova, doma, a krcok drzal ako das az do porodu. Daj si to zkontrolovat, hoc aj na pohotovosti, aby si bola pokojna.

ilie
autor
12. feb 2015

No tak som bola v nemocnici a mi predpísala magnézium a tri dni ležať.Dúfam,že to prejde,asi to bolo namáhaním,musím sa viac šetriť.Ale krčok je ok,to som rada

lucia464
21. feb 2015

Som v 30 tyždni tehotenstva na rizikovom kôli pigtailu v obličke a bruho mi denno denne tvrdne beriem magnezium 4x denne vraj je to ok, no teraz sa mi to už nezdá,nechcem rodiť 24 odín ☹ mam sa s tým dalej napchávať?

trgypadl
21. feb 2015

@lucia464 si v 31 t.t.radsej to mg uzivaj,uz len kvoli tomu,ze si rizikova

alcinkap
21. feb 2015

@lucia464
Mne tvrdlo brucho, nasledne sa mi skracoval krcok od 27 tt som striedavo lezala v nemocnici alebo doma. Brala som magnezko 3x2 denne. Porod vobec nebol dlhy ani nic take, dokonca mam poicit, ze bol dost rychly. Sice som orodila v 35 tt, ale to je zasa o inom. Drzim moc palce 🙂
Treba oddychovat, nenamahat sa ...

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre