TSH v tehotenstve

katka693
4. sep 2024

Ahojte
Rodila som pred cca rokom. Po polroku som išla na preventívnu prehliadku ku mojej dr. kde mi vyskočili hodnoty z krvi tsh na 20,62 .. t4 som mala 11,29.
Keď som prvykrat avstivala endokrinologa (po výsledkoch z krvi) som už bola tehotná, len som o tom nevedela.
Dr.mi oznámil, že mám zapalenu štítnu žľazu a nasadil mi euthyrox 75mg 6x do tyzdna, to bolo pred cca 4t. Po 2t som išla opäť s tým, ze som tehotná, tak mi povedal, že mám pokračovať so 75g s tým, že ich mám brať 7x tyzdenne
Išla som dnes na krv z vlastnej vôle, aby som vedela, aké mám vlastne hodnoty a ako postupovať ďalej. Povedal mi, že mi krv nezoberie, lebo to ešte nemá význam po tak krátkej dobe.
Veľkí sa bojím, či vlastne tie tbl už majú nejaký účinok a ako dopadne babatko. :(

dixitka
4. sep 2024

@katka693 ahoj, dr. má pravdu v tom, že hodnota TSH reaguje na liečbu pomaly, častejšie než raz za mediac nemá zmysel brať krv. No ak chceš, choď ako samoplatca napr. do medirexu, majú veľa odberných miest, ja som tak raz bola a platila som tuším 15 eur (cez net sa treba objednať). A ešte, ja som mala na začiatku tehotenstva TSH 15 a vlastne až niekedy v polovici tehotenstva sa konečne podarilo nastaviť liečbu tak, že výsledky už boli v norme, ale všetko dobre dopadlo. Rodila som v termíne a syn je úplne zdravý.

doriiis
4. sep 2024

Ver svojmu doktorovi.Mne moja endokrinologicka zachránila dcéru a asi aj mňa.Velmi dobre si spravila,že hneď jak si zistila,že si tehotná si to oznámila.To je dôležité.
A veľmi dôležité je brať lieky tak,ako ti povedal lekár.Takze ak každý ,tak každý deň.A zbytočne nestresuj.To škodí dieťaťu viac

majamat
4. sep 2024

je upône normalne, ze TSH v tehu stupne, ak stitka nestiha, pripadne sa tam rozvunie nejake ochorenie.
kym sa nadstavi liecba a vysledky sa normalizuju, tak to trva.

aby si rozumela, TSH sluszi len an jednu vec. je to impulz pre stitnu zlazu. neovplyvnuje cely organizmus nijak, len stitnu zlazu, cize aj keby mas TSH 100 a nasadenu liecbu, od prveho dna mas zabezpecene hromony tak ako treba.

hormony stitnej zlazy su dolezite pre funkciu roganizmu, pre jeho metabolizmus, ak su mimo normu, oricinou e zmenena fnkcia stitky, ci znizena, ci zvysena. su to hormony *T3,T4. a teda tym padom je aj zmeneny cely chod organizmu, cize bud funguje "frychlejsie" , alebo "pomalsie" a toto je pre babatko nebezpecne.
ak ti hormony stitky chybaju, potom sa nasadia lieky a doplnia sa hormony. mas nasadeny Euthyrox, cize mas denne doplnene hormony. dr ti hned nasadila pomerne vysoku davku, ale to je OK, potrebuje ti hormony doplnit, stitku skludnit, lebo sa vycerpava a vhodnejsie je, ak sa dosiahne funkcia stitky, ktora bude skor vyssie, ako nizko, ale teda v medziach normy.

a teda STH pri fungovani organizmu vplyv nema, on iba prikazuje stitke, ako ma pracovat. ked je vysoke, znamena to, ze mozog prikazjue stitke, aby pracovala intenzivnejsie, ked je vlemi nizke, zas to znamena, ze mozok dava impulz stitke - skludni sa.
cize TSH slusi len na to riadenie stitky.

ak je teda funkcia zla ( budeme hovorit teraz o tvojom probleme, cize o znizenej fumkcii ) a stitku treba regulovat hormonomTSH, ten sa zvysi, aby povzbudil stitku k zvysenej tvorbe T3,4, a ak sa nasadi liecba, potom sa T3 a T4 upravi. hned ako vezmes tbl, T3,4 sa doplni. no mozog zaregistruje to, ze je vsetko ok az za nejaky cas a nez sa v tele TSH zlikviduje aj to trva. cize hladiny klesaju pomalsie. TSH odzrkadluje funkciu stitky ale skor v dlhodobejsom horizonte.

majamat
4. sep 2024

este jedna vec, T4 si mala v norme, aj ked uz asi na hranici, ak si dobre pamatam hodnoty.
cize stale este funkcia stitky zachovana je a teda organizmus stale este primerane funguje. a navyse uz doplnas hormony aj v liekoch, cize voj stav este nie ej plne rozvinuta hypothyreoza, cize tvoj organizmus tymto nedostatkom naplno este netrpel a teda ani babatko nie. a teraz mas uz leiky, cize ani teraz netrpi. TSH ho eovplyvnuje, to je nepodstatne, aj ked neviem presne, ako ovplyvnuje jeho stitku, tam neviem ako to funguje, ale asi s tymto problem nie ej.

ide o to ako to funguje.
ked sa funkcia stitky znizi, stitka nestaci produkovat hormony, mozog dostane impulz, ze sa neico deje a zacne uvolnovat viac TSH, tym sa teda TSH zvysi a stitka dostava prikaz, ze ma viac pracovat. no ale stitka pracovat nevie, tak zacne uvpolnovat svoje rezervy,
takze v zasade plati, kym sa rezervy neminu, tak ma hormonov dost a na T3,T4 sa to este neukaze, cize organizmus ako tak funguje ( aj ked to uplne idealne asi nie je ), len s to ukaze na tom TSH. cize na tom hormone, ktory dava rozkaz stitke,ako ma pracovat.
teba zachytili v tejto faze, ale uz si asi bola na hrane, ze este malinko a uz by sa to zmenilo.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre