Trombofilný stav v 13. týždni bez liečby

emma289
Včera o 15:26

Zdravím, rada by som sa opýtala či má niekto skúsenosť v tehotenstve s trombofilnym stavom zatiaľ bez liečby ako u hematologa tak u gynekológa, som v 13 tt a začínam mať obavy či nebolo by lepšie aspoň preventívne niečo brat. Ďakujem

kiki68
Včera o 15:27

@emma289 a preco nemas liecbu? To je taky problem predpisat liek?

monika12486
Včera o 15:32

@emma289 a čo konkrétne mas?

michaela329
Včera o 15:32

@emma289 ja mám mutáciu, ale tiež bez liekov - mám prikázaný Clexane len v prípade krvacania, alebo zhoršenia prietokov placenty. Ono preventívne to tiež nemusí byť výhra, lebo aj prasknutá cievka by potom viac liala. Teraz som v 36tt a všetko ok.

lentilka
Včera o 15:38

Vôbec nechápem to riskovanie. Mne hematologička povedala, že musím prísť hneď po zistení tehotenstva a hneď nasadila fraxiparín, aj keď mi zároveň dala robiť testy...

lussy203
Včera o 15:40

@emma289 mne pri zistení trombofílie nakázali, hneď po zistení tehotenstva ísť pre inj. na riedenie krvi. Pri druhom som mala výsledky ok, ale vydupala som si aspoň preventívnu najnižšiu dávku fraxiparinu a na tej som bola celé tehotenstvo

ev1ta1989
Včera o 16:10

Treba riesit aky je to trombofilny stav. Pri niekom treba brat fraxik/clexan, u niekoho je to len pri urcitych stavoch tak ako pise @michaela329. Mne napr. Cely zivot hovorili ze to mam a pei urazoch treba riesit a po zisteni tehotenstva a krvacania v 7tt, ked som mala aj anopyrin aj clexan a urobil sa mi hematom mi hematologicka povedala, ze to co sa u mna v minulosti povazovalo za problem je dnes bezne u kazdeho druheho cloveka a teda som bez liecby a vsetky lieky mi vysadili a pritom povodne som mala brat clexan do konca tehu. Urcite odporucam doriesit hematologiu.

emma289
autor
Včera o 18:29

Mam tieto mutácie podľa lekárskej spravy od hematologicky Mutácia PAI-1 4G/5G homozygot 4G/4G, mutácia MTHER A1298C heterozygot
Mutácia FXII(G) Dheterozygot.... Trombofilny stav mi bol zistený ešte len v jari a pri prvom tehotenstve dva roky dozadu som ho bud nemala alebo nevedela som o ňom a nemala som problémy az na vyšší krvný tlak posledné dva mesiace ...Liečbu nemám koli tomu ze podla hematologicky mam výsledky krvi zatiaľ v poriadku a chodím na kontroly každé dva mesiace ale chcela som sa informovať či má niekto preventívne liečbu ale asi to záleží od tých mutácií a problémov ktoré spôsobujú keď dobre rozumiem

emma289
autor
Včera o 18:30

@lussy203 ved čítam o tom stále viac a tiež sa bojím tak uvažujem ze budem pýtať nieco preventívne aby sa niečo nestalo ....

lentilka
Včera o 19:36

autorka, mám to nejako podobne, ako ty, možno menej rizikových faktorov, musela by som presne kuknúť papiere. Moja hematologička mi dávala fraxík do konca prvého trimestra (do konca organogenézy, ak si správne pamätám), potom každý mesiac krv (predpisovala mi aj silnú kyselinu listovú a železo, keď som mala málo) - bola som bez fraxíku zvyšok tehu, keďže som mala výsledky dobré, znova som ho nasadzovala asi dva týždne pred termínom pôrodu (to bolo nejako paušálne už).

emma289
autor
Včera o 19:57

@lentilka ďakujem za info, ja už som na konci 1 trimestra, koncom mesiaca mam kontrolu u gynekologa a 14.2 termín u hematologicky, budem sa informovať ako ďalej postupovať lebo mam obavy z tých článkov čo som si prečítala na fórach.

lentilka
Včera o 20:36

@emma289 Ja som mala nizučkú dávku, no spolu so starostlivou dr. prispievala k pocitu bezpečia - že živiny budú k dieťatku prúdiť tak, ako majú, a že sa nestane nejaký väčší prúser kvôli trombóze

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre