Trombofília - vysadenie fraxiparínu v tehotenstve.

veronykacs
20. feb 2020

Ahojte baby,
aktuálne som v 12tt, prvýkrát som bola u gynekológa na potvrdení tehotenstva v 7tt. Mám potvrdenú trombofíliu - Leiden V. Gynekológ sa hneď v 7tt zhrozil, prečo som prišla až tak neskoro a okamžite nech si od toho dňa pichám fraxiparín a objednám sa na hematológiu.
Na hematológii mi ale doktorka povedala, že keďže je to prvé tehotenstvo nevieme, aké budú ťažkosti, čiže fraxiparin vysadíme a budem chodiť každý mesiac na kontroly a, citujem "však prinajhoršom keby niečo, budeme vedieť ako postupovať nabudúce".
Je to podľa Vás v poriadku? Fraxiparin už teraz nemám, gynekológovi idem o týždeň a nechcem mu hystericky volať, že nesúhlasím s rozhodnutím doktorky :D

kika2810
20. feb 2020

@veronykacs Ihneď by som zmenila hematologičku. Akože to si Vás predstavuje ako pokusného králika. Evidentne z toho, čo píšete je jej Vaše tehotenstvo ukradnuté.

osky
20. feb 2020

S leiden 5 mutaciou sa dava nieco na riedenie krvi.
A k tej druhej casti sa radsej nevyjadrujem...to je ale doktorka!!
Fraxik urcite pichaj,vsak hlavne na zaciatku je dolezity.a nielen pre dieta ale i pre teba!

janulka257
20. feb 2020

@veronykacs eeee.... súhlasím s tým čo baby píšu... nielen že pri tej mutácií môže dôjsť nedajbože k potratu ale môžeš aj ty dostať trombozu... ja by som šla aj za iným hematologom. Ja mám síce iný trombofilny stav, celé tehu som si poctivo pichala clexane, aj po sekcii a aj tak som dostala trombozu

esther282
20. feb 2020

Ja mam iba heterozyg. mutaciu mthfr, a aj tak si mam pichat clexane az do 6nedelia....a aj budem. Moje 2 kamosky bez toho potratili

mogaa
20. feb 2020

@veronykacs takto , fraxiparin sa berie kvôli tebe, nie kvôli bábätku.....udržuje krv riedku aby sa predišlo napr.trombóze - dáva sa preventívne.....pred pár rokmi sa preventívne nedával ani Fraxiparin ani lieky na riedenie krvi - dávalo sa t len v prípadoch že žena to bežne užívala lebo na to mala diagnózu.....dnes sa to preventívne dáva tehotným, pri zlomenine nohy, ak človek dlhšie leží....riadila by som sa hematologičkou ona je ten lekár čo vie zhodnotiť v akom stave je tvoja krv a podľa aktuálnych výsledkov ak by si mala veľa trombocytov alebo hustejšiu krv ti ho stále vie nasadiť - preto tam dala tie mesačné kontroly......

tam9
20. feb 2020

@veronykacs určite hneď volaj gynekológovi nech ti predpise fraxik, u mna sa to napr. zanedbalo, a mám dva potraty za sebou a to čo ti povedala hematologicka je des. Ja som všetkých lekárov zmenila, lebo mi tiež hematologicka tvrdila, že fraxiparine mi len urobí dobre na psychiku a nempomoze mi no a teraz som tretíkrát tehotna a už som aspoň prekonala ten týždeň kedy vždy došlo k potratu. Nasadení ho mám od pozitívneho testu. Držím palce 🤞

mogaa
20. feb 2020

@esther282 ako mohli potratiť preto lebo nemali Fraxiparin či iný liek na riedenie krvi? Pred pár rokmi ženy nerodili? Lebo Fraxiparin sa dáva preventívne - je to na riedenie krvi, pred pár rokmi sa to tehotným vôbec nedávalo a ženy normálne bezproblémovo rodili....

mogaa
20. feb 2020

@tam9 Fraxiparin nemá s potratmi nič spoločné...je to preventívny liek na riedenie krvi....dáva sa aj pri zlomeninách....to nemá nič s udržaním plodu alebo potratom

nini1010
20. feb 2020

To je blbost!!!okamzite nasadit fraxiparin alebo clexane uz ako povie dr!to akoze ona ta chce nechat potratit a nabuduce vediet co bude s tebou robit?!okamzite nech nasadia injekcie a ano uz 7tt je dost neskoro takze ak je babo este ok tak hned zacat pichat!nepotrebujes k tomu suhlas hematologicky,ten ti predpise aj gynekolog.

tam9
20. feb 2020

@mogaa pokial viem tak fraxiparine sa berie hlavne kvôli bábätku, aby predchádzalo upchatiu tých najmenších cievok, cez ktoré putuje výživa bábätku, hlavne v 1.trimestri. Aby sa krv zriedila a neupchala tie cievy. V minulosti áno rodili aj bez fraxiku, ale tiež bolo veľa potratov o ktorých sa nepísalo niekedy nevedelo a hlavne ženy sa o tom nikomu nezverovali.

nini1010
20. feb 2020

@mogaa a to ty najmudrejsia odkial vies ze v pohode vzdy rodili?to co je za obmedzeny nazor?!vzdy boli zeny ktore nemali deti,nevedeli donosit,potratili viac deti,len sa tak nezistovali dovody a asi sa v tej dobe ani nedali zistit takto detailne.Len sa o tom tak nehovorilo a ony sa nechvalili ze potratili.Ak tu mas vobec zasievat takrto primitivne nazory tak radsej ani nepis.Asi si nikdy nezazila stratu dietatka.Ja som vdaka clexanu a 9 mesiacov rozpichanemu bruchu stastne donosila svoje "4." dietatko a len vdaka tomu ze mi ho nasadili hned v 4tt.

montemotherone
20. feb 2020

@veronykacs nasaď fraxiparin a vysaď hematologičku. Zažila som 2 takéto "keby niečo" potraty. Vďaka fraxiparinu som donosila zdravé babatko

nini1010
20. feb 2020

@mogaa A este jedna reakcia na teba lebo kukam ze co prispevok od teba to perla.1.Ak zena nema fraxik alebo clexane tak sa jej moze vytvorit krvna zrazenina ktora upcha spojenie matky s dietatkom a babatko odumiera velmi skoro.Nema vplyv priamo na dieta,ale riesi krv matky aby nesposibila odumretie dietatka.2.Ako moj gynekolog tak aj profesorka hematologicka mi povedala,se maju velmi dobre skusenosti s udrzanim plodu po clexane aj v pripade,ze zena nema hematol.diagnozu.A urcite tomu verim viac ako takymto taraninam.Najma preto ze moje dieta teraz lezi v postielke aj vdaka clexanu.

montemotherone
20. feb 2020

@mogaa bez fraxiparinu vzniknú drobné tromby ktoré upchaju cievny systém ktorý vyživuje plod. Okrem toho je tam zvýšené riziko vzniku hematómov ktoré priamo ohrozia aj väčší plod 😏

montemotherone
20. feb 2020

@nini1010 ja som takto potratila 2x a nikto so mnou nič nerobil. Nič sa nedeje... až som si po známosti musela vybaviť vyšetrenia (nechcela som ísť na umelé oplodnenie, ktoré mi odporúčali a doteraz nevidím dôvod 🤔 keďže som otehotnela ale nedonosila) Po genetike sa u mňa zistil trombofilny stav, hneď ako prišli výsledky som zistila že som tehotná, smer gynekológ, fraxiparin, rizikovka... ktorá mala ale lepší priebeh ako prvé tehotenstvo s hematomom, kedy som o trombofilii nevedela a tiež to nikto neriešil, a záver zdravé, donosené dieťa.
A áno, v minulosti ženy rodili aj bez toho, ale tiež pri porodoch častejšie zomierali oni, aj ich deti. Mame mojej svokry 2 deti, mojej babke 4 deti!!! Po narodení. Keby boli vtedy inkubátory a neonatálna starostlivosť na takej úrovni ako dnes... Takže tiež nebudem nikomu radiť nech si dieťa narodené v 6,7, 8 mesiaci... vezme pokojne hneď domov a čaká tam na zázrak... to je večná dilema, do akej miery prijať to, čo ponúkajú najnovšie poznatky medicíny 🤷‍♀️

veni21
20. feb 2020

@veronykacs zmenit hematologa. ja som si pichala cele tehotenstvo a kazdy mesiac kontroly. raz mi dokonca este zvysila davku lebo trebalo. prve tehotenstvo. aby som riskovala potrat koli nejakej doktorke- neexistuje.

mogaa
20. feb 2020

@nini1010 mne zase príde chorý názor že ak žena nebude brať Fraxiparin potratí - asi toľko k tomu a k tvojim príspevkom v iných diskusiách, ani nemám potrebu sa vyjadrovať tak ako ani k tebe samej....ja mám 3deti a všetky bez Fraxiparinu a teda ani jeden potrat, takže asi toľko....viac nemám ani potrebu sa k tebe vyjadrovať

butterfly333
20. feb 2020

Ja som mala 7x MA to bolo už dávno nevedelo sa že mám trombofiliu mutáciu MTHFR C677T homozygot bola som 2x na IUI no neuspešne aj keď som pichala hneď fraxik teraz idem na ivf a tiež hneď fraxik až do 6sto nedelia
Na tvojom mieste zmenil hematologičku ako radia baby držím palce.

nini1010
20. feb 2020

@mogaa Vsak prave preto ze si to nikdy nezazila a prd o celej tejto teme vies trepes take sprostosti.Naozaj neviem co vobec prispievas,ked si to nikdy nezazila,nevies co znamena potratit,nikdy si si injekcie pichat NEMUSELA (pisem nemusela,lebo tieto zeny nemaju inu moznost ak nechcu aby potratili,proste MUSIA,nie je to ich rozmar),nevies na co sa ten liek pouziva a co sa stane v tehotenstve ak ho zena s trombofilnym stavom neuziva a ides tu vypisovat svoje uplne scestne nazory.Rovnako erudovane mozes prispiet do diskusie ohladom prevadzky jadrovej rakety,aj tam bude tvoj nazor rovnako mimo ako aj tu.

butterfly333
20. feb 2020

@mogaa v tom máš pravdu fraxik sa dáva aj po operáciách aj ja som ho vždy brala.

katkaba1
20. feb 2020

@veronykacs Ahoj. Zmenila by som hematológa. Ja chodím k MUDr. Drakukovej-pozerám, že nie si z BA ale ona je najväčši odbornik vo svojom odbore a je dôsledná. Kontroly mávam každé 2 mesiace.
V prípade trombofílie je nebezpečné to, že zrazenina upchá cievu a tým pádom dieťa bude málo alebo nebude vôbec vyživované - tým pádom umrie. Nie je to sranda. "Odborníčky" z MK nepočúvaj.
Mimochodom - mne ho predpisuje aj gynekolôg. Dohodla by som sa s ním ( ak nechceš meniť hemato ) aby Ti preventívne predpisoval aspoň 0,2. A lepší je as Clexane - má o niečo menej tupšie ihly ak9 Fraxiparin.

katty2012
20. feb 2020

@veronykacs ihned zmenit hematologicku, v ziadnom pripade nevysadit fraxik

katty2012
20. feb 2020

@mogaa vies co, ani netusis o com je tato tema, tak naozaj urobis lepsie, ked budes mlcat

modrymotyl8
20. feb 2020

@veronykacs bacha nato moj gynekolog to riadne zanedbal a neposlal ma na hematologiu a skoro som nedonosila, dieťa nebolo vyživované a narodilo sa iba s hmotnostou 2260g .Takže velky pozor nato, možeš aj potratiť alebo sa ti narodí podvyživené babo ako mne.

modrymotyl8
20. feb 2020

@katkaba1 ano mas pravdu mne to takto zanedbal gynekolog skoro som o babo prišla_!

modrymotyl8
20. feb 2020

@mogaa niee nemáš pravdu ja som skoro o dieťa prišla lebo nebolo dobre vyživované .... tiež mam trombofiliu a lekár to neriešil a poslal ma ku koncu tehu na hematologiu, babo sa mi narodilo podvyživené. a to že ty si donosila a všekto ok, ty si asi nemala trombofiliu chápeš si zdravá žena ale nie kazdy ma také šťastie.

mima172
20. feb 2020

@mogaa Nepíšeš pravdu. Over si informácie. Nebyť liekov na riedenie krvi, tak teraz nie som v 27tt tehotenstva. Prve som potratila v r 2018, mala som ineho gynekológa a neriešil. Moja nová gyn mi pri hematomoch a dg "hroziaci potrat" nasadila lieky na riedenie krvi s tým, že je to to jediné čo vieme spraviť a pokúsiť sa tak o zachranu babatka.
Aj tu na MK nájdeš X žien, ktoré berú Clexane, Fraxiparin alebo Anopyrin, lebo sa potvrdilo, že príčinou ich potratov je nejaký druh trombofilneho stavu. Niekedy vznikajú hematomy, ktoré zapríčinia potrat, niekedy krvna zrazenina upchá pupočník a dieťa tak nemá živiny, ďalej infarkt placenty z dôvodu "hustej krvi" atď...
Troska si pozistuj relevantné info skôr ako niečo skalopevne tvrdíš 😉

sasanka605
20. feb 2020

Z mojich skúseností, moze pomôcť a nemusi heparin. Mne preventivna xavka nezabranila zrazenine. Sledovali ma na hematologii a podla vysledkov ju ani nebolo treba. Zrazenina sa spraví aj za dva dni a teda pomohli len vyssie davky ktore ti ale ako preventivne nedaju. Pravidelne sledovanie na hematologii je asi to najlespsie a to iste co povedali tebe povedali mne dalsie dve lekarky hematologicky. To co tu pisu baby ze to jedine a zarucene zabrani komplikacii asi nie je celkom pravda.

donya
20. feb 2020

@veronykacs ahoj ja mám mutáciu ako ty, pichám si fraxiparine od 5tt aj po konzultácii s gynekológom aj po konzultácii s hematologičkou... jednoznačne si pichať v tomto prípade treba. Ja by som to nepodceňovala.

esther282
20. feb 2020

@mogaa, potratili, pretoze tiez mali mutaciu zrazania krvi a nevedeli o tom. Ked sa to zistilo, nasadil sa Lmwh pri dalsom tehotenstve, donosili. Samozrejme, ze zena s normalnym zrazanim krvi nemusi nic pichat. Ale u ohrozenych sa takto zabranuje tromboze u matky, zlepsuju sa i prietoky k dietatu

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre