Trisomy testy u 34-ročnej prvorodičky

Ahojte mamičky, mám 34 rokov a som tehotná s mojím prvým dieťaťom. Pani doktorka mi odporučila Trisomy testy v hodnote 350 Eur. Počúvam od okolia, že sú to zbytočne vyhodené peniaze, lebo výsledky mi povedia aj po prvotných klasických odberoch pri screeningu, ktoré som podstúpila koncom februára. Samozrejme, spravím pre dieťa všetko a hlavne pre to aby som včas zistila či je zdravé, len chcem vedieť, či to nie je len nejaké ťahanie penazí. Som objednaná aj k Čunderlíkovi na morfologický UZT v 20tt. Ďakujem vopred za vaše názory a skúsenosti 🙂

saxana000
6. mar 2024

Ahoj ja mam 34.a.cakam druhe babetko.testy som si dala spravit na vlastnu ziadost a to.tie uplne najrozsirenejsie.v jeden den mi robili odber na trisomy aj klasicky screrning.zo.screeningu mi vysiel dawnov syndrom kvoli veku 1:150 uz by ma posielal na genetiku morfo a amnio pozrel do karty ze.pockajte vy ste si davala robit trisomy pockame na vysledok.vysledok prisiel za dalsie 3.dni a vsetko v poriadku..
On ten screening je len statistika.a.s.pribudajucim vekom je vkac a.viac.skreslena... trisomy je geneticky rozbor.DNA priamo.z.krvi matky neinvazivny.. s morfo salozrejme nic nepokazis..ale.mne to.za.ten pokoj stalo a.mas tam hned aj pohlavie uz v 12 tyzdni 😉

wiwi28
6. mar 2024

@saxana000 Ja presne tak isto som mala. Len teda tehotná som bola v 32r. Scréning na DS som mala ešte horší ako vy 1:75 myslím. A o 3 dni neskôr mi volali z labaku, že DS negatívny a povedali mi pohlavie. Neľutujem ani cent, za pokoj na duši nám to stálo. Doteraz sa s mojou gynekologičkou smejeme na reakcii môjho muža. Dostávali sme info k prípadnej amnio a môj muž jak pravý rytier: "Určite Vám nedovolím pichať takú dlhú ihlu do mojej ženy a dieťaťa!!"

gejb
6. mar 2024

@snazilka_bio_mamka trisomy je spoľahlivý tuším na nejakých 99% (a odhali viac chorob ako morfo uzt). Tie Triple testy ktoré robí gynekológ v rámci poistenia sú len štatistika, nepovie ti ci je dieťa zdravé..moja doktorka mi vysledok z toho ani nepovedala. Riadili sme sa len trisomy testami.
Morfologicky uzt ti odhalí downov syndrom veľmi spoľahlivo, ale v 20tt je to už dost neskoro...
Tiez neľutujem, a pri ďalšom tehotenstve si to zaplatím opäť.

danielahamar
6. mar 2024

ja som si nedala a mala som 38

gejb
6. mar 2024

@snazilka_bio_mamka ešte doplním k tomu co ti hovorí okolie. Z toho screeningu/odberov co ti robil lekar sa nedozvies si máš naozaj bábätko zdravé. To si treba uvedomiť.

danielahamar
6. mar 2024

@gejb a mne zas genetička povedala, že všetky testy sú 50/50 a neodhalia všetko, takže vyber si😀

moneequa
6. mar 2024

@snazilka_bio_mamka dala by som si radsej nifty za 480e , skuma toho ovela viac ako klasicky trisomy. Pre mna to nie su vyhodene peniaze, chcela som o zdravi dietatka vediet co najviac a co najskor, aby som sa vedela zariadit..Aj ked samozrejme nic ti nezaruci 100% zdravie dietatka

snazilka_bio_mamka
autor
6. mar 2024

Ďakujem dievčatá.. ja som vlastne hned povedala gynekologicke ze chcem trisomy testy, len ma tak napadlo spýtať sa na Vaše skúsenosti. Hlavne som vobec netusila ze triple testy sú len štatistika, takto sa mi uz 100% zmenil názor

kiki68
6. mar 2024

@snazilka_bio_mamka urcite nie su, zbytocny je tripple Test, ten prave berie v dost dolezity marker vek zeny. Trisomy hlada priamo vo vzorke krvi fragmenty DNA dietata. Takze je zalozeny priamo na skumani DNA a presnost je vysoka. U nas teda pri nifty vsetko sedelo do bodky.

aj47456
6. mar 2024

Dali sme si Trisomy complete a aj nam pekne povedali pohlavie. Tripple testy ani neviem ako dopadli a uprimne, tam su tak casto falosne pozitivne/negativne vysledky, ze by som na to ani nemala nervy. Trisomy su z volne cirkulujucej fetalnej DNA, presnost 99%.

janica_
6. mar 2024

@snazilka_bio_mamka budem mat 37, dala som si spravit Nifty testy, nelutujem to, viem ze z pohladu toho co skumaju je moja mala zdrava, som rada ze som nemala trisomy, lebo baby cakaju az kym nezavola gynekolog, nifty mi dosli na mail v nedelu vecer o 10tej.

any_soj
8. mar 2024

@snazilka_bio_mamka ahoj. Gratulujem!!! 🙂 Teším sa, že si tehotná, občas som ťa zachytila v diskusiách. Trisomy - my sme nerobili, a ani Triple testy. Pre nás bolo dôležité kvalitné sono, lebo len to ukáže reálny stav orgánov, či je niečo, čo treba hneď po pôrode riešiť (počet chromozómov o tom nehovorí, lebo aj jednotlivé syndrómy maju rôzne formy a rôzne silné príznaky). Rodila som 34, 35 a 37. Píšeš, že urobíš všetko pre dieťa - ono trisomy nie je pre dieťa, nemá mu to ako pomôcť, nech by ukázalo čokoľvek. Skôr sa to žiaľ používa proti dieťaťu.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre