Toxoplazmóza v tehotenstve

angie666
12. mar 2021

Ahojtr baby,mali ste niektorá v tehu toxo?
Ja som v 9 týždni a sestrička mi volala že mám toxo a mám prísť na ďalšie odbery.
Bola som na ne včera,ale nič viac mi o tom nepovedala,že sa do toho nevyzná.
Ďalšie výsledky sa dozviem až 23teho na poradni.
Mali ste s tým niektorá skúsenosť?
Čo mám od toho očakávať?
Ďakujem.

janka2501
12. mar 2021

treba ist na infekcne na kramare, tam ti presnejsie povedia....mam kolegynku, co chodi na kontroly

lululucy
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
ciarraa
12. mar 2021

@angie666 mna tiez takto vyplasili :( Nakoniec sa zistilo, ze som ju musela prekonat este pred tehotenstvom. Asi ta posle na infekcne a tam ti spravia dalsi odber 🙂 Drzim palce

tanisha
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
deti95060810
12. mar 2021

mne zistili ale až po 30 týždne tehu.... poslali ma na infekčné , tam mi dali tabl. na 3 týždne a to bolo všetko.... žiadna kontrola nebola.
vraj závisí či zistia toxo na zač. tehu alebo na konci, lebo hrozí že môže byť bábo postihnuté - CNS

sirka9
12. mar 2021

záleží od toho, či je v aktívnom alebo pasívnom stave. kvoli tomu ti asi budu robit dalsie testy. dalej ťa strasit nebudem 🙂

sonetta
12. mar 2021

Aj mne najskôr povedali, že mám toxo, nasadili ATB, vzali opat krv. O tyzden, keď prišli výsledky, sa zistilo, že som to mala falošné pozit. Takže som zbytočne brala tie ATB! A musím stále chodiť preventívne do infektoligickej amb. Tento mesiac idem už 4.ci 5.x 🤦‍♀️

dmk_1
12. mar 2021

@angie666 prosim ta, ako dlho trvalo, kym si bola na prvy odber a volala ti sestra o vysledky?

maud13
12. mar 2021

moja mama, keď bola so mnou tehotná mala toxo.. povedali jej, že budem pravdepodobne slepá, hluchá aj mentálne postihnutá. Vidím, počujem a som mrte inteligentná (a to sa akože neprecuňujem teraz :D)
Ja len že, aj keby si ju naozaj mala, ešte to nemusí nič znamenať a bábätko môže byť úplne v poriadku. Drž sa, verím, že to dobre dopadne 🙂

angie666
autor
12. mar 2021

@dmk_1 krv mi brali 23.2 a volala mi 8.3

angie666
autor
12. mar 2021

@maud13 toto že aj ja som sa len dočítala že ak to dostanem v tehu tam hrozí slepota,hluchota,poškodenia plodu,potrat a pod...preto som tak v strese že neviem čo naozaj očakávať

maud13
12. mar 2021

@angie666 hej, chápem ťa. Ale stres nerobí nikomu dobre, hlavne tebe teraz nie. Ako bude, tak bude. Aj postihnuté bábätko je dar - aj keď sa prijíma ťažšie.. Naozaj, držím palce, dúfam, že to dobre dopadne 🙂

angie666
autor
12. mar 2021

@maud13 ďakujem pekne,snáď bude všetko v poriadku ☺️

kaatiikaa
20. mar 2021

@angie666 Ahoj angie666, ja som v 19. týždni tehotenstva a mám akútnu toxoplazmózu, beriem antibiotiká a presne viem čo prežívaš. Mne keď to diagnostikovali, vedela som o tom len základy, preto som zisťovala ďalšie informácie no a keď som otvorila google a tam na mňa vyskočilo všetko, čo sa môže stať, normálne som prerevala asi týždeň a nemôžem povedať, že s plačom som úplne prestala i teraz. Ale snažím sa myslieť pozitívne, čo sa mi darí niekedy viac, niekedy menej. Najhoršia je tá neistota a nevedomosť, či dieťatko bude v poriadku.

angie666
autor
21. mar 2021

@kaatiikaa ja som tiež hneď Google pozrela a už len plakala🤦‍♀️už radšej ani nič nečítam o tom...aj ti robili nejaké špeciálne vyšetrení alebo ultrazvuk?či len krv brali?
Veľmi ti držím palce aby všetko dobre dopadlo❤️

kaatiikaa
22. mar 2021

brali mi len krv, s pani doktorkou z infekčného som ešte v ten deň komunikovala len cez internet a tá mi ihneď nasadila Rovamycine, chcela som ísť na odber plodovej vody, keďže po prečítaní na google a aj po rozhovore s mojou gynekologičkou sa mi to zdalo ako ďalší logický krok. A tu som narazila na stenu, vieš ono ja mám už aj po 40.tke, ale testy triple som mala veľmi dobré výsledky (zdravá baba 🙂), preto mi doktor amniocentézu dosť razantne neodporúčal, v skutočnosti som sa tam cítila dosť nepríjemne, akože čo ja chcem, šak triple mám dobré. Ale malo to aj pozitíva, on je že vraj odborník, vysvetlil mi nejaké veci, okrem iného aj to, že aj keby mi zistili z odberu plodovej vody, že tam ten bacil je alebo bol, to ešte neznamená, že dieťatku niečo je, preto je to zbytočné robiť. Hovorím mu, tak čo mám teraz robiť, ísť domov a čakať celé tie mesiace aké dieťa sa mi narodí? No a ono to asi aj tak bude, okrem poriadneho USG vyšetrenia, na ktorom ten doktor môže vidieť nejaké odchýlky, a túžby aby bolo všetko o.k., nemám nič iné. Objednal ma morfologické vyšetrenie (ani nechci vedieť, koľko za to zacvakám, ale tak nevadí), idem dnes. Aj tebe držím palce a prajem zdravé krásne bábo

sirka9
22. mar 2021

@kaatiikaa a nenavrhol ti trisomy testy? to su testy plodu z krvi matky, ktore sa robia miesto amniocentézy. skús si o tom niečo prečítať. možno by som išla aj touto cestou. stoja síce okolo 500 eur tušim, ale ...

kaatiikaa
24. mar 2021

@sirka9 áno, viem o nich, a spomenul ich, ale ide o to, že všetko sú to vyšetrenia, ktoré len nepriamo môžu potvrdiť, alebo vyvrátiť, prítomnosť infekcie v mojej krvi alebo pri amniocentéze v plodovej vode. To však ti ešte nevie s určitosťou povedať, či došlo aj k poškodeniu plodu, a v akom rozsahu. Tak mi to bolo vysvetlené lekármi. A tým pádom nastáva otázka, ak to teda nevieš s určitosťou, či je bábo poškodené alebo nie a ako, čo by si urobila s takýmto výsledkom vyšetrenia????? ja som na to nevedela odpovedať

kaatiikaa
24. mar 2021

@sirka9 už len chcem dodať, že výsledky z triple testu som mala veľmi dobré, takže ak by bolo poškodené DNA bábätka, asi by sa už niečo ukázalo, a ono pri toxoplazmoze môže ísť napr. "len" o poškodenie sietnice oka, čo sa prejaví aj neskôr po narodení, a to ti teraz nezistí asi nikto. Neviem, no aspoň zatiaľ sú moje vedomosti a skúsenosti takéto, možno vie niekto viac alebo inak ako ja, ja sa momentálne neviem pohnúť ďalej a otázne je či sa aj dá ešte niečo urobiť

sirka9
24. mar 2021

@kaatiikaa viem co vsetko obnasa toxoplazmoza, teoreticky. kedze mam za sebou studium parazitologie. a ano, vsetko je to vo hviezdach. su deti, ktore sa narodili zdrave, su deti, ktore sa narodili postihnute, su deti, ktore sa nenarodili vobec. myslim tým, kvôli toxoplazmoze. povedala by som, ze to je dost loteria a je to závislé od strasne vela veci. co som pocula, lekári pri nej odporucaju potrat. ale co ak bude zdrave? myslím, že urobit sa neda teraz nic, iba verit, dúfať. mas iba dve moznosti, o ktorych vies. veľmi ti držím palce aby bolo vsetko v poriadku.

kaatiikaa
24. mar 2021

@sirka9 ďakujem Ti veľmi pekne, presne tak to cítim aj ja, teraz neurobím asi nič. Len s tým rozdielom, že asi mám len jednu možnosť. Veď ktorá žena by šla na potrat, keď nemáš potvrdené, či dieťatko je postihnuté?

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre