Toxoplazmóza v tehotenstve

zba
28. mar 2014

Ahojte, pri vysledkoch v 14. tyzdni som mala IgM na toxoplazmozu pozitivne (presne cisla na vysledkoch z labaku neboli, iba pozit.) a IgG negativne. Podla toho, co som tu citala ohladom toxoplazmozy a hodnot IgM a IgG, sa mi to logicky vzajomne vylucuje...resp. IgG by mali nastupit do 1-2 tyzdnov po infekcii. Toto boli uz druhe vysledky, pri tych prvych pred mesiacom mi vysli IgG negat a IgM v sedej zone.
Nestretla ste sa s tym niektora? Vopred dakujem za odpovede!

zdena12345
28. mar 2014

ak mozem, rozpisem sa trosku viac, lebo medzi tehotnymi (aj dalsimi) stale prevlada nespravna predstava o toxoplazmoze.

ZA1: ak ste niekedy v zivote prekonali toxoplazmozu pred otehotnenim, tak uz vam ohladom zdravia dietata NIC NEHROZI. jedine kedy moze byt dieta poskodene je ak sa zena po prvy krat nakazi v case gravidity. Protilatky proti toxoplazme ma 1/3 obyvatelstva SR a vacsina z toho ani nevie ze ju prekonala. prebehla ako napr. chripka, jednodnove nevolnosti alebo slabost alebo aj bez narusenia zdravotneho stavu. jej vyznam, resp. skodlivost su "precenovane". skor by sa malo patrat, preco u niektorych vyvolala zavaznejsie prejavy (napr poruchy imunity....).

ZA2: macka nie je az taky zdroj ako sa vsade pise a prezentuje. macka je definitivny hostitel- cize ziju v nej dospele stadia parazita (toxoplazmy), tu prebieha pohlavne rozmnozovanie. Je vylucvana trusom a trus sa stava infekcny po niekolkych dnoch (takze ak ma niekto macku v byte a cisti zachodik pravidelne, nema sa coho bat) naviac toxoplazmoza vyvolava u maciek klinicke prejavy (hnacky, nechutenstvo...) a najcastejsie postihuje mlade jedince so slabou imunitou. Takze od dospelej zdravej macky vam nic nehrozi. Staci dodrziavat beznu hygienu. urcite nie je dovod aby ste vyhadzovali dospelu macku z domu koly tehotenstvu!!!! ale zas na druhej strane by som si v tomto case nezaobstarala male maca.
Castejsie sa ludia nakazia z vajiciek z uz spominaneho starsieho trusu- cize praca v zahrade. staci si neolizovat ruky.. alebo vyvojovymi stadiami parazita, ktory je napr v hospodarskych zvieratach- ano aj ostatne zvierata maju cysty toxoplazmy vo svojom tele, najcastejsie teda co sa nasho zdravia tyka ide o surove maso. Takze pri praci so surovim masom by tehotne mali zvysit opatrnost, nejest surove a nedostatocne tepelne spracovane maso, nozik a dosticku poriadne umyt jarou a teplou vodou. urcite hned po praci s mesom tam nekrajat zeleninu a tu jest surovu...

a teraz k otazke. po nakazeni sa hocicim(virus, vakcinacia, bakteria, parazity) sa v tele zacinaju tvorit protilatky a trva niekolko dni kym sa ich hladina zvysi. ako prve sa tvoria protilatky typu IgM a nasledne v pribehu par dni reaguju protilatky typu IgG. Inak pri parazitarnych ochoreniach sa mi zda ze ma ist tusim o IgE (skor hlisty a pasomnice),ale u toxoplazmy to tak nemusi byt. ak sa hladina protilatok meni, znamena to, ze sa nieco deje a infekcia je "aktivna". takze by to malo signalizovat novu infekciu. pripadne dalsiu infekciu po rokoch mozno???
ked predtym neboli IgG ziadne a IgM zacinali- mohlo prave vtedy dojst k nakazeniu a za tu dobu do druheho vysetrenia sa plne rozbehla tvorba IgG
gynekolog by mal vediet co to znamena. neviem akymi presnymi testami sa stanovuju hodnoty protilatok a co vsetko sa tam sleduje. mozno zalezi aj od hodnoty protilatok...predpokladam, ze bude treba ist na opakovane vysetrenia a sledovat hladiny protilatok ako sa menia. mozno zalezi od toho aj ci je tam klinicky priebeh u matky... naozaj, neviem co vsetko sa tam hodnoti. a mozno sa viac sustredia na kontrolu miminka, lebo tie poskodenia co som videla ja bymali byt viditelne aj na sone (vyrazna zmena tvaru a velkosti lebky...)
nechcem strasit, ale urcite je dovod na zvysenu opatrnost a dalsie vysetrenia
drzim palce a poprosila by sm, ci by bolo mozne napisat ako to pokracovalo dalej

zba
autor
28. mar 2014

Dakujem pekne za odpoved. Podla testu su
Negativne hodnoty 1IU/ml 3IU/ml
Znepokojuje ma, ze IgM, ktore oznacuju akutnu fazu, su pozitivne, ale zas keby som naozaj dostala akutnu fazu toxoplazmozy, neobjavili by sa v priebehu mesiaca (prve testy som robila 21/2/2014, toto boli uz druhe - kontrolne) uz aj tie IgG protilatky (ktore mam podla oboch testov negativne)? Citala som, ze tie by mali nastupit do 1-2 tyzdnov od nakazy, kym IgM nastupuju uz od 3 dni. Ze vraj existuju aj pripady v tehotenstve, kedy je IgM falosne pozitivne. Urcite v pondelok pojdem na infekcne a dam vediet, ako to dopadlo.

zba
autor
31. mar 2014

Na infekcnom mi opat odobrali krv a budem cakat na vysledky za dva tyzdne. :(

zdena12345
1. apr 2014

cakanie bude nekonecne...ale co uz, treba to vydrzat. hlavne aby to dobre dopadlo.
drzte sa🙂

zba
autor
4. apr 2014

🙂 dakujem. Tak som si dnes volala kvoli vysledkom priamo do laboratoria, kde mi potvrdili, ze toxo nemam a islo o falosnu pozitivitu. Ze vraj taketo pripady sa stavaju casto (hlavne v istom laboratoriu), len asi vela zien o tom nevie a hned sa obavame a stresujeme.

jullytibor
5. apr 2014

ja som v 7tt a mame doma dve mačičky...odkedy viem že som tehu...ine nerobím iba štukaterim net ....ohladom toxo...ale podal týchto člankov hlavne zdena12345 ma celkom upokojil... už len prist na to ako donutim nášho kocura na mna neskakat..hlavne nech si zo mna nerobí odrazový postik ked chce ponahánať našu mačičku 🙂

zdena12345
10. apr 2014

@zba
som rada ze je vsetko v poriadku. takze pokojne tehotenstvo zelam bez dalsich stresov

@jullytibor
kocur az tak neublizi, po mne tiez bezne kocky skacu a aj psy- niektory tazsi nez ja🙂 samozrejme treba davat pozor aby sa neusiel nejaky riadny kopanec do brucha.

archontisa
7. máj 2014

ahojte dievcata, ak mam IGM hranicne a IGG pozit. co to znamena?

gabiii22
21. máj 2018

@zba ahoj, neviem ci si ešte aktívna a ci si pamätáš na tvoju situáciu. Ja mám presne takú istú situáciu teraz a som z toho úplne hotová. Čakám na výsledky z Bratislavy z laboratória, uz sa mi 2x potvrdilo IgM pozitívne, IgG negatívne (tiež po 3 týždňoch co mi robili druhé testy). Stale verím, ze je to nejaký omyl. Nevieš ci si mala aj IgA hodnoty? To mám úplne minimum ale je to negatívne.

barmankaa
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
barmankaa
Odpoveď bola odstránená
Zobraz

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre