Toxoplazma v 10. týždni

rybkastastia
7. jan 2021

Ahojte maminky, som v 10tt tehotenstva a moja lekárka mi vravela že podľa výsledkov keby nie som imuna na toxoplazmu , viem že by som nemala chytať mačky, nejesť zle spracované mäso alebo surové mäso vajíčka ale ona mi zakázala jesť surovú zeleninu a ovocie 🤔 keď som sa opýtala či to myslí vážne že ani ovocie tak sa zamyslela a povedala no že teda ovocie áno ale dobre umyté a keď sa dá ošúpať , lenže mne to teraz vŕta hlavou a už týždeň s tým zápasim že čo si dať do úst a čo nie , mali ste s tým skúsenosti ?? Alebo ako sa chránite proti toxoplazma naozaj stačí iba dobre umývať ??? Nerada by som pripravila bábo o vitamíny tým že vylúčime zo stravy ovocie 🙈🙈🙈

anabell1985
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
bambulienka25
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
bambulienka25
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
sofiapp
7. jan 2021

@rybkastastia s mačkami to nič nemá pokiaľ sa človek nedostane do priameho kontaktu s mačacími výkalmi - to znamená že by sa ti museli dostať do úst. Inak ho môžu roznášať mačence prvé týždne života a potom to zaniká (aj to len keď to nie je čistý chov s PP) Primitívny výmysel ktorý ktovie ako vznikol a veria tomu všetky mamičky.
Toxoplazmu mala moja mamina a nakazila sa zo zeleniny z obchodu. - nejeden lekár potvrdil, že zo zeme a zle umytého ovocia/zeleniny sa vieš nakaziť. Tak to radšej poriadne umyť pred konzumáciou a žiadny stres.

rybkastastia
autor
7. jan 2021

@anabell1985 ja neviem tiež mi to prišlo blbost veď toxoplazmu spôsobujú mačky ak viem dobre , ešte som sa to pre istoty pýtala aj mojej mamy ona je zdravotná sestra a tiež sa čudovala že mi to zakázala 🙄🙄🙄

rybkastastia
autor
7. jan 2021

@sofiapp aha to je zvláštne všetci tvrdia že tehotné nesmú hladkať macky hahah nie že by som nejakú vlastnila alebo mala v okolí my žijeme v bytovke a čo sa týka ovocia a zeleniny to som prvý krát od nej počula preto ten stres ale ak pomôže že to len umyjem tak som kludnejsia , dá sa teda povedať že toxoplazma je len na povrchu že sa nedostane do vnútra ovocia zeleniny ???

miro1360
7. jan 2021

ide o tie mačacie výkaly mačiek žijúcich vonku, tie výkaly sú často infekčné, mačky to zahrabávajú do mäkkej pôdy kde sa pestuje zelenina, ovocie (jahody), a tie výkaly sú infekčné 2 roky tak sa môžu ľahko dostať do organizmu, infekčné sú aj odkryté detské pieskoviská
toxoplazmoza sa zničí prevarením zeleniny, sterilizáciou ovocia .... ovocie ako sú jablká zo stromov, slivky, banány - takých sa to netýka, len tie ktoré sú blízko tej obrábanej pôdy

grilazka
7. jan 2021

@rybkastastia Ja som mala toxoplazmozu,ale uz len protilatky mi zistila Dr.ked som bola tehotna. Ale neviem ani kde by som sa nakazila,kedze nemame macky.A ovocie a zeleninu riadne umývam, mäso riadne tepelne upravím. Ved mne sa smeju uz,ze som moc cistotna a aj tak som ju dostala. A neviem z coho 🤷

rybkastastia
autor
7. jan 2021

@grilazka ouu a aj si dostávala nejaké lieky ??? Dúfam že všetko dobre dopadlo , mňa to dosť desí zeby som to chytila čítala som na internete že to má veľmi zlý dopad na bábo :(

83lenka83
7. jan 2021

@rybkastastia jedna kamoška dostala toxoplazmozu z toho, ze v brane sem tam prespavala nejaka tulava mačka a ona upratovala vchod, od inakadial to vraj dostať nemohla a dalsia kamoska sa nakazila v tehotenstve a podstupila upt , bala sa, ze by mala postihnute dieta, ona si myslela, ze sa nakazila zo zeleniny, ktoru su doniesla zo zahrady.

rybkastastia
autor
7. jan 2021

@miro1360 aha tak to som rada , trochu mi aj odľahlo musím sa priznať že si môžem dať to čo mám rada , ja sa snažím umývať ovocie v teplej vode a trochu octom aspoň tak mi to odporučila lekárka 🙂

grilazka
7. jan 2021

@rybkastastia Vsetko ok,ziadne lieky som nedostala,kedze som mala uz v tele protilátky,teda som toxoplazmozu uz niekedy prekonala. Dr.mi povedala,ze by som ju uz nemala dostať. A babo sa narodilo zdravé 😍🤗

rybkastastia
autor
7. jan 2021

@83lenka83 tak my tu našťastie v okolí nemáme žiadne mačičky ani v našom bloku žiadna nie je a zeleninu ovocie kupujeme v obchode, tak dúfam že sa nenakazim 🙏🙏🙏

rybkastastia
autor
7. jan 2021

@grilazka chvála Bohu tak to som rada že to dobre dopadlo 🤗🤗🤗

sofiapp
7. jan 2021

@rybkastastia pozri si aj ostatné diskusie ohľadom toxo, každý píše skôr o tej zelenine a ovocí :/

sofiapp
7. jan 2021

@rybkastastia a áno, pokiaľ dobre viem tak vnútri nie je nic.. teda len na koži ovocia alebo zeleninu

miro1360
7. jan 2021

@rybkastastia Tá toxoplazmóza je všade, toľko mačiek v okolí ako nikdy doteraz, ľudia to tu všade vonku kŕmia ako šialení (čest tým, ktorí majú mačky iba vo vnútri) :D

rybkastastia
autor
7. jan 2021

@sofiapp aha tak ja som to tu predtým listovala ale o toxoplazme som nevidela diskusiu možno už to bolo dávno ... Aha tak to som kludnejsia ďakujem za odpovede 🤗🤗🤗🤗

rybkastastia
autor
7. jan 2021

@miro1360 to fakt ??? Čo sa premnožili ??? Tak my sme momentálne v zahraničí a tu som ešte zatiaľ nevidela pobehovať mačky po ulici 😁každý si tu svoju mačku stráži hahaha 😁😁😁

nela6
7. jan 2021

@anabell1985 treeba si precitat zdroje nakazy, doktorka jej správne povedala

nela6
7. jan 2021

@rybkastastia nie len macky, aj holuby, kamos sa nakazil z vykalov zo zábradlia na balkonr

nela6
7. jan 2021

@rybkastastia mimochodom, zle umyta zelenina prenesie aj salmonelu

amelie2017
7. jan 2021

Ano, zo zle umyteho salatu alebo paradajky to dostanes skor ako z masa. Ale tak zase netreba sa stresovat kvoli vsetkemu.

miro1360
8. jan 2021

@sofiapp Jediný a konečný hostiteľ toxoplazmózy na slovensku je mačka, v ktorej sa tento parazit dokáže množiť. Nedokáže sa množiť v človeku, ani vo vtákoch, ani ježkoch, ani v myšiach. Nakaziť sa však môže každý (vrátane tých vtákov, myší, sliepky, prasa - v tých sa však nič nemnoží, len sú nakazení a čaká sa, kým takto nakazené mäso skonzumuje iná mačka, v ktorej sa to znova rozmnoží a roznesie - čo sa aktívne deje). Jednoducho nakazí sa skoro každý, kto príde do styku s mačacím výkalom (či už priamo - neumyté ruky po práci v pôde, alebo konzumáciou tej surovej zeleniny a podobne) alebo nakazeným mäsom, ktoré neprešlo dobrou tepelnou úpravou.
Jediná dobrá správa je, že kto sa tým už raz nakazil tak sa znova nenakazí :D

andreatytler
8. jan 2021

@rybkastastia Aj ovocie a zelenina z obchodu moze byt nakazena. Ja som vsetku zeleninu a ovocie umyvala kefkou na riad. Taku co som nemohla umyt ako salaty a maliny som nejedla..... salaty aj koli salmonele.
Napriklad aj pomaranc som umyla pred tym ako som ho osupala.

doda26
8. jan 2021

ja napriklad mam protilatky na toxoplazmozu a mne zas vrtalo v hlave ze ako som sa mohla nakazit...macky nemame, surove maso nedam do ust ani keby mi za to zaplatili (tazko do seba dostanem aj uvarene) takze tiez mi z toho vyplyva ze asi z tej zle umytej zeleniny a ovocia 🤷🏼‍♀️ a ked si spomeniem na casy ked som bola mala, tak u babky, u dedka bolo bezne ze sa jedlo ovocie priamo zo stromov, z krikov a neriesilo sa, ci je to umyte ci nie...takze podla mojho nazoru, ak si aj kupis ovocicko, ktore sa nesupe napr jablko tak si ho poriadne poumyvaj horucou vodou z kohutika a malo by to byt v poriadku 😊

petkasaurus
8. jan 2021

Z holubov neviem.. Toto som sa pytala veterinara a on ze nie, to by musel byt holub/hocijaky vtak cielovy hostitel alebo by som ho musela zjest, nie z vykalov.. Kedze mam doma operenych milacikov, tak som sa zaujimala.. Aj zo zajacov moze byt

petkasaurus
8. jan 2021

@miro1360 presne, az teraz po refreshovani citam tvoj prispevok

anabell1985
Odpoveď bola odstránená
Zobraz

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre