Zeny mam otazku..v 12 tyzdni idem na kontrolu ku gynekologicke a ta mi spominala nejake testy z krvi co robia rozne syndromy a choroby ci co..posiela sa to do blavy...len ze to stoji od 300 eur do 900..su nutne tie testy? Davali ste si to robit? Dakujem
Tie specialne testy sa robia len ak ti v tom 12-13 tyzdni vyjdu zle vysledky .. a je to ofc na tvoje poziadanie (ci si ochotna zaplatit za tie speci testy).. nerobi sa to automaticky 🙂 pokial mas vysledky dobre z tych zakladnych testov tak nie je dovod si robit specialne vysetrenia 🙂
A neviem co je na tom dat utratit... ist na potrat... ak ma dieta byt retardovane uz od narodenia.... nepochopim ludi co si takto dokazu nechat dieta a byt az tak sebecki "len preto ze oni potrebuju zivu babiku mat pri sebe" a pritom znicia zivot dietatu a aj sebe a blizkemu okoliu ... ;)
Nemaj strach, verim ze vysledky budes mat super a nebudes musiet sa zamyslat ci bude mat tvoje dietatko nejaku vadu :P
Asi hovorila o Trisomy testoch, ceny su od 350 do 590€. https://trisomytest.sk/ Robia sa z DNA dietata ktore sa nachadza v tvojej krvi, dozvies sa z neho aj pohlavie.
My sme si ich dali urobit zaroven s triple testom co sa robi kazdej zene, aby sme mali lepsi obraz o tom ako sa vyvija. Tie triple testy niekedy vyjdu zbytocne zle a ja som sa potrebovala vyhnut akemukolvek stresu.
Odporucaju sa hlavne vtedy ked tie triple test vysledky (down, razstep) niesu dobre a nechces ist na amniocentezu.
Nie, nešla by som len tak pre nič za nič. Iba ak by nejaké vysetrenie nedopadlo dobre.... Odporúčam a je bežnou praxou kvalitný kombinovaný screening. A to odber krvi v 12tt a v 16tt a kvalitné sono v 12tt. Na Sone sa dôkladne pozerajú všetky markery ako sú rázštepy, prítomnosť nosovej kostičky a ďalšie, ktoré by mohli signalizovať nejaký syndróm. Toto sono lekár následne vyhodnotí s tými odbermi krvi, ktoré sa inak nazývajú Triple testy a žiaľ tieto častokrát vychádzajú aj falošne pozitívne. Preto uprieť sa len na túto metódu nie je vhodné. Najlepšie je preto nechať si urobiť kvalitný ultrazvuk u odborníka. Ja som mala toto všetko zadarmo ale niektorí lekári nie su vybavení a na sono sa musíš objednať inde a stoji 40-100 eur. Do toho by som určite investovala. Ak by mne sono vyšlo zle, oslovila by som ďalšieho odborníka a uz by som zvazila aj tie platené testy, ktoré ti ponúka teraz tvoja lekárka. Volajú sa trisomy testy alebo nifty testy.
Ak si chceš bábätko nechať aj choré, je dobré jeho zdravotný stav poznať a vedieť sa pripraviť na to, aby sa mu hneď po pôrode vedelo pomôcť. A ak si to nevieš predstaviť ci nechceš, vieš sa potom zariadiť. Ak by di si zvolila druhu možnosť, čiže tehotenstvo ukončiť, budeš musieť podstúpiť amniocentezu, ktorá postihnutie bábätká potvrdí.
@cyberk suuuuper dakujem za vysvetlenie..cize pockam si na tie zakladne testy ako vydu..tiez mi to prislo zatial zbytocne ale uvidim podla vysledkov..aj ja sa modlim nech je vsetko ok 🙏🙏🙏❤
@emalka ano presne o tych vravela😊 aha cize jedine z tych trisomi testoch mi vedia povedat teraz pohlavie co? A tie triple testy to su tie zakladne? A k nim sa robia tieto trisomi? Ty si to mala?
@konikkon uz chapem..no ja idem utorok na poradnu kde mi maju brat krv asi na tie triple testy..no a stvrtok idem na ultrazvuk k odbornikovi..a potom vlastne daju sa dokopy tieto vysledky. A na zaklade toho este si mozem dodatocne urobit tie trisomy testy hej?
Co sa tyka pohlavia tak ano, to ti povie jedine Trisomy test alebo potom pockat na sono. Pohlavie ti najskor oznamia az po 12tt, aj keby to mali vo vysledkoch skor, je to tak na Slovensku dane zo zakona. Tento test sa da robit najskor v 10tt, ale odporuca sa pockat aspon do 11tt aby bolo v krvi dost DNA (za opakovane odbery sa neplati, ak by ich bolo treba, niekedy sa stane).
S tymi triple testami je to presne ako pise @konikkon. Vysledky sa vyhodnocuju spolu s vysledkami zo sona v 12tt. V tych triple testoch ti ale nevyjde ze pozitivn/negativ, ale vychadza ti pravdepodobnost poruchy, kedze sa tam vyhodnocuju vysledky z krvi, tvoj vek, gestacny tyzden a este tusim nieco ine. Takze vysledok bude ze napriklad je tam pravdepodobnost 1:100 ze ma dieta Downov syndrom, cize zo 100 tehotenstiev s takymito istymi parametrami sa jedno dieta narodilo s Downom. Vtedy sa pozrie na vysledky zo sona a ak su dobre, tak nemusis robit nic dalsie. Ak su aj tie take neiste, tak mozes ist na podrobnejsie sono k nejakemu odbornikovi. A uvidi sa podla toho sona. Ak je vsetko ok, tak je to ok.
Ak by bola ta pravdepodobnost vyssia, napr. 1:10, a aj sono vyjde nerozhodne, napr. hranicne hodnoty prejasnenia sije a pod. tak sa vtedy odporuca ist na odber plodovej vody ktora to na 100% potvrdi alebo vyvrati. Ta ma so sebou ale vysoke riziko potratu, takze ako alternativa sa da zvolit tento Trisomy test.
My sme si dali urobit Trisomy complete v cca 11tt z vlastnej iniciativy, pretoze toto tehotenstvo je obrovske prekvapenie po dlhorocnej neplodnosti a chceli sme byt co najviac informovani. Mali sme nasetrene na geneticke testy pre oboch, tak sme sa rozhodli tie peniaze minut takto. A nelutujem vobec, vsetko je v poriadku ale bola som rada ze som mala podrobne vysledky. Ak by neboli, tak by som bola vdacna za podrobne vysledky a moznost sa pripravit na zivot po porode.
@emalka jeeeeeej velmi pekne dakujem za podrobne vysvetlenie..bo som vobec nevedela...uz to chapem..najskor si dam zaklad z krvi,sono u gynekologicky a o dva dni idem este na ultrazvuk k odbornikovi a po tomto vsetkom sa rozhodneme ci su potrebne trisomy testy 😘
Nedávali sme robiť, keďže naše dieťa sme chceli také, aké je, nešla by som na potrat nech by vyšlo čokoľvek. Robili sme ale kvalitné sono, aby sme boli pripravení, ak by bolo treba niečo riešiť hneď po pôrode. Pokojné tehotenstvo ti prajem🙂
@any_soj Dakujem 🙂 Zakon pohladam, popravde neviem presne ktory to je, prvykrat som sa o nom dozvedela ked sme riesili IVF a geneticky rozbor embryi, na Slovensku sa neoznamuje pohlavie hoci je to zistitelne. Tiez ked sme si dali robit ten trisomy test tak nam tiez doktor dal vysledky az po 12tt.
Ak si dobre pamatam tak je to preto aby sa ludia nerozhodovali podla pohlavia ci si nechaju dieta.
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?
Nie nedávala som … prve dieta som rodila keď som mala 24… keby ti povedali že bude mat nejaku vadu, das si ho vziať ? Či kvôli čomu by si si mala dávať robiť testy ? 🙂
Prajem príjemný a pokojný zvyšok tehotenstva 🙂