Tehu cukrovka, ako dosiahnut idealnu hodnotu na lačno

23. jan 2023

Ahojte,
prosim vas ženy, ktore ste mali/ mate tehu cukrovku, podarilo sa vam niekedy mat tú najnižšiu idealnu hodnotu na lačno?
Ja som začala pred tyždnom a zatial sa mi to nepodarilo este. Ranajky si rozlozim vzdy na 2x, o dve hodiny si dam trichu ovocia/ jogurtu/ oriesky/ zeleninu/ niekedy domaci kolač ( cukor polovicna davka) - vzdy len jedno z toho.
O dve hodiny neskor obed a tiez len mensie porcie na 2x
potom lahky olovrant. Vecera je buď polievka a neskor mozarela s uhorkou/ rajcinou. Niekedy mäso so salatom a mini prilohou - maly zemiak, 2 lyžice ryže ci cestoviny.
Ta neskorsia vecera je vzdy lahka - jogurt, zakysanka, tvaroh a podobne, obcas pol krajca chleba so sunkou/ syrom kusok zeleniny.
Prosim vas, ake hodnoty ste mavali aj pocas dna?
Ja testujem vzdy pred a hodinu po jedle 3x denne, niekedy aj pred spanim (7x).
Dakujem vam velmi pekne za vsetky vase skusenosti a prajem pekny deň/ večer 🙂
K diabetologovi idem zajtra, len každy ma trochu iny nazor. Pri prvom tehu som si mala merať len 4x denne - na lačno, po ranajkach a dve hodiny po o ede a vecery, co je v podstate nedostačujúce.

autor
23. jan 2023

Ahoj
v nadpise oprava - dosiahnuť

pondelok01
23. jan 2023

Je mozne, ze ak mas nalacno zle hodnoty, budes potrebovat lieky alebo inzulin, hodnota na lacno sa tazko ovplyvnuje stravou. Aj tu prvu rannu hodnotu mas vysoku?

autor
23. jan 2023

@pondelok01 ahoj,
na lacno som najnizsiu hodnotu 87 ( ma byt udajne 70-91) najvissiu 98 a pocas dna 130 po jedle ( ma byt po 140).
Vacsinou sa mi dari udrzat hodnoty po jedle do 110, skor do 100.
Ranajkujem uz okolo 5:15-6:00 🙂 synator je ranostaj.
Testovali ma uz v 17 tyzdni, kedze v druhom tehu testuju skor, pokial bola cukrovka aj v prvom.
Horsie to asi bude potom, ked aj dieta zacne produkovat inzulin. A rada by som si udrzala dobre hodnoty aj potom.

bluemoon24
23. jan 2023

Cim se proboha meris? Takove hodnoty vidim poprve v zivote. Vis, ze bys nemela zadny cukr ze? To “polovina davky cukru” nemyslis vazne ze ne?
Jinak ovlivnit lacnou je nejhorsi. Musis zkouset - druha vecere zadne sacharidy nebo malo sacharidu, jenom mleko nebo treba jenom orechy + syr. Celodenni strava + 2 vecere ovlivnuje lacnou asi nejvice. Ale pokud se ti nepodari vylepsit lacnou stravou, tak prejdes na medikaci - coz neni nic hrozneho 🙂

pondelok01
23. jan 2023

@bluemoon24 v zahranici pouzivaju inu mernu jednotku. 90 v autorkinom pripade znamena 5, 100 je 5,6, to nie su take zle hodnoty. Mne kazali mat nalacno do 5,5, inak mam kontaktovat doktora.

yanni
23. jan 2023

to tam chces znizovat? Hodnota na lacno do 90 je uplne v pohodě. Ja som mala tehu cukr. a mne diabetologicka povedala, hodnota nad 90 tri dni po sebe, smola, musíš pichat inzulin az do konca tehu. Zial hodnotu nalacno nemas velmi ako stravou ovplyvnit, len na večeru vela nejest.

autor
24. jan 2023

@yanni
ahoj, praveze v prvom tehu som musela jest este okolo 22:00 nieco male, polku krajca chleba so syrom. Pokial som jedla vecer trebars rybu a zeleninu okolo 19:00, mala som rano vysoky cukor. Ak som potom neskor zjedla nieco male ( jasne ziadne ovocie, ci cukor), rano som mala hodnoty nizsie.
Preto sa mi to tazko odhaduje a pytam sa na vase skusenosti 🙂 Dakujem ti za odpoved.

yanni
24. jan 2023

Po 18stej nejem nic. Mame to tak zauzivane, ci pred tehu, ci v tehu a ani teraz roky po tehu. Ja som mala cukrovku len v poslednom tehu. Ja som skor mala vyssiu hodnotu rano, ked sme niekde bolo neskoro na veceri atd. Ono to treba odsledovat. Ale pokym ti hodnota nalacno nevyskoci nad 90, tak je to ok. Kde zijes, ked merias v mg/dl?

yanni
24. jan 2023

@bluemoon24 no cuduj sa. Vzdy je nieco, co vidis po prvy krat. Ono vo vychodnom svete sa väcsinou meria v mol, zapad meria v mg ale to si vies aj sama prepocitat. To ze by nemala ZIADNY cukor je mytus. Zalezi aky cukor. Tiez ZIADNE sacharidy je tiez hlupost. Ona urcite dostala istrukcie a ostatok si musis odsledovat. Vzdy zalezi aky a kolko cukru, a ake a kolko uhlohydrarov.

autor
24. jan 2023

@yanni
ahoj, zijem v Rakusku. Vyskusam to este nejest po 18:00 🙂 Niekedy sa zobudim o jednej a mam hrozny hlad, tak to riesim vacsinou trochou uhorky alebo zakysankou. Dakujem.

autor
24. jan 2023

@bluemoon24
ahoj 🙂 tieti vyssie hodnoty treba vydelit 18tkou a dostanes tie nizsie hodnoty, ktorymi sa meria napr na SK.
Jedlo si rozdelujem, takze preto dvoje ranajky, obedy, vecere 🙂 A veru nie su drevorubacske ako to mohlo vyzniet 😁. Sacharidy sa mozu aj na vecer, samozrejme zalezi kolko a ake. Ja zjem pol tenkeho krajca chleba so syrom, napr., takze minimum. Nemala by som problem vyradit sacharidy ale nie je to vhodne po odporuceni lekarky.
Skor by som chcela vediet, ci sa niekomu podarilo dosiahnut na lacno i pocas dna pred a po jedle nizsie hodnoty.
Zatial dieta samo este inzulin neprodukuje, preto pisem uz teraz. Viacero skusenosti od viacerych zien by mi mohlo pomoct 🙂. Dakujem za odpoved.

autor
24. jan 2023

@bluemoon24
inak este k tej polovicnej davke cukru - myslim to vazne. Mozem dokonca aj tortu a kolac podla diabetologa. Ten cukor sa vola Zuka, a dam do do kolaca ked peciem obcas. Muku „riedim“ s mandlovou. Takze to nie su typicke kolace s takmer pol kilom cukru. Su to tie zdrave verzie, nad ktorymi by zdravy clovek pokrcil akurat tak nosom 😁.

bluemoon24
24. jan 2023

@yanni aspon jsem se neco noveho priucila. Zadny pridany cukr podle me mytus neni. Samozrejme cukr z ovoce nebo z mlecnych vyrobku je ok. Zadne sacharidy jsem myslela, ze ma zkusit druhou veceri bez sacharidu, nekomu pomaha si dat treba orechy nebo kousek syra. Sacharidy pres den jsou samozrejme potreba.

bluemoon24
24. jan 2023

Takove hodnoty jsem videla poprve, proto me to prekvapilo 🙂. Ja jsem si myslela, ze misto 500g cukr krystal, das treba 250g, proto ta otazka. Ja uz se tady totiz nedivim nicemu, v jine diskuzi jsem cetla, ze sladke pecivo je uplne ok, takze tak. Zkus ti tipy, co jsem ti dala vyse. A mrkni na ig profil “mama_s_cukrovkou” ma tam tipy na ovlivneni lacne 🙂. Hodne stesti!

darkswan
24. jan 2023

mna testovali uz v 12tt kvoli predchadzajucemu tehu, meriam si 4x denne, kde si prisla na to, ze je to nedostacujuce? ja som mala problem s glykemiou nalacno, mam na to lieky a upravilo sa to s tym, ze si davam pozor na stravu

yanni
24. jan 2023

Mne dr. povedala, ze sa nemame snazit tie hodnoty silou mocou znizit na minimalnu hranicu. Pokial sa pohybuju v tom rozpäti, netřeba riesit.

evka64
24. jan 2023

Testovat sa ma 2-2,5 hod. po jedle. Hodina je velmi skoro.

simonecka008
24. jan 2023

@evka64 2,5hodiny je uz neskoro ... vsade pisu 2 hodiny po jedle

darkswan
24. jan 2023

@simonecka008 ja mam dokonca 1.5 hodiny po

bluemoon24
24. jan 2023

@evka64 testuje se hodinu od prvniho sousta. 2-2,5h po jidle uz nenameris skoro nic.

evka64
24. jan 2023

@simonecka008 napisala som 2-2,5 hodiny po jedle

evka64
24. jan 2023

@bluemoon24 hodina je malo, za tu hodinu sa akurat stihne vstrebat cukor do krvi a je najvyssi, po 2-2,5 hodinach sa hladina gkykemie vyrovnava.

simonecka008
24. jan 2023

@evka64 ja som pochopila len vy asi nie.. 2,5hodiny po jedle sa uz nemeria ... aj normalni diabetici si meraju 2hodiny po jedle.. mam tehotensku cukrovku viem o com hovorim...

evka64
24. jan 2023

@simonecka008 nebudeme sa natahovat na pol hodine...ja mam dceru s diabetom typu 1....takze to, ze ty mas tehotensku cukrovku, neznamena, ze o tom vies vsetko...ja bohuzial viem, zijeme s tym uz roky.

bluemoon24
24. jan 2023

@evka64 bohuzel cukr se pri DM1 a GDM meri uplne jinak. Pri GDM by nemela hodnota presahnout 7,8mmol/l - pokud presahne, zacne inzulin produkovat plod svoji slinivkou a to je spatne. Vetsina potravin schvalenych pri GDM vyplavi maximum prave po 1h od konzumace a proto se meri hodinu od prvniho sousta. Spravne jsi napsala, ze po hodine je cukr nejvyssi a ten se prave pri GDM musi zmerit. Pokud ma zena vysoke hodnoty - dite je zaplaveno cukrem a je vetsi, musi zacit produkovat inzulin - a po porodu mu cukr chybi (logicky bylo na nej zvykle) a upada do hypoglykemie. Verim, ze o DM1 vis uplne vsechno, bohuzel u GDM jde o uplne jiny princip.

evka64
24. jan 2023

@bluemoon24 okii, tak beriem spat...myslela som, ze princip je podobny.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre