Tehu cukrovka

19. máj 2024

Ahojte prosím vás , zistili mi gestacny diabetes. Bola som aj u diabetológa, je to super doktor ale má toho neúnosné veľa a ja som skrátka nechcela zdržiavať svojimi otázkami, myslela som si že všetko nájdem na nete. Ale prdlajz. Ja asi moc nechápem princípu tej cukrovky a neviem nikde nájsť nejaký ťahák ako to celé uchopiť . Meriam si glykémiu z prsta klasický nalačno a pred jedlom a 2 hod po jedle. Keď som mala dni kedy som si nedala naozaj nič sladké , následný deň rannú glykémiu som mala niekedy aj 6. Naopak keď som si sladké niečo dala , napríklad mliečnu ryžu, nanuk ...tak som mala ráno glykémiu 4-4,3 Max... Tak isto ráno som si zmerala , mala som dobrú glykémiu 4,2..v ten deň som išla na kontrolu, kde mi pichla sestrička len do prsta a ona namerala 6,4...stále som bola nalačno ..ja to nechápem nejak ako môže byť rozdiel taký veľký , v jedno ráno kedy som stále nič nezjedla... Veď cukor by mal aktivitou a podobne klesať nie ? Tak isto hodnoty 2 hod. Po jedle mávam tak 4,5, Max 5,5... Ale o hodinu na toto meranie už mám zas 6 napríklad, 6,5... Snažím sa jesť malo, aby som to nemala vysoké ale som stále hladná ... Máte pre mňa nejakú radu, kľudne aj článok alebo kde hľadať niečo viac lebo ja sa v každom článku dozviem iba to že treba jesť meale porcie 5 krát dene a obmedziť jednoduché cukry a také tie klasiky, ale teda mne z tohto vôbec nieje jasne že ako sa stravovať a ak robím chybu netuším kde ... Sestrička mi tiež hovorila že by som nemala jesť ovocie na raňajky ale ja som práveže čítala že na raňajky je to ok , len nech to k večeru nejem a Max 1-2 kúsky ovocia za deň ... No a bábo raď...🤦🤷

svetlonos
19. máj 2024

ahoj napis spravu ak chces🙂

maris5
19. máj 2024

Obmedzit hlavne cukor, prilohy a chlieb. K jedlu pridaj zeleninu, aby si sa zasytila. Pozor na mrkvu a paradajky, tie v obmedzenom mnozstve. Najdi si zoznam potravin aky maju glykemicky index. Nemozes hladovat, babatko bude male. Daj si aj druhu veceru, kusok sunky napr. ranny cukor bude lepsi akoby si nejedla vobec.
A tie cisielka nech ta tolko nestresuju. Hodnoty su dobre. Stres a choroba zhorsuju glykemie.

bluemoon24
19. máj 2024

Info najdes www.tehotenskacukrovka.cz. V principu funguje tehotenska cukrovka takto: vlivem tehotenstvi u nekterych zen dochazi ke snizeni produkce inzulinu a cukr se nestaci vstrebat z krve tak rychle - a tady dochazi k problemu, inzulin, ktery nevyprodukujes ty musi vyrobit dite. Pokud je cukrovka nekompenzovana (dietou, leky, inzulinem), tak po porodu dochazi k hypoglykemii u ditete - vytvari nadbytecny inzulin a zaroven ma vyssi porodni hnotnost.
Spravne bys mela jit 5-6x denne s intervaly mezi jidly 2-2,5h. Merit by ses mela hodinu od prvniho sousta s hodnout do 7,8mmmol/l a to z duvodu, ze povolene potraviny maji nejvyssi hodnotu glykemie prave hodinu po jidle.
Ovoce bys mela jist na dopoledni svacinu, ne na snidani a ne odpoledne a mela bys k nemu pridat bilkoviny a tuky.
Ranni glykemie se ovlivnuje nejhure - odrazi celodenni stravovani, to co snis jako posledni, atd. Je treba zkouset ruzne kombinace, pokud se ti ji nepodari dostat pod kontrolu, bude nasledovat medikace. A ver mi, je mnohem lepsi medikace nez stale vysoka lacna 🙂. Kdybys mela jakekoliv otazky, klidne mi napis i do zprav 🙂.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre