Tehotná u zubára

evica17
27. sep 2021

Ahojte, ako to mate/ ste mali ked ste ako tehotne chodili k zubarovi ? Davali vam normalnu anestezu ako mimo tehotenstva, alebo tu slabsiu (pre srdciarov) ?
Ja som chodila do pl v prvom tehotenstve, tam mi dali slabsiu, zakrok ani nedokoncili, nakolko to bolo boletsive a potom mi davali silnejsiu, kde som.uz.nic necitila.
A teraz som znova tehotna, mam inu zubarku, a ta mi dava tu slabsiu, a je to pre mna moc bolestive aj napriek anesteze. A teraz rozmyslam, ci je lepsie pockat po tehu si nechat opravit zub kde je zapal s normalnou anestezou, alebo prezit tu neskutocnu bolest ( kde je strasny stres pre mna a isto aj pre babatko) . Silnejsiu anestezu, ktoru dava bezne zdravym.pacientom mi ona odmietla dat.

nikpa
27. sep 2021

@evica17 ja som chodila k zubarke ako na klavír pri oboch tehu, často mi dávala anestezu ale akú netuším, no nikdy mi nič nehovorila či silnejšiu alebo slabšiu. Že som tehotná samozrejme vedela. Ale raz mi dokonca chcela trhať zub, to asi neplánovala so slabšou anestézou. Skús sa opýtať gynekológa či tá silnejšia môže škodiť bábätku. Lebo čakať do pôrodu so zapalenym zubom asi nie je moc dobrý nápad.

uzivatelka1113
27. sep 2021

zápal v tele môže urobiť oveľa viac škody ako anestézia 🙄

evica17
autor
27. sep 2021

@nikpa tak ja v tom vidim rozdiel, ze pri slabsej aj kaz mam problem vydrzat a rychlo odtrpnu usta a pri silnej sa mi moze sparat v kanalikoch a nic necitim a strpnute mam aj par hodin po tom.
A sama to aj dnes povedala, ze anestezia bez adrenalinu, to je ta pre srdciarov slabsia.
Gyn mi povedal ze je to v pohode, ze to sa k babu ani nedostane. Len jej to vysvetlit neviem a ani na vlastne riziko mi to nechce dat.

dejna_
27. sep 2021

@evica17 ja som tiež chodila zubárke počas tehotenstva ako na klavír ale vždy som to vŕtanie vydržala bez anestézy 🤔 neviem.asi som divná v tomto 🙈 ale povedala že keď treba dáme ale nikdy nebolo treba ..len teda ja som nešla nikdy už s boľavým zubom a to je možno rozdiel

ivka21
27. sep 2021

Záleží ako to máš ja mam jeden zub súci na resekciu a v pohode som prežila aj tehotenstvo snim neboli ma tak, plánujem si ho dat zrobiť keď dokojim. Ale ak máš opuch a zápal to by som riešila lebo môžeš chytiť na ostatné zuby.

evica17
autor
27. sep 2021

@uzivatelka1113 to viem. A toto je uz dost bolestivy zub. V pl som im povedala pri prvom tehu, ze ani usta neotvorim pri slabej anesteze, dali normalnu. Teraz vsak nechcem byt na paralene do.konca tehu, co ma to tak boli, tak neviem co robit.

maminkadeticiek
27. sep 2021

Ja som s prichodom tehotenstva rozhodla nedavat si anestezu aj ked aom.pocula ze sa moze.Proste sme s neakutnymi zakrokmi pockali po tehotenstve

nikpa
27. sep 2021

@evica17 podľa toho čo píšeš som určite mávala tu silnejšiu anestézu lebo ja som tam chodila s bolesťami a rypala sa mi v tom poriadne. A tiež mi gynekológ povedal, že anesteza u zubára sa môže, aká už nerozoberal. No a keď máš zapáleny zub a ona ťa chce nechať tak do pôrodu, išla by som inde, kde mi to spravia. Veď bolestivý zápal skôr ublíži ako tá anesteza.

evica17
autor
27. sep 2021

@nikpa ona mi to psravi, ale s tou slabsou, co je pre mna nemuslitelne, bolestive, stresujuce. Ale inu zubarku si hladat nechcem. Tato mimo tehu bolakvalitna, nie az taka draha na nase pomery.
Este ju skusim dako presvedcit, ci sa to neda

caroline11
27. sep 2021

@evica17 určite zápal riešiť , môže sa ti preniesť do obličiek alebo srdca . Tiež mi ako tehotnej dávali anestézu u zubára , nikdy sa nepýtala či slabšiu alebo silnejšiu a vedela, ze som tehotná , takze asi to tak bábätku neublíži , ale zápal môže napáchať dosť veľa

euka210
27. sep 2021

@evica17 mne pichala injekciu len pri trhani 8ciek. Ale je to predsa lokalne, takze ako vravi gyn...k babu to nedojde, na neho to nema vplyv.

kiki68
27. sep 2021

Zmenila by som zubara, radsej anesteza ako zapal v tele. Robili mi zuby v tehu 3x myslim a vsetko planovane s anestezou. Je to lokalne a k dietatu ide minimum

la3na
27. sep 2021

Je to pre teba určite ťažké rozhodovanie. Poviem ti svoju skúsenosť. Pri vŕtaní som si nikdy anestézu nedávala a teda ani v tehotenstve. Čo čert nechcel, ošetrený zub začal pobolievať a môj zubár na dovolenke. Bola som už v termíne a nechcela som u
ani Paralen ( neužívam ho bežne, nakoniec som si dala )ale bolesť sa vystupňovala, nemohla som už poriadne spať, Paralen nezaberal. Ale hrala som hrdinku že počkám kým doktor dojde z dovolenky že veď ja dobre znášam bolesť, to dám. Uhm...
Do toho kontrakcie 👍 a prisahám že na nič iné som nemyslela iba na zub 😁. Pred pôrodom som si ešte sadla do kresla zubárovi. Celé toto moje zbytočné strečkovanie ma stálo veľa síl a prvú pôrodnú dobu natiahlo na "úžasných" 25hodín...
Takže za mňa - ak gynekológ nevidí prekážku, choď do toho aj keby si mala zubárku meniť. Nestojí ti za to čakať a riskovať prípadné komplikácie v nevhodnú dobu.

evica17
autor
27. sep 2021

@la3na fuch. Tak dakujem za skusenost. Myslim ze to mam podobne, paralen si teraz davam a nic moc teda, boli to najviac ked som lezim alebo sa niekde ponahlam a rozpumpujem krv. Asi daco vymyslim, pojdem do pl, aj napriek karantene.

diewcatqoo
28. sep 2021

@evica17 ahoj, ak ta to boli, normalne si daj zub osetrit. Bola som u zubara ako tehotna, mala som lokalnu anesteziu a vsetko ok. Dokonca uplne na zaciatku, ked som este nevedela o tehotenstve, som bola aj na RTG.
S bolavym zubom dlho nevydrzis, bude sa to stupnovat. Ako radia baby vyssie, zapal v tele moze narobit problemy, takze radsej ho ries. Neboj, k babu sa anestezia nedostane.

tatianna9
30. sep 2021

@evica17 ahoj som sestrička u zubára...
Zápal nieje dobrý v tehotenstve ale ani bežne. Škodí imunitnemu systému , ale ako vie Dr. že je tam zapal? Robila rtg. či tipla na základe bolesti? Anestezia mepivakain sa dáva tehu neprechadza cez placentu a áno jej účinok je akoby miernejší. Ak máš zápal pod zúbkom aj bežna ,,silná'' anestéza ti zaberie horšie. Sú ale možnosti liečby zubku kedy ti uĺavia od bolesti a zubok sa dokončí po pôrode, ale neviem co je konkretne za diagnózu 🙂

evica17
autor
30. sep 2021

@tatianna9 ahoj. No urcila to na zaklade bolesti, ze mna to bolelo najma ked som lezala, a sa mi odlomil kus zubu, cize ten kaz alebo co sa mi dostalndost do hlbky.
Bola som.aj na zubnej pohotovosti, a ta zubarka ho chcela vytrhnut hned, ze tehotna, ani atb nesmiem a ani nic. Ale nastastie jej to neslo.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre