Ahojte baby, no ako začať som 11+5tt a ako som bola 6.11. na poradni tak mi dala sestrička výsledky z krvi mám sa objednať na endokrinológiu prosím vás máte niektorá skúsenosť? Bojím sa aby bolo všetko v poriadku 🙏
Tiež mám tieto protilátky ale funkciu ŠŽ mám v poriadku a aj počas tehotenstva fungovala ako má.
@nevenka tak včera som sa bola osobne objednať na endokrinológii a sestrička mi zobrala krv a k dr idem 21.11. Ale podľa krvi mám zníženú činnosť tak mi predpísali lieky. Len sa bojím aby bolo bábätko v poriadku či som neprišla moc neskoro lebo už som 12tt +3 a čo som čítala tak že najdôležitejšie pre bábätko je prvý trimester
@jarka0 neboj sa, je to ok.
znizena funkcia sa ukaze casto prave v tehu a rozvija sa psotupne. v tehu je stitka viac vytazena a nestiha.
no znizena funkcia stitky funguje tak, ze ked stitka nestaci produktovat hormony, hypofyza ( v mozgu ) jej da instrukciu, ze ma produkovat viac hormonov. a to prostrednictvom hormonu TSH. cize tento hormon sa v krvi zvysi a netovri ho stitka, je to len taky poznavaci znak toho, ze nieci nie je ok. je to sposob regulacie cinnosti stitky.
stitka na to zareaguje a zacne uvolnovat rezervy. cize na zaciaktku, ked sa ukaze hypothyreoza ( znizena funkcia stitky ), hormony este nei su na tom tak vlemi zle. casto je hladina hormonov stitky este v norme. ked sa vycerpaju rezervy, v takom pripade uz dochadza k nedostatku hormonov.
na babatko to ma vplyv v pripade, ak to trva dlho a vysledky su zle. toto je rpoices, ktory prichadza postupne, snad len vynimocne to pride rychlo u tehuliek.
vacsina tehuliek na tom bola rovnako ako ty a deticky maju ok. dokonca na tom rovnako su aj tie, co uz pred tehu brali leiky na stitku, lebo v tehu treba lieky zvysit. tiez to chvilu trva, nez sa na endokrino dostanu.
@jarka0 dolezite je fT4, to bude vidiet hned. TSH je regulacny hormon hypofyzy, zvysuje sa, ked stitna zlaza nestiha, ale nemusi ist este o kriticky nedostatok volneho tyroxinu a teda dieta ma dost, ono si to z krvi vezme. Len Tebe zacina byt malo. Podla mna to bude okej, lieky treba zacat brat, ak Ti predpisali. Bude to v poriadku.
Ja napriklad som po druhom porode mala zvysenu cinnost, tak ma sledovali aj v tretom tehotenstve a tam som musela brat Euthyrox, paradoxne, ale tiez sa mi to objavilo az po prvom trimestri. Po porode zase zvysena cinnost. Tak ja to mam ako na hojdacke, ani vela, ani malo nie je dobre.
Ale kedze liecbu mas, tak je to ok, horsie je presne to, keby sa na to neprislo. Babatko si inak tusim od druheho trimestra uz aj same vytvara hormony, stitnu zlazu uz ma vyvinutu, presne tt neviem, ale podla mna to zeny vycerpa v tom prvom trimestri a potom uz im to hapruje a treba doplnat, ale babo je vacsinou v poriadku. Neboj nic...🤩
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?
No hlavne tam nevidim TSH a fT4, iba protilatky. Co mozes mat a ostatne moze byt v norme. Podla vsetkeho ide o autoimunitnu tyreoditidu, Hashimoto. Moze byt v latentnej forme aj niekolko rokov, desatroci. Tehotenstvo to bud zlepuje alebo zhorsuje. Ak bude vyssi TSH a nizsie fT4, daju Ti Euthyrox a vsetko bude okej. Ma to snad kazda druha zena v dnesnej dobe.