Tehotenstvo a RTG

barbora0308
18. okt 2021

Ahojte, asi 2 tyzdne ma brutalne bolia krize na lavej starne + cela lava cast panvy, lava strana zadka a trocha aj stehno. Ono som si myslela ze ma asi fuklo v krizoch (kedze mam zial furt problem s tym ze sa mi nieco "zasekava/zapaluje" aj ked si davam brutalny pozor). Ale minuly tyzden ma to zacalo boliet este viac aj napriek tomu, ze som si na to davala flektor naplast a pod. Okrem toho, ze ma to boli, tak pri pohybe lavou nohou mi tak puka v boku, je to strasne neprijemne, uz pomaly ani neobsedim :(. Zajtra sa uz chystám k lekarovi, no vcera som si robila tehotensky test a vysiel pozitivny! Aj ked sa strasne tesim lebo je to vytuzene babatko, tak sa bojim, co bude kedze takto mi rontgen zjavne nemozu spravit hlavne v driekovej/panvovej oblasti. Mate prosim baby nejake podobne skusenosti? Vedel vam lekar navrhnut nejake liecenie aj bez rontgenu? Dakujem!

asia83
18. okt 2021

@barbora0308 Nemám osobnú skúsenosť, ale je skvelé, že ste na tehotenstvo prišli pred možným röntgenom. Treba zájsť urýchlene ku doktorovi, ak by bol zápal, nech dostanete lieky. Zápal v tele počas tehotenstva môže byť veľmi nebezpečný. Čo sa týka tých metód vyšetrenia okrem röntgenu, podľa mňa by vám mali vyšetriť bedrový kĺb sonom, zobrať krv, zistiť výšku CRP. No choďte ku doktorovi.

nikpa
18. okt 2021

@barbora0308 nie, nevedel alebo nechcel ale ani obvodná, ani neurológ a ani na pohotovosti kde som došla pomaly po stvornozky s plačom mi nedali nič, že Paralen si mám dávať do pôrodu 🤣 jediný kto sa aspoň pokúsil mi pomôcť bol fyzioterapeut, ukázal mi cviky, dal tejpy a masáže ale nebola to žiadna sláva. Tak som sa pár týždňov trápila, natierala som sa konskou hrejivou masťou plus suché teplo. Potom to volako povolilo a do pôrodu bol pokoj.

barbora0308
autor
18. okt 2021

@nikpa oh boze, to znie strasne :( ale mam pocit ze ja dopadnem velmi podobne s tym vysetrením, no uvidim teda.

barbora0308
autor
18. okt 2021

@asia83 to sono znie celkom rozumne. Verim ze mi to navrhnu aj lekari. Dakujem za vas prispevok!

ema5512
18. okt 2021

@barbora0308 ja som bola na RTG v júly a tesne po som otehotnela neplánovane. Mala som 10 dní rehabky, popri som zistila, že som tehotná. Tak som išla na kontrolu a následne v 1. trimestri ma poslal na rehabky, ale iba na makké techniky, lenže v tom čase ma to tak nebolelo. Od štvrtka mám znova veľké bolesti krčnej chrbtice, dva krát ma to tak bolelo, že mi to vystrelilo do boku a nohy a teda ani stáť som nevedela, iba si lahnúť. Dnes som znova písala svojmu dr a že v tomto stave nič, mám sa obrátiť na obvodnú eventuálne gynekológa. V tomto stave sa všetci na nás vykašlú. A ak si zavolám sanitku, tak mi podľa mňa napichajú iba magneziom, čo ja moc nemôžem, lebo mám nízky tlak.

lyci
18. okt 2021

@barbora0308 bolesti krizov a chrbta su aj prejavmi tehotenstva, takze zhorsenie moze byt aj z toho

marticka85po
18. okt 2021

@barbora0308 poslednych 10rokov mavam presne tento problem so zapalom sedacieho nervu. Teraz som tehotna a modlim sa,nech ma neofukne,lebo maximalne ti predpisu na toto paralen. Inak som zvykla bravat silne lieky od zapalu alebo injekcie,infuzie a tie sa nesmu v tehotenstve. 🙄

att123
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
barbora0308
autor
18. okt 2021

@ema5512 tak mam pocit ze takto dopadneme vsetky co mame podobne problemy :( je mi jasne ze v tehotenstve sa podobne veci liecia tazko a dlhodobe bez poriadnych liekov proti zapalu resp. u mna uz ani neviem ci je to iba nejaky zapal, kvoli tomu "pukaniu" mam pocit ako keby sa "vo mne nieco pokazilo" :(

barbora0308
autor
18. okt 2021

@marticka85po tak toto vekmi dobre poznam. Mne naposledy neurolog po vysetreni povedal ze moju liecbu ukoncuje lebo mi nic nie je... Takze nechapem preco mam furt problemy s tymto napriek tomu, ze si davam pozor a cviky na chrbat robim pravidelne kazdy vecer. 🤷

zuzanka.zuzu
18. okt 2021

niektoré rtg sú slabšie než skenery na letisku 😀 ale závisí od lekára či urobí či nie... ja osobne by som asi tesne pred vyšetrením (ak to povieš do telefónu pri objednaní tak ťa odmietnu resp. povedia aby si prišli až keď budeš vedieť či si či nie si) povedala, že sa aktívne snažíme o bábo, máme podozrenie na pozitivitu, ešte nepotvrdenú lekárom, tak nech robí v minimálnom rozsahu a rýchle...mladí lekári sú niekedy ústretoví, sestričky nie 😀 čiže až lekárovi tesne pred.

alebo si priplať u súkromníka a v BA zoberú aj u zubára cez lockdown 😉 to je samozrejme iné, len teda že peniaze robia divy...

ema5512
18. okt 2021

@barbora0308 našťastie mám výsledok RTG, mám nejaké dva stavce pri sebe, ale ešte nie sú spojené. Dr. tvrdil, že rehabilitácie mi pomôžu a v najhoršom mi dá aj lieky. No otehotnela som a ruky preč. Vždy som mala problémy s chrbticou, no posledný rok a pol je to neskutočné, zrejme aj dlhodobý HO sa podpísal pod môj stav a samozrejme dve živé deti. No človek nechodil teraz rok po dr kvôli covidu a keď som začala riešiť svoje zdravie aj z viacerých strán a najmä moje bolesti krčnej chrbtice, ktoré vyrážajú do polky tela, a kým všade možne dostane človek termín (lebo veď aj na to sa čaká), tak už so mnou nič nemôžu. Celé zle, ale možno budeš mať viac šťastia ako ja

marticka85po
18. okt 2021

@barbora0308 ja mam dobru neurologicku,vzdy ma prelieci ked zacne zapal. Ono je to tak ze ked uz raz to mas tak sa to objavuje uz stale.mne napr.pri zmene pocasia alebo rocneho obdobia.nikomu neprajem take bolesti. Teplo sa vzdy obliekat. Nic viac sa neda poradit.

barbora0308
autor
18. okt 2021

@lyci mna to napaldo tiez, no som iba v 2 tyzdni, takze si myslim, ze som este v prilis skorom stadiu na to aby sa nieco takto prejavovalo, ci?

vahcaac
18. okt 2021
ja_mama
18. okt 2021

Mozes sa spytat dr na magneticku rezonanciu, ta by mala byt v pohode aj v tehotenstve a zistia tam urcite viac ako na usg.

lyci
18. okt 2021

@barbora0308 praveze mozu zacat boliet par dni po oplodneni. mna tak strasne boleli krize a chrbat 5.10., preto som googlila ci mozu tak skoro a uz som vedela, co to znamena. to bolo par dni po ovulacii. 14.10. som mala prve pozitivne testy. posledna MS 22.9.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre