Zdravim som v 5 tt tehotenstva gynekologicka ma chcela vypisat na PN mam vyssi vek a robim 12ky 3 krat do tyzdna v obchode doktorka mi povedala ze nesmiem 12ky,musim sa dohodnut na 8 hod smenach ale neviem ci mi to povolia nakolko tam nemame dost pracovnikov.Oznamila som zamestnavatelovi ze som tehotna,mozem pripadne oznamit ze by som isla na PN za 2 mesiace priklad alebo aj skor,ci ma nemozu za to vyhodit ked oznamim ze pojdem na PN.
@zuzkaa1991 na dobu neurcitu mame zmluvu
@zuzkaa1991 ja by som aj isla na PN len neviem kolko dostanem penazi citala som ze 55 percent z hrubej mzdy
no ono správne by si mala pisomne zamestnavatelovi oznamit tehotenstvo a potom na zaklade toho poziadat bud o preradenie na inu poziciu alebo zmenu pracovneho casu. Zamestnavatel moze takej ziadosti nevyhoviet len v pripade, ze mu to prevadzkove dovody nedovoluju. Ale vtedy ma povinnost poskytovat mzdu.
Len aj pre zamestnavatela je vhodnejsie suhlasit s PN, lebo ho to v podstate nestoji skoro nic. Viem, ze ma tu teraz zozeru vsetky, ale toto je podla mna zneuzivanie PN. Tehotenstvo nie je choroba a ak je zamestnanie nevhodne, tak to riesi zakonnik prace a malo by sa postupovat v sulade s nim a nie zneuzivat PN.
@kajuska12 Pokiaľ si oficiálne oznámila tehotenstvo tak požiadaj zamestnávateľa oficiálne o preradenie na inú - vhodnú pozíciu resp. prispôsobenie zmien + dolož to potvrdením od Dr., ktorá ti to odporúča. Bude ti musieť vyhovieť a pokiaľ takú pozíciu nemá tak zo zákona máš nárok na platené voľno - až do nástupu na MD budeš doma s náhradou mzdy. Ísť na PN je tiež možnosť - ale budeš mať polovičný príjem a budeš musieť dodržiavať liečebný režim - chceš celé leto sedieť doma na zadku?
@kajuska12 ja som na pn od zaciatku tehu. Neoznamuj nic vopred dones pn a hotovo. Ked budes mat tehu knizku oznamis to pisomne a hotovo. Co sa tyka vychadzok neviem ci funguje este neobmedzene vychadzky
@kajuska12 pokiaľ je tvoja práca fyzicky náročná a zamestnávateľ nie je schopný ti upraviť pracovné podmienky, uvažovala by som nad PN, tehotenstvo nie je choroba, ale zdravie teba a bábätka je prednejšie ako nejaké naťahovanie sa v obchode… konzultuj to s lekárom a zamestnávateľom ☺️
Zamestnávateľ je povinný upraviť pracovnú dobu a zaradenie. Nie je to o jeho dobrej vôli, nedaj sa odbiť. Keď pôjdeš na PN, materskú aj tak bude musieť niekoho nájsť.
@kajuska12 ano 55% HM cca polku 2/3 z cistej mzdy...tak.ja som v 12tt potratila ale.to som bola tehu ked mi dali teh.knizku somm hneď prefotila a oznámila na personálnom tak isto pri druhom tehu isla som od cca 9tt na.pn
@kajuska12 ja som skončila na PN tiež hneď od začiatku, tuším od 8 tt.
Našťastie som si polroka predtým dala poistenie príjmu, presne preto, že som sa bála rizikového, ak by som otehotnela.
Takže zo sociálky mi prišlo 55% a zvyšok mi vyplatili z poistenia, teda celých 7 či koľko mesiacov doma, no s normálnym platom.
A keď máš zmluvu na neurčito, nerieš
Normálne PNka, nemôže ťa vyhodiť kvôli tehu. Neriskuj zdravie bábätka tým, že by si nasilu ostávala v práci, keď ti to doktorka neodporúča.
@zuzkaa1991 prepac a co sa stalo ze si potratila 😭
@kajuska12 pri príjme 650€ brutto - ak beriem do úvahy čisto takýto príjem celý kal. rok - vychádza nemocenské (55% DVZ) 357,50€, prvé tri dni to je len 25% DVZ. V prvom rade žiadaj písomne preradenie - ak ti nedajú preradenie - máš zákonný nárok naplatené voľno. Je na tebe či využiješ PN alebo platené voľno - ono je tiež dôležité či sa chceš alebo nechceš po RD do tej istej práce vrátiť - tam 12-tky ťahať s dieťaťom tiež nebude chcieť.
@kajuska12 nikto do 25tt neriesia to....bola som na pn isla som ukoncit pn resp prerusit kedze kvoli svadbe nemoze byt clovek na pn a spravila nahodny usg lekarka a zistila ze dieta nezije cca 10tt ze zomrelo v piatok zistili a v pondelok som bola objednana na 3d namiesto 3d robili kyret takze ze sa stava ;) bolo to tazke kedze po dlhej dobe sa podarilo ....ale o rok som bola opäť tehu uspesne aj ked náročné ale uz ma zlosti 5rocna 🤣🤣
@kajuska12 Podáš oficiálne Žiadosť o preradenie na inú pozíciu. A uvádzaš, že na základe lekárskeho posudku (ten ti vystaví gynekológ kde uvedie, že nemôžeš vykonávať svoju doterajšiu pozíciu nakoľko ohrozuje tehotenstvo), ktorý je prílohou tejto žiadosti žiadaš o preradenie na inú pozíciu tak ako to upravuje §55 odst. 2. písmeno b.) Zákonníka práce.
Zamestnávateľ ti je povinný do 15 dní od obdržanie žiadosti písomne odpovedať.
Ak by zamestnávateľ nepreradil tehotnú ženu na inú prácu hoci bol povinný, zamestnankyňa má právo odmietnuť ďalší výkon práce. Ide o prekážku v práci na strane zamestnávateľa v zmysle § 142 Zákonníka práce, pri ktorej zamestnankyni prislúcha náhrada mzdy vo výške priemerného zárobku. Táto náhrada jej patrí aj vtedy, ak zamestnávateľ preukázateľne nemá pre ňu inú prácu, na ktorú by ju preradil.
@zuzkaa1991 tak aspon ze to dobre skoncilo
@kajuska12 co sa tyka dovolenky dala som si preplatit ;)
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?
@kajuska12 zalezi ako mate zmluvu na dobu určitú ci neurčito....ja som bola pn od začiatku (menila som poziciu takze som.isla na dobu urcitu pracovny cas nevyhovuje takze aj tak som vedela ze ss nevrátim tam), bola.som na pn az do nastupu na MD pocas pn mi skončila zmluva isla som podpisat a ked skoci mj RD(dokonca som.na predlzenom kvoli tomu ze.mala.je chora).až potom pojdem sa evidovat.na urad alebo pojdemmdo prace na jeseň