Ahojte,
ako 8 ročná som prekonala mumps, veľmi ťažkej podoby, ktorý spôsobil aj stratu sluchu na 1ucho a tiež toho času pankreatitídu. Sledovaniu následkov pankreatitídy počas môjho ďalšieho života nikto nevenoval pozornosť, napriek tomu, že som si v zdravotnej karte čítala, že som sa ako dieťa neskôr veľa krát sťažovala na "bolesti bruška". V súčasnosti sa asi 1 a 1/2 roka liečim na gastroenterológii, kam ma priviedli ťažkosti s trávením. Po USG vyšetrení pankreasu a tiež gastroskopii, kde zistili vymiznutú aktivitu v oblasti apexov klkov, mi bola diagnostikovaná exokrinná dysfunkcia pankreasu, a v nadväznosti na poznatky o prekonanej pankreatitíde v destve stanovili diagózu chronická pankreatitída. Spolu s tým mám aj neznášanlivosť laktózy. Asi 1 a 1/2 roka užívam Panzytrat 25 000 (3x denne). Moja váha sa nijak závažne nezlepšila, pohybuje sa 43-45 kilov aj keď sa snažím a niečo priberiem, zväčša to nevydrží dlho. Neznášanlivosť laktózy sa stupňuje, nemôžem hlavne tepelne upravované mlieko, smotanu, roztierateľné syry ale v poslednej dobe mi vadí už aj maslo v studenom stave (na chleba). Mám obavy, že o chvíľu už nebudem mať skutočne čo jesť. V jedle som striedma, jem menšie dávky na viackrát, bohužiaľ niekedy mám bolesti žalúdka, tiaž a tlak pod rebrami (najmä na lavej strane), občas prechádza bolesť či pocit tlaku na chrbát.
To sú fakty o mojom stave, moja otázka sa týka toho, aké následky/ resp. čo to prinesie pri prípadnom tehotenstve. Chcela by som mať dieťatko, preto mám záujem pribrať, zlepšiť svoj zdravotný stav, aby bolo zdravé. Na internete som čítala článok o tzv. hypotrofickom (podvýživenom) novorodencovi, kde jedným z dôvodov tej hypotrofie bol práve chronický zápal pankreasu a nízka váha matky počas tehotenstva. Snažím sa pribrať, najmä tehotenstvo by ma motivovalo, ale zatiaľ sa mi veľmi nedarí. Ako zabezpečiť dostatok živín pre dieťa, keď mám onú exokrinnú dyfunkciu pankreasu a to vstrebávanie živín je problematické. Berú sa tbl. na trávenie (Panzytrat) aj počas tehotenstva?
Taktiež som čítala, že pri zápale pankreasu v tehotenstve môže tento zápal prejsť aj do maternice a spôsobiť následky na plod, resp. ohroziť život matky aj dieťaťa.
Veľmi si prajem, aby sa dalo moje telo na tehotenstvo nejak pripraviť, aby mimi bolo zdravé. Máte niekto nejaké skúsenosti? Ak áno, napíšte prosím.
Ďakujem Vám. Veronika
@b1105 Ahoj, ďakujem že si napísala. Teším sa s tebou, že čakáš tehu a všetko je na dobrej ceste. Aj ja veľmi túžim po bábätku, snažím sa teraz pribrať, aby sme sa mohli začať snažiť. Veľmi rada by som sa ťa spýtala na kopec vecí, ako ti to prebiehalo, keď už si na konci, či boli nejaké komplikácie či už s otehotnením, alebo počas tehu? Bola si pred tehu stabilizovaná s dobrou váhou a všetko v kľude? Koľko máš rokov? Ako dlho trpíš na chronickú pankreatitídu? Ako sa ti k tehu vyjadrovali doktori? Nemala si/ nemáš tehotenskú cukrovku? Mimi je zdravučké? Všetky výsledky o.k.? Ja idem teraz v marci na kontrolu po roku, takže sa budem snažiť získať nejaké info priamo od doktora, keď bude mať čas sa mi nejak viac venovať,... ale vieš, to nie je celkom tak ako počuť to priamo od ľudí, čo tým trpia.
Maslo obmedzujem kávu vôbec- to by som sa zvíjala do desiatich minút, dlho mi trvalo než som na to prišla, že tie hrozné bolesti sú z kávy. Takže teraz sa jej vyhýbam. Nefajčím, orechy bravčovinu nemusím, banán mi tiež nerobí dobre, ale milujem mak a rezne 🙂 takže to občas zhreším.
Prepáč za toľko otázok, dosť osobných.... vieš, torchu sa bojím čo ma čaká, resp. nie mňa, ale hlavne moje bábätko, po ktorom strašne moc túžim. Keď chceš mlžeš odpísať aj cez internú poštu. Ďakujem ti.
@veonka http://www.setriacadieta.estranky.sk/clanky/dia...
ahoj, minule som internete nasla tuto stranku, tak som si spomenula na teba 😉
Ahoj Veronika tak ja to mam asi od neviem 6 rokov v nejakych 10-tich mi vybrali slepak lebo si mysleli ze je to ono a nebolo, zacala som brat lieky ked uz po slepaku konecne prisli na to co to je jedla som co som chcela deti vies ako to byva to nevysvetlis ze cokoladu nie a tak mne nebolo vzdy zle ked som nieco zjedla prvy krat skor ked to uz bolo pravidelne a musela som do toho aj prechladnut, inak starostlivost o deti v niektorych nemocniciach je desna len infuzky so slanym roztokom a cukrom a hladovka a ziadne lieky je to des to mozes byt aj doma pomaly. Teraz mam 25 maly sa narodi pred mojou 26-kou, naucila som sa fungovat bez liekov ked som zjedla nieco tazsie tak som si otvorila pivo fakt to pomaha a jedla som rok chlorelu to si neviem vynachvalit to je na travenie perfetne fakt este by som to brala ale som tehotna tak sa snazim absolutne nic, lieky mi teraz robia zle aj obycajny horcik co jedia tehotne, akurat predvcerom mi bolo dost zle mala som zlcnikovy zachvat prechladnutie plus kava late tak som na diete teraz zjedla som akurat jednu nospu ale aj to som citila.
Vaha nikdy som nemala problem s malonutricitou, musim ist aj ja do poradne taka normalna vaha moja je asi 55 kil po svadbe som mala papkave obdobie tak som pribrala este 2 kila a potom som otehotnela hned.
Okrem toho zlcnika a na dost tazke obdobie krcania na zaciatku asi do 4 mesiaca v pohode teraz rozmyslam o porode a ci mi ta namaha pri tlaceni neublizi mohla by si sa spytat aj na to ked budes u lekara, ja sa tam uz chystam dobre dlho.
A maly ma dobru vahu a je zdravucky zatial.
ahoj napis mi aj ty co ti robi zle a tvoje postrehy o chorobe, dik
@veonka Ahoj, mala som pankreatitidu po MMR vakcine v detstve, je to jeden z neziaducich ucinkov .. 🙄 ...Taktiez intoleranciu na laktozu, vekom sa len horsi. Kupujem si len bezlaktozove vyrobky plus uzivam v pripade nudze laktazu. Napodiv pocas oboch tehotenstiev som sa citila vyborne. Moj diabetolog (kedze mam pridruzenu hypoglykemiu) mi povedal, ze moj pankreas sa ma skvelo prave pocas tehotenstva, kedze spolu s dietatom sme vtedy tvorili jedinecnu harmoniu a navzajom sa doplnali. Prajem vela stastia ;).
Ahojte. Mám chronickú pankreatitídu asi 2 roky. Neprajem to nikomu. Myslela som už že nikdy nebudeme mať dieťa. Až pred troma dňami som sa dozvedela, že som v začiatku štvrtého mesiaca. Na jednej strane je to úžasné a na druhej strach. Nevedela som to pretože som stále myslela, že je to pankreatitída. No teraz by som chcela poprosiť o radu ako ďalej. Čo a ako mám robiť.
ahojte!
som Katka a prekonala som dvakrát pankreatitídu a funguje mi len časť pankreasu a žlčník je vyoperovaný. mam len jednu dcérku postavili sme krásny veľký dom a vraj nemôžem mať detí lebo je to nebezpečné. Odporúčali mi sterilizáciu lebo tehotenstvo ma môže zabiť. Prosím pomôžte mi chcem mať druhe dieťa. Keď počujem svoju malú hovoriť som doma sama schovám sa do kúpelne a tie slzy idú samé. myslím si, že tie bolesti pri záchvate neboli také ako keď vidím moju malú ako sa hraje sama. Mám 30rokov. prosím pomôžte mi. Manžel a moja mama si pri mne užili strachu až až a nechcú riskovať môj život ale ja po ničom inom netúžim.
ahojte dievčatá, práve som našla tieto príspevky, čo sa týka pancretitídy. mám o tm skúsenosti..... mám pancretitídu od mojich štyroch rokov, vtady som skoro zomrela... zachránili ma, ale tie pancretitídy sa neustále opakovali. Moje detstvo bola nemocnica, infúzie, laváže, diéty, lekáry a sestričky, bolesti a slzy..stále dookola.....možno viete o čom hovorím, opakovalo sa to skoro každé 3-4 mesiace..
Potom, keď som prešla pubertou, zostalo ticho, mala som sa fajn... moje záchvaty pancreatitídy sa už neopakovali...
Mala som prvé dieťa, potom druhé.....a po druhom porode znovu sa zopakovalo to, čo som myslela, že je za mnou..... po 14tich rokoch... vysoké AMS, CRP,Le, nemohla som kojiť, ani byť s malým...bolo to hrozné....
Obe deti mám naštastie zdravé a aj ja som odvtedy zasa bez problémov ani si už zasa nedávam nejako extrémmne pozor na diétu, no ďaľšie tehotenstvo by som si riadne rozmyslela, čo potom s mojimi dvoma deťmi???
Pracujem teraz v zrdavotníctve a až teraz viem, že naozaj sa na toto ochorenie stále zomiera....bojím sa čo bude, kedy to zasa prepukne, tajne dúfam, že nikdy....
Každé ochorenie má iný priebeh, aj keď má rovnaký názov...toto je moja skúsenosť.. je to na každej z vás ako sa rozhodne...
@cevra Prosim mohla by si mi napisať ako si dopadla?Mala si nejake komplikacie počas tehotenstva? Nehovorili Ti lekari, ze je to nebezpecne pre teba?
@katarinapolianka ahoj,prosim Ta ozvi sa mi,ako sa maš?dakujem
Prosim vas, moze sa chronicka pankreatitida prejavovat iba zmenou stolice? Dcera ma veeelmi objemnu silne pachnucu a svetlejsiu stolicu...a neviete, moze vzniknut pankreatitida silnym uderom lopty do brucha, bez naslednych bolesti a problemov? Dakujem krasne
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?
Ahoj tiez mam tuto chorobu a som v deviatom mesiaci tehotenstva lieky neberiem uz ziadne a myslim ze traviace enzymi sa mozu v tehotenstve, mam dobru vahu a priberam teraz. Ak ti mozem poradit to maslo je najhorsie z toho co si vymenovala ja ho jem velmi malo aj to rastline klasika je riadny brut pre tvoje travenie a v tehotenstve sa mi zlepsila tolerancia na mlieko, pozor na prechladnutie, kavu, cigarety a urcite jedla uplne vyhod ako orechy, mak, rezne, bravcovinu ako taku, uz mi bolo zle aj po banane.