Ahojte zienky, mešká mi MS (4den), robila som si testy, všetky krásne pozitívne, aj digitálny 2-3tt ukázal. Ide o druhé tehu, pri prvom mi sestrička kázala prísť hneď (asi v 5tt), aby vylúčili mimomaternicove a hlavne riešila som vtedy aj endokrynologiu kvôli zníženej SZ. Dnes keď som volala, tak sestrička (nová), že doktor tu aj tak nebude najbližšie 2 týždne, objednala má až keď budem cca 8+5tt. Nepamätáte si niektorá, že do kedy je potrebné stihnut návštevu u endokrynologa? Lebo bez potvrdeného tehu má nevezmú a vieme aké sú čakacie termíny :/ A viem, že pri prvom tehu som obvolávala x endokrynologov lebo gynekolog má vyplašil, že do nejakeho tt musím mat nasadené lieky lebo hrozí potrat atd… Sestričky som sa pýtala ale tá má odbila, že sa to bude riešiť potom keď prídem… 🤷🏽♀️ Či ste to náhodou niektorá neriešila? Ďakujem 🙂
Ja som bola az v nejakom 10-11t a to beriem lieky.
@struhanka no u nás to tak nefungovalo, dávali mi termíny o pol roka a viac :/ nakoniec som skončila u súkromníka kde som si všetko platila :/
@nikuuuuusik tak oki, ďakujem 🙂 nepamätám si to už presne. Neberiem lieky pravidelne, len počas tehu mi dala najskôr 25 euthyrox a potom zdvihla na 50tku. po tehu kázala vysadiť a už sme sa viac nevideli 😀
@lenkakoc444 oki, super, tak som rada, len si pamätám ako som pri prvom tehu ťažko hľadala endokrynologa aby som to do nejakeho tt stihla
Ja sa liecim od trinastich a moja endokrinologicka ma vzdy upozornuje, ze hned volat a prist na krv ak by som bola tehotna. Vzdy mi dvihla davku v kazdom tehotenstve (4x).. Necakali sme ani na potvrdenie u gynekologa. Aj teraz ako som bola, vravi, viem, ze neplanujete, ale ak by nahodou, treba hned prist... Ja by som neriskovala, nizke hormony mozu mat dopad na vyvoj babetka...
ale toto je chyba, to si si mala dat skontrolovat este pred otehotnenim. urcite tam volaj
Bola som teraz 8+3. Všetko je ok, dokonca mi TSH kleslo 😃
@denuss aj som premýšľala, že si zase k to u súkromnému zavolám a dám termin na plus minús ako mám kontrolu u doktora (aj tak mi termin skôr ako o 2 týždeň endo nedá), že keď tak nebudem musieť čakať na termin, na krv, na výsledky a pripadne hneď nasadí lieky 🤷🏽♀️
@denuss neplánovali sme 😀 teda chceli sme planovat, bola som pred 2 týždňami na preventivke u gynekologa, že či všetko OK a zrazu bum pozitívne testy 😀 a to sme mali sex iba 1x a aj to asi 4 po ovulácii takze som to nečakala 😀😀
@michaela329 a pravidelne lieky neberies?
urcite si to daj pre pokoj v dusi skontrolovat. mozno budes prekvapena a termin daju hned. vobec netreba nejake potvrdenie od gynekologa. to prinesies ked tak neskor. mala som uz troch roznych endokrinologov, vsetci brali tehotenstvo velmi vazne a termin som mala okamzite, na druhy den, preto by som to nezlahcovala..
presne viem o com pises. chceli sme velku rodinu ale planovane mame len prve dieta😄ale pre mna to prekvapenie malo vzdy take caro, je to dar❤️..
Nie, mne to tiež zvykne vyskočiť v tehotenstve a mam cysty, tie kontrolujú pol ročne.
Radím ísť čím skôr - ak by sa inak nedalo, aj ako samoplatca na odber krvi (ja som tak išla do medirexu, lebo tiež som mala najprv čakať na potvrdenie od gyn, potom ale ochorela sestrička na endokrinológii, tak krv nebrali - ja už som bola v 9. tt a cítila som sa už zle, tak som nechcela viac čakať - a dobre som urobila, lebo som už mala hodnoty úplne rozhasené. Zo 125 ug dávky euthyroxu som v tehotenstve išla až na 188. Ja mám ale šž vyoperovanú, u teba to asi nebude taký dramatický rozdiel.).
V tehotenstve je veľmi dôležité mať štítnu žľazu v poriadku, alebo teda mať nasadené adekvátne dávky liekov, a to NAJMÄ V PRVOM TRIMESTRI - neskôr už má bábätko vyvinutú vlastnú štítnu žľazu a teda to už nie je také riziko, ak to matka nemá 100% v poriadku, ale v začiatkoch to naozaj zvyšuje riziko potratu aj vývinových chýb.
Tehotné musia zobrať aj keby milión pacientov mali. Tak aj moja dr. Prišla som k nej lebo mala najmenšie čakacie lehoty v meste. Sestrička že hneď počkajte, založíme kartu, dr vyšetrí a nastaví liečbu. Od 9tt som kontrolovaná u nej chvalabohu všetko v poriadku ;)
@veronika0310 no ja som tej pod ktorú by som mala patriť volala a ona že termin o 4 mesiace a že aj ked som tehotná, že skôr nemá a keď som volala inde tak že nových pacientov neberú, nepatrím k ním a pod. Našla som fakt len toho súkromného a dosť som bola z toho sklamaná keďže som mala “na riešenie” len pár týždňov, neviem či nie 2-3 a nie 3 mesiace :/
Každý endokrinológ ti povie, že čo najskôr...neodkladať to...radšej si zaplať súkromného, keď vôbec neberieš lieky
Ahoj 😊 beriem euthyrox 100 a 75 pravidelne, mala som sa v tehotenstve objednať medzi 8-10 tt myslím (bola som v 8). Výsledky boli ok a ešte sa chodí aspoň u nás v druhom trimestri (bola som v 18tt), tam mi dávku potom do konca tehotenstva navyšovali 😊
Tak chod k tomu súkromnému. Ale takto by dr reagovať nemala 2-3 mesiace môžu byt pre tehotenstvo bez liekov fatálne
Ahoj, mne moja dr. Na endo. Povedala ze hned ako budem vediet ze som tehotna mam prist aj bez potvrdenia od lekarky, isla som hned navysila liecbu. Potom som chodila kazde 4 tyzdne na kontrolne odbery a pred tyzdnom v 29tt som mala posledny kontrolny odber , teraz mam prist 3-6 mesiacov po porode, a po porode si mam znizit davku liekov na polovicu.
Nechapem ako možu lekari povedat ze pod nich nespadate a nevezmu vas alebo ze ma termin az o par mesiacov, je to dost nezodpovedne z ich strany. Moja dr. Ma v cakarni 20 ludi a ked som prisla tak mi povedala ze ma vezme hned len mam chvilku pockat. Takže asi to je len o pristupe lekara
Ahoj. Ja som po úplnom odstránení ŠŽ + beriem Euthyrox 125mq.
Počas 1. tehu som hneď ako prvej volala Endo s tým, že mi vyšiel pozitívny test a do 5 dní som už bola u nej na krvi a brala som celé tehu + pár mesiacov po pôrode Euthyrox 175mq.
Teraz 2. tehu som v 20tt a na krv som šla až po vyšetrení gynekológom v 6+5tt. Na krv som šla hneď na ďalší deň a ponechala mi bežnú dávku 125mq. Na kontrole som bola zatiaľ 2x (máj, august) s tým, že ma čaká ešte jedna v decembri a v januári mám termín.
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?
Tehotné väčšinou na endokrinológii berú prednostne. Napr. v Ľubochni to tak robia.