Ahojte, prekonala niektora z vas uz covid 19 v tehotenstve pri delta variante? Zaujimalo by ma ako ste to zvladli. Ci je to naozaj take nebezpecne pre tehotne. Som tehotna a nezaockovana, pred ochorenim aj vakcinou mam velky respekt. Preto hy som rada vedela, ako zvladaju tehotne zeny ochorenie. Prosim nepiste mi co ste citali, rada by som si precitala priamu skusenost, zien co covid prekonali v tehotentsve. Dakujem
📌 Pre mňa aktuálna téma, takže sa pripnem... Tiež som v rovnakej situácii ako @ritta86, ale doma mám dve deti na ZŠ, tak snáď neprinesu nič zo školy. Tiež mám pred covidom veľký rešpekt a očkovať sa plánujem hneď po pôrode. Tak snáď tie posledne mesiace tehotenstva zvládneme v zdraví...
@ritta86 môj manžel robí v škole, mali triedy v karanténe aj pozitívnych učiteľov, on to domov nedoniesol. Počas celého tehotenstva som chodila k rôznym lekárom, rúško som nemohla mať, lebo som v ňom odpadávala a tiež som nič nechytila. Médiá veľmi preháňajú, ja správy nepozerám, ani nesledujem aktuálnu situáciu. V mojom okolí je situácia dobrá, ja sa snažím stále byť optimisticky naladená.
Dievčatá, ja som tiež tehu, doma mám dvoch školákov a očkovať by som sa chcela až po pôrode. Snáď to dáme...
@ritta86 v pôrodnici som ležala s jednou čo prekonala v 7.mesiaci. Opisovala to ako najhoršiu chorobu čo zažila ale zvládla to doma. Syn sa jej narodil v termíne ale javil známky ako nedonoseny, nízka pôrodná váha, nemal sací reflex, a neviem ešte čo. Dr sa vtedy vyjadrovali, že to videli už u viacerých, niečo ako postkovidove deti ale ešte su to všetko len dohady a ukáže až čas. Takže si akurát dávaj pozor a nestresuj sa zbytočne.
Ja som toez tehotna momentalne v 18tt a tiez sa trochu obavam, aj by ma zaujimali realne pribehy tu zien na slovensku ktore sa infikovali delta variantom.
K delta variantu sa vyjadriť neviem lebo teraz situácia zatiaľ nie je zla aj keď čísla veľmi rastu tak asi nie dlho ale počas druhej vlny v skorom štádiu častejšie potraty v neskoršom štádiu často ťažší priebeh dlhodobé problémy s dýchaním a s tým spojený problém tlačiť pri pôrode, častejšie predčasne pôrody plus som zažila 3 ženy na UPV vo veľmi ťažkom stave. Ú novorodencov sa nejaké ťažkosti vo všeobecnosti so spojením s covid pozitívnou matkou neobjavili zatiaľ
@niikoletka a ty pracujes v nemocnici ? Lebo sa tak vseobecne vyjadrujes o tom tak neviem posudit 🙂
Ahojte Damy, dakujem velmi pekne za vase prispevky aj povzbudive slova. Snad to nejako dobojujeme v zdravi. Ja si o tom vela citam, hlavne vedecke clanky a studie - z relevantnych zdrojov. Nas bulvar moc necitam, kedze mam pocit ze u nas sa trosku s tymi informaciami manipuluje len v prospech ockovania, niekedy mam pocit ze az cez mrtvoly a chyba triezvy pohlad a aktualizacia informacii o ucinnosti. ( niektori si stale myslia ze ockovani nemozu virus prenasat, co pri delte uz vobec neplati). Verejne diskusie. Okolo mna vsetci zaockovani vratane manzela. Nie som ziaden konspirator ani antivaxer ale jednoducho sa bojim dat mojmu nenarodenemu dietatu vakcinu. Asi sa toho bojim viac ako covidu. Preto som sa pytala ako realne to zeny zvladaju v nasom stave. Podla studii je 40% tehotnych dokonca asymptomatickych a tazky priebeh ma len male percento. Pravdaze clovek nikdy nevie ako ho to chyti a do ktorej skupiny bude patrit. Takze snazim sa drzat v klude, stres nikomu nepomoze, ale mam urcite obavy hlavne na ten treti trimester - aj v studiach sa riesi hlavne ten kedze tam mali zeny najviac problemov. Asi sa odstahujem niekam do jaskyne 😅 na posledne dva mesiace. Drzime si palce, ja mam termin az v decembri, no bude to zaujimave
@martinq54 Ano to su take vseobecne veci, co sama vidim a citam. Momentalna vakcina tuto pandemiu nezastavi. Na SK je zaockovanych okolo 2,4mil ludi okolo 1 mil ludi covid prekonalo. Podla poslednych studii ludia, co covid prekonali maju lepsiu imunitu ako zaockovani. Takze mame na SK imunizovanych okolo 3,4 mil ludi. Co je uz celkom dost. Nechapem preco toto niekto takto nenapise a furt sa odvolava len na ockovanych. Dokopy je to uz viac ako polovica. Cize by teoreticky situacia mala byt lepsia. Lenze vakcina nebrani prenosu infekcie, nefunguje tak, ako sa cakalo. Uvidime co sa v najblizsich tyzdnoch bude diat. Neviem, ci je ta vakcina zrovna az taka zachrana, a to mam zaockovanu celu rodinu okrem mna ( lebo tehotna). Ja len pozeram na celu situaciu s troskou kritiky. Bud naozaj pridu s ucinnou vakcinou alebo to takto pojde donekonecna.
@zazvorka87 a kedy si mala covid ? Ale zvaldla si to teda bez trvalych nasledkov ? Tvoje dieta bude mat tiez protilatky - aspon nejaka vyhoda tvojej zlej skusenosti. Dakujem za podelenie sa
@cecilia29 ano, moze byt ze ich je menej, ale podla mna je aj velke cislo takych, ktori covid prekonali ked sa este ani poriadne netestovalo alebo boli bezpriznakovy. Nie kazdy kto prekonal covid sa dal ockovat. Ja si myslim, ze aj momentalne je tych pripadov viac ako oficialne, kedze ist sa otestovat uz nie je take jednoduche ako pred letom.
Ale mas pravdu, cislo je mozno o nieco mensie ale urcite viac ako len pocet ockovanych.
@ritta86 áno len píšeš že.media všetko zmanipuluju a zároveň tu dáš úplne odveci údaj. Netušís ani ty ani ja kolko ľudí je reálne imunizovanych - totiz nevieme ako dlho si imunita pamätá a vydržia protilátky či už od očkovania alebo prekonania. Čiže číslo 3,4 milióna je úplne nereálne. V iných krajinách sa očkuje 3 dávkou u starších už po 6 mesiacoch.
Čo sa týka imunizacie na SK by som optimista nebola
@cecilia29 ja nepisem ze media vsetko manipuluju, ale neberie sa vobec do uvahy imunizacia po prekonani, ktora je ucinejsia. Ministerstvo zdravitnictva to este ani raz nespomenulo na ich stranke, radsej mlcia. Preto mi to pride manipulovane. Mali by ratat s vyssim cislom. Ano tych 3,4mil bolo prestrelene, nepisem to verejne do novin. Ano o 3 tej davke viem, ze ockuju starsich ludi, len ci je toto riesenie donekonecna ockovat, kazdeho pol roka…urcite to tiez nebude uplne zdraviu prospesne….stale do seba nieco pichat. Nie je to vitamin C.
@ritta86 nepríde mi to také tragické pre nás dospelých . Veď čo všetko sme zvladly ako deti . Len do 1 roka 3x očkovanie a to 3x vakcina proti viacerým chorobam. Čiže zase toto nepríde ako katastrofa. Ťažko hovoriť o imunite po prekonaní. Poznám človeka čo dostal kovid aj napriek očkovaniu - slabý priebeh , aj človeka čo dostal opakovane kovid a imunita ho neochránila- druhý bol ťažší . Čiže toto je veľká neznáma verím aj pre odborníkov. Ja som zase počula z rádia že na SK robili prieskum a stav protilátok po očko omnoho vyšší ako po prekonaní. Tieto veci sa ale zrejme ešte len ukážu teraz počas ďalšej vlny.
@ritta86 prečo nesie vyššie rizika? Ok RNA vakcíny sú tu krátko -ake vývoj už trva tiež nejaký ten rok. Ale stále sú možnosťou aj vektorove vakcíny ktorých princíp funguje a uplatňuje sa už desiatky rokov.
Ak hovoríme o rizikách - čo potom riziká čo nesie kovid? Doma sme ho mali všetci, viem hovoriť aj o následkoch. Stále platí že vakcíny predstavujú rádovo nižšie riziko ako ochorenie.
Pozri, nevieme ake nesu dlhodobe rizika, to ti nevie povedat nikto. Moj stryko je vedec na LFUK, profesor, patolog, a ked sme sa bavili o vakcinacii, sam povedal, ano za2-3- 5 rokov sa moze ukazat, ze to nieco sposobuje, co momentalne nevieme, ale to sa teraz nemame ako dozvediet. Takze s istotou ti nikto nemoze zarucit bezpecnost este aj opakovane podavanej latky. Napriek tomu je zaockovany. Rovnaky nazor ma moj znamy co je biochemik, co robil 30 rokov v labaku vyskumnu cinnost vo Francuzsku, ten zaockovany nie je, ani cela jeho rodina. Ano vsetko ma rizika, tie covidove pozname, a tie z vakcin pozname zatial len kratkodobe. Okrem toho velmi malo az pramalo vieme o dopadoch na plod. A tehotnym sa podavaju len mRNA vakciny. O tomto ale mala byt tato diskusia. Ja som tu chcela pocut priebeh tehotnych co covid prekonali. Aj ja mam kopec znamych co covid mali, niektori sa dali zaockovat, niektori nie. Nikto z nich nema trvale nasledky, a to medzi nimi boli aj ludia so srdcovymi problemami a rakovinou. Ja respektujem obe strany. Nechcem tu rozoberat teraz ci vakcinovat alebo nevakcinovat vo vseobecnosti. Ak si prekonala tehotna covid, budem rada ak sa podelis, ale pokracovat v tejto diskusii nema v tejto teme vyznam, na fb je kopec priestoru, kde sa da realizovat. Ak sa najde este nejaka tehotna co covid prekonala hlavne v poslednej dobe budem rada ak sa podeli o svoju skusenost.
@ritta86 ok, skús teda skupinu Očkovanie na Covid -tehotne, dojčiace. Su tam aj také skúsenosti - mňa zaujala teda skúsenosť mamičky ktorej sa narodilo bábo s postihnutým očkom. Spomenula tam aj nejaký výskum ktorý to potvrdzuje, nepamätám si či aj link, zdroj. Určite to nájdeš cez lupu.
@cecilia29 jasne, vsetko v poriadku, len nechcela som aby sa to prave zvrtlo na temu vseobecneho ockovania, neockovania. Ja nie som proti ockovaniu. Ano chytila si sa jednej vety, o ktorej som potom napisala, ze som prestrelila, ale ani to cislo co udava Ministrestvo zdravotnictva nie je uplne ferove. A slaba zaockovanost, neznamena slaba imunizacia, ked mnoho ludi prekonalo Covid len 2-3 mesiace dozadu. Imunita nie je len o protilatkach ale aj o patemtovej imunite a ta moze byt 1-1.5 roka (podla studie). Ja mam rada priame pravdive informacie. V mediach su informacie v podstate dobre, ale obcas aj vytrhnute z kontextu, nie vzdy koreluju s faktami, ktore najdes v tych studiach, ktore prave cituju. Ale kto si tie studie aj cita ? Citala si nejaku ? Media si z tade vyberu co im vyhovuje a to sa mi nepaci. Ja som robila vo vyskume v technickej sfere, sice nie v zdravotnictve ale viem, ktore zdroje su relevantne, preto su pre mna nase media velmi slabym zdrojom informacii. Ale toto tu naozaj nechcem rozoberat. Dakujem za odvolanie na skupinu, urcite pozriem.
@cecilia29 ja citam clanky zo Science direct, tam sa totizto nedostane kravina, z akademickej pody tieto portaly kazdy pozna. Su to zdrojove clanky a studie, ktore sa casto cituju v dalsich nadvazujucoch studiach. Je tam aj ta prvotna studia na tych 35k tehotnych zenach a teda vysledky ma nepresvedcili. Kochov institut v Nemecku stale neodporuca ockovanie zdravym tehotnym zenam, len zenam s komorbiditami a starsim ako 35 rokov. Teraz je tych studii ovela viac, a teda naznacuju, ze ockovanie vyzera bezpecne aj v tehotentsve, len mne chybaju informacie o dopade na plod - dieta. Tam neviem najst dokopy nic. A to je tak kratka doba co sa ockuje a tie deti sa musia aj pozorovat, ten dopad sa moze u deti naozaj prejavit az v roku…. a pod…plus keby zena predcasne porodila v 30 tt tak to dieta nikto nezaockuje ale kym je v nej tak je to ok ? …. To co vsetko prejde cez placentu este nie je 100% iste….. takze mne sa nezda ze by to bolo take bezpecne ako sa prehlasuje, vsak to nemozu vediet este ani vedci ale v mediach to uz vsetci vedia 🙂
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?
@ritta86 hlavne sa neboj. Ja ležím momentálne na rizikovom oddelení pre tehotné a skoro každá druhá prekovala covid, všetko úplne ľahký priebeh, očkovanu som tu ešte nestretla. Mamičky čo už porodili, mali detičky úplne v poriadku.