Ahojte, chcela by som sa poradiť. Som v 8 mesiaci tehotenstva a už dva mesiace nemôžem dýchať. Používam Olynt HA lebo doktorka mi povedala že na krčné pôjdem zbytočne. Lenže mam strach že už som na nom závislá pretože ho používam viac ako píšu v letáčiku a ani v lekárni mi ho neodporučaju brať dlhodobo. Len bez neho dýchať nemožem a žiadny iný sprej nepomáha.
Naparovať som sa skúšala len mi to ešte viac upchávalo nos.
A nevytvorila sa ti závislosť na tom vibrocile ??
@kristinka1281 Nie. Alebo skús aj nasivin aj ten je dobrý. Ale fakt skús poriadne zvýšiť dávky vit.C.
To to trapi aj mna a to som v 18tt....v noci nespavam tiez pouzivamvibrocil ten mi ktasne pomaha a zvlhcvujem nos sterimarom 🙂
@kristinka1281 ahoj ja to mam od zaciatku tehu... ja som praveze sla na krcne a dala mi taky sprej do nosa, ktory sa moze v tehu, len je na predpis.. a ovela lepsie. Hovorila ze v neskorsom stadiu tehu mi moze dat aj kortikoidy, lebo pre babo ze nie je dobre, ked ja neviem dychat, lebo ani ono nema poriadne kyslik potom.
Tak ja by som asi skocila na to krcne. Mne dala sprej cromobene.
@evittam No dakujem krásne za radu ... snad mi to povolí aspon kus. A skúsim aj ten nasivin snad mi tie spreje nerozleptaju sliznicu.
@littledesire ja uzivam aj kortikoidny sprej nasonex....
@isabella22 A to ten vibrocil je na volny predaj ? a je aj pre tehotne ? 🙂
@isabella22 no. asi take neico mi chcela dat potom, len uz som nesla, lebo jednak mi stale zabera to cromobene, a jednak ho este mam doma .aj ked minule bol s nim problem v lekarni 🙂 akoze neprehanam to, ale beriem ho isto tak raz denne, najma vecer ze by som sa v noci nemusela budit na to ze neviem dychat :D
@kristinka1281 mala som ten istý problém pri obidvoch tehotenstvach, pri prvom to bolo oveľa horšie pretože som bola na kvapkách "závislá", trvalo mi to ešte rok po narodení dcérky kým som si povedala dosť, prestala som si to dávať a každým dňom mi prestali kvapky chýbať. Najhoršie boli noci kedy som prebdela ale postupom času sa mi to zlepšilo. Môžem ti len poradiť, dávaj si ich s mierou a nikdy viac ako 3-4 krát za deň. Pri druhom tehotenstve som si na to dávala pozor, dávala som si detské kvapky a zabrali. Po pôrode som si ich postupne prestala dávať a malo to lepší priebeh.
@littledesire A na krčne ta poslala doktorka či si šla sama tam ? ja by som šla len ked moja doktorka mi tvrdí že tam ist nemusim tak neviem ako to riešiť.
@kristinka1281 no, potrebujes papier od obvodnej, jedine asi ze by si mala znamu krcnu. Ja som si ho vypytala, ze tam chcem ist. Skus povedat, ze mas aj iny problem napr. mozno s uchom abo co 🙂 ja som mala aj s vela hlienami problem.. abo ze ti nezaberaju volnopredajne lieky, ze radsej nech ta krcna pozrie..
@juga Ved toho sa bojim že sa mi vytvori zavislost na spreje a potom to bude ešte horšie. Chcela by som sa aspon jednu noc poriadne vyspať už lebo som potom nervozna aj cez den z toho. A cítim že z Olyntu ma už páli v nose ked si ho streknem tak by som s nim najradšej sekla už.
@littledesire presne ja tiez len raz denne aby som v noci neumrela 😀
@kristinka1281 kazde taketo spreje ako olynth vibrocil otrivin atd.su volnopredajne no bohuzial len na kratkodobe pouzitie ako olynth
@littledesire Dakujem za radu a ráno zájdem za obvodným čo mi povie. Snad ma už tam pošle niekto najradšej by som bola keby mi dali dačo čo možu tehotne a mohla dýchať už aspon cez noc.
@isabella22 áno len bez ních zas človek ide umrieť a predstava že ešte dva mesiace nemam dýchať ma ničí
@kristinka1281 sak povedz, ze chces ist za odbornikom na to. ved obvodna je len obvodna, neni krciarka 🙂 dufam ze teda ti pomoze ta krcna.. drzim palce
@littledesire NO dakujem ešte raz. Ja sa opýtam čo mi tam povedia lebo gynekologička bola proti tomu a že si mam dávať olynt ked mi pomaha len mi nerobi dobre už ale zas dýchať treba. Dúfam že na krčnom už bude dooobre 😅
@kristinka1281 jaaj to gynekologicka ti nechcela dat papier na krcne??? chod normalne za svojou normalnou praktickou obvodnou lekarkou, ze chces papier na krcne.
Gynekologicka uz vobec nemoze vediet o tom daco 🙂
@littledesire Tak ja som jej to v poradni vravela a pýtala som sa na krčne. Ale že je to takzvaná tehotenska nádcha že to prejde po porode a na krčnom mi nepomožu s tým. Tak som to ani neriešila viac že krčna a tak ale je to v štádiu že už potrebujem odbornú pomoc nato. Ani v lekárni niesu nadčeny ked mi predávaju Olynt jedna mi ho dokonca aj odmietla predať v tehotenstve.
Kludne mozes ist na ORL,ale inak vsetky tieto spreje do nosa vytvaraju navislost,teda cim viac si davas,tym viac si sliznica zvykne a tym viac sa po prestani pouzivania upchava a napuchne. Skus Pinosol,to je olej a eukalyptova esencia a najelpsie sydadit,trochu preplachovat slanou vodou a zbavit sa zavislosti.
@jul11 Pinosol som si zakúpila hned na začiatku tejto nádchy a za každym mi vytiekol a nič nepomohol a to som sa snažila mať hlavu zaklonenu čím najdlhšie 😒
@kristinka1281 Všetky sú voľnopredajné a ani na jednom nenájdeš napísané, že je aj pre tehotné, nakoľko na tehotných výskumy nerobia. Ale čo sa týka kvapiek a sprejov do nosa to sa báť nemusíš-nakoľko to je lokálne liečivo. 😉
@evittam Len vzniká silny návyk a ničia sliznicu to e najhoršie na tom 😒 😒
@kristinka1281 Ja som teraz druhý krát tehotná v 36tt, už tretí týždeň si striekam spreje z lekárne Olynth atd. Snažím sa čo najmenej, no vychádza mi to stále na 2x denne, večer pred spaním, aby som zaspala a okolo obeda. Jednoducho sa ináč nedá, inak mi ten nedostatok kyslíka spôsobuje, že mi je ťažko od žalúdka. Už to neriešim, proste to inak nejde, soľné spreje nefungujú. Pri prvom som mala to isté, po pôrode sa všetko zázračne zmenilo, na kvapky a spreje som ani nepomyslela. Takže viem, že po pôrode to prejde a zase bude všetko ok.
Ja som mala to iste posledny mesiac, ale mne nastastie zaberal novorodenecky Nasivin, davala som si ho maximalne 2x denne. Neboj sa, po porode to zmizne ako sibnutim carovneho prutika.
@kristinka1281 Mám pre teba dobrú správu: aj ja som mala tento istý problém, zapchatý nos som mala už od začiatku piateho mesiaca a ešte som aj prenášala, takže dokopy skoro pol roka. Tiež som vyskúšala všetko možné a najlepšie pomáhal Olynth HA. Striedala som ho aj s inými sprejmi, napr. Nasivin, Muconasal Plus, Otrivin (btw rovnaká účinná látka ako Olynth), ale ten Olynth HA bol najlepší. Žiadne kvapky ani spreje na prírodnej báze mi nepomáhali, prípadne pomohli tak na 5 minút. Striekala som si ho do nosa tak 4-krát denne (vrátane noci), ale závislosť som si nevytvorila a nemám ani pocit, že by som si rozleptala sliznicu. Po pôrode ťažkosti pomaly ustupovali a asi po týždni zmizli. Odvtedy používam Olynth HA len vtedy, keď mám nádchu 🙂 Ani ja som nebola nadšená tým, že nonstop niečo takéto používam, ale inak sa jednoducho nedalo. S upchaným nosom som nemohla nič a až ma chytala panika, že nemôžem dýchať.
@kristinka1281 A inak bola som aj na ORL, keďže som mala aj zaľahnuté v ušiach. Bola som u primára detského ORL na Kramároch, ktorý je náš známy, neriešila som to cez obvodnú ani cez gyndu. Ten mi tiež povedal, že na to sa nedá vôbec nič a že po pôrode to prejde. A že od takého 5. - 6. mesiaca už ani netreba mať v tehotenstve obavy z takýchto liekov.
@nelamol No ako keby som o sebe čítala 🙂 normálne som sa ukludnila lebo aj ja si ho tak 3-4 krát striekam a už som z toho nervozna. A ten strach o tu sliznicu a zavislosť je fakt strašna 😉 dakujem krásne za informáciu 😲
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?
@kristinka1281 Skús sa napariť nad kamilkami,slanou vodou,....A ja mám výborné skúsenosti s Vincentkou-nechať odstáť v poháriku 24h a potom dať do prázdnej fľaštičky zo spreju. No ale inak toto som mala pri prvom tehu a mne zase pomáhal len vibrocil.....A veeľa vit.C.